701

(39 replies, posted in Hypotheses)

De bende is een Gladio-doodseskader

Deze hypothese is misschien wel een van de donkerste maar alles behalve een ondenkbare. De loden jaren wegen niet alleen in het Belgische. Andere landen in Europa maar zeker ook in Latijns Amerika hebben eveneens te maken met linkse opstand en rechtse repressie.

In Argentinië en Chili martelt en dood men alles wat ook maar naar subversie ruikt (de zgn.Vuile Oorlog). In Nicaragua en El Salvador heerst de terreur van de doodseskaders. Er is in die tijd geen land in Latijns America waar het niet diep bedroevend mis is. (alhoewel Cuba? roll ) Dit alles met de hulp, zo niet onder de aanvoering, van ... de Central Intelligence Agency!

Leger, Politie,Veiligheidsdiensten, alle opleiding is gedaan door de US en hun vele verschillende diensten. De structuren zijn al te vaak opgebouwd met geld uit de States. De directe banden met doodseskaders zijn maar al te vaak bewezen! De verbindingen van de CIA met ultra-rechtsen/rijken en de Kerkleiding is er een vast gegeven. De politiek en vakbonden maar al te vaak vergeven van mensen die geld uit de geheime pot krijgen en beschreven is hoe zij vaak al als jong aanstormend talent worden omgekocht of gechanteerd.

Verkiezingsfraude en staatsgrepen of pogingen daartoe vinden aan de lopende band plaats. Christen-democratische vakbonden en alternatieve mensenrechtenorganisaties worden door de CIA opgericht dan wel betaald als tegenhanger van die welke zij niet (geheel) onder controle kunnen krijgen. Het bekende rijtje internationale organisaties tegen communisme passeert ook nog even de revue.

http://lh3.ggpht.com/_w9CR5VmH5fc/TK31uovbldI/AAAAAAAAACA/bFUls1RkvI4/Deathsquad%20El%20Salvador.jpg
Een doodseskader in El Salvador.

Gelukkig gaat het er in Europa iets rustiger aan toe ... of zijn er parallellen? Ook hier mort de bevolking. Linkse "stadsguerrilla's" zijn in vrijwel ieder Europees land actief en hebben een behoorlijke aanhang. Dan is er nog een aanzienlijk deel vredesactivisten/pacifisten die zich net als de gewapende linkse groepen druk maken over de NAVO.

Een nucleaire oorlog dreigt en Europa zit in het midden. Warschau-pact spionnen en dan vooral de wat minder opvallende STASI stiekemerds zitten natuurlijk in deze tijd ook niet stil. Voor in het geval de Russen mochten binnenvallen maar naar later bleek ook in het geval van Communistische regeringsdeelname door verkiezingswinst of door binnenlandse revolutie, had men de inmiddels wel bekende GLADIO stay behind forces bedacht.

Feit: Een van de opdrachten was om, in het geval van een Russische inval, een dodenlijst af te werken met daarop de namen van mensen van wie zij vermoeden dat deze zouden collaboreren met de Russen. Aangezien men in de States al begint te gillen bij het woord "sociaal-democraat" zal het jullie niet verbazen dat op deze lijsten ook nogal wat politieke prominenten stonden, naast die van alles wat hun niet aanstond (schrijvers, actievoerders, bepaalde priesters).

Nu was dat doden waarschijnlijk niet voor iedere GLADIOol weggelegd. Nee, fatsoenlijk en meedogenloos killen en wegkomen is een specialisme waar je voor moet oefenen. Bijvoorbeeld door aan Practical shooting te doen, of aan Rally rijden. En af en toe voor het echt. Dan kun je niet even een kraakpandje uitmoorden of  een yakuzi vol met Socialistische politici en dames van plezier lek schieten. Dan zou meteen duidelijk zijn uit welke hoek het komt.

Naast "real targets" oefende de Stay behinds ook met "simulated targets". Zei een Belgische soldaat ooit nadat hij bij een oefening een zwembad had bewaakt. Wellicht waren de supermarkten aanvankelijk "simulated targets".

Enkele punten ten faveure van deze hypothese:

  • Er zijn uitlatingen van Libert en bewijzen dat Beijer en (Legionair) De Staerke supers uitgebreid hebben geobserveerd. Volgens Libert heeft hij "klussen"gedaan bij supers onder bescherming van staatsveiligheid/Rijkswacht (zodat ze onderweg niet toevallig werden aangehouden om te blazen).

  • Veel van de bekende gezichten voldoen aan de perfecte GLADIO voorwaarden. (Bouhouche en Co., Latinus en Co., De Staerke)

  • Dezelfde namen keren steeds terug als spilfiguren.

  • Zelfvoorzienend zijn met wapens (Dinant, Waver) en geld of daarop oefenen (weinig buit).

  • Het liquideren van bepaalde personen uit een groep.

  • De Practical shooting, trainingen in de bossen, banden met gevangeniswezen, rijkswacht, leger, extreem-rechts en CEPIC zowel als de criminaliteit passen in het Doodseskader-scenario als wel in het GLADIO-scenario.

  • De connecties met foute landjes in Latijns Amerika;

  • De relatieve onschendbaarheid en de onwil om enerzijds de bende zaak op te lossen en anderzijds helderheid te scheppen rondom GLADIO en zijn duistere zaakjes.

  • Het feit dat GLADIO in Italië en Turkije voor honderden doden aansprakelijk is en er dus niet vies van is om onschuldige slachtoffers te maken.

  • Het feit dat dit scenario perfect in de strategie van de spanning-theorie past als ook in veel van de andere theorieën.

Vele dingen spreken voor een al dan niet op hol geslagen GLADIO doodseskader. Misschien dat NATO/CIA zich door lieden als CEPIC/Cercle Pinay (als tussenpersonen) een loer hebben laten draaien in het kader van spanningsstrat/verkiezingswinst. Misschien is de boel pas ter hoogte van Bouhouche losgeslagen. Of kwamen de orders toch rechtstreeks van Ronald Reagan?

Was de bende een GLADIO-cel gebaseerd rond Brussel en ten zuiden daarvan met als doel het (be)oefenen van moorden?

702

(75 replies, posted in Robotfoto's)

Michel Libert:

http://i52.servimg.com/u/f52/11/22/12/24/michel10.jpg

Ik wil mij niet te veel overgeven aan het vergelijken van de profielschetsen maar toen ik de foto van dit duister heerschap op deze site zag moest ik aan deze tekening denken i.p.v. andersom.

703

(93 replies, posted in Organisaties)

K& wrote:

't Schijnt dat Carette zijn mond niet opendoet. Zwijgplicht om vrijgelaten te worden.

Dag K&, het is gebruikelijk in de wereld van linkse actievoerders om te zwijgen of om niet meer te zeggen dan nodig is. In deze scene met veel ervaring in gearresteerd worden weet men dat alles wat je zegt tegen je gebruikt kan en gaat worden. Je populariteit gaat er in deze wereld waar politie/veiligheidsdienst mensen benaderen om informatie door te spelen, ook niet echt op vooruit als je te veel kletst. Ook het gerecht is een "vijand van het volk" en aan het proces werkte de CCC niet mee, zij verdedigden zichzelf niet eens, ook al schijnt dat de bewijslast aan de dunne kant was.

Daarnaast is de reguliere pers niet altijd even objectief  ten opzichte van, in dit geval, het communisme (Vooral de persbazen schijnen geen fan van de theorieën van Mao en Marx te zijn). Zij zijn dus enigszins op hun hoede voor journalisten. Toch doet meneer C van de CCC hier en daar uitspraken. In 2003 bijvoorbeeld op de site Ministerie van Agitatie (linkse humor). Hier het "relevante" gedeelte:

MVA: Ben je er absoluut zeker van dat je nooit gemanipuleerd werd?

Pierre Carette: Ik zal in twee delen antwoorden. Eerst ten gronde. Ten gronde ja, ik ben er absoluut zeker van dat er niet gemanipuleerd werd, dat wij niet gemanipuleerd werden. In die zin dat ik de geschiedenis van de Cellen, hun vorming en verschijning natuurlijk goed ken. Ik weet dat alle initiatieven die we genomen hebben perfect controleerbaar zijn, dat er geen enkele twijfel hoeft te bestaan dat er geen manipulatie was. Er is niets verdachts, niets louche, niets dat vragen oproept. Een tweede zaak is dat het evident is dat de politiediensten zeer snel met hun strijd tegen de Cellen gestart zijn. Hoe hebben ze dat gedaan? Daar weet ik niets van, dat moet je hen vragen. Hebben ze fouten gemaakt? Ik weet het niet, ze maken vaak en veel fouten.

MVA: Maar met manipulatie kan men ook iets anders bedoelen. In het begin van de Cellen, jullie waren niet met veel, jullie waren niet rijk en plots hebben jullie wagens, jullie hebben explosieven en wapens, jullie zijn specialisten. Bijvoorbeeld de nacht waarop jullie de oliepijleidingen van de NATO hebben opgeblazen, dat waren verschillende aanslagen achter elkaar. Didier Chevolet en Pascale Vandegeerde waren toen nog geen militant van de CCC. Het is moeilijk te begrijpen hou jullie dan met twee dat soort acties opzetten en zo’n organisatie uitbouwden. Men kan zich afvragen of jullie niet de indruk hadden dat jullie hulp kregen om het allemaal wat makkelijker te laten verlopen.

Pierre Carette: Nee, nee. Maar niet alle militanten zijn aangehouden dat weet niet iedereen natuurlijk. Maar van onze acties is er geen enkele die twijfel rechtvaardigt, die verdacht of onduidelijk is of waar zaken gebeurt zijn die we zelf niet begrijpen.

Voor het hele interview » ministerievanagitatie.wordpress.com

Gister las ik in een Duitstalig interview (dat ik nu niet meer terug kan vinden) hoe hij over de hulptheorie bij de aanslagen op oliepijpleidingen min of meer dit verklaarde:

"Hulp van de CIA of de KGB (schiet in de lach). Die "geheime" leidingen hadden we zo gevonden, ze staan namelijk duidelijk gemarkeerd aangegeven om te voorkomen dat iemand er een aan gort hakt met een graafmachine. Op het NATO-deksel staat een tel. nummer van de dichtstbijzijnde NATO-basis voor in het geval van onraad, hahaha." En vervolgens weer een tirade over de hetze en leugens, die volgens hem ook van "die verraders van de PVDA (Belgische Partij van de Arbeid, Ben) komen". (Voor de NLers,  effe iets linkser dan onze PVDA)

704

(66 replies, posted in 1980-1989)

Op het forum van de site X schrijft ene "XXX" (schijnbaar een oudere Amerikaanse militair die meedeed aan Oesling):

"De Stay Behind oefening Oesling '84 was een Lux/Belg-oefening en onderdeel van een "Flintlock" oefening. De 10th SFG assisteerde Lux/Belg met de training van hun Stay behind agenten. Het geheel werd vermomd door een officieel gedeelte dat eruitzag als een klassieke contra-infiltratie oefening met het Luxemburgse en Belgische leger."

http://bendevannijvel.com/wp-content/uploads/2014/05/oeslin10.jpg
- The 10th SFG together with som lux. guys during Oesling84

Verder heeft hij het over een paar (!) officiële Stay behind agenten, gerecruteerd door de SREL, die infiltratie/informatie/exfiltratie missies deden, (Alles "clean") maar ook over een heleboel (!) on-officiële Stay behind netwerken die net als hun instructeurs "over-gemotiveerd" waren. Ik stuitte ook nog hier en daar op de volgende Gladio/Stay behind oefeningen in België (die dus niet allemaal Oesling heten en dus ook in andere streken plaatsvonden)

  • April '82 Operatie Blackbird (Gladio met US en UK) afgeblazen wegens Falklandoorlog.

  • 1987 Operatie Alsum ( in omgeving Alzette sur moiselle).

  • 1988 Operatie Oesling '88 (US met Lux/België).

  • 1989 Operatie Waterland (simulatie opblazen sluizen van Zeebrugge).

Na '89 zegt men geen oefeningen meer te hebben gehouden. Gezien dat men twee of meer oefeningen per jaar deed is bovenstaande slechts een fractie van het totaal aantal oefeningen (met name die in de jaren van de Bende van Nijvel kunnen interessant zijn). Logisch is dat men met verschillende Stay behind groepen trainde in verschillende hoeken van het land vanwege o.a. de cellenstructuur/geheimhouding en woonplaatsen/lokaal specialisme.

705

(93 replies, posted in Organisaties)

Op 2 juni '84 roven de "internationalistische revolutionairen" springstof uit de steengroeve van Scoufflèny (in Mei waren er ook al 2 inbraakpogingen). Volgens de CCC werd de inbreuk door een 'gemengde groep' gepleegd. "Via discussie met buitenlandse groepen hebben we een minimum aan samenwerking op logistiek gebied bewerkstelligd." (quote van deze site)  Met deze springstoffen pleegt de CCC haar bomaanslagen.

Op 6 december '85 blazen de CCC een Nato pijpleiding op. Het pamflet waarin de aanslag wordt opgeëist is mede ondertekend door "een groep internationalistische communisten uit Frankrijk". (!?) Zou toch frappant zijn als er toen dan ook net "toevallig" Oesling oefeningen werden gehouden.

706

(782 replies, posted in Westland New Post)

Iemand hier bekend met de uitlatingen die Libert deed in een interview met Allan Francovitch en beschreven in het boek van Daniele Ganser over Gladio? Hij zegt hier onder bescherming van staatsveiligheid en gendarme uitgebreide observatieklussen te hebben gedaan bij supermarkten.

707

(93 replies, posted in Organisaties)

En zo blijkt maar weer eens dat niet alles zo is als hoe je denkt dat het schijnt te lijken. Na het nodige gelees van CCC-interviews op websites waarna ik meende een redelijke basis voor mijn uitleg te hebben en na het lezen van pagina's uit het boek van Daniele Ganser waarmee ik wat betreft Vielsalm niet veel verder kwam (delen uit het boek staan bij Google books- Nato's secret army's- op bladzijde 144 trouwens over de Bende van Nijvel/WnP en fikse uitspraken van Michel Libert!), stuitte ik op een interview uit 2008 van Douglas de Coninck met commandant Marlais die heftige zinnen spreekt en waar ik toch even van met de ogen moest knipperen.

Ook Dislaire en de destijds zwaar gewonde soldaat (!) komen aan bod. Veel details over Gladio/Vielsalm, vele sappige uitspraken ook over de CCC. Ik ben niet goed met sites linken dus hier is het te vinden » Getuigenis Jean-Claude Marlair

708

(93 replies, posted in Organisaties)

Ben wrote:

lijkt wel een letterlijke vertaling van hetgeen Carette heeft gezegd .

Dat is dan ook een voorbeeldje van die vermaarde communistische kaderdiscipline. lol

Wat een folkloristische taal overigens in die Pdf, zeg. Google vertaler voorziet het vervolgens nog even van een hoog "Clousseau" gehalte. Inderdaad vooral een hoop gescheld over lastercampagnes en weinig toelichting. Wat hij zegt (ik ga er even van uit dat Carette dit zelf heeft geschreven) over de CCC verbinden met de Bende van Nijvel is wel interessant, zo werkt psychologische oorlogsvoering.

Dat de CCC de aanslag niet opeist kan ook zijn omdat het niet de CCC was. Als ik het goed begrijp werd de CCC (althans onder die naam) pas later actief. Die internationalistische (wat een woord) revolutionairen zouden de latere gebruikers van de wapens kunnen zijn (RAF, Action D en de bewapende dus nu actief wordende CCC). Omdat dit een gelegenheidstrio is zal deze zoals zij het noemen "inbeslagname" van wapens niet opgeëist worden door een van de organisaties individueel maar onder de naam Intern. revolutionairen. Verder wil men het opsporingsdiensten niet te gemakkelijk maken de wapenroof te kunnen ontleden.

Aan de andere kant Marlais zijn uitlating:

  • Of hij was dus op de hoogte van alles en hij is medeplichtig aan o.a. zaken als hoogverraad en moet men hem net als Dislaire destijds aanhouden om tenminste èèn officiele verklaring te verkrijgen.

  • Of hij was niet op de hoogte maar heeft alles gezien inclusief de autowissel 5 km verderop en de special forces in de bosjes.

  • Of men heeft hem dit verteld naderhand toen Gladio uitgekomen was en men een gunstige spin aan het Gladio schandaal wilde geven door drie (!) revolutionaire groeperingen in een keer voor hun achterban te merken als zijnde instrumenten van de overheid.

Een andere mogelijkheid is dat Vielsalm inderdaad het werk van een Gladio-groep is geweest om zodoende nietsvermoedende radicale groepen (waarvan de RAF al vele jaren actief was) van wapens te voorzien en een klimaat van anti-communisme te realiseren waarmee bepaalde politiek kon worden doorgedreven. Dan hebben ze toch een enorm risico genomen met hun overval (50 man in het veld). Stel je toch eens voor dat er een groot vuurgevecht was ontstaan tussen de Ardeense jagers en de Belgische commando's en nog Amerikanen erbij. De CCC zou haar ledenaantal rap hebben zien stijgen.

Is nog eens wat anders dan zoals gebruikelijk extreem rechts en/of Bouhouche de vuile klusjes laten opknappen. Bedenk dat het stikte van de illegale wapens toen. Voor de CIA toch een koud kunstje om wat schiettuig aan links toe te spelen op een eenvoudigere manier (vliegtuigen en schepen vol met "zwarte wapens" in het kader van Iran Contra). Ex-CIA'er Phillip Agee heeft het over depots van de CIA vol "rode" wapens waarmee men landen liet geloven dat "Boris" hoogstpersoonlijk in die landen de revolutie organiseerde.

709

(93 replies, posted in Organisaties)

Ben wrote:

Ik heb nog geen enkel interview met Carette gelezen waarin hij zegt dat hij of iemand anders die hij kent achter de overval in Vielsalm zit. Hij heeft het altijd heel cryptisch over "internationalistische revolutionairen" die de overval hebben gepleegd en de wapens hebben uitgedeeld aan verschillende linkse terreurorganisaties zoals de CCC, Action Direct en RAF.

Dit is een contradictie, laat de toevoeging "heel cryptisch" weg en lees de zin dan eens opnieuw. (Dit bedoel ik niet zo cynisch als het zich in letters leest.) De (indirecte) claim van Carette:

  • Hij zegt te weten aan wie de wapens werden uitgedeeld (CCC, Action Directe en RAF). Aangezien hij "Mister CCC" was weet hij dan wie hem die wapens heeft gegeven.

  • Hij geeft aan meer te weten over de uitvoer (Het was nog lang geen eenvoudige zaak etc.). Dit riekt naar daderkennis maar hij kan het ook uit de krant hebben.

  • Hij schiet in verdediging als Vielsalm wordt toegeschreven aan anderen dan de "internationalistische revolutionairen".

Dat hij cryptisch blijft en snel van onderwerp verwisseld heeft wellicht te maken met dat hij zichzelf en/of de daders niet wil impliceren. Het interview is afgenomen in de gevangenis en ergens zegt hij in aanmerking te komen voor vrijstelling. Dan wil je niet opnieuw aangehouden worden. Vandaar misschien dat hij het niet "zomaar eventjes" bekent. Het is mij onbekend of het dossier Vielsalm tot een veroordeling/uitspraak heeft geleid in de rechtszaak CCC. Op deze site staat bij Gladio/Belgie-operatie Oesterling wel dat Dislaire in de zaak Vielsalm in staat van beschuldiging was gesteld en werd veroordeeld voor oplichting (in de zaak Vielsalm?). Later werd het dossier toegevoegd aan dat van de CCC.

De volgende info haal ik uit deze site:

  • Op de tijdlijn wordt Vielsalm toegeschreven aan de CCC.

  • Drie mannen dringen in de nacht van 12 mei de kazerne binnen en overmeesteren een persoon en schieten een ander neer.

  • Vijf kilometer verder laden zij spullen over in een Minerva Jeep en een Mercedes.

  • Gestolen zijn: 20 FAL, 3 Enfield, 5 Vigneron en 1 Falo (ongeveer wat 3 mannen kunnen dragen). In een box in Ukkel worden 5 FAL geweren teruggevonden. In een woning in Ukkel 1 FAL en het Falo machinepistool, ook vingerafdrukken van Action Directe leden. Tenslotte vindt men in de woning van Action Directe kopstukken in Vitry-aux-loges (Fr?) nog 1 wapen(?) terug. Acht teruggevonden wapens in de kringen van Action Directe en CCC dus (RAF onbekend).

  • Sassoye is op Vielsalm gelegerd geweest en wist dus hoe binnen te dringen en waar de wapens lagen.

Over Dislaire haal ik de volgende info van deze site:

  • Hij is o.a. een ex-Para, ex-Huurling, meervoudig bankrover, fraudeur en oplichter. Ten tijde  is hij voortvluchtig na een bankoplichterij van 11 miljoen (Bfr of Euro?).

  • Hij spreekt van 12 Amerikaanse Special Forces, van 24 Belgische commando's, van een tiental ex-Para's waaronder hij (ondanks zijn strafblad) en van een X aantal GLADIO agenten. Zeg zo'n beetje 50 man die bivakkeren in een bos en rondrijden in een Volvo, een vrachtwagen en een autobus.

  • Vooralsnog is hij de enige bron voor dit verhaal (Heeft iemand het boek van Ganser gelezen? Zijn er documenten of andere verklaringen?).

Dit is nogal wat anders dan die andere verklaring (3 man, Minerva, Mercedes). Wie kent hier het principe van Ockham's Razor? Er zijn echter twee getuigen die weten of het Terroristen op "sportschoenen" waren of een grote groep in het bos bivakkerende militairen. Eén overmeesterde en één-ogige ex-Ardeense Jager die zich van mij wel hier op het forum mogen melden om ons te vertellen hoe het werkelijk zit. wink

Overigens even zeggen dat ik er niet op uit ben om de CCC te vrijwaren of Gladio onderuit te halen! Ik probeer slechts logisch te redeneren en weet dat er in de wereld van geheime diensten niets tè ver gaat maar het is ook een feit dat zij (nog steeds) geen kans onbenut lieten (laten) om buitenparlementair links slecht af te schilderen (ook via Le soir, BBC of De morgen). Echter als morgen iemand met meer dan alleen de verklaring van Dislaire op de proppen komt stel ik gaarne mijn voorlopige conclusie rond de CCC inzake Vielsalm bij.

710

(93 replies, posted in Organisaties)

club_le-happy-few wrote:

Wat men dus ook beweert van 9/11.

Ik doelde eigenlijk meer op de Europese situatie. In het geval van de "hofstadgroep" in Nederland bleken de leden hiervan al jaren te zijn geobserveerd door de AIVD. Twee leden bleken in een huis van de AIVD te wonen dat volgepropt was met hi-tech afluister en filmapparatuur. Men "vergat" eventjes om aan een arrestatieteam van de plaatselijke politie te melden dat de heren gewapend waren met handgranaten. Enkele agenten raakten dan ook gewond en cameraploegen mochten vanaf de eerste rang het hele spektakel vastleggen. De granaten zijn schijnbaar geleverd door Mohammed B.

Deze moordenaar van Theo van Gogh wordt door de advocaten van de andere hofstadleden als AIVD-informant bestempelt. De telefoontaps van Mohammed B. bleken "per ongeluk" gewist en hoewel men dus donders goed wist waar hij woonde, deed men huiszoeking op het verkeerde adres (bij de buren) en wist men pas enkele dagen later het juiste adres te vinden (na de schoonmaak?). Nog wat pershetze ertegenaan over Marokkaanse jeugd en Nederland was klaar voor de oorlog in Afghanistan en klaagde niet meer over de illegale oorlog in Irak.

Wereldwijde glorie voor de nu bij een NeoCon-denktank werkende Hirschi Ali en de opkomst van het "Mossad mannetje" Wilders. De States blij en Israel blij. Over de aanslagen in Madrid en Londen gaan soortgelijke verhalen op. Maar ook over 9/11 valt veel te zeggen. Naar mijn mening is dit een èchte full scale false flag operation. Echter we gaan zo helemaal "Off Topic".

Voor wat betreft de CCC kom ik in linkse literatuur niets tegen over een "false flag". Voor de RAF hetzelfde, daargelaten wat meer infiltranten en samenwerking met de DDR. (Hetgeen bij de veelal anti-totalitaire achterban niet goed viel.) Ook bekend is dat ontmaskerde infiltranten werden geliquideerd, hetgeen tegen een false flag spreekt. Bij de Brigade Rosso echter, was wel degelijk sprake van grootschalige infiltratie.

De raid op Vielsalm wordt toegeschreven aan de CCC, later werden meerdere wapens teruggevonden en een van de CCC'ers is op de kazerne gelegerd geweest. Pierre Carette claimt ook deze raid. Daartegenover staat de ene getuigenis van Dislaire. Ik heb echter het boek van Ganser alswel dat van Von Bulow (nog) niet gelezen. Is Dislaire de enige bron voor het spectaculaire verhaal over Amerikaanse Mariniers? Hebben die Mariniers niet eenvoudigere manieren om aan wapens te komen?