681

(56 replies, posted in Prullenbak)

noorderling wrote:

Als ik kijk naar hoe de killer reageerde, denk ik als eerste aan ADHD.


Wat je denk ik bedoeld is dat één, of meer bendeleden impulsief handelden. Of er een in rondjes ging rennen of aan concentratieverlies leed is onbekend. Je kan dit impulsief schieten ook linken aan practical shooting. Bij deze "rode draad" in het verhaal leert men immers om tijdens het lopen van een traject te schieten op doelen die plots tevoorschijn komen. Zie ook de Reus die op bewegende reclameborden schiet.

Verder weten we wel welk(e) wapen(s) maar niet precies wie op Fourez, VDE of de hond schoot. Het is ook niet zeker of VDE de daders betrapte of dat de daders zijn kamer binnenstormden. Dan trek ik ook nog eens de Killer/Oude/Reus theorie in twijfel. Soms is de Killer de Reus of de Reus de Killer. Dan zijn er nog meerdere Reuzen en de Oude zoals in de robotfoto is enkel bij Overijse en Eigenbrakel gezien. Weer zo'n "feit" van de CWB dat alleen maar meer vragen oproept en waarvoor, voor zover wij weten, het bewijs ontbreekt. Alleen al het patroon dat daar in zit vind ik al verdacht.

Auto's worden aan de lopende band gestolen en is zeker in die jaren voor een beetje crimineel een koud kunstje. De Bende van Nijvel echter weet niet hoe je een auto openbreekt en start zonder sleutels. Het zijn ook nog eens slechte inbrekers, hier in Lembeek gooien ze met veel kabaal een ruit in en in Maubeuge en Nijvel wil het met inbreken ook al niet erg lukken. Beginnende crimineeltjes die wel al flink bewapend zijn, auto's ombouwen en een fikse schietpartij niet schuwen? Lijkt me sterk. (Opvallende uitzondering: de "knappe" inbraak in Erps-Kwerps 1985.) De carjackings zijn al helemaal een opvallende en risicovolle manier om aan auto's te komen.

Hoe hebben ze trouwens die 1e auto in handen gekregen? (de Austin)

682

(118 replies, posted in Bende Farcy)

Ik las laats iets over "godfather" Moussa die zich beklaagde dat de Bende van Nijvel alles vern..kt had voor de onderwereld en dat hij zijn eigen onderzoek had gedaan binnen de onderwereld naar mogelijke daders maar niets had gevonden, hetgeen hem ten zeerste bevreemde en hem deed concluderen dat de daders niet uit het criminele circuit kwamen. Ook hij zei dat de daders met alle "erecodes" van het gilde der criminelen hun gat kuisden.

683

(62 replies, posted in 1983)

noorderling wrote:

Dat meerdere malen blijven schieten is eerder een psychopatische trek dan een geheime-dienst-achtige trek.

Het volgende komt uit de verklaring van Commandant Marlair:

'Net voor hij (Soldaat Fresches) alarm wil slaan, wordt hij getroffen door een regen 4.45-kogels uit een Thompson-machinepistool. De schutter stapt op het lichaam van Fresches af, richt de Thompson en schiet zijn lader leeg. "Dat ik dat heb overleefd", zegt Fresches, "is een mirakel." Zijn lichaam is gruyèrekaas.'

Voor de duidelijkheid, de daders zijn wat (oud) Para's en wat "goede" burgers die samen een GLADIO-commando vormen en hun Trainers van de US 10th SFG. Dit dan alles onder verantwoordelijkheid van de SDRA (Gladio-afdeling van Staatsveiligheid). Verder denk ik dat er in de historie helaas nogal wat bewijzen zijn dat militaire, politie en geheime diensten (opgeleide mensen) onder omstandigheden perfect in staat kunnen zijn om te moorden, martelen of oorlogsmisdaden te begaan.

noorderling wrote:

zwak begaafd persoon. ADHD?

Ik weet niet hoe je tot deze verbanden komt maar zwak begaafd is heel wat anders  dan ADHD. En er dan ook nog Psychopathisch bij zijn? Bovendien bestond ADHD toen nog niet (grapje). Psycho-analyse en dergelijke, zijn ingewikkelde wetenschappen. Wij zijn leken (tenzij we ervaringsdeskundige zijn smile).

684

(110 replies, posted in 1982)

In het register van Bouhouche worden een tiental wapens gevonden die genoteerd stonden als aangekocht van Willy Pourtois. Het onderzoek wijst uit dat de wapens in feite afkomstig zijn van Mendez. Volgens Bouhouche vroeg Mendez hem zijn naam niet als verkoper te vermelden in het register, maar wel die van Pourtois. Waarom? Een bevredigend antwoord op deze vraag kwam er nooit. Wel voert Bouhouche in zijn verklaringen Pourtois bij herhaling op als een informant van de Staatsveiligheid. Ook wijst het onderzoek uit dat Daniël Dekaise op erg vriendschappelijke voet stond met ex-BOB'er Madani Bouhouche.

Nog een verontrustend detail, Pourtois was dus afgevaardigde van het kleine Luikse familiebedrijf Centaure gelegen aan de Rue Trappé. De kaliber 10 die door de speurders in Ronquières werd ontdekt, werd geproduceerd door Centaure. Wapenhandelaar Jospeh Cataï uit Dinant had het in depôt gekregen van de firma ter gelegenheid van een bijzondere tentoonstelling. Het was dit moorddadig tweeloops jachtgeweer dat door de Bende wed gebruikt bij de overval op zaak van Daniël Dekaise in Waver. Dekaise zelf herkende het wapen formeel als het gehanteerde overvalwapen.

Bron: De Bende en co. Hugo gijssels

Deze Pourtois blijkt verder een betaalde informant voor de sectie B4 (contra-spionage) van Staatsveiligheid te zijn (tenminste in de jaren `70) en ook wordt hij in verband gebracht met Temse.

685

(278 replies, posted in 1982)

Dank je LEO , deze uitleg komt ook overeen met deze zin uit het Maubeuge-artikel:

"De politiesyndicaten wachtten het einde van het weekend van 15 augustus niet af om de verouderde bewapening van de politie van Maubeuge aan te klagen."

Uit de zin schijnt mij ook dat er toch wel wat pressie nodig was om het toch eens zover te krijgen die "ouwe rommel"  eindelijk eens te vervangen. Ook is het zo dat als je wapenhandel/fabriek  zegt, en al helemaal die in handen van een staat zelf, dat je in een zucht het woord geheime dienst kunt uitspreken. Het blijft dus interessant om te weten of er "strubbelingen" waren rondom de vernieuwing, of er een lobby was voor een ander type (duurder) wapen of voor een ander merk en wat men uiteindelijk gekregen heeft.

686

(39 replies, posted in Hypotheses)

Hulp van de kenners gezocht. Hoe zit dat nou met die figuren van de SDRA, zijn nu enkel 6, 8 en 11 geheime afdelingen? Wat doen die andere acht SDRA-afdelingen dan? Open huis houden? Weet iemand iets meer over "Cercles d'Amitie"? Een clubje oud Para's  aangevoerd door kolonel Militis.

687

(278 replies, posted in 1982)

Als ik met mijn Nederlandse handicap probeer al Googelende uit te vinden wat voor wapens die Fransen droegen in '82 en (veel interessanter) wat ze na Maubeuge kregen, dan kom ik niet ver. Een op z'n Frans Googelend persoon zal vast meer weten uit te vinden. Ik meen mij te kunnen herinneren dat ergens op dit immense Forum enkele van de "wapenexperts" dit bespraken, ik kan het natuurlijk nergens meer terugvinden. (HerrFlick?) Of was het toch in een verstopt hoekje van de site waar ik hierover iets had gelezen?

688

(12 replies, posted in Gladio)

Ik kwam hier op het forum een Franstalige oproep tegen van Vielsalm-commandant Marlair. Deze was op 8-5-2009 geplaatst door Louisfrancois (dank u) bij strategie van de spanning. Met behulp van Google vertaler heb ik deze omgezet naar Nederlands. Alhoewel ik wat vertaalfoutjes verbetert heb laat ik hem grotendeels in steenkolen-Nederlands staan om de integriteit niet teveel aan te tasten. Oorspronkelijk staat Marlair zijn gehele adres en tel. nummer erbij echter ik hou het (tot nader order) even bij zijn e-mailadres:

Madame, Monsieur,

Dit is geen oproep aan getuigen. Wij weten wat zij tot nu toe hebben gegeven. Dus doe ik een beroep rechtstreeks aan de auteurs, acteurs van de moorden van Waals Brabant. Het is niet mijn bedoeling om te spreken voor rechtvaardigheid of het beleid van het koninkrijk. Ik heb geen recht! Het is niet aan mij om te beoordelen, veroordelen of te straffen. Mensen worden betaald. Mijn ambitie particulier? Te begrijpen en dus weten dat het nooit meer doen zulke extremen nieuw leven ingeblazen.

De zware tijd van de Koude Oorlog, je hebt gevochten met je wapens, voor een verzonnen ideaal. Jullie zijn gemanipuleerd, je was een wapen, alleen dat! Wat er gebeurde in september en november 1985 werd de oorlog, het zinloze en wrede, niet beter te rechtvaardigen dan het bombardement van Dresden in februari 45 waar 135.000 slachtoffers hebben geleden voor niets! "In de oorlog, vecht je met de stok die je zelf!", zegt een Afrikaans spreekwoord. Je hebt de verkeerde stok in een strijd die niet van jou was en dat blijkt zo onbeduidend vandaag. En ik weet dat achter al het overtollige, als verwerpelijk als nog steeds, een verklaring schuilt.

Je had ouders, kinderen, broers en zusters, minnaressen, familieleden ... die hebben door jaren van geweld geweest, zonder dat daarbij een deel van zichzelf. Zij hebben ook het recht te weten en hebben dingen te zeggen. 8 mei 2005, Rene Haquin vertelde me in wezen, vol van woede, maar nog steeds hoopvol: "Dit damn verhoging van de verjaringstermijn tot 30 jaar heeft verhinderd dat er een bekentenis te verkrijgen is, alleen voor de bonussen!" Maar ik geloof nog steeds. Een van de rand van de dood, die wil vrij zijn, de andere vol spijt en te streven naar vrede met zichzelf, ja, Jean-Claude, ik geloof nog steeds! Hij had gelijk, er is niets beschamend.

Wat mij betreft, ik wed op mensen. Wat de feiten van de gruweldaad ook zijn, er is altijd een weg die leid naar vergeving, de wil zijn geweten te sussen op hetzelfde tijdstip als de pijn van de directe en indirecte slachtoffers. Ben ik naïef? Misschien ... Mijn aanpak is dom? Misschien ook ... een gebarsten geest die nog steeds gelooft in de kerstman? Maar hoeveel dingen zijn er wel niet bereikt door grote dromers!

Ik geloof in de mens en denk dat ieder van hen het goede kent, dat is alles. Gelieve contact met mij op te nemen, het duurt nu al zo lang! U kunt kijken wat voor U de gemiddelde en vertrouwelijke plek is om mij te bereiken. Ik ben niet je vijand. De vijand, voor mij is iemand die opgeeft, die het onvermijdelijke aanvaardt, die bagatelliseert wat er gebeurd is in Eigenbrakel, Overijse en Aalst.

Geachte heer, mevrouw, je hebt een rol te spelen, de laatste waarschijnlijk, maar de beste: de waarheid dienen ten laatste! Is dit de naïviteit? Dan laat ons beiden naïef zijn.

689

(278 replies, posted in 1982)

Ben wrote:

Er zijn zoveel vragen bij deze overval dat je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. Daarom dat velen dan ook denken dat Maubeuge een soort van testcase is. Maar een testcase waarvoor? Om de grensbewaking of de Franse politie te testen? Lijkt me niet zo logisch als je weet dat er maar één feit in Frankrijk werd gepleegd. Zou Maubeuge niet gewoon een oefening zijn voor de overval in Waver? In Maubeuge stelen ze wat thee en wijn om iets meer dan een maand later met oorlogswapens aan de haal te gaan. Logisch? Helemaal niet.

Alhoewel ik dit kan volgen zijn er toch veel verschillen tussen Wavre en Maubeuge. Klaarlichte dag vs diep in de nacht, een èènrichtingsstraat vs een plein, Frankrijk vs Belgie. Ook zou er dan anderhalve maand tussen de "testcase" en de "uitvoering" zijn, wat mij lang lijkt. Overeenkomsten zijn de ligging in het centrum en een politiebureau binnen erg korte afstand. Ook kunnen de Santana en het wapen dat de Kal 7.65 munitie afschoot evt "getest" zijn.

Wat een beetje onderbelicht is in het hele Maubeuge-verhaal is dat er wel degelijk een behoorlijke winst is gemaakt met/door de overval. Nu werden er waarschijnlijk in Frankrijk wel vaker misdaden gepleegd en dan zou er logischerwijze wel vaker een Frans politiepistool hebben geweigerd af te vuren maar het is, naar ik begrijp, uitgèrèkènd dit incident(!) van de tot dan toe compleet onbekende bende die ervoor heeft gezorgd dat het Franse politieapparaat een nieuwe wapenuitrusting kreeg.... Een miljoenenorder !!

Verder terug in dit forumonderwerp stelt men weleens dat de bende hier nog lichtbewapend is met enkel kal 7.65 uit (veronderstelt) 2 FN-pistolen. Echter de bende beschikte over het dubbelloops jachtgeweer gestolen te Dinant en vermoedelijk ook over het enkelloops jachtgeweer dat later in Wavre werd gebruikt. Het kan zijn dat er te Maubeuge niet mee werd geschoten, dat er wel mee werd geschoten maar geen hulzen/inslagen gevonden werden of het kan zijn dat de Franse variant van Depretre òòk graag tegen hulzen aan schopte. Dat de bende enkel met pistolen was gewapend omdat daar de hulzen/kogels wèl van zijn teruggevonden is niet sluitend.

690

(39 replies, posted in Hypotheses)

Aanvullingen lijstje Stay behind netwerken:

  • STC/MOB.

  • SDRA nummers 1 tot en met 11 (nog meer?).

  • Een eigen netwerk van SHAPE met een verder onbekende naam.

  • CATENA

  • Dienst O

  • Ligue Eltrois

  • Paix et Liberte

  • MILPOL

  • SQUAD EXPLORATION

Het lijkt mij 99% dat de WNP en meer haar koepelorganisatie BURAFEX ook zo'n soort netwerk was. Die documenten van de US State Department in het hoofd houdend komen we zo al op een behoorlijk aantal STB-netwerken uit. En dan schat ik zo dat er nog een hoop netwerken zijn die nog wat viezer/geheimer en dus nog wat verder weg gestopt zijn.

Ik loop tegen steeds meer GLADIO-oefeningen aan (al dan niet met een naam erbij). Mijn idee is dat oefeningen weleens werden gebruikt/misbruikt voor praktische doeleinden. Deze tactiek is in andere gevallen daadwerkelijk toegepast.