221

(328 replies, posted in Andere Personen)

Het is niet omdat ze in 1984 een opleiding gingen volgen in Libanon (explosieven, guerilla) dat ze eerder al geen lid waren van een practical shooting club. Integendeel, er zijn elementen die daarop wijzen. Chef-kok Pierre Romeyer, die getuige was van de schietpartij die volgde op de overval op Dekaise, zegt dat ze bij het schieten de 'Jeff Cooper' houding aannamen. Romeyer kon dat weten, want hij deed zelf aan practical shooting, Jeff Cooper stijl, in een lokale schietclub.

Dat kan verklaren waarom hij onmiddellijk daarna telefonisch bedreigd werd; ze hadden hem wellicht herkend en konden vrezen dat hij hen ook herkend had.

222

(328 replies, posted in Andere Personen)

Doe gerust, maar haast je, want de leeftijd vordert ...

Dit was ik nog vergeten: de andere broer van Abdelkader Belliraj, Salah, woonde sinds begin 1983 in een herenhuis gelegen Rue Henri Neuman nr. 28 in Braine-le-Comte [Google Maps]. Dat is op een boogscheut van de buurtwinkel Mestdagh (om de hoek), waarvan een kasticket werd gevonden in de brandhaard die de Bende achterliet in het bos van Houssière in 1985. Een kasticket voor de aankoop van Merguezworsten, voor wie het wil weten.

Broer Salah werd samen met Abdelkader aangehouden in de terrorismezaak in Marokko en tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

223

(328 replies, posted in Andere Personen)

  • Het feit dat hij bekend heeft dat hij een terreurcel oprichtte in België begin de jaren '80 is toch al een indicatie?

  • Dat hij bekende dat hij in 1984 een guerrilla-opleiding volgde in Libanon, het enige jaar dat er geen feiten door de bende gepleegd zijn?

  • Dat in datzelfde jaar in Beiroet een Palestijn geliquideerd werd met het rijkswachtpistool dat de Bende buitmaakte in september 1983 (schietpartij aan de Colruyt in Nijvel)?

  • Dat hij bekent de Joodse dokter Wybran te hebben vermoord, en daarbij een uitgebrande Golf GTI achterliet, met weggevijld chassisnummer en uitgebroken achterbank? Had hij die niet beter gebruikt om te vluchten?

  • Dat hij dat deed in opdracht van Abu Nidal, om de Palestijn Said Al Nasser vrij te krijgen?

  • Dat diezelfde Said Al Nasser al in de gevangenis zat sinds het begin van de jaren '80?

  • Dat hij bekende dat hij Ali Aârras als eerste gerekruteerd heeft voor zijn terreurcel begin de jaren '80, en dat zijn familieleden Ali plots 16 cm kleiner maken dan hij is?

Je hebt hier een terrorist met een motief, de juiste leeftijd, een groep rond zich, een verdachte tijdslijn, en een broer die in die periode van de aardbol verdwenen is. Bovendien was hij ook nog een wapenfreak en lid van schietclubs. Als dat ongeloofwaardig is: een groepsfoto voor de Delhaize kan ik je niet bezorgen. Maar wie weet volgt er nog meer.

224

(328 replies, posted in Andere Personen)

coconut wrote:

Het is zeer waarschijnlijk paranoia van mijn kant maar ik zou bijna geloven dat "imazibrain" gestuurd is van ... omwille van ... Sorry imazibrain. Meer bewijs voor jouw piste aub.

Ik ben niet helemaal mee, Coconut. Gestuurd door wie? Omwille van wat? Wat ik zeg komt uit open bronnen die voor iedereen toegankelijk zijn. Zoals bv. deze » Nieuws

Dat zou een antwoord kunnen zijn op je vraag: "Had ik niet ergens gelezen dat de Belgen (speurders? staatsveiligheid? magistraten? verbindingsofficier?) geen inzage kregen van de Marokkaanse overheid in het dossier?" klopt; er is in die tijd een rogatoire commissie vertrokken naar Marokko om Belliraj te ondervragen en stukken in te kijken. Maar die werd daar dus niet met groot enthousiasme onthaald, na de uitwijzing van Marokkaanse inlichtingenagenten uit ons land.

Dat de advocaten van Belliraj op zijn proces ook Belgische documenten wilden gebruiken en dat die niet allemaal vertaald werden naar het Arabisch kan best zijn, maar het is zeker niet de essentie van de zaak.

En wat de uitspraken van zijn advocaat betreft: het is diezelfde die beweerde dat Ali Aârrass maar 1.75 m groot zou zijn (terwijl hij in werkelijkheid 1.91 m groot is).

225

(328 replies, posted in Andere Personen)

In de loop van 2002 namen Belliraj, zijn vrouw en hun drie kinderen hun intrek in de villa van de voormalige hoofdbibliothecaris van Evergem, in de rustige woonwijk Doornzele Hoeksken. Het huis huurde hij van Brahim L., een leraar in een Gentse gemeenschapsschool en directeur van een moskee in Gent, die eveneens optrad als informant voor de Staatsveiligheid.

Bron » Nieuws

Waarom, en met welk geld, huurt iemand die nooit in Vlaanderen gewoond heeft, geen woord Nederlands spreekt en officieel werkloos is plots een villa in de Gentse kanaalzone?

En ook dit nog » Nieuws

Eind vorige week bleek dat Belliraj al ten minste sinds 2000 optrad als geregistreerde en betaalde informant van de Belgische Staatsveiligheid. Vrijwel zeker werkte de man tegelijkertijd als informant voor een buitenlandse geheime dienst, mogelijk de Franse DGSE of de Amerikaanse CIA.

Dat laatste is interessant als je weet wat oud-Minister Eyskens in 2001 verklaarde:

"De Palestijnse terrorist Walid Khaled kreeg een Belgisch visum op verzoek van de Franse inlichtingendienst, die ons de sleutel bezorgd had voor de vrijlating van de familie Houtekins-Kets. Khaled was immers een dubbelagent van de Fransen", aldus toenmalig minister Mark Eyskens van Buitenlandse Zaken in een interview met Het Volk, tien jaar na de Silco-gijzeling."

Bron » www.gva.be

226

(29 replies, posted in Andere Personen)

Hij had niet de Belgische nationaliteit. De vreemdelingenwet van 15 december 1980 voorziet dan:

"Hij (de vreemdeling) kan nochtans enkel ingeschreven blijven in de gemeente voor zover hij zich in een geval van tijdelijke afwezigheid bevindt, er nog over een effectieve verblijfplaats beschikt en daar het centrum van zijn belangen behoudt. Wanneer de betrokkene zijn hoofdverblijfplaats in het buitenland gevestigd heeft en in de Belgische gemeente geen gezin of haardstede meer heeft behouden, moet hij immers door het college van burgemeester en schepenen van het bevolkingsregister afgevoerd worden."

Als zijn familieleden verklaard hebben aan de wijkagent: "Hij is definitief teruggekeerd naar Marokko, maar we weten niet exact waar", dan zitten we in deze situatie. Hij heeft geen gezin of haardstede in België. Het college moet hem afvoeren van ambtswege. Op die manier valt een overlijden dat men zou willen verdoezelen niet op bij de administratie.

227

(29 replies, posted in Andere Personen)

Niet als je zonder verwittigen op een maandag 11 november niet op je werk komt opdagen (en nooit meer een teken van leven geeft).

En dat gebeurt uitgerekend na het weekend van de overval op de Delhaize in Aalst, waarbij de vluchtwagen aan hoge snelheid tot vlak bij je woonplaats gezien werd (de man woonde nog bij zijn ouders).

Dan heeft je familie er alle belang bij om zo snel mogelijk je vertrek te gaan aangeven bij de gemeente, met een verhaaltje van: "Hij kwam thuis met een vrouw die zijn ouders niet zagen zitten. Er kwam ruzie van en hij is vertrokken; geen idee waar naartoe ....".

De wijkagent wacht nog een tijdje, om zeker te zijn dat je niet terugkomt. En dan wordt je ambtshalve afgeschreven. Ik zeg maar wat.

228

(29 replies, posted in Andere Personen)

Vraag mij niet hoe ik eraan gekomen ben (gezien alle privacy overwegingen), maar hij beantwoordt exact aan volgende beschrijving:

“de Taunusbestuurder met een dikke ronde kop, zwart haar en een snor, van het Italiaanse type, “Clayton uit Dallas, maar jonger.”

Bron: Verkenning in het Osbroekpark in Aalst, 31 oktober 1985

Hij gelijkt niet op robotfoto nr. 4 (behalve dan het Noord-Afrikaans uiterlijk), maar die is onder hypnose gemaakt, en we weten wat dat waard is. Neem de foto van zijn oudste broer, die online te vinden is, zet er een dikke bos zwart haar op (achterovergekamd met brillantine), stel je die 25 jaar jonger voor, en je hebt hem. Je kan hem natuurlijk ook vragen aan het gemeentebestuur van Tubize ...

229

(4 replies, posted in 1980-1989)

En de dader was van het mediterrane type ...

230

(70 replies, posted in Andere Personen)

Een interessante analyse, Philippe.

Ik ben het helemaal met je eens dat er in Waver hoogstwaarschijnlijk twee wagens werden ingezet, al was het maar omdat na de schietpartij in Hoeilaart een getuige, de bekende meesterkok Pierre Romeyer, telefonische doodsbedreigingen kreeg.

Romeyer stond op 150 meter van het gebeuren, zodat de daders zelf hem moeilijk konden geïdentificeerd hebben. Dus moet het een volgwagen van de Bende geweest zijn. Feit is dat Romeyer lid was van een 'practical shooting' club in de streek. Als de gangsters zelf lid waren van een schietclub (en Belliraj was dat), konden ze vrezen dat Romeyer hen herkend had. Ook werden sommige van de gestolen wagens teruggevonden met een gaatje in het dak geboord (voor een antenne). CB-installaties waren toen populair, ideaal voor communicatie tussen de vluchtwagen en de volgwagen (en dan nog in het Berbers, =  niet af te luisteren).

Ook akkoord dat het allemaal gebeurde in opdracht van Al Ajjaz, en dat de rest de uitvoerders waren. Of Mendez in het verhaal voorkomt weet ik niet, maar hij past in elk geval niet in een Palestijns/Arabisch/Jihadistisch scenario. Als je een lid van Abu Nidal probeert vrij te krijgen ga je er niemand bij betrekken die zich niet identificeert met de Arabische wereld. Die gaat dergelijke risico's niet nemen en zal veel gemakkelijker uit de biecht praten.

De laatste drie overvallen op Delhaizes zijn m.i. inderdaad terrorisme; de voorgaande niet: er moest geld gevonden worden om de logistiek van de groep te kunnen betalen (safehouse, opleiding in Libanon).

Waarom loog Belliraj over de leeftijd van zijn broer, tijdens zijn verhoor in Marokko in 2008? Niet omdat hij wou vermijden dat zijn broer als volwassene zou berecht worden, want die was inmiddels al 46 jaar oud (en we zijn in Marokko).

Hij wou gewoon de aandacht van zijn broer Benaïssa afleiden omdat die omgekomen was bij de overval op de Delhaize in Aalst, en dat men dat zou ontdekken. Daarom bekende Belliraj ook zo vlotjes al de rest, en zei hij in zijn verhoor: "Ik geef alles toe, maar laat mijn broer er buiten; hij heeft er niets mee te maken."

Uit alles blijkt dat die broer wel degelijk overleden is in 1985, want hij werd begin 1986 ambtshalve uit het Rijksregister afgeschreven, zonder adres ('wat betekent dat hij spoorloos verdwenen was).