381

(30 replies, posted in Bibliografie)

delta wrote:

Docu bekeken. 2 uur over van alles en (vooral) niks, zoals gewoonlijk bij Bende van Nijvel-thema. Het enige dat alle boeken, artikelen, reportages, commissies, etc. aantonen is dat het gerechtelijk én politionele apparaat in België een complete farce was.

Als ik één ding geleerd heb na de reportage dan is het dat ze deze zaak nooit gaan oplossen. 30 jaar aan geknoei en aan elkaar tegenwerken, zet je niet snel recht.

382

(114 replies, posted in Westland New Post)

http://s8.postimg.org/768ocmb91/calmette.png

383

(0 replies, posted in Andere Personen)

François George, beter bekend als Friswa, was een kind van de Brusselse volksbuurten. Hij groeide op tussen de misdadigers van Molenbeek en zijn passie voor muziek was even groot als die voor "een goeie knokpartij". Enerzijds had hij gevoel voor muziek, anderzijds kon hij erg brutaal en gewelddadig zijn. Aan zijn gebrek aan commercieel succes, zijn duister karakter en de neerwaartse spiraal waarin hij terecht was gekomen, kwam op 8 januari 1988 een einde.

Bron » www.patfraca.com

Friswa (180 cm, 90 kg) was een beruchte straatvechter in de sloppenwijken van Anderlecht. Elvis Presley was zijn idool. Hij pleegde zelfmoord op 8 januari 1988, de geboortedag van Elvis.

Bron » www.memoire60-70.be

François George (alias Friswa) pleegde op 8 januari 1988 zelfmoord, volgens documenten in het dossier in "niet verdachte omstandigheden". Hij slikte pillen die bijna een jaar voordien waren voorgeschreven. Het milieu van Friswa, dat in grote mate ook dat van François Ertrijckx (alias Asterix) was, was meteen na de benderaids van 1985 grondig uitgekamd.(...) Dezelfde dag [eind november 1985] deden de speurders een huiszoeking bij Friswa in Anderlecht, waar ze vier matrakken vonden en een mes. Friswa kende [mogelijke reus] Pol al vijftien jaar, maar hij had hem al twee maanden niet meer gezien. De bodyguard leefde van de bijstand en schnabbelde als muzikant, en soms in reclamespots voor de televisie.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Een van François Ertrijckx' beste vrienden, 'Friswa', een karateka, had les gekregen van Jean-Francis Calmette'. Friswa was de artiestenenaam van François George, zwarte gordel karate, een geweldenaar, opgegroeid voor galg en rad, en gitarist van de rockband Jenghiz Khan (1970-1972). Hij pleegde zelfmoord op 8 januari 1988.

Bron » Forum

Friswa kwam al vroeg in het vizier van de bendespeurders, in verband met een 9 mm-pistool. Op 15 januari 1982, rond kwart voor één 's nachts, overvielen drie gewapende mannen met bivakmutsen in een gestolen Mazda twee rijkswachters die op patrouille waren in de buurt van de kazerne in Etterbeek. De dienders moesten hun kleren uittrekken en de gangsters verdwenen met hun uitrusting en hun wapens, een uzi en twee pistolen. De daders werden opgepakt en de wapens in beslag genomen, maar er ontbrak er een, een 9 mm-pistool. Via een aantal tussenpersonen, zou het wapen beland zijn bij de Albanese peetvader van Brussel, Ramadan Dodack maar die ontkende. Eén van die tussenpersonen zou een man zijn die als bijnaam Kuifje had, maar die wist nergens van. Ook in het circuit van de WNP kwam een Kuifje voor.

Dat het pistool bij Friswa gezeten had, daar waren aanwijzingen voor. Een brocanteur die ging samenwonen met een ex-vriendin van Friswa bevestigde dat hij in haar woning een gat in het plafond had hersteld. Hij had gemerkt dat daar een kogel door het plafond en de dakpannen was gegaan. Zijn vriendin had hem verteld dat Friswa sliep met een geladen automaat onder zijn hoofdkussen. Volgens een politietip zou dat pistool gediend hebben bij een actie van de Bende van Nijvel. Friswa ontkende niet dat hij een wapen had gehad, maar het was een lichter kaliber, een 7.65 mm, en het was verdwenen in juni 1985. Hij verdacht zijn vriendin ervan dat zij het wapen gestolen had. Maar bij nader onderzoek van de herstelling stelde de politie vast dat de inslag wel degelijk van een zwaarder kaliber was.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

François George (Friswa) was net als François Ertrijckx (Asterix) een bodyguard van Plastic Bertrand. Zie ook de moord op Christine Van Hees.

Bron » Forum

http://www.memoire60-70.be/Images/RockBelge/Jenghiz_Khan06.jpg
Friswa (rechts) als gitarist van Jenghiz Khan (jaren '70).

384

(213 replies, posted in Foto's)

Bedankt voor de vele foto's en fotomontages, Merovinger en Boemerang. Zowel hier als in andere topics.

385

(245 replies, posted in Westland New Post)

We moeten natuurlijk de reportage afwachten, maar als ik lees dat iemand als Eric Lammers heeft meegewerkt, dan word ik toch meteen een beetje sceptisch. Als ik alle artikels over de reportage lees, krijg ik vooral het gevoel dat het - zoals wel vaker - om oude wijn in nieuwe zakken gaat. Als de onderzoekers nog volop bezig zijn met het spoor van extreem-rechts te verkennen, weet ik niet of het verstandig is om iemand als Lammers, een ex-WNP'er, het woord te laten voeren.

"Ik heb meermaals warenhuizen grondig verkend voor overvallen. Die warenhuizen zijn uiteindelijk ook overvallen. Maar ik heb geen idee wie er achter die overvallen zit." Als je zo'n verklaring leest, dan moet je toch spontaan lachen, of niet?

386

(504 replies, posted in Algemeen)

Merovinger wrote:

Dat daders zouden beginnen praten zijn na de verjaring heb ik nooit gelooft noch gehoopt. Maar wat er wel mogelijk zou geweest zijn is dat ex-speurders en experten hun verhaal hadden kunnen doen en hadden kunnen zeggen en aantonen welke onjuistheden er jarenlang door iedereen is verteld en geschreven geweest en welke pistes er compleet verkeerd waren.

Ik vrees dat zelfs dat nooit zal gebeuren. Kijk maar naar wat er nu gebeurd met de vroegere Delta-cel. Van zodra een onderzoeker een andere speurder bekritiseerd/beschuldigd van iets, krijg je een ordinair welles-nietesspelletje. Een eventuele verjaring betekent niet alleen dat je ongestraft de waarheid kan verkondigen, maar ook dat je ongestraft leugens kan verkopen.

387

(39 replies, posted in Bibliografie)

Ik heb altijd een beetje moeite met dit soort boeken. Op het eerste gezicht lijkt alles heel interessant, maar bij nader inzien is het vaak vis noch vlees. Ik vind het altijd moeilijk om te geloven dat een geheime dienst een werk laat verschijnen waarin diezelfde geheime dienst in een slecht daglicht wordt geplaatst en/of gelinkt wordt aan nog niet opgeloste criminele feiten (zoals de Bende van Nijvel). Je zou toch denken dat een machtige organisatie als de Mossad zou ingrijpen als een boek op het punt staat om belangrijke informatie te onthullen?

Als de informatie van Ostrovsky klopt als een bus, waarom zijn andere auteurs, onderzoekers, etc. hier dan niet dieper op ingegaan? Het boek bestaat inmiddels al een decennium. Drie Belgische politiemensen die in de loden jaren met de noorderzon verdwenen zijn en niemand heeft dit gegeven ooit verder onderzocht of onder de aandacht gebracht? Da's op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Ik vind het jammer dat dit boek de indruk wekt - in mijn geval dan toch - onbetrouwbaar te zijn. Bij elke passage heb ik de neiging om alles met een serieuze korrel zout te nemen, terwijl ik nochtans erg geloof in de piste WNP (en hogere machten als de CIA, Mossad, etc.). Het lijkt wel of de schrijver alle Europese landen is afgegaan op zoek naar onopgeloste zaken en vervolgens op de Bende van Nijvel stootte en dacht: "Laten we daar maar een CCC-WNP-Mossad-verhaal van maken, dan heb ik er weer een paar pagina's bij."

Ik zeg niet dat alles wat Ostrovsky beweert, gelogen is. Maar het is moeilijk om de waarheid te onderscheiden van de leugens en halve waarheden die volgens mij ook in het boek verwerkt zijn.

388

(45 replies, posted in Bewijsstukken)

Boemerang wrote:

Patrick111, de taxichauffeur werd gedood met kaliber .22 en niet met 7,65. Onder de gebruikte .22-munitie bevond zich geen Tsjechische munitie (wel Duitse en Amerikaanse). Deze krant is helaas, zoals kranten wel vaker zijn, onjuist.

Waarschijnlijk heeft de krant zich vergist van Bende-feit, want zoals we weten heeft de Bende wel degelijk Tsjechische munitie gebruikt, alleen niet in de moord op de taxichauffeur zoals de krant stelt. Daarom is het interessant om te weten dat dit krantenbericht op 7 oktober 1983 is gepubliceerd. Als de journalist zich van Bende-feit vergist heeft, moet het dus gaan om een Bende-feit dat vóór 7 oktober 1983 heeft plaatsgevonden. Dat sluit dus toch al een paar belangrijke aanslagen van de Bende uit.

389

(643 replies, posted in 1983)

Merovinger wrote:

Wie is die L.? Louvaert? En wie is V.?

Ik vermoed Vincent Louvaert en Francis Van Binst?

390

(45 replies, posted in Bewijsstukken)

Dat vermoedde ik al. De vraag is, waar is de Tsjechische munitie dan wel gebruikt? Aangezien Tsjecho-Slowakije een communistisch land was in de jaren 80 vind ik de aanwezigheid van een cal 7.65 SBP in de lijst met gebruikte munitie op zijn minst opmerkelijk te noemen.