61

(1,153 replies, posted in 1983)

lol lol helemaal niet. Mijn job zou een ramp zijn! stel je voor... Ik zeg dat je alle opties moet openhouden vooral als er niet te negeren aanwijzingen zijn. Je kan niet op een objectieve manier een onderzoek een kans geven indien je ronduit enkele perfect gefundeerde pistes gaat afschrijven omdat je iets onmogelijk acht.

Ik acht het perfect mogelijk dat de Bende van Nijvel een louter criminele bende is. Ik denk niet dat het zo is, maar ik sluit mij niet af voor die optie en ben bereid aanwijzingen en bewijslast te aanvaarden. Net zo goed hou ik rekening met de aanwijzingen die de andere kant opwijzen. In mijn persoonlijke mening zijn er meer aanwijzingen die duiden op een groter geheel, dan louter criminaliteit. Ik sta open voor alle nieuwe indrukken en zal indien nodig mijn mening aanpassen naargelang bewijslast, of aanwijzingen mij hiervan overtuigen.

62

(48 replies, posted in Organisaties)

Soms zou je het gewoon eens willen op de man af vragen nietwaar ...

Walter Baeyens wrote:

Ze moeten zich een beetje opkleden?! Wat een flauwekul. Ze hebben gewoon diplomatieke paspoorten en worden niet gecontroleerd. CIA (en DEA) zijn gehuisvest boven de US Embassy in Brussel, waar ze een ganse geïsoleerde en beveiligde verdieping in beslag nemen.

Niet alle spionnen gebruiken de diplomatieke dekmantel. Deels omdat sommige gastlanden het aanwezige buitenlandse ambassade personeel en diplomatieke onschendbare figuren, per definitie als "potentieel spion" bestempelen. En in veel gevallen is dit ook terecht. Clandestiene operaties worden dan ook meestal uitgevoerd door spionnen die geen deel uitmaken van het vaste station-personeel en die onder een andere dekmantel opereren. Diplomatieke paspoorts worden ook vaak gevolgd bij grensoverschrijdingen. De nood om soms ongemerkt te reizen kan ook vereisen om andere dekmantels te gebruiken.

63

(147 replies, posted in Afpersing)

Verklaar u nader Nieuwe Snaar. Bedoel je dat je denkt dat Staatsveiligheid Wackenhut's vergunning introk omdat ze het niet hadden voor private bewaking?

64

(1,153 replies, posted in 1983)

Dat elk zijn perceptie. Iedereen oordeelt vanuit zijn eigen persoonlijke unieke standpunt, gebaseerd op diens ervaringen. Ook beslissingen over leven en dood zal door elke persoon anders worden genomen, moest hij/zij voor die keuze staan. In sommige delen van de wereld wonen er mensen met een gezien, een huis, een wagen en een laptop en een tv, net als wij, die de meest gruwelijke dingen doen tegen vrouwen, mannen en kinderen, elke dag opnieuw. Er lopen mensen rond die een perfect normaal leven hebben maar verantwoordelijk zijn voor de dood van honderden onschuldigen.

Het onmogelijk achten van iets, is een persoonlijk inzicht, dat niet noodzakelijk de realiteit weergeeft. Als je je laat beperken door je persoonlijke visie kan je niet verder kijken dan je eigen bestaanswereld.

65

(3 replies, posted in Gladio)

In de late jaren 60 werd in Bulgarije een tak van Gladio opgezet. Net als de WNP en de Turkse Grijze Wolven, ging het ook hier om aanhangers van extreem rechts. Eén van de leden was een man die gekend stond als "60". Zijn echte naam was niet gekend. Men wist wel dat hij van Uzbekistan kwam. Hij was groot, kaal en zwaar gebouwd. "60" was een oude vriend van de toemalige president Todov Zhivkova en werkte voor de Bulgaarse staatsveiligheid.

Hij stond in voor de beveiliging van de dochter van Todov. Maar hij was ook betrokken in een frontfirma Kintex, opgericht door enkele hogere officieren van de Bulgaarse inlichtingendiensten. Enerzijds verzorgde hij er de relaties met moslimlanden, anderzijds stond hij aan het hoofd van een doodseskader dat obstakels moest opruimen. Het was een publiek geheim dat hij genoot van moorden. Hij liet zijn slachtoffer graag knielen en observeerde hen een tijdje voor hij uiteindelijk de trekker overhaalde.

Kintex was veel meer dan een gewone front firma. Het was toen dé draaischijf bij uitstek om wapens en drugs te verhandelen. Kintex deed zaken met de Taliban, Iran, Irak, Rode Brigades, IRA, PKK, en tal van andere regimes en bewegingen. Eén van "60" zijn persoonlijke assistenten was zelfs vrouw die eerder deel uitmaakte van het IRA.

Maar Kintex kon onmogelijk met al die organisaties zomaar zaken voeren. De meesten van hen waren actief in de drugshandel en Kintex zorgde voor de verwerking en handel van die drugs. Er waren labo's in Bulgarije die het product klaar maakte voor de zwarte markt. Er was een cirkel ontstaan van vraag en aanbod en iedereen werd bediend. Drugs voor wapens. Maar die wapens kwamen erg vaak uit het westen. Ook daar waren allerlei constructies en firma's betrokken bij de handel die enorm veel geld opbracht. Bijgevolg werden mensen omgekocht om alle kanalen open te houden. Ook Britse sleutelfiguren uit MI6 waren betrokken. Ze beschermden een zekere Robert Maxwell. Een publiek figuur in Groot-Brittanië met heel wat belangen bij Kintex.

Enkele rechtschapen lieden bij MI6 konden het niet meer aanzien en besloten tot actie over te gaan. Een spion van de afdeling Political Action, gespecialiseerd in ontkenbare operaties, werd aangesproken voor de taak. Operatie X had het doel het elimeneren van "60". Gezien de hooggevoeligheid viel het onder de noemer "Run Interference" waardoor het voor bijna de voltallige MI6 verborgen bleef. Op 15 juli 1981 kwam de Brit aan in Bulgarije. Hij begon de voorbereiding voor Operatie X.

Met de hulp van een dubbelspion van de PKK, een Zuid Afrikaanse ontginner en de diplomaat Raiko Nikolov werd een val opgezet. De Zuid Afrikaan contacteerde Kintex met een zakenvoorstel en nodigde "60" uit voor een onderhoud op zijn ranch in Zuid Afrika. Vier PKK strijders werden getraind en zouden de delegatie opwachten in het huis. De Britse spion zag de delegatie op de luchthaven. Helaas was "60" niet meegekomen. Het verhaal kreeg nog een vreemde wending toen de delegatie een alternatieve route nam door de rimboe en nooit aankwamen bij hun gastheer. Hun wagen bleek in een ravijn te zijn gestort zonder overlevenden. "60" bleef onbekend.

Bron: NOC Twice | Nicholas Anderson

66

(22 replies, posted in Organisaties)

Op het einde van de jaren 60 was de Navo erin geslaagd om in Sofia een Gladio-netwerk op te richten met de hulp van extreem rechtse sympathisanten. Net als de Grijze Wolven in Turkije en de WNP in België.

Eén van deze leden was een kerel met roots in Uzbekistan. Hij was gekend in het milieu als "60" en had een reputatie: sadistisch psychopaat. "60" was ook bevriend met toemalig President Todor Zhivkov. Hij trad op als lijfwacht voor diens dochter en werkte dus voor de Bulgaarse Staatsveiligheid. Zijn uiterlijk deed wat aan een "Shrek" figuur denken, kaal, groot en zwaar gebouwd met een permanente roze tint op de huid ten gevolge een aandoening.

Hij voerde opdrachten uit voor Kintex waar hij instond voor de contacten met moslimlanden. Kintex was een soort paradox. Het kind van Bulgaarse hoge inlichtingenofficieren en frontfirma van de staatsveiligheid met opdrachten die het communisme moeste dienen. Maar Kintex ging een eigen leven leiden, al dat niet gemanipuleerd door machten die de Bulgaarse overheid overstegen.

Kintex verkocht wapens en drugs. De wapens ging meestal in de richting van moslimlanden en terroristen. De drugs ging in de omgekeerde richting en kwam voor een groot deel uit Afganistan. In Bulgarije zorgden labo's voor de verwerking van de stoffen. Wapens kwamen vaak uit westerse landen. Om deze hele zaak draaiende te houden waren er ook westerse inlichtingendiensten betrokken partij. Het gegeven had zelfs een naam in het milieu van de westerse inlichtingendiensten: "perception management".

Kintex maakte heel wat vijanden en "60" stond aan het hoofd van het doodseskader. Hij genoot van moorden en vooral van de laatste paar minuten voor het slachtoffer stierf. Hij liet zijn slachtoffer meestal knielen voor hij een schot in het hoofd gaf.

Rechtschapen figuren binnen MI6 wouden Kintex een slag toebrengen. Operatie X werd opgezet. Een spion van de afdeling "Political Action" kreeg de taak om "60" te neutraliseren.

Op 15 juli 1981 kwam de spion aan in Bulgarije om de voorbereidingen te treffen. Hij trof er een informant van de PKK en een diplomaat, Raiko Nicolov die hem zouden helpen. Een val werd opgezet. Een Zuid Afrikaans investeerder bood zich aan bij Kintex. Een afspraak werd gemaakt in Zuid Afrika, op een afgelegen ranch. De vertegenwoordigers van Kintex gingen erheen.

In de ranch bevonden zich 4 ervaren PKK terroristen die taak zouden uitvoeren. De zaak verliep echter niet zoals gepland. De wagen met Kintex mensen verdwaalde in de rimboe en verongelukte in een ravijn, niemand overleefde. De MI6 spion had wel nog kunnen vaststellen dat "60" helaas geen deel uitmaakte van het gezelschap.

Bron: "NOC Twice" door Nicholas Anderson

67

(16 replies, posted in Robotfoto's)

Of gewoon zijn neus gebroken in een café gevecht...

68

(1,141 replies, posted in 1985)

Detail: niet alle bewegingen van interventievoertuigen werden/worden via de radio geinformeerd aan de dispatching. Om zeker te zijn dat er geen ordehandhaving in de omgeving was, bevond er zich volgens mij een ondersteuningsteam van surveillanten die instonden voor de observatie van het doel, infil en exfiltratie route.

69

(158 replies, posted in 1983)

Ook bij middeleeuwse wapens zie je dit.

70

(114 replies, posted in Westland New Post)

Het zou mij verbazen dat iemand als Calmette zijn crimineel actieterrein zou laten afhangen van zijn woonplaats. Calmette, die we ondertussen toch wel kennen als een soort pseudo spion. Een ex-OAS, een kerel thuis met vele talenten voor geurilla werk en training geeft aan allerlei subversieve personages. Ik denk dat het eerder toeval is dat hij in de buurt woont. Maar ik geloof wel in zijn betrokkenheid.