51

(731 replies, posted in 1982)

Follow the money is steeds een goede strategie.

52

(731 replies, posted in 1982)

Me dunkt dat de belangrijkste topics op dit en andere fora ontbreken of onvoldoende uitgewerkt zijn. Ik zeg dat na jaren lezen en volgen. Ook niet eenvoudig want veel zal je hierover niet in de pers lezen.

53

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Zegt wel iets he nostra. Is het een verdomd lek? Is het een vis die wordt opgeworpen? Stel je voor wie er allemaal ongerust zou worden als zo een dagboek bestaat. Dat Bouten er zich uitkletst, is duidelijk. Zo een dagboek komt in de kluis terecht, bij speurders minstens een kopie of achter gewapend glas in de studiekamer toch? Hopelijk helpt deze heisa de speurders onrechtstreeks vooruit, idem voor de foto.

54

(731 replies, posted in 1982)

the end wrote:
the end wrote:

Ja, ze namen nog iets mee. Hou er rekening mee dat het moment van de overval het slechts gekozen moment van de dag en de week was. Geen zinnig mens die het in zijn hoofd haalt om dan een overval te doen, maar de bende die nooit gepakt is had blijkbaar wel een reden om juist op dit moment iets te zoeken. Dit toch wel cruciaal gegeven, is heel belangrijk voor het motief te snappen!

Het cruciale is het motief en de redenen dat ze daar op dat moment waren.

Blijkbaar is er na 38jaar niemand die hiervan op de hoogte is, en ook op de hoogte is welke stukken daarover bewust uit het dossier gehaald zijn. In deze heb je onmiddellijk de inmenging van veiligheidsdiensten; veel moet er niet opgelost worden, wie het begin snapt snapt de bende. zo eenvoudig is het, verstaan ze dit bij het feferaal parket?

De overval Wavre was dus ofwel een hoogdringend geval of een gecamoufleerde executie van de rijkswachter die zonder feitelijke hoogdringendheid werd geëxecuteerd? Of door iemand die een hekel had aan gezagdragers? Een hoogdringende executie lijkt me onwaarschijnlijk: daar zijn andere opportuniteiten voor toch?

In het eerste geval betreft de hoogdringendheid ofwel de boodschap naar betrokkenen (Dekaise en entourage of betrokken potentiële klanten?), ofwel het bemachtigen van materiaal - gemodificeerd of niet - , hoewel ik dat verhaal over prototypes rammelen vind tenzij Dekaise in de rapen zat van andere leveranciers. Ik zal voor mezelf het stuk over Eaton en Gray nog eens opfrissen en de tijdlijn bekijken want de tijdsdruk zou van die kant kunnen komen.

Hoe de Belgische staat door deze feiten in de problemen had kunnen raken en iets laat toedekken, is ook een interessante.

55

(491 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Wat mij vooral opvalt is dat Libert dikwijls een zeer gedetailleerd verhaal kan opzetten, en niet enkel over dit topic, maar dat de details die eigenlijk belangrijk zijn, steeds niet kan vermelden, niet wil vermelden, vergeten is. Waarom weet hij nog dat hij op dezelfde manier gekleed was als de man op de foto als hij ze aan Kausse gaf? Waarom gaf hij ze aan Kausse? Waarom die zogezegde lacherige verwondering dat Kausse de man op de foto niet kende? Was het dan toch Libert zelf, vermomd, om Kausse en gendaremie voor aap te zetten? Hij doet redelijk denigrerend over die laatste.

Wat komt dat eerste verhaaltje er bij doen over Weykamp en zijn vele klanten die dergelijke wapens kochten? Staat dat los van die foto? Of probeert Libert te zeggen dat de foto bij Weykamp is genomen geweest, in zijn toenmalige tuin? Is dat verifieerbaar met de omgeving op de foto? Had dat met de Bende te maken of was het iets anders? Zijn er documenten waaruit blijkt wat Weykamp verkocht aan wie?

Bottom line: Als iemand toen zoveel moeite deed om iets naar Staatsveiligheid en Gendarmerie te verspreiden, dan weet die ook vandaag nog precies wat de bedoelingen waren en dan weet die exact wie er die dag de fotos nam en van wie ze werden genomen.

Of verschuilt Libert zich achter de compartimentalisering van de organisatie binnen het WNP?

56

(782 replies, posted in Westland New Post)

Wat opvalt en tevens stoort, is dat coconut de moeite neemt om de reactie van Libert te posten op 06/02, die daarvoor ook zelf de nodige tijd en moeite heeft genomen, en dat er plots een stroom aan posts verschijnt over Keltische symboliek en wat weet ik nog.
Allemaal leuk en interessant op zich, maar voor Ben misschien aanleiding om enkel daarvoor en specifiek topic te openen? 
Misschien kunnen we dan even terug de draad op 06/02 oppikken die een grotere kans heeft om to the point te zijn. Een paar van Liberts uitlatingen en suggesties zijn op zijn minst interessant.

Gloacoaster, twee mogelijkheden; plagiaat of beide dezelfde bron... Heeft Beijer de bron even doorgespeeld aan Bouten? Of zijn het beiden desinformanten die deels feiten en fictie vermengen?

58

(46 replies, posted in Journalisten)

Ben wrote:

Eigenlijk zegt Bouten zelf dat zijn verhaal niet het juiste verhaal is:

“Slechts een paar mensen kennen het volledige plaatje. En wie niet kan zwijgen wordt vermoord. Daar zijn voorbeelden genoeg van. Zelf ben ik niet bang om namen te noemen."

Volgens deze stelling zou Bouten dood zijn als hij de juiste namen had genoemd. smile

Dus moeten we kijken wat de vermoorde verdachten vertelden? Om zo dichter bij de feiten te komen. Bouten kan zichzelf ook hebben willen parafraseren dat hij geen schrik heeft voor de dood. Het is maar hoe je het interpreteert.

Lees de geschiedenis van het HCT - Hoog Comité Van Toezicht - onder andere maar niet enkel ten tijde van Delcroix en je weet dat zo'n comité een veiligheidspal is, bediend door politieke partijen en compleet zijn doel mist.

HCT bestaat niet meer - de politieke stratego daar tartte alle verbeelding, vraag het maar eens aan een zekere Vermeulen, of wat was zijn naam weer? - en een deel van de broodnodige audit op de werking van de politieke structuur - lees anticorruptie actie tegen politici - werd dan ondergebracht bij de Federale, afdeling DJSOC die de witteboordcriminaliteit en politieke corruptie moet bestrijden. Moet je eens nagaan hoe onderbezet en gepolitiseerd die afdeling is. Ik denk dat als het hoofd van de Federale klaagt over te weinig middelen, dat hij die afdeling bedoelt.

Je kan zoveel comités oprichten als je wil. Het blijven mensen gekoppeld aan een politiek systeem, geplaatst op onwillekeurige basis, door belanghebbenden die er controle over willen hebben. Voor zover ik weet is er geen enkele grondwettelijke structuur die in de praktijk boven het politieke systeem staat. Per definitie is een onafhankelijk comité dus een onmogelijke zaak.

60

(192 replies, posted in Andere Personen)

coconut wrote:

» YouTube

Aha ... bijkomend argument ivm Beuckels vond Bouten blijkbaar in het feit dat de 2 speurders van de cel Jumet die de nabestaanden van Beuckels gingen ondervragen uit de cel gezet zijn.

Dat kan betekenen dat er een invloed is op de Cel die het donkere post-koloniaal verleden niet omgespit wil zien worden, los van het Bende verhaal. Begrijpelijk toch? Maar het is tegelijk ook een aanwijzing dat diezelfde invloed misschien ook het Bende-onderzoek tegenwerkt op andere vlakken.

Dat zegt wel heel veel over wat er achter die invloed schuilgaat....