31

(192 replies, posted in Andere Personen)

Wel Trobken, heel erg bedankt voor deze uitgebreide en nauwkeurige uitleg! Nu begrijp ik eindelijk hoe dat nu precies werkt. Thanks Man! smile

32

(23 replies, posted in Andere Personen)

Ja nou, ik denk daar wat anders over, ik kan me niet voorstellen dat je zoiets helemaal zou verzinnen, want als het uitkomt, en zoiets komt altijd uit, dan kun je het als journalist wel vergeten. Maar goed, maakt niet uit, even goede vrienden. big_smile

Dat het niet mee zal vallen om te bewijzen of Sweerts en Beuckels het waren ben ik wel met je eens, dat kan eigenlijk alleen als iemand die er zelf bij betrokken geweest is hun naam noemt, en dan moet dat ook nog maar eens waar zijn Natuurlijk kan een dode niets meer zeggen, maar stel dat ze nog wel geleefd hadden en gezegd hadden: Ja, ik was de killer of ik was de oude, dan was dat net zo min een bewijs geweest, dan had dat ook nog bekrachtigd moeten worden door materiële elementen.

33

(23 replies, posted in Andere Personen)

Dat zou inderdaad goed de reden kunnen zijn. Die memoires blijft een bron van speculaties, maar dit is zeker heel plausibel. Hoewel Guy Bouten er hier en daar best wat aan veranderd zal hebben geloof ik wel dat het verhaal wat in die memoires staat wel echt is. Veel mensen verdenken Bouten er van dat hij het allemaal zelf verzonnen heeft, maar dat betwijfel ik ten zeerste. Waarom? Omdat zoiets op een gegeven moment altijd uitkomt, en dan ben je als journalist natuurlijk voor altijd ongeloofwaardig, en daar gaat Bouten zich vast niet aan wagen.

Maar het ging over Sweerts, en ik ben wel benieuwd wat jullie van deze man denken als evt. dader. Hij heeft er zeker wel het juiste profiel voor. Maar dat geldt helaas ook voor bv. Elnikoff, ik ben bang dat het heel lastig wordt om dat ooit nog te achterhalen. Wat wel tegen Sweerts spreekt is dat hij in 1985 dus 67 zou geweest zijn, en dat lijkt me toch knap oud voor een overvaller/terrorist, maar onmogelijk is het natuurlijk zeker niet.

34

(1,219 replies, posted in 1985)

Zeker een rare opmerking! En ook hele rare bandieten dan. hmm

35

(1,219 replies, posted in 1985)

In het boek van Hilde Geens geeft veiligheids-expert van Delhaize destijds Tenaerts commentaar op de overvallers van Aalst, dat ze op een verkeerd moment kwamen toen er niet zo veel geld in de kassa's was vond hij al zeer vreemd, en daarna zegt hij: 'Wat hebben ze dan gedaan, ze hebben de wisselgeld-box meegenomen, dat ding weegt potverdorie 20 kilo en er zit een ketting aan van 2 meter. Dat is toch te stom om los te lopen? Je hoort sirenes van politiediensten en dan ga je lopen slepen met iets waarvan de waarde maar een paar honderd euro is. Nee, volgens mij waren ze geen goeie gangsters!'

Die laatste zin is wel een sleutelzin, en in mijn beleving kun je haast nog verder gaan, en dat woord 'goeie' ook wel weglaten. Het waren niet zozeer geen goeie gangsters, het waren helemaal geen gangsters!

Het moest er uit zien als een overval, maar die werd buiten het extreme geweld en confrontatie met de politie eigenlijk maar zeer knullig uitgevoerd, en dat was niet alleen in Aalst zo.
De conclusie die ik dan trek: eigenlijk wisten ze niet veel van overvallen, en waren dus geen criminelen die ervaring met zulke zaken hebben.

Je kunt van Guy Bouten zeggen wat je wilt, maar ik vind wel dat hij de enige is die de goede omschrijving geeft van de raid in Aalst,
niet 'een overval' of 'hold-up' , nee, een goed voorbereide, terroristische aanslag. Ik denk dat die omschrijving de juiste is. Zoals Reyniers destijds al zei: het is niet onmogelijk dat de daders eigenlijk terroristen zijn.

En ongetwijfeld waren er wel gangsters uit het normale circuit bij betrokken, Haemers, De Staerke, enz, maar het hele geval werd uit terroristisch oogpunt opgezet, en niet uit winstbejag of zo. Dat beetje geld hadden ze in elk postkantoor of geldwagen wel makkelijker kunnen scoren. Als ze op geld uit waren geweest had De Staerke in Aalst wel over die babykoffer tegen zijn tijdelijke mededader gezegd; 'Steek dat zotte ding tussen de struiken, daar zit toch niets van waarde in!'

En het was voor die enkele gewone gangster die meedeed ook wel heel duidelijk: uit de school klappen betekende een wisse dood.

Uiteindelijk hebben veel speurders hun tanden kapot gebeten op daders uit de gangster-milieu, maar daar kwamen de meeste daders helemaal niet vandaan. In het begin zullen er zeker meer 'gewone' gangsters bij betrokken geweest zijn, maar later werd het puur terrorisme. En dan moet Eddy Vos niet aankomen met 'als ze met een machinegeweer hadden rondgeschoten hadden ze veel meer slachtoffers kunnen maken.', want dat slaat nergens op. Het moest er uitzien als banditisme, maar was in werkelijkheid terrorisme, ter versterking van de rijkswacht en ordediensten, ook met hulp van buitenlandse diensten waarschijnlijk.

Ik twijfel er niet aan dat veel mensen het niet met me eens zullen zijn, en daar heb ik helemaal geen problemen mee, dit is gewoon mijn visie op de bende-raids van 1985, en misschien heb ik het wel mis. Maar dat banditisme-spoor ben ik nooit van overtuigd geweest.

36

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

De meningen zijn nog steeds zeer verdeeld over of Bouhouche is verongelukt, vermoord of nog springlevend. Er zal wel nooit uitsluitsel komen, denk ik. Maar ik weet ook niet of het echt heel belangrijk is, in de eerste twee gevallen kan Bouhouche zeker niet meer ter verantwoording geroepen worden, en als hij onder een andere naam nog zou leven waarschijnlijk ook niet, dan moeten ze toch eerst maar eens uitzoeken hoe hij nu heet en waar hij zit.

Zoals bijv. Leo al zei, we mogen aannemen dat ook Madani Bouhouche maar een gewone soldaat was, die handelde in opdracht van machtige mensen. Zeker, zijn naam is één van de belangrijkste in dit dossier, en ik twijfel er niet aan dat hij een grote rol speelde in het praktische gedeelte van de bende, maar hij heeft het niet voor z'n eigen plezier gedaan. Denk aan de getuigenis van P. Ghijsels dat Bouhouche in de gevangenis zeer bang was voor iets of iemand, en zei Bouhouche niet ooit eens tegen een speurder, Doraene dacht ik, dat hij altijd nog liever 20 jaar gevangenisstraf kreeg dan een nekschot.

Dus misschien moeten we ons maar niet te druk maken over het uiteindelijke lot van Madani Bouhouche, bereikbaar is hij in ieder geval niet meer, en was hij toch ook maar een radertje in het hele systeem. Wel een belangrijk radertje, dat geloof ik wel, maar wat we kennen als 'Bende van Nijvel' was ongetwijfeld veel meer dan alleen Madani Bouhouche.

37

(784 replies, posted in 1982)

Nou ja, ik denk zelf ook niet zo dat het een spontane actie was, maar zulke dingen gebeurden natuurlijk wel: die schoonbroer Pinta van De Staerke bond ook oude mensen op bed vast en martelde hen voor een paar rotcenten. Maar als je van te voren weet dat je iemand op bed vast gaat binden neem je toch een paar stukken touw mee? Ik dacht de Van de Eynde was vastgebonden met een telefoonsnoer en de sjaal van een voetbalclub. Niet echt een solide basis, die toch wel wat op improvisatie lijkt. Ik kan me niet voorstellen dat zo iemand als Pinta met een telefoonsnoer en een sjaal aan de gang zou gaan, die zorgde wel dat hij wat stevig touw bij had. Er is natuurlijk ook nog het verhaal van die 'klik' van de telefoon, die de inbrekers gehoord zouden hebben, maar hoeveel geloof daar aan gehecht moet worden weet ik ook niet. Maar zoals gezegd, het bende dossier zit zo vol van tegenstrijdigheden dat het moeilijk is om de juiste draad er uit te pakken. En dat 'draad' bedoel ik niet cynisch.. smile

38

(784 replies, posted in 1982)

In het boek van Hilde Geens vertelt een speurder over deze zaak dat de deur op de verkeerde plaats was opengebroken, juist op het sterkste gedeelte. En hij zei er nog bij: 'Een prof doet zoiets niet'. Daarom kan ik me toch minder goed voorstellen dat het een paar gauwdieven uit de zigeuner-omgeving waren, die weten heus wel waar ze een deur moeten openbreken. Moordenaars, sadisten, ja, dat wel. Maar prof-inbrekers? Ik heb mijn twijfels. Natuurlijk zijn lang niet alle zigeuners/kampers mensen die regelmatig inbreken, maar dat soort handigheidjes leert men zo van elkaar, het lijkt er hier toch meer op dat ze niets van inbreken wisten. Dat zie je ook in Maubeuge en Temse, die idioten gaan daar ruiten kapot slaan of kapot schieten, lekkere inbreker ben je dan. Dan kun je net zo goed met een geluidswagen rond gaan rijden: 'Pas op, wij zijn inbrekers!'

Kwamen ze dan voor Van de Eynde? Ook daar zitten nog wel wat haken en ogen aan, want aan de manier waarop hij werd vastgebonden te zien lijkt het meer op een spontane actie. En zo zit je weer met die tegenstellingen die je in heel het bende-dossier tegenkomt. Zucht.

39

(64 replies, posted in Robotfoto's)

Inderdaad, sommige bende-moorden zijn zo erg, veel erger dan veel mensen denken. Veel erger ook dan ik zelf oorspronkelijk dacht, niet zo maar vermoord, wat al afschuwelijk genoeg zou zijn, maar barbaars afgeslacht, verminkt, te gruwelijk om te beschrijven. Wat een leed voor die families, en wat een schande dat er nooit iemand voor veroordeeld is. Hoewel er zeker psychopathische moordenaars in het gangster-milieu zitten/zaten, denk bv. maar aan die Slimans, acht ik die toch niet verantwoordelijk voor dit werkelijk ongehoord barbaarse geweld.

40

(149 replies, posted in Andere Personen)

Die met die pen in zijn mond lijkt meer op Beijer.