7,251

(79 replies, posted in Magistraten)

"Dat de rol van die twee niet grondig is onderzocht, beschouw ik als een echte ramp." Freddy Troch voor de Tweede Bendecommissie over het onderzoek naar Bouhouche en Beijer en hun rol in het Bende-dossier.

7,252

(389 replies, posted in Mededelingen)

Ik moet ergens een lijn trekken: of ik kies ervoor om een duidelijk forum te maken waar iedereen (kenner of niet) zonder problemen de informatie kan vinden die hij zoekt. Of ik kan ervoor kiezen om een gesloten forum te maken waar na een paar dagen alleen nog maar kenners begrijpen wat er gezegd wordt, als je goed tussen de lijnen kan lezen. Ik heb gekozen voor de eerste keuze omdat kennis macht is en dit geval ook een democratisch recht. Ik heb mijzelf voorgenomen om van dit forum een encyclopedie te maken waar iedereen kan en mag meewerken maar iedereen dan ook moet begrijpen dat het mijn taak is (die ik mezelf heb opgelegd) om deze informatie voor iedereen zo leesbaar en begrijpbaar mogelijk te maken.

Iets waar je zelf ook achter staat als ik dit topic lees.

7,253

(389 replies, posted in Mededelingen)

Lees punt twee.

7,254

(389 replies, posted in Mededelingen)

Om u even uitgebreid te antwoorden:

Ten eerste: het verhaal van de ontsnapping van Eric Lammers en zijn banden met Bouhouche zijn al meermaals beschreven in verschillende boeken, artikels en op deze website/forum. Dit is dus geen geheim en het verhaal moeilijker maken dan het is door de namen af te korten werkt alleen verwarrend.

Ten tweede: ik verkies leesbaarheid boven zogenaamde geheimen (die geen geheimen zijn, zie hierboven) van misdadige feiten die al bijna 30 jaar geleden zijn gebeurd en waarvan de meeste daders al lang dood zijn.

Ten derde: Dit forum heeft als grote doelstelling een encyclopedische kennis van de Bende van Nijvel en de feiten tijdens de jaren '80 op te bouwen. Daarom zijn afkortingen van namen van daders die betrokken zijn bij feiten die al uitvoerig zijn beschreven in de pers en op deze website overbodig. En daarvoor neem ik zelf de verantwoordelijkheid.

Ten vierde: De door u aangehaalde forumregels hebben geen betrekking op feiten die al uitvoerig beschreven zijn door andere. Het enige wat jij doet is citeren. Je kan dit gemakkelijk oplossen door aan bronvermelding te doen. Voorbeeld: een eigen hypothese opbouwen en je buurman (met naam en adres) beschuldigen van de overval in Aalst zonder bewijs, is een overtreding van de door u geciteerde forumregel.

Ten vijfde: Informatie moet niet alleen begrijpbaar zijn voor "kenners" (waartoe ik trouwens zelf niet behoor). Het moet begrijpbaar zijn voor iedereen. Dat is de essentie van een forum. Hoe ruimer de kennis, hoe groter de kans op een lichtje dat ergens gaat branden.

Ten slotte: bovenstaande mag je beschouwen als een officiële toevoeging aan de forumregels.

7,255

(12 replies, posted in Politiek & Business)

Dit verhaal stond ook al verstopt op de website, maar daar staat (waarschijnlijk verkeerd) 1982 i.p.v. 1981:

Op 5 juni 1982 wordt er bij de Brusselse onderzoeksrechter Lambeau thuis ingebroken. De dieven hadden blijkbaar enkel aandacht voor het dossier van het Front de la Jeunesse, dat hij mee naar huis had genomen om te bestuderen. In de daarop volgende dagen en weken zijn er inbraken bij enkele Brusselse advocaten waaronder Jean-Paul Dumont, Etienne Delhuvenne en Philippe Forét en politici waaronder Paul Vanden Boeynants, Henri Simonet en Hugo Coveliers. Ook hier schijnt de aandacht te zijn gegaan naar dossiers die verband houden met extreem-rechts. De Franstalige pers schrijft over Watergate in Brussel.

7,256

(132 replies, posted in Bende Farcy)

François Raes: "Als je de Bende wilt ontmaskeren, moet je beginnen bij Bruno Farcy. (...) Farcy had vier broers die voor hem werkten, hij kon dus terugvallen op minstens vijf adressen in Brussel en Waals-Brabant. Door zijn alliantie met Clonen, Beijer en Cammerman beschikte hij over betrouwbare informatie over iedereen die hem wat in de weg wou leggen. Mijn collega’s Besbrugge en Deridder, die niet meededen aan al die corruptiepraktijken van het Nationaal Drugsbureau, werden door twee Joegoslavische huurmoordenaars belaagd. Ongetwijfeld zat Farcy hierachter."

"Hun wapens lagen verborgen in een bar in de Kernstraat, eigendom van Leon De Staerke. Farcy was zo slim het vuile werk altijd door anderen te laten opknappen. Zeg nu zelf. Wie gaat er nu met Dominique Lhoir naar bed van wie je wist dat ze alles ging overbrieven aan Marcel Castris, de luitenant van Farcy? Dat gebeurde nochtans met commandant François. Hij frequenteerde die extreem rechtse lui in de Jonathan, en in de Piccadilly in Ukkel papte hij maandenlang aan met een Spaanse dienster. Een collega trof de commandant eens in dronken toe- stand aan terwijl hij met z’n P38 stond te zwaaien."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

7,257

(39 replies, posted in 1983)

Merovinger wrote:

De carjacking van een Peugeot 504 op 28 januari 1983 in Watermaal-Bosvoorde staat niet (meer?) vermeld op de website van de CWB.

Goed opgemerkt. Misschien is dit feit opgelost?

7,258

(8 replies, posted in Speurders)

In Luik richtte rijkswachtkolonel Ghislain Soumoy, zeer bevriend met minister Gol, een elite-eenheid op met nogal wat ex-para’s om zogezegd het banditisme en terrorisme te bestrijden. Soumoy stond in nauw contact met wapenhandelaren, huurlingen en extreem rechtse figuren. Een van hen was Hubert Defourny, een onderofficier die later gearresteerd werd voor internationale wapensmokkel. Onder zijn woning ontdekte men een geheime schietstand.

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

7,259

(16 replies, posted in Westland New Post)

Bouten: Er wordt beweerd dat kolonel Mayerus lid was van WNP.

François Raes: "Zeer zeker. Ik kende hem goed en contacteerde hem na het uitbreken van het schandaal rond het NDB. 'C'est le Watergate belge.' Het waren letterlijk zijn woorden. Mayerus was stafbrevethouder, een heel capabel man en geliefd bij de manschappen. Alleen omdat hij het Nederlands niet machtig was, heeft hij het nooit tot generaal geschopt. Ik mocht hem dag en nacht opbellen op zijn privénummer. Hij was geen paradeur zoals de meeste officieren maar hij dronk graag een whisky en dan begon hij: 'Dit land trekt op niets, de politici zijn klootzakken, er is geen autoriteit, au nom de dieu il faudrait un bon coup d'état.' En hij meende het."

"Zijn bijnaam was 'Men'. En hij reed over de tong. Zo was hij heel geïnteresseerd in de activiteiten van de BOB, vooral van de infosectie. Vaak hoorde ik van collega's: 'Men is weer langs geweest.' Zelfs na zijn pensioen bleef hij rondneuzen bij de BOB, altijd op zoek naar informatie. Hij heeft dan met de gewezen Amerikaanse ambassadeur, de zoon van de beroemde generaal en held van de Tweede Wereldoorlog Mac Arthur, het beveiligingsbedrijf European Institute of Management (EIM) opgericht. Als er iemand bij de rijkswacht dicht bij de Amerikanen stond, dan was hij het wel. Het zou me niet verwonderen dat hij manschappen rekruteerde voor de CIA."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

7,260

(147 replies, posted in Andere Personen)

François Raes over Martial Lekeu: "Lekeu geleek sterk op de Franse filmacteur Jean-Paul Belmondo, een loyale kerel, alleen kon hij zijn poten niet van de vrouwen houden. Hij doet me denken aan de composietfoto’s 10 en 14."

Bouten: Kende Lekeu commissaris Smets van de Staatsveiligheid?
"Ongetwijfeld. Hij woonde in een appartement naast Latinus op de Mettewielaan en Smets kwam daar vaak op bezoek. Lekeu was ongetwijfeld bij enkele Bende-overvallen betrokken."

Lekeu heeft ook nog als freelancer gewerkt voor Nouvel Europe Magazine. Dit is één van de teksten die Lekeu schreef:

We leven in een verrotte democratie, de zogenaamde democratische partijen zijn om zeep, alles gaat naar de vaantjes, we stevenen af op een politieke en economische crash. De enigen die in staat zijn om de macht over te nemen zijn de communisten. Dankzij hun subversieve houding en leugenachtige propaganda hebben ze de macht in het Oostblok overgenomen en zijn ze in staat die krachtproef in het Vrije Westen te herhalen. Hun Belgische stromannen, de gebrainwashte jongeren die het spel meespelen en de agenten van Moskou (KGB, GRU en consorten), maken hier het mooie weer en dit dankzij een voortreffelijke politieke en financiële organisatie, hun stoottroepen en handlangers, zoals AMADA, de 4de Trotskistische Internationale en de vakbonden. De gauchistische infiltratie werkt voortreffelijk, terwijl ze de democratie in slaap wiegen. Het ontwaken zal verschrikkelijk zijn als we ons verplicht als communisten zullen moeten gedragen.

De tijd werkt in hun voordeel. Het toppunt van infiltratie zijn de BRT en de RTB waar de journalisten klaarstaan om de Internationale te zingen. Ons land zal gebukt gaan onder communistische despoten. We zullen hetzelfde meemaken als de Russen en de Chinezen en verworden tot gehoorzame robotten. Maar helaas voor de communisten zijn onze levenswijze, gewoontes en tradities onverenigbaar met het communisme. In België is de meerderheid van de bevolking conservatief, christelijk en burgerlijk. Bepaalde grondrechten, zoals die van de eigendom en meningsvrijheid, zijn verankerd in onze beschaving. Deze waarden zijn in gevaar. Een vrij mens, die naam waardig, zal niet ongevoelig blijven voor het rode gevaar!

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten