51

(58 replies, posted in Bende Haemers)

Opzienbarende berichten blijken vaak onjuist Justitie Italië lekt graag naar pers

Door onze correspondent
BEN VAN DER VELDEN ROME, 14 okt.
"Deze keer zijn het geen hypothesen meer, noch veronderstellingen. Het spoor lijkt serieus, heel erg serieus." Italië is er zo aan gewend dat met veel ophef gepresenteerde acties van de justitie achteraf niet serieus blijken te zijn, dat de Corriere della Sera deze week met deze zinnen een openingsartikel over een belangrijke arrestatie begon. Het betrof de aanhouding van de mafioso Nicola Alvaro, die ervan beschuldigd wordt tot het commando te hebben behoord dat vorige maand in Palermo generaal Carlo Alberto dalla Chiesa, zijn vrouw en zijn chauffeur vermoordde. Om redenen van politiek of carrière of van een mengsel van beide lanceren Italiaanse magistraten dikwijks opzienbarende berichten over arrestatiebevelen en ingrijpende koersveranderingen bij justitiële onderzoeken. Vervolgens hoort dikwijls niemand er meer iets over. Dat is met name het geval als rechters van onderzoek zeggen over "harde bewijzen" tegen iemand te beschikken, maar daarover niet te kunnen praten omdat het instructiegeheim moet worden gerespecteerd. Want het liefst lekt de justitie grote verhalen naar de pers over het belang van ontdekte geheimen. In augustus 1980 werd in het station van Bologna een bom tot ontploffing gebracht. Er kwamen 85 personen om het leven en er raakten 200 mensen gewond. Sindsdien zijn er herhaaldelijk ultrarechtse activisten gearresteerd in verband met een telkens nieuw spoor dat de politie van de daders had ontdekt. Vervolgens werd de een na de ander vrijgelaten en viel er een grote stilte. Vorige maand nog kondigde onderzoeksrechter Aldo Gentile in Bologna aan dat hij harde bewijzen tegen vijf personen had.
Arrestatiebevelen werden uitgevaardigd. Toen de Westduitse justitie het Italiaanse bewijsmateriaal tegen Joachim Fiebelkorn niet voldoende vond om deze verdachte vast te houden, was de reactie in Italië dat er iets in West-Duitsland mis was, niet in Bologna. De overplaatsing waar rechter Gentile zich tegen verzet had, ging overigens ondanks zijn opzienbarende ontdekking van vijf verdachten gewoon door. Een nieuwe onderzoeksrechter bestudeert nu de stukken van voren af
De meest uitzonderlijke justitiële affaire betreft een andere bomaanslag, die van 1969 in een bankgebouw in Milaan. Er vielen daarbij 17 doden en 88 gewonden. Eerst werden linkse anarchisten als de daders gearresteerd. Vervolgens zwenkte de zaak na anderhalf jaar naar extreem-rechts. Er volgde een reeks processen met zowel extreem-rechtse activisten als een anarchist, Pietro Valpreda, in de verdachtenbank. In juni jongstleden werd er beslist dat er binnenkort weer een nieuw proces komt, omdat de officier van justitie toen vorig jaar de zaalc eindelijk leek te worden afgesloten besloot toch beroep aan te tekenen. Terroristen hebben de afgelopen jaren in Italië veel opzienbarende acties uitgevoerd. Maar dat is allemaal nog niets vergeleken bij wat ze op het punt stonden nog meer te gaan doen als ze niet juist op tijd waren gearresteerd.
De verhalen die na een arrestatie — meestal anoniem —- naar de pers gaan zijn althans altijd veel opzienbarender dan iemand ooit had kunnen vermoeden. Zo werd er verteld dat bij arrestaties plannen waren ontdekt om het hele nationale bestuur van de christendemocratische partij te vermoorden. En deze week werd na arrestatie van Rode Brigadisten in Napels gemeld dat maar net een grootscheepse overval op het Navo-hoofdkwartier voor Zuid-Europa was voorkomen.
Het lekken naar de pers kan gebeuren om het belang van een eigen daad te onderstrepen of om een tegenstander te treffen.
Nog ernstiger dan bij de justitie speelt dit laatste bij een parlementaire onderzoekscommissie, die personen kan laten arresteren en ook goederen in beslag kan laten nemen. Het besproken op besloten zittingen van de parlementaire onderzoekscoVnmissie naar de geheime vrijmetselaarsloge Propaganda II is allemaal in de kranten verschenen. De vrijmetselaarsloge is in Italië tot geheim genootschap verklaard, en is daarmee volgens de Grondwet niet toegestaan. Dat lekken van de onderzoekscommissie is voor het Groot Oosten van de Italiaanse vrijmetselarij, de top van de organisatie, aanleiding geweest om zich met alle juridische middelen te gaan verzetten tegen het tonen van de volledige administratie van ongeveer 16.000 leden aan de parlementariers. Eerdere verstrekte gegevens over vrijmetselaars zijn dit jaar breeduit in een weekblad terechtgekomen. De vrees is dat de parlementariërs niet alleen zullen kijken wie er zowel in'de administratie van het Groot Oosten als van Propaganda II voorkomt. Er wordt rekening mee gehouden dat tenslotte alle namen van vrijmetselaars in de pers terechtkomen. Dat is geen aanlokkelijke zaak. Vooral sinds de affaire rond de van veel complotten beschuldigde loge Propaganda II, bekijken veel Italianen aangemoedigd door de meeste kranten de hele vrijmetselarij als een duister gezelschap.

Vorig jaar legde een officier van justitie in Rome al reeds beslag op het ledenbestand van de vrijmetselarij. Dit is een maatregel die in Italië door velen niet als inbreuk op het grondwettelijk recht van vrijheid van vereniging wordt gezien. De Italiaanse Grondwet verbiedt namelijk tevens geheime genootschappen en de justitie moet de mogelijkheid hebben om vast te stellen of een vereniging geheim is of niet. Het Italiaanse lekken kan voor justitiële onderzoeken slechte gevolgen hebben. Dat is het geval als terroristen of mafiosi in de gevangenis doorslaan en zij vervolgens tot hun schrik bemerken dat hun namen op de voorpagina's van de kranten staan. Ze realiseren zich dan dat ze hun leven bloot hebben gesteld aan mogelijke wraakacties, die ook in Italiaanse gevangenissen geen uitzondering zijn. Het lekken kan tot nieuwe zwenkingen in justitiële onderzoeken leiden. Elio Ciolini was eerst de „supergetuige" die de justitie aan een reeks verdachten van de bomaanslag op het station van Bologna hielp. En vervolgens zorgde hij nadat zijn naam was uitgelekt voor de nieuwe zwenking door een belangrijk deel van zijn verklaringen in te trekken.

Bron: NRC Handelsblad   l  14 oktober 1982

52

(42 replies, posted in Bende Farcy)

Nederland levert gevluchte drug handelaar niet uit

De Nederland J. van Wely is in Brussel in het proces-François, wegens handel in verdovende middelen, tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij ontsnapte vorig jaar tijdens een verhoor door de politie uit een gebouw van de justitie in de Belgische hoofdstad.

Volgens het ministerie van buitenlandse zaken kan Van Wely, die in het Belgische Mol een antiekzaak had en vermoedelijk naar Nederland is gevlucht, niet aan België worden uitgeleverd. "Wij leveren geen eigen onderdanen uit, maar het zou mogelijk zijn dat er hier een vervolging tegen de man wordt ingesteld," aldus het ministerie.

Veroordeeld

De voormalige leider van de Belgische narcoticabrigade, de rijkswachtcommandant Leon Francois, naar wie het proces is genoemd, is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld, met uitstel van het deel dat hij niet in voorarrest zat. De rechtbank achtte bewezen dat Francois persoonlijk anderhalve kilo cocaïne had verhandeld om een kastekort aan te vullen dat was ontstaan door de verdwijning van een groot bedrag aan tipgeld. Een collega van Francois, Willy Decuyper, kreeg ook een jaar met uitstel van het deel dat hij nog niet in voorarrest had vastgezeten.

De rijkswachtofficier André Cammerman werd vrijgesproken. Drie politiemensen van het Bureau d’Information Criminel kregen wegens de handel in verdovende middelen vier jaar gevangenisstraf. De advocaten van de verdachten hebben tijdens het proces steeds aangevoerd, dat de politiemensen zich bij de bestrijding van de handel in verdovende middelen slechts hadden beziggehouden met methoden die zij geleerd hadden van de Amerikaanse DEA. De drugbestrijdingsorganisatie nodigt regelmatig Europese politiemensen uit voor cursussen.

Bron: Algemeen Dagblad | 16 April 1982

53

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Politie zit op dood spoor in onderzoek Bende van Nijvel

Het team dat onderzoek doet naar de beruchte Bende van Nijvel in België lijkt op een dood spoor te zitten. De onderzoekers geloven niet langer dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky het prominente bendelid 'De Reus' was, bericht de Belgische krant Het Laatste Nieuws op basis van bronnen binnen justitie.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

54

(24 replies, posted in Prullenbak)

Ik denk niet dat dit een geloofwaardig scenario is. Ben moet ook maar eens gaan beginnen met het blokkeren van dubbele accounts...

In België hangt de geur van een bananenrepubliek

Op het Belgische justitieapparaat rust een geweldige hypotheek. Door onvoorstelbaar geklungel zijn gerechtelijke politie, Rijkswacht en Openbaar Ministerie er tot dusver niet in geslaagd de „Bende van Nijvel" op te sporen. Deze groep maakte zich tussen 1982 en 1985 schuldig aan een reeks overvallen op supermarkten en een aantal andere zaken, waarbij 28 mensen om het leven kwamen.

Tot op de dag van vandaag gonst het in België van de geruchten over de mogelijke daders en de motieven voor het in beweging brengen van een spiraal van geweld. De theorie van een extreem-rechts complot met als oogmerk de ontwrichting van België waardoor een klimaat zou ontstaan voor een rechtse staatsgreep, heeft bij de linkse media de meeste aanhangers. Deze hebben kennelijk met hulp van individuele leden van de gerechtelijke politie (hun bronnen) veel boven water gehaald.

Hugo Gijsels, medewerker van het progressieve weekblad Humo, behoort tot die stroming. Hij ontvouwt de „destabilisatietheorie" in het deze week verschenen boek De Bende en Co, met als ondertitel 20 Jaar destabilisering in België. Gijsels is een van degenen die zeggen zeker te weten dat het om een groep extreem-rechtse ex-rijkswachters gaat. Deze zouden met rechtstreekse of stilzwijgende steun van vooral Franstalige katholieke politici, hoge rijkswacht- en legerofficieren, hebben geprobeerd België rijp te maken voor een coup. Gijsels plaatst de overvallen in een breder kader en een ruimer tijdsbestek. In feite brengt hij een uitputtende rij van onopgehelderde misdaden uit de jaren zeventig en tachtig met elkaar in verband door te wijzen op personen die voortdurend opduiken, onverklaarbare hiaten in het onderzoek, opzettelijke blunders en andere zaken. Hij zegt zich daarbij te baseren op bestaande justitiële dossiers.

Het is geen verrassing dat de naam van oud-premier Vanden Boeynants op nogal wat plaatsen in het boek opduikt, zonder dat overigens onweerlegbaar en controleerbaar wordt aangegeven dat hij daadwerkelijk betrokken is geweest bij pogingen tot een staatsgreep. De vraag is of „VdB" op het boek zal reageren. Een politicus die zich onschuldig weet, begint een proces wegens laster en eist van de uitgever een gepeperde schadevergoeding.

Merkwaardig genoeg kan het de politieke partijen, de regering en de leiding van het justitiële apparaat kennelijk weinig schelen dat de Bende van Nijvel nog steeds niet voor de rechter is verschenen. Een plausibel klinkende complot-theorie, zoals die van Gijsels, is in meer rudimentaire vorm al eerder in boekvorm gepubliceerd en bleef ook van overheidswege ongecontroleerd.

Dat is niet alleen voor de nabestaanden van de slachtoffers meer dan pijnlijk, maar is ook voor de Belgische rechtsstaat en de politiek schadelijk. Zo blijft in het land de geur van een bananenrepubliek hangen, terwijl België dat geenszins is. ledere minister, parlementariër of politie-inspecteur zal op persoonlijke titel zeggen dat het natuurlijk een schande is, maar het collectief van politici doet erg weinig.

Ja, er is een parlementaire onderzoekscommissie al een hele tijd aan het werk. Maar deze brave volksvertegenwoordigers lijken niet gedreven door de drang de onderste steen boven te krijgen. Zij lijken zich voornamelijk te concentreren op het bedenken van structurele maatregelen om een eind te maken aan de guerre desflics, de naijver tussen de verschillende opsporingsdiensten, inclusief de staatsveiligheid. De gemiddelde Belgische parlementariër heeft het trouwens te druk met allerlei betaalde nevenfuncties (burgemeester, wethouder, advocaat) om zich fulltime met dergelijk onderzoek bezig te kunnen houden. Hij of zij beschikt ook niet over de middelen.

De Bende en Co leest als een almanak van de jongste criminele geschiedenis van België. Gijsels pretendeert inzicht te geven in de wereld van een deel van het Franstalige establishment, dat niet kon aanvaarden dat zij hun greep op het land verloren, geen raad wist met de tweedeling van België en tal van sociale ontwikkelingen, en meende dat hun bestaande orde met alle mogelijke middelen gehandhaafd moest worden.

Gijsels wijst erop dat in België alle aanslagen met een extreem-linkse achtergrond zijn opgelost, maar dat het rechtse terrorisme onopgehelderd bleef. Dat is inderdaad opmerkelijk, als de kardinale vraag of het inderdaad om een extreem-rechts complot ging, met een stellig ,ja" kan worden beantwoord. Helaas slaagt Gijsels daarin niet en daarom lijkt het boek over de Bende van Nijvel wat te vroeg verschenen.

Bron: De Volkskrant | 20 Januari 1990

56

(35 replies, posted in Wapenhandel)

België opnieuw in de ban van de Bende van Nijvel

De reeks bloedige overvallen van de Bende van Nijvel stonden in verband met de wapenhandel in het Midden-Oosten. En één van de sleutelfiguren van die Bende was niet alleen bekend bij de Belgische politie, hij maakte er deel van uit. België is tien jaar na dato weer in de ban van de Bende. Achter een reeks van vijftien aanslagen in de eerste helft van de jaren tachtig, die 28 levens eisten, werd een Bende vermoed, de Bende van Nijvel.

De aanslagen oogden als overvallen, maar er werd doorgaans meer geschoten dan geroofd. Gericht geschoten, op mensen die te veel wisten van een duistere wapenhandel in het Midden-Oosten, aldus een nieuwe bron die werd opgevoerd door de BRTN-televisie. Er zou sprake zijn van omvangrijke wapenverkopen vanuit Israël aan diens Arabische buren. De wapens zouden via België in Nederland zijn geruild tegen drugs. Volgens een voormalige gevangenisdirecteur, die nu in Zuid-Afrika verblijft, zou de Bende van Nijvel personen hebben omgebracht die van die handel wisten. Een even sensationeel als oncontroleerbaar verhaal. En er is meer.

Volgens de Vlaamse volksvertegenwoordiger Hugo Coveliers zou een lid van Bende, bekend onder de naam 'de reus', deel uit hebben gemaakt van een speciale eenheid van de Belgische rijkswacht. Coveliers geldt als een Bende-specialist. Hij was jaren geleden lid van de parlementaire commissie die moest nagaan wat er was misgelopen in het gerechtelijk onderzoek naar de Bende. Want dat onderzoek heeft niets opgeleverd. De parlementaire commissie verbaasde zich toen al over het feit dat het onderzoek naar de Bende in 1990 verhuisde van Dendermonde naar Charleroi, net op het moment dat onderzoeksrechter Freddy Troch van Dendermonde resultaten leek te boeken. Nu pas wordt duidelijk dat die verhuizing plaatsvond op aandrang van de toenmalige minister van justitie Melchior Wathelet.

De Waalse christendemocraat Wathelet verliet onlangs de regering om rechter te worden bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Zijn opvolger, Stefaan De Clerck, spreekt van een autonome beslissing van de gerechtelijke instanties om het Bende-onderzoek geheel in Charleroi onder te brengen. De advocaten van familieleden van enkele slachtoffers van de Bende werden echter buiten die beslissing gehouden, hoewel zij uitdrukkelijk hadden gevraagd gehoord te worden. Gisteren drongen die advocaten er bij De Clerck op aan het onderzoek opnieuw in handen te geven van Freddy Troch. Het lijkt uitgesloten dat het raadsel van de Bende van Nijvel alsnog wordt opgelost. Maar België ziet politiek en justitie opnieuw in opspraak komen.

Bron: Trouw | 14 November 1995

57

(77 replies, posted in Staatsveiligheid)

Onderzoek loopt vast: Bende van Nijvel bestaat niet

In België is opschudding ontstaan over de bewering van de vroegere chef van de Staatsveiligheid, Albert Raes, als zou de gevreesde Bende van Nijvel nooit hebben bestaan. Raes zei dat tegenover de Vlaamse commerciële televisiezender VTM. Wat doorging voor de Bende van Nijvel - die ook wel de ‘Gekke doders van Waals-Brabant’ werd genoemd omdat de leden ervan carnavalsmaskers droegen - was volgens Raes een groep los van elkaar opererende misdadige benden. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

58

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Wapens Bende van Nijvel uit kanaal opgevist

Precies op de plaats waar een jaar geleden ook al werd gezocht, heeft de Belgische rijkswacht wapens, kogels en kogelvrije vesten van de Bende van Nijvel gevonden. Behalve wapentuig hebben rijkswachters ook een brandkast met cheques uit het kanaal Brussel-Charleroi gevist.

De brandkast is afkomstig uit het warenhuis Delhaize van Aalst, een jaar geleden het doelwit van de gangsters. Alleen al bij deze overval werden acht mensen doodgeschoten. Uit de papieren en de cheques die in de stalen kluis zaten, heeft de rijkswacht de herkomst kunnen afleiden.

Vrij snel na de overval in Aalst vond de rijkswacht aan het kanaal van Charleroi naar Brussel ter hoogte van Ronquières (Waals-Brabant) een Volkswagen GTI. Het kanaal in de buurt van de vindplaats van de auto werd onderzocht. Naar nu is gebleken niet zorgvuldig genoeg, want men vond niets. De rijkswacht die samen met de gerechtelijke politie van het parket van Dendermonde het onderzoek uitvoert, ontkent dat er indertijd broddelwerk verricht is. "Een jaar geleden moesten we het doen met zeer eenvoudig dregmateriaal, nu hadden we de beschikking over geavanceerde techniek en is de bodem van het kanaal afgetast door duikers," aldus een woordvoerder van de rijkswacht gisteren. De vondsten werden al donderdag en vrijdag gedaan, maar zijn pas in het weekeind bekend gemaakt.

ln justitiële kringen wordt gesproken van een belangrijke vondst, die het onderzoek in een stroomversnelling zal brengen. Meer wilden politie- en parketwoordvoerders gisteren niet kwijt. Of de vordering in het onderzoek ook de overvallen op de warenhuizen in Genval, Nijvel, Eigenbrakel en Overijse betreft, is nog onduidelijk.

In het huis van bewaring van Nijvel zitten vier Belgen en een Fransman vast op verdenking betrokken te zijn geweest bij overvallen. De laatste aanhouding vond twee weken geleden plaats toen de Fransman V. in een café in Ploegsteert werd gepakt. Volgens de Belgischemedia zou V. in een val van de rijkswacht zijn gelopen. Hij werd al in oktober 1983 aangehouden, maar trok daarna zijn bekentenissen weer in en werd vrijgelaten. Ook de andere verdachten werden een keer vrijgelaten om maanden later weer opgepakt te worden.

Wanneer het vijftal voor de rechter moet verschijnen is onduidelijk. Rijkswacht en parket, die pas een maand na de laatste overval (november 1985 in Aalst) is gaan samenwerken, beschikt niet over afdoende getuigenverklaringen en moet het volledig hebben van "materiële bewijsvoering". Het opgedregde materiaal vormt een eerste stap in die richting. Want tot voor kort heeft het onderzoek alleen maar theorieën en veronderstellingen opgeleverd en geen bekentenissen en harde bewijzen.

De Belgische media, maar ook de publieke opinie in de gemeenten waar de overvallen plaats vonden, construeren op geheel eigen wijze het bewijsmateriaal. Het enkele feit dat er sinds de aanhouding van een van de hoofdverdachten, de ex-politieman C, geen warenhuizen meer zijn overvallen overvallen, wordt op zn minst opmerkelijk gevonden.

Bron: De Volkskrant | 10 November 1986

Nieuw bewijsmateriaal 'Bende van Nijvel’

Precies een jaar nadat de Bende van Nijvel voor de laatste keer dood en verderf zaaide in België, lijkt het er op dat de gerechtelijke instanties enig nieuw, bewijsmateriaal boven water hebben weten te brengen. Letterlijk boven water, want sinds vorige week onderzoeken kikvorsmannen van het elfde genie bataljon uit Burcht de bodem van het kanaal Brussel- Charleroi, vlakbij het "hellende vlak" van Ronquières waar binnenvaartschepen in een grote met water gevulde bak naar een hoger gelegen deel van het kanaal worden getild. In de zwarte modder van dit "kolenkanaal" heeft men wapens, patronen en kogelvrije vesten gevonden en een brandkast die afkomstig lijkt te zijn uit de Delhaize-vestiging te Aalst.

Bij die vestiging was het dat de "Bende van Nijvel" op zaterdag 9 november 1985 voor het laatst toesloeg. Even voor sluitingstijd, 's avonds tegen achten,' drongen vier overvallers al schietend het filiaal van de levensmiddelenketen Delhaize aan de Parklaan in Aalst binnen. De overval leverde hun een buit van amper 200.000 franken (zo'n 11.000 gulden) op. Toen het viertal de aftocht had geblazen, lagen er her en der verspreid acht doden.

Bron: Het vrije volk | 13 November 1986

59

(21 replies, posted in Filière Boraine)

Bende van Nijvel, een justitieel feuilleton Proces in Mons hervat

Afgelopen woensdag heeft de Belgische justitie een hernieuwde poging gewaagd het proces rond de Bende van Nijvel op te starten. Het geheel begint meer en meer het karakter van een ingewikkeld feuilleton te krijgen.

In januari dit jaar was het proces, dat voor het Assisenhof van Henegouwen in Mons wordt gehouden, verdaagd omdat er ogenschijnlijk nieuw bewijsmateriaal boven tafel was gekomen. Dit nieuwe bewijsmateriaal, een pistool, leek op het eerste gezicht een belangrijke doorbraak in het proces. Het zou verband leggen tussen de zes beklaagden en de moorden die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven.

De Bende is verantwoordelijk voor in totaal achtentwintig moorden in de periode van 1983 tot 1985. Het gaat hierbij om overvallen op de supermarkt Colruyt in Halle en Nijvel, waaraan de Bende haar naam dankt, en op het Delhaize-warenhuis in Aalst. De acties van de Bende van Nijvel roepen des te meer vragen op, omdat de daders niet of nauwelijks interesse toonden voor een buit.

In de tijd nadat het proces was opgeschort is er het een en ander gebeurd, dat voor het verdere verloop van belang is. Op de eerste plaats hebben deskundigen vastgesteld, dat er geen verband kon worden gelegd tussen het gevonden pistool en de overvallen. Daarnaast is er een reeks "onthullingen" losgekomen die verbanden aan moeten tonen tussen de Bende van Nijvel, de politie en de rijkswacht en extreem rechtse organisaties.

De afgelopen tijd is gebleken dat het onderzoek naar de activiteiten van de Bende van Nijvel zeker niet van een leien dakje is gelopen. De Belgische justitie is niet zozeer dit jaar met het proces begonnen omdat zij haar onderzoek rond zou hebben, ook al is de hoeveelheid dossiers aanzienlijk, maar eerder omdat het onderzoek al zo lang gaande is zonder opzienbarende resultaten. Hofpresident Vereecke heeft woensdag verklaard, dat langer uitstel van een berechting niet verantwoord zou zijn. "Deze mensen zitten al geruime tijd in de gevangenis en ze hebben recht op een proces", aldus Vereecke.

Dat het onderzoek zo traag verlopen is en nog steeds geen sluitende conclusie heeft opgeleverd, heeft verschillende oorzaken, aldus Paul Ponsaers in de Rode Vaan. (Paul Ponsaers is verbonden aan La Dernière Heure en heeft veel licht geworpen op het proces met het boek "De Bende, een documentaire".)

De belangrijkste belemmering voor het justitiële onderzoek is, volgens Ponsaers, het feit dat erg veel partijen belang hebben bij het onderzoek, en niet in de laatste plaats extreem rechtse personen. Maar er blijken ook wazige relaties te zijn tussen deze personen en het overheidsapparaat, vooral de rijkswacht en justitie, die nog niet opgehelderd zijn. Het feit dat er zoveel belangen in het spel zijn verklaart ook dat er van verschillende kanten gepoogd is het onderzoek te vertragen of te belemmeren, wat ook niet bevorderlijk was voor het tempo ervan. Een voor de hand liggende vraag is dan, waarom het parlement in de afgelopen vijf jaar dat het onderzoek al lopende is, niet heeft ingegrepen.

Ook op dit punt steekt Ponsaers een beschuldigende vinger op. Volgens hem hebben de Belgische politici nooit bijzonder veel interesse getoond voor de Bende van Nijvel e' het politieapparaat. Het parlement, zou het politieapparaat vrijwel niet gecontroleerd hebben, terwijl de omstandigheden dat wel vereisten. Wat op zich al geen eenvoudige zaak was - een moordpartij op onschuldige burgers zonder roofmotieven - blijkt dus nog ingewikkelder te zijn. Het is tragisch dat he Belgische parlement niet adequaat heeft gereageerd.

Bron: De waarheid | 8 April 1988

60

(91 replies, posted in Bewijsstukken)

Xenophon wrote:

Waarom zou een internationale wapenhandelaar hier eten beginnen stelen in winkels en restaurants of slachtingen aanrichten in warenhuizen?

En ook dat ze geen tweeloop zouden moeten gaan pikken in Dinant. Vanwaar komen RG1 en RG2? Voor zover geweten werden die nergens gestolen. Hoefde ook niet, ze konden zo gekocht worden, zoals een brood.

Inderdaad dit houdt geen steek. Het stelen van de tweeloop versus RG1 en RG2 is natuurlijk al vreemd. Het kan natuurlijk zijn dat er eerst andere feiten gepleegd zijn met de tweeloop, zoals overvallen waarbij niet geschoten is. Later zijn dan wellicht de riotguns gekocht. Echter dit lijkt er op dat de dadergroep bij de start van de feiten bestond uit marginalen.

Het zoeken naar motieven blijft een lastige opgave als de daders psychopaten zijn; hun motivatie is voor "normale" mensen moeilijk te achterhalen, want die zijn niet logisch.

Maar goed dit toppic gaat over een vissershoedje... (of jagershoedje). Wellicht waren de daders jagers of stropers gezien hun natuurlijke habitat van het Zonienwoud en Bois de La Houssière.