71

(118 replies, posted in Bende Farcy)

Uit een interview met Fons van Rie, Humo '99 :

"Dan had je de autodief Dominique Salesse, een gewiekste gentleman-gangster; Alain Moussa, die je voor alles kon inzetten, een zeer agressieve figuur, die in een psychiatrische inrichting werd opgesloten."

Moussa werd opgesloten in een psychiatrische inrichting?

72

(1,170 replies, posted in Andere Personen)

Het kan ook gewoon zo zijn dat de speurders beschikken over psychiatrische rapporten waaruit zou kunnen blijken dat Christiaan Bonkoffsky al jaren fantast was. De communicatie leidt tot speculatie, we weten het niet. We moeten de Cel wel het voordeel van de twijfel geven vermits ze niet heeft verzaakt Rijkswachtsporen te onderzoeken, hetgeen zeer lang verboden terrein is geweest.

73

(35 replies, posted in Wapenhandel)

Ben wrote:
fenix wrote:

Ah neen, wat was dan wel de reden Ben? Want blijkbaar weet jij iets dat wij (ik) niet weten.

Ik weet inderdaad de reden, maar zoals ik hier reeds geschreven heb, ga ik er verder niet op ingaan.

Als persoon die hier al even (onder één naam) actief is, zal je me moeten toestaan dit dubbel te vinden. Ik denk dat we het eens zijn over het feit dat de CWB de voorbije jaren van de puinhoop nog iets heeft trachten te maken. Als het besproken feit hier niet louter een raadpleging betreft, kan het volgens mij gecatalogeerd worden onder de vlag van onderzoeksdaden. Op dit forum komen mensen samen om informatie in te winnen in de hoop nog iets van waarheid te construeren na zovele jaren in verband met de Bende, en we zullen het ook wel eens zijn over het feit dat sommigen hier werk hebben verricht die uren en dagen van hun leven heeft gevergd; hetgeen mijn en hopelijk ook jouw groot respect verdient. Zonder deze moedige personen geen forum. Alle respect voor privacy van bronnen, deze moet inderdaad worden gerespecteerd wanneer hierom gevraagd, maar tenzij de vraag vanuit de CWB zelf komt om deze informatie voorlopig nog geheim te houden in het belang van het onderzoek, kan ik me niet vinden in bovenstaande uitspraak.

74

(169 replies, posted in Getuigen)

Voor wat het waard is; de reconstructie op televisie destijds toont een Simca 1100 als voertuig van Clerbois. Een autootje dat ik me vooral herinner als jaren '70 auto met kleine ronde koplampen, ten tijde van de overval in Aalst was dit reeds een sterk verouderd model. In die reconstructies, op VTM meen ik, destijds zaten nogal wat materiële fouten, dus geen idee of men de moeite genomen heeft m.b.t. origineel voertuig van Clerbois.

75

(44 replies, posted in Westland New Post)

Het ding is ook dat met Bender de SAC hypothese zeer dichtbij komt.

Stel je eens voor dat alle verhalen met betrekking tot linken slachtoffers in Aalst op zuiver toeval berusten en dat Aalst niets meer was dan een politieke terreur aanslag waarbij slachtoffers louter willekeurig vielen. Stel je daarbovenop nog eens voor dat ze het in Eigenbrakel - Overijse zelf weggeven door hun keuze van maskers, de Franse politici.

Zo maar een gedachtenexperiment, die men vanuit een tunnelvisie ook over andere hypotheses kan maken, maar toch.

76

(378 replies, posted in Andere Personen)

rizzz wrote:

"Coherent" of niet. Er is een groot probleem met de Silman piste, en dit is hetzelfde probleem met de pistes van alle andere "usual suspects" (De Staerke Clan, Bende Haemers, WNP, ...):

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze een volledig DNA profiel hebben van degene die zij beschouwen als "de hoofddader" (zie topic DNA onderzoek), die stelling komt van hen zelf en er is geen reden om dit te betwijfelen.
Ze hebben de laatste jaren zo goed als al hun inspanningen toegelegd op het vergelijken van dat DNA profiel met dat van al die "usual suspects", hun aanverwanten, mensen uit hun omgeving, etc.
Dit heeft tot nu toe geen enkele match opgeleverd, ook niet bij de Silman broers en hun gekende partners in crime voor zo ver we weten.

DWZ. dat we hoogstwaarschijnlijk de bende niet moeten gaan zoeken in die lijst van "usual suspects", het zou toch wel iets te toevallig zijn dat net die "hoofddader" waar ze een DNA profiel van hebben, net dat ene ongekende lid is van die bende, of het nu gaat om de bende Silman, Haemers, De Staerke, enzovoort, we weten wie tot die bendes/clans behoorden.

Als de onderzoekers zeker zijn van dat DNA profiel van hun hoofddader, en ze vinden daarmee geen match tussen de gekende leden bijvoorbeeld de bende van de broers Silman, dan kan je inderdaad pistes zoals deze gewoon beter afsluiten.

Ik denk dat het tijd wordt om eens te gaan doorlopen welke van welke mogelijke daders we weten dat de onderzoekers geen DNA staal (meer) hebben kunnen afnemen.

Dit is/was duidelijk ook de gedachte van Eddy Vos toen hij zei dat hij niks liever zou hebben dan een DNA staal van iemand zoals Heinrich Toumaniantz. Dit zijn nu eenmaal de pistes die je moet beginnen bekijken als je alle andere hebt afgesloten op basis van dat DNA profiel.

Hangt er ook vanaf hoe breed we de usual suspects zien en inderdaad bij wie DNA is afgenomen. Als zich dat beperkt tot Vinckx, De Staerke of Libert zal men wellicht van een kale reis thuis komen. Als men echter over materiaal zou beschikken van Elnikoff, Bender, Daniël B, Toumaniantz, Becker en nog een aantal anderen, en dat is allemaal negatief, dan zouden we misschien wel moeten zeggen dat we collectief fout zitten en dat de Bende simpelweg een bende is die we niet kennen. Het zou me om eerlijk te zijn wel verwonderen, al komt er een streepje bij voor je hypothese in de vorm van Vos zijn overtuiging dat een Bende lid is gedood na Aalst en we in geen enkele bekende Bende iemand lijken te missen na 9 september 1985 (met als vraagteken Toumaniantz wiens levenswandel of dodentocht één groot mysterie lijkt te zijn).

77

(278 replies, posted in 1982)

fenix wrote:

Eigenlijk zochten we dus een bende die voedingsmiddelen stal, Maubeuge, Beersel, Nijvel. En zo zot was de feiten te verzwaren door wapengekletter of moord. Enfin, mijn logica is blijkbaar niet de logica van iedereen hier.

Ja, maar dat waren nu eenmaal de feiten, en geen enkel motief zou volgens mij de aard van de feiten een logische toedracht kunnen schenken.

De enige (ietwat) logische conclusie is dat er reeds bij het begin minstens één bendelid verzot was op bruut geweld. Alsof de avond maar was geslaagd als hij kon schieten en of moorden. Genval is nog zo een rare zaak, daar gaat iemand schieten (als je het verslag leest met het oog te doden) nadat de overval is gepleegd, op de parking. Nutteloos, volstrekt zinloos lijkt me. En het wordt nog gekker als je weet wat er nadien met de beschoten auto is gebeurd (ontvreemd uit de garage waar hij op reparatie staat te wachten). Zou het kunnen dat de geweldgrage gangster op zijn donder heeft gekregen voor het schieten omdat het wapen kon gelinkt worden aan andere feiten binnen of buiten onze landgrenzen, waarna men de gaten trachtte te vullen om de herkomst van het wapen te camoufleren? Rare zaak, alsof men eerst het wapen moedwillig wil vervuilen om het nadien te cleanen. Bij Jadot zien we een soortgelijk onnodig brutaal geweld, een gangster gaat helemaal los op een arme hond, allemaal niet te begrijpen met de ratio.

Helemaal los gaan op een plakkaat zoals in Aalst zoals een getuige ooit beschreef idem (in de wetenschap dat het daar mogelijk - maar helemaal niet zeker - een copycat betrof).

78

(378 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

Luciano Bender is een absolute hoofdverdachte in het Bende van Nijvel-dossier.

Goed dit nog eens bevestigd te horen. Als advocaten en ex-rechercheurs eens research zouden doen en een boekje schrijven over deze absolute hoofdverdachte in plaats van 27sterangsverdachten als de Slimans, wordt het op een dag misschien nog iets met dit dossier.

79

(378 replies, posted in Andere Personen)

P-51 wrote:

Een soort Vlaams Accent ... je moest eens weten hoeveel accenten wij hier hanteren (in Vlaanderen, bedoel ik) en hoezeer dat onderling verschilt. Volgens mij kan het ook Surinaams geweest zijn.

Ja, laten we nu niet overschakelen van de zwak onderbouwde Sliman hypothese op een hypothese gestoeld op wat een persoon heeft menen te horen die zo miraculeus aan het Bende inferno is ontsnapt dat ook hier recht op gerede twijfel aanvaardbaar is.

80

(301 replies, posted in Andere Personen)

Uit de verklaringen van Jean Bultot heb ik vooral onthouden :

  • Hoofdmotief Bende van Nijvel: drugs voor wapens

  • Aalst: Nederlanders

  • Preparatie voertuigen: Bouhouche, het beest, Alain Weykamp

  • Extreem rechts is een dwaalspoor

  • Ik heb zelf niets met de feiten te maken

Ik heb ze aflopend gerangschikt van grote plausibiliteit naar vrij onwaarschijnlijk.