2,781

(527 replies, posted in Hypotheses)

Insider, was er iemand volgens jou die deze technieken perfect beheerste en koelbloedig genoeg was om het uit te voeren en daarna discreet te blijven?

2,782

(527 replies, posted in Hypotheses)

Insider wrote:

Vandaar mijn vraag aan het team of de telefoondraad enkel of dubbel bevestigd was.

"Een van mijn speurders, de trouwe en plichtsbewuste Frantz Balfroid, heeft me op iets gewezen. De telefoondraad die men bij het lijk van Latinus aantrof en waarmee hij zich ophing brak bij een gewicht van 40 kilo. Latinus woog 55 kilo. Maar rond zijn nek was een dubbele rode streep te zien. Dus hij kon de draad die hij aan een haak in het plafond vastmaakte dubbelgevouwen hebben. Zijn vriendin die het lijk aantrof kon door haar dronken toestand geen uitsluitsel brengen."

"Volgens de wetsdokter is Latinus eerst gewurgd en daarna opgehangen om de thesis van de zelfmoord geloofwaardig te maken. Hierdoor ontstond er een welles-nietesspel met het parket-generaal dat het hield bij zelfmoord en de zaak seponeerde. Wou men vermijden dat er verborgen feiten aan het licht kwamen? Vergeet niet dat Latinus beweerde de daders te kennen van enkele Bende-overvallen. Hij zei letterlijk: “J’ai l’impression que les affaires du Brabant wallon viennent de chez nous.”"

men spreekt dus van een dubbele rode streep. Het wurgen zonder sporen na te laten door de slagaders af te snoeren is niet zo eenvoudig als het lijkt, het moet van de eerste keer correct uitgevoerd worden, anders heb je sporen, men mag niet te veel druk zetten maar juist genoeg. Als dit bij Latinus zo is, is het zeer goed uitgevoerd en vraag ik me af of een paar weekend training voldoende zijn?

2,783

(527 replies, posted in Hypotheses)

Insider, dank je voor je uitgebreide en boeiende post. Zoals je het beschrijft maakte je deel uit van het "geheime leger" van North en maakten verschillende actoren in het Bende van Nijvel-dossier ook deel uit van deze organisatie. Bouhouche en andere namen die je noemt passen zeker in het plaatje, het is pas nadat het North schandaal uitgebarsten is dat Bouhouche en Beijer veroordeelt zijn. Er is ook de uitspraak van Bouhouche dat hij deel uitmaakte van een geheime organisatie en dat deze organisatie hem in de steek had gelaten.

Wat ook interessant is de link tussen Bouhouche en het huurlingen milieu, alsook de contacten tussen Denard en Al Ajjaz via Armfelt. Het is zo dat huurlingen uit de entourage van Denard betrokken waren in drugs en wapensmokkel naar Zweden, drugs die via de North connecties in Europa en België terecht kwamen in ruil voor wapens.

Insider wrote:

Deze Al Ajjaz bracht mij in contact met een goede vriend van hem, de huurlingenleider Kolonel Bob Denard, die mij in twee weekenden een spoedcursus gaf in het plegen van een staatsgreep. Later bleek dat Al Ajjaz zowel bij de financiering als de logistiek was betrokken. Hij zorgde voor speciale wapens zoals de XM 18, een soort van granaatwerper in de vorm van een tommy-gun, dit wapen is tegenwoordig bekend onder de naam MM 1.


Dekaise was ook een specialist in granaatwerpers en had een soort buis ontworpen:

De zevenentwintigjarige Daniel Dekaise is een bepaald soort Belgisch genie, die eerder geamuseerd dan verbaasd is, wanneer hij te weten komt dat men wapens, die door zijn handen gepasseerd zijn, heeft teruggevonden bij Jean-Marc Rouillan en Nathalie Mernigon, de historische leiders van de Franse terreurgroep Action Directe. Hij hield zich destijds vooral bezig met het vervaardigen van geluidsdempers voor korte wapens en het ontwerpen van eigenaardige buizen van het soort antitankwapens..

Insider heb je weet van contacten met Dekaise? En kan je meer info vertrekken over de rol van huurlingen en eventuele contacten met Bouhouche? alsook wat is/was de rol van Beijer en Bultot, deze personen zal je zeker ontmoet hebben of over horen vertellen.

2,784

(51 replies, posted in Bende Haemers)

swansongunsung wrote:

On the 1st November the informer had met "Jean-Claude", a French-speaking former mercenary undertake various tasks in return for payment, which among other things, had included leading attacks against department stores. He was always armed with a .357 Magnum revolver and lives, as he does not reside in Belgium, in Brazil. The informer said that Jean-Claude is now in Sweden and that he had the task of killing a European statesman. He has links with the French terrorist group Action Directe, and with the RAF in West Germany. His activities were funded through trade in diamonds, among others things, in South Africa. He is 40-45 years old, 170-175 cm tall and sharp. He has beer belly, is blind in one eye and bears a bushy beard.

Zeer interessante info, ik moet meteen ook aan Vielsalm denken.

2,785

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dim, ja. Ik heb me ongelukkig te scherp uitgedrukt, na het posten kon ik het niet meer aanpassen. De informant van Henri Damsaint is zeker zeer interessant en is duidelijk van sommige dingen op de hoogte. De Zweedse link alsook de huurlingen en de verbanden tussen de verschillende bendes zijn zeer belangrijk. Er zijn materiële bewijzen die dit ondersteunen. Maar het spoor de Borains heeft tot vele jaren vertraging geleid en is voor een stuk misschien gecreëerd door ...? De datum van de PV is in deze niet onbelangrijk: 10/05/1988. Zeker als Beijer het aanhaalt zie » Manipulaties: Bouhouche wil praten,

Bouhouche zat samen met Cocu in de gevangenis van Nijvel en voelde zich bedreigd, Beijer zat toen trouwens ook vast, zowel Bouhouche maar vooral Beijer was een beschermde getuige. Ook dit:

Beijer gedurende twee jaar als een waardevol informant beschouwden en hem inzage gaven in het dossier waarin hij zelf verdacht was. Om hun informant te beschermen, hebben de speurders zelfs op zijn verzoek verschillende gerechtelijke stukken buiten de normale procedure gehouden. Ze maakten enkel vertrouwelijke verslagen voor het parket. Pas na enig aandringen gaf de Nijvelse procureur Deprêtre op 22 september 1994 tijdens het proces Mendez toe te hebben geweten dat speurders in hun pv's soms een loopje namen met de waarheid, maar dat dit enkel ter bescherming was van hun informanten. En toen informanten Bouhouche en Beijer plots verdachten bleken te zijn, werden deze stukken door de advocaat van Beijer ingeroepen om de onderzoeksdaden op basis van procedurefouten te laten nietig verklaren.

In 1989 had Beijer zelfs aan onderzoeksrechter Lacroix voorgesteld om een officieuze geheime expertise op een wapen te laten uitvoeren, wat die geweigerd heeft. Een andere verdachte in de zaak Mendez was ex-BOB'er Christian Amory. Onderzoeksrechter Wezel verklaarde aan de Bendecommissie bis dat Amory betrokken was bij de eerste huiszoekingen rond de Bende, daar waar sprake was van het wapen van de Borains. Dit wapen, deze Ruger, lag aan de basis van de lancering van de piste van de Borains. Amory kreeg in 1987 de opdracht om Bouhouche in de gevangenis van Nijvel te gaan verhoren, zonder dat hier ooit een rapport over werd opgesteld.

Volgens mij is het geen toeval dat Beijer de PV van Henri Damsaint aanhaalt daar hij er waarschijnlijk mee geconfronteerd is geweest bij zijn ondervragingen of misschien is hij zelf de bron. Is het toeval dat Amory mee aan de basis ligt van het vinden van het wapen die de Borains in verdenking stellen en daarmee andere sporen op de achtergrond komen te liggen.

2,786

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Een belangrijk gegeven is ook dat de PV 2420 spreekt over een groene Golf, de Golf die gestolen was bij D'Ieteren en die uitgebrand gevonden is op 11/11/1985 in het bos. Nu is deze Golf verdwenen van de officiële site van de onderzoekers; er is altijd al een grote geheimhouding geweest rond die Golf, doch in die Golf heeft men Kevlar-sporen gevonden in de deuren en die Golf zou misschien gebruikt zijn bij demonstraties van Bultot waar leden van de staatsveiligheid bij aanwezig waren.

Tevens is Jean Bultot ondervraagt geweest door de speurders in verband met die Golf. Het dat de "bizarre" getuige op 11/11/1985 expliciet spreekt over de groene Golf die een duidelijk verwijzing is samen met de papiersnippers naar een bepaalde hoek zeker met de kevlar sporen. En het feit dat men de diefstal bij D'Ieteren probeert weg te moffelen maken die PV des te interessanter.

2,787

(19 replies, posted in Andere Personen)

PV 1695 van 10/05/1988
Verbalisants: Jean-Luc Noel, GP Nijvel
Objet: Renseignements et transmis d'un rapport du nommé Damsaint Henri de Suède.
En cause de: Ferrari Calmette Jean Francis Adolphe Lucien,né à Beziers (F) le 21/06/42, dlié Sint-Genesios-Rode.

La PJ obtient en mai 88 par Damsaint, des infos sur le BW et Calmette. Damsaint désigne Calmette comme auteur de l'agression Vernaillen. Menassa serait son bras droit. Il habite 4 rue de la Levure à Elsene. Entendu, Calmette nie mais reconnaît avoir été en contact avec Faez Al Ajjaz par Latinus. C'est par ce dernier qu'il a connu Smets S.E. Il connaît Menassa. Il était le proprio de l'appart qu'il louait à Elsene. Il sait que Menassa est Libanais mais ignore si Menassa est un ex-agent de la S.E. [Staatsveiligheid]. Libanaise comme déclaré par Damsaint. L'audition de ce dernier confirme les dires de Calmette. Il n' a pas été déterminé si l'intéressé faisait ou non partie de la Sûreté Libanaise. Ci-dessus copie de la lettre de Damsaint Henri au Procureur, ainsi que son rapport.

Monsieur le Procureur, suite à notre entretien téléphonique du 22 courant, je vous fais parvenir une synthèse d’éléments qui à mon avis devrait permettre de relancer l’enquête du Brabant Wallon dans un sens positif. Tout en étant en contact avec certains enquêteurs de Charleroi, je n’ai jusqu’à ce jour communiqué aucun dossier et n’ai pas l’intention de la faire de façon à vous laisser toutes initiatives et liberté d’action. Quelque soit votre position concernant cette démarche, je tiens à vous en assurer l’entière discrétion ainsi que pour les contacts éventuels qui pourraient en résulter. Cette discrétion s’étend également aux "amis". Je reste à votre entière disposition pour tous renseignements complémentaires et en espérant que ces informations puissent vous être utiles, je vous prie d’agréer, Monsieur le Procureur, mes salutations les plus sincères.

Signé: Damsaint Henry. Principaux suspects dans B.W.

  1. Jean Claude Darville, 399 av. Louise Bruxelles. Identification et enquête préliminaire (non officielle) effectuée par B.S.R. Bruxelles (1e chef Machiels). Ancien mercenaire au Zaïre. A fait partie de groupe action pour différents services étrangers. A voyagé dans de nombreux pays, notamment Afrique, Iran, Amérique du Sud et Brésil où il a une plantation dans la province du Matto Grosso à proximité de celle de Jean Scramme. Relations les plus proches : Robert Darville, armurier Bruxelles et Tête d’Oeuf non identifié actuellement. Serait le principal organisateur des groupes action du B.W. Serait l’exécuteur du couple de bijoutier à Anderlue. Aurait été aperçu par des témoins lors d’une marche nocturne para-militaire à proximité du plan incliné de Ronquière en compagnie de plusieurs personnes dont une femme et un enfant de + 12 ans (qui serait sa femme et son fils). Cette piste n’a jamais été employée comme elle aurait dû l’être. Jean Claude Darville reste (sauf preuve du contraire) le suspect n°1 du B.W.

  2. Adriano Vittorio, ancien membre du SAC région Marseille Toulon. Aurait joué un rôle plus important qu’il ne le dit dans cette organisation. (Suivant les dires d’anciens membres du Sac, celui-ci aurait été un chef d’antenne et aurait présidé plusieurs conférences.) Il serait intéressant d’approfondir ce point en faisant une demande au S.R.P.J. et renseignements généraux de Marseille et Toulon (à faire également concernant Jean François Calmette, ancien OAS même région). Lors d’une perquisition au domicile de Vittorio, des masques de carnaval semblables à ceux utilisés lors des agressions du B.W. ont été retrouvés. Il serait intéressant de s’inquiéter, si une analyse labo poussée a été effectuée sur ceux-ci. (trace de particule de poudre, graisse d’arme, cheveux et particules diverses).

  3. Amand Michel, rue Edouard de Cuyper, Wol.St.Pierre, patron du café Le Raisin. Aurait loué plusieurs box de garage dans le contexte du B.W. à Sint-Pieters-Woluwe, sous des noms différents. Connaît Nardella (qui serait le fournisseur et le maquilleur de voitures employées dans le B.W.) A.M. aurait participé aux actions du B.W.

  4. Nardella, garagiste, déjà soupçonné précédemment dans le B.W. Connu dans le milieu comme maquilleur de voitures. Aurait fait partie de l’organisation "Ordine Nuevo". Aurait eu de nombreux contacts avec les brigades rouges. Aurait participé à certaines actions du B.W.

  5. Jean François Calmette, 4 rue de la Levure Elsene. Dirige une société de gardiennage (notamment City 2). Ancien OAS connu dans les régions de Toulon et de Marseille. Serait l’auteur principal de l’agression du major Vernaillen et de son épouse (faite avec la voiture de Faez All Ajiaz). Aurait organisé le détournement des lingots d’or en provenance de Zurich à Zaventhem avec l’aide de Bouhouche. Aurait organisé et participé à la libération de Haemers.

  6. Menassa, 4 rue de la Levure à Elsene. Ancien agent de la sûreté libanaise. Serait l’adjoint de J.F. Calmette.

  • Il semblerait suite aux découvertes de ces derniers jours que plusieurs grosses affaires de ces dernières années n’en face qu’une seule avec les mêmes auteurs et les mêmes méthodes.

  • Suivant certaines informations, il serait intéressant d’approfondir l’enquête concernant les deux victimes du Colruyt de Nivelles (Fourez et Dewit) et d’essayer d’établir s’il n’existerait pas de relation entre ces personnes et d’autres connues dans le contexte des enquêtes actuelles. Suivant ces informations, Fourez et Dewit auraient eu un rendez-vous avec les personnes qui les ont abattus.

  • Suivant les affirmations de Bultot et autres, la liaison entre toutes ces personnes était établie par l’intermédiaire de Denise Tyack, maîtresse de Haemers qui exerçait sa "profession" à Sint-Pieters-Leeuw. A noter également que la maîtresse de Lacroix (complice de Haemers dans les agressions de Sécuritas relâché faute de preuve) habitait également à Sint-Pieters-Woluwe. (C’est à son domicile que les armes ont été retrouvées).

  • Vu le caractère "semi officiel" des enquêtes effectuées par Machiels de la BSR de Bruxelles, une certaine prudence est à recommander. Pour ces contacts éventuels : 1e chef Machiels BSR Bxl . Tél 513.18.05 ext :439 de préférence 11h45 ou 16h30.

  • Suivant les éléments d’enquête actuels, il n’y a plus aucun enquêteur qui croie à la participation des bandes de De Staerke et Estiévenart (sauf Vittorio) dans les tueries du Brabant Wallon. (Il en est de même pour l’opinion publique et les médias.)

  • Concernant Amand Michel et Denise Tyack (Sint-Pieters-Leeuw) voir également Machiels.

  • Concernant Haemers et Lacroix, voir P.J. Bruxelles, Stroobants.

  • Le climat politique en Belgique semblerait favorable actuellement à une reprise de l’enquête du B.W. dans ce sens.

  • Suivant certaines informations Jean-Claude Darville aurait également participé à l’agression du fourgon postal de Vervier. Voir portrait robot comparatif.

2,788

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

dim, ik heb me nogal te straf uitgedrukt, maar dit:

Nardella, garagiste, déjà soupçonné précédemment dans le B.W. Connu dans le milieu comme maquilleur de voitures. Aurait fait partie de l’organisation "Ordine Nuevo". Aurait eu de nombreux contacts avec les brigades rouges. Aurait participé à certaines actions du B.W.

Is een paar dingen door elkaar halen, de Nardella van Ordine Nuevo is een andere Nardella dan de garagist waarvan men vermoed dat hij de wagens klaarmaakte.

De vraag is wie is de bron van dit interessant dossier, en waarom haalt Beijer dit boven water en ook hoe komt Beijer in het bezit van dit document. Het valt me op dat er ook niets over WNP in het document staat, nochtans als men tussen de regels leest kan het niet anders dat ze erbij betrokken zijn.

2,789

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Met PV 2420 is er duidelijke iets aan de hand. Dit houd me al langer bezig. Wie aan de basis ligt, weten we niet maar wel:

Il apparaît aussi que des indices matériels ont été découverts dans le canal, mais également sur la berge. Et que le gendarme qui a relu les P.-V. avait un indic et connaissait aussi l'ancien gendarme Robert Beijer. D'où l'expert se demande si la découverte des armes de Ronquières n'a pas en réalité été "donnée".

Bovenstaande citaat is in deze niet onbelangrijk. Mijn vermoeden is dat er een informant (geheime diensten) of insider (manipulatie van daders) een rol speelt in een paar van de in dit topic vermelde getuigenissen. Vermoedelijk in die van PV 2420. In deze post ben ik er al dieper op ingegaan, zie » hier en hier (om niet in herhaling te vallen). Men mag niet vergeten dat het Bende-dossier op het moment van de vondst van de zakken een zaak van staatsbelang was en zelfs internationaal belang. Ook dat de rijkswacht het onderzoek op dit moment zo goed als volledig in handen had en bepaalde pistes naar voor schoof uit eigenbelang.

Het is ook opvallend dat naam Beijer steeds terug komt als het om informatie gaat. Beijer heeft zich over de jaren als manipulator duidelijk te kennen gegeven dat hij meer weet. Men mag niet vergeten dat er op zijn eigen proces ook nogal hete wapens gevonden zijn in geheime Gladio-achtige schuilplaatsen, alsook zijn uitspraak dat er manipulatie was door onderzoekers bij het vinden van wapens.

Er is dus een "bizarre getuigenis" die veel gedetailleerde info geeft op 11/11/1985, twee dagen na Aalst en die blijkbaar heropgenomen word op 12/11/1986 in PV 2420, zes dagen na de tweede duik. Als men de commissieverslagen leest merkt men dat iedere betrokken speurder van Delta-cel al jaren een soort geheimzinnige mantra afdreunt en Troch weet in de Tweede Bendecommissie niet op basis van wat men de tweede keer gedoken heeft. Zie Forum. Waarom al die geheimzinnigheid? Wat is die boodschap in de zakken, iets van staatsbelang? En is het daarom dat men de exacte inhoud niet bekend maakt? In deze is de relatie tussen Bultot en leden van de Staatsveiligheid niet onbelangrijk, zie de stukken gevonden op 11/11/1985 in het bos bij de uitgebrande Golf, daar dit waarschijnlijk dezelfde personen zijn die ook iets gedumpt hebben in het kanaal.

En dan is er nog de getuigenis die Dim aanhaalt van Henri Damsaint, doch wat is zijn bron van Henri Damsaint ? Er zijn  waardevolle elementen in die getuigenis maar ook dingen volledig van de pot gerukt zijn waardoor dit ruikt naar manipulatie. De link naar de huurlingen en Zweden zijn zeker belangrijk. Zie ook dit »  Paul Cams en misschien Vanden Eynde en Angelou passen onder andere in dit plaatje.

2,790

(154 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Misschien past het mediaoptreden van en over Bultot ook in dit lijstje?

  • 31 maart 2013: Een zeer bizar krantenartikel in Sudpresse. Waar Bultot zogezegd gedood word door een boom.

  • 31 maart 2013: Het felle mediaoptreden van Bultot. Titel van filmpje "ik ben nog niet dood".

  • 5 april 2013: 2de artikel in Supresse.

Bultot is ook ondervraagt door de nieuwe cel een paar maand voor bovenstaande artikels.