François George, beter bekend als Friswa, was een kind van de Brusselse volksbuurten. Hij groeide op tussen de misdadigers van Molenbeek en zijn passie voor muziek was even groot als die voor "een goeie knokpartij". Enerzijds had hij gevoel voor muziek, anderzijds kon hij erg brutaal en gewelddadig zijn. Aan zijn gebrek aan commercieel succes, zijn duister karakter en de neerwaartse spiraal waarin hij terecht was gekomen, kwam op 8 januari 1988 een einde.

Bron » www.patfraca.com

Friswa (180 cm, 90 kg) was een beruchte straatvechter in de sloppenwijken van Anderlecht. Elvis Presley was zijn idool. Hij pleegde zelfmoord op 8 januari 1988, de geboortedag van Elvis.

Bron » www.memoire60-70.be

François George (alias Friswa) pleegde op 8 januari 1988 zelfmoord, volgens documenten in het dossier in "niet verdachte omstandigheden". Hij slikte pillen die bijna een jaar voordien waren voorgeschreven. Het milieu van Friswa, dat in grote mate ook dat van François Ertrijckx (alias Asterix) was, was meteen na de benderaids van 1985 grondig uitgekamd.(...) Dezelfde dag [eind november 1985] deden de speurders een huiszoeking bij Friswa in Anderlecht, waar ze vier matrakken vonden en een mes. Friswa kende [mogelijke reus] Pol al vijftien jaar, maar hij had hem al twee maanden niet meer gezien. De bodyguard leefde van de bijstand en schnabbelde als muzikant, en soms in reclamespots voor de televisie.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Een van François Ertrijckx' beste vrienden, 'Friswa', een karateka, had les gekregen van Jean-Francis Calmette'. Friswa was de artiestenenaam van François George, zwarte gordel karate, een geweldenaar, opgegroeid voor galg en rad, en gitarist van de rockband Jenghiz Khan (1970-1972). Hij pleegde zelfmoord op 8 januari 1988.

Bron » Forum

Friswa kwam al vroeg in het vizier van de bendespeurders, in verband met een 9 mm-pistool. Op 15 januari 1982, rond kwart voor één 's nachts, overvielen drie gewapende mannen met bivakmutsen in een gestolen Mazda twee rijkswachters die op patrouille waren in de buurt van de kazerne in Etterbeek. De dienders moesten hun kleren uittrekken en de gangsters verdwenen met hun uitrusting en hun wapens, een uzi en twee pistolen. De daders werden opgepakt en de wapens in beslag genomen, maar er ontbrak er een, een 9 mm-pistool. Via een aantal tussenpersonen, zou het wapen beland zijn bij de Albanese peetvader van Brussel, Ramadan Dodack maar die ontkende. Eén van die tussenpersonen zou een man zijn die als bijnaam Kuifje had, maar die wist nergens van. Ook in het circuit van de WNP kwam een Kuifje voor.

Dat het pistool bij Friswa gezeten had, daar waren aanwijzingen voor. Een brocanteur die ging samenwonen met een ex-vriendin van Friswa bevestigde dat hij in haar woning een gat in het plafond had hersteld. Hij had gemerkt dat daar een kogel door het plafond en de dakpannen was gegaan. Zijn vriendin had hem verteld dat Friswa sliep met een geladen automaat onder zijn hoofdkussen. Volgens een politietip zou dat pistool gediend hebben bij een actie van de Bende van Nijvel. Friswa ontkende niet dat hij een wapen had gehad, maar het was een lichter kaliber, een 7.65 mm, en het was verdwenen in juni 1985. Hij verdacht zijn vriendin ervan dat zij het wapen gestolen had. Maar bij nader onderzoek van de herstelling stelde de politie vast dat de inslag wel degelijk van een zwaarder kaliber was.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

François George (Friswa) was net als François Ertrijckx (Asterix) een bodyguard van Plastic Bertrand. Zie ook de moord op Christine Van Hees.

Bron » Forum

http://www.memoire60-70.be/Images/RockBelge/Jenghiz_Khan06.jpg
Friswa (rechts) als gitarist van Jenghiz Khan (jaren '70).