131

(308 replies, posted in Politiek & Business)

Die foto van Philippe De Staerke, zie topic over de voorbereiding voor Aalst: “Clayton van Dallas, maar dan jonger.” Als dit waar is, dan zat Dendermonde er nog dichter bij dan we dachten. De Staerke als verkenner/planner.

132

(1,141 replies, posted in 1985)

Stel dat Bonkoffsky idd betrokken was (en eventueel buiten strijd met zijn voet), kon dit een lugubere grap van hem zijn nu de invallers naar zijn stad kwamen.

133

(753 replies, posted in 1985)

Mag ik allereerst mijn appreciatie tonen voor het plattegrondje van Boemerang een aantal pagina's geleden. Daaruit blijkt dat de wagen van de gangsters perfect gepositioneerd stond: centraal tussen alle vluchtwegen en zicht op ingang. Bovendien kon de gangster op uitkijk zo ook de vluchtwagen in het oog houden. Volgens mij hadden ze al van in de auto de plakploeg op het oog als gijzelaars, en stond het fietsende jongetje in/op hun weg naar de ingang en werd hij daarom weggeschoten.

Macau in zijn Peugeot ziet twee gangsters met Bennekes naar buiten komen. De derde die op de uitkijk stond is dan wss net naar de vluchtauto gegaan. Ze nemen Macau onder vuur en nemen daardoor Bennekens mee richting vluchtauto ipv hem vrij te laten. Zou het kunnen dat de Oude in de auto zijn vermomming al had afgezet en dat Bennekes daarom als getuige uit de weg moest geruimd worden?

134

(1,141 replies, posted in 1985)

Zittend met hoofd wat naar beneden gebogen, lijkt je hals dikker, en zinkt je kin wat in de nek.

135

(1,141 replies, posted in 1985)

Ben wrote:
Ben wrote:

Twee jaar later, op 16 mei 1987, slaat Luc Het Laatste Nieuws open en wordt hij met verstomming geslagen wanneer hij een foto opmerkt van Philippe de Staerke. Geen twijfel mogelijk. Ook Suzy is formeel. Dat is de man met wie ze in oktober 1985 oog in oog hebben gestaan. Op 10 juni 1987 leggen Luc en Suzy daarover een verklaring af.

Het koppel gaf drie beschrijvingen:

De eerste als een erg grote, struise, geblokte man met lederen vest, weinig behaard. De Taunusbestuurder met een dikke ronde kop, zwart haar en een snor, van het Italiaanse type, "Clayton uit Dallas, maar jonger". De derde, die uit het pad kwam gelopen als de oudste van de drie, 45-50 jaar met een scherp gezicht.

Zoals ik reeds op pagina 58 van dit topic zei, is het me totaal niet duidelijk wie van de drie dan Philippe De Staerke zou moeten voorstellen.

Dat moet dan de bestuurder van de Taunus geweest zijn. Italiaans type met snor. Rond hoofd ook, alleen niet specifiek dik maar dat kan natuurlijk ook lijken omdat hij in de auto zit. Ook ik heb een dubbele kin als ik in bepaalde houdingen zit.

136

(1,168 replies, posted in Andere Personen)

Dat de getuige van Overijse nu pas zegt dat hij Bonkoffsky voor 90% zeker herkent, komt omdat hij pas recent zoals wij allemaal diens rare loopje heeft gezien. Indertijd zullen ze hem wss enkel een foto hebben voorgeschoteld. Over de dader in Overijse zegt de getuige (blijkbaar iemand van de CVP-plakploeg) dat de dader door zijn knieën leek te zakken, net zoals Bonkoffsky in dat filmpje met die veel te wijde kogelvrije vest.

Mijn 5 cent: de staatsveiligheid heeft in de context van Gladio een stay-behind netwerk proberen op te richten waarbij groepen van commando’s (uitvoerders) bij behoorden die ze trachtten te rekruteren uit mensen met een militair/rijkswacht verleden en uit anti-communistische organisaties zoals WNP. Ergens moeten ze de  controle over die commando’s zijn verloren (of zijn de commando’s gebruikt door iemand in het systeem met een eigen agenda).

Lammers (kogelvrije vest) en Libert komen dan zeker in aanmerking. Bonkoffsky past dan ook in het profiel. Als die laatste kan gelinkt worden aan die twee WNPers, of aan Bouhouche & Beijer, dan begint het web zich vaag te tonen. Zouden criminelen die een militaire opleiding gehad hebben zoals De Staerke ook in dit plaatje passen? Zouden ze zulke mensen ook recruteren voor een stay-behind netwerk?

137

(60 replies, posted in 1982)

Mij lijkt me dat ze de VW Santana uit Lembeek op het oog hadden van in het begin, een soortgelijke auto hebben gezocht om de nummerplaat van te stelen, en als ze die vinden (DSN 237) vlakbij een auto carjacken (de Austin) om naar Lembeek te rijden.

Waarom zoeken ze net in Elsene een VW Santana? En waarom alleen voor de nummerplaat? Waarom stelen ze niet ineens die VW Santana? Omdat er geen sleutel op zit zoals in die garage?

Dat alles toont volgens mij aan dat ze al gepland te werk gaan, maar dat de daders hier geen ervaren autodieven zijn. Eerder het inbrekerstype - gaan kijken waar en hoe de buit kan worden gestolen, en dan een plan opstellen om het te doen.

138

(784 replies, posted in 1982)

Mij lijkt toch ook de kans groot dat het een toevallige gebeurtenis was. Het valt me op dat veel "kleinere" zaken die met de bende gelinkt worden, gebeuren op en langs de N6 tussen Brussel en Mons. Alsof er een bendelid vaak langskomt (ook het Bois de la Houssiere ligt er naast). Alsof bij die passages een bendelid denkt "hey die garage daar, interessante auto" (zat hij op de trein die traag aan de garage voorbijreed?). Wie weet reed de taxi van Angelou langs daar naar Mons.

Misschien op een avond had hij honger en zin in wat decadent doen, zag hij het kasteel van beersel op zijn weg (vergeet niet dat het een landmark is die je van ver ziet - dus plaats trekt aandacht) en dacht hij "laten we eens gaan kijken in de auberge wat er te bikken valt, er is daar nu toch niemand meer"? Gezien de inbraken die er voor de moord plaatsvonden misschien zelfs niet de eerste keer dat dit gebeurde.

En gezien het geweldadige karakter van de bende is het ook niet verwonderlijk dat er beestachtig gedaan wordt als de oude man ontdekt wordt met niemand anders in de buurt. Ik zie het volstrekt mogelijk dat hij eerst hard aangepakt wordt om te horen of hij niet de politie of iemand anders verwittigd heeft, waarna blijkt van ni en Vanden Eynde het speeltje wordt waar het bendelid zich wat mee amuseert terwijl hij eet en drinkt. En hij hem achteraf afmaakt.

Ik geloof stellig in een bendelid dat uit de streek tussen Brussel en Mons kwam, en vaak de weg van en naar Brussel nam.

139

(1,219 replies, posted in 1985)

Inderdaad Juul, zo kunnen zij blijven schieten op doelwitten. Als ze er voorwaarts afrijden worden zij de schietschijf.

140

(1,070 replies, posted in Andere Personen)

Is er ondertussen al geweten wie die celmaat was?