1,451

(116 replies, posted in Bibliografie)

Ik heb de reportage in De Morgen gelezen. En ik moet toegeven dat Guy Bouten op het juiste spoor zit, volgens mijn eigen opvattingen tenminste. Ik ga zo spoedig mogelijk het boek kopen daar in de reportage niet alles wordt verklaart. Wordt vervolgt.

1,452

(52 replies, posted in Bewijsstukken)

Is het iemand opgevallen dat, uitgezonderd bij Sombreffe, steeds een vliegveld(je) in de onmiddellijke omgeving is? En dit zou kunnen overeenkomen met mijn gedachtengang!

1,453

(18 replies, posted in Vragen)

Kan iemand me informeren wat de "Loge" eigenlijk is.

  • Is het een sekte?

  • Is het een vereniging?

  • Is het een vaderlandslievende vereniging?

  • Heeft de "Loge" politieke invloed?

  • Wie maakt er deel van uit?

  • Hoe word je lid?

Met dank.

1,454

(28 replies, posted in Vragen)

Ikzelf leg de fout van het sluimerend onderzoek niet bij de onderzoekers zelf. En niet alleen in verband met de Bende van Nijvel, maar alle aanverwante onderzoeken. De fout ligt hem bij de beoordelers van de verzamelde feiten. De onderzoeksrechters, de magistratuur en de rechters. Allen politiek benoemd, en stuk voor stuk schatplichtig aan hun politieke peetvader. Een politieke peetvader die zich onschendbaar voelt ( en is). De misstappen van sommige politiekers ( zonder namen te noemen) zijn bekend.

Hoe ga je daar op reageren als onderzoeker in welbekende dossiers ? Wil je doordrijven en een Patrick Van Brussel worden, een paria die uitgestoten wordt door de organisatie die hem zelf gevormd heeft ? Of kies je eieren voor je geld, zoals de huidige  politiek benoemde politietop, Reken daarbij nog de politiek gelieerde media die voorkauwen wat de uitspraak van een proces moet zijn en je bent ver van een democratische samenleving (met mijn excuses aan DDC). Zolang de politiediensten verantwoording moeten afleggen aan de politiek zal het een gesjoemel blijven.
Tot nader order is iedere burgemeester nog hoofd van zijn politiekorps. Politiehervorming of niet.

Het moet in dit landje moeilijk zijn om als politieman een gedegen onderzoek te voeren met je handen op de rug gebonden en geblinddoekt. Werp geen steen naar CWB.

Het is ook goed mogelijk dat er van de oude CWB ploeg enkele afvallen zo gauw de nieuwe ingewerkt zijn. Ik kan me gerust voorstellen dat wanneer je als politieman jaren op een zaak zit die geen vorderingen maakt, het danig op je systeem kan werken. Dus de nieuwe  onderzoekers zouden wel eens vervangingen kunnen zijn in plaats van versterking.

Mijn gedacht erover, hoor.

1,456

(753 replies, posted in 1985)

Renne, wanneer? Alleszins tijdens de eerste periode. Toen er geen overvallen meer gebeurden werd de bewaking (privé-bewaking) afgeblazen. Overijse en Aalst heb ik vernomen via de media.

Waren er undercover aanwezig? Weet ik niet. Mijn job was gesitueerd op de parking en de ingang. Met een hond mag je niet binnen in een warenhuis. De privé-bewaking was alleen op donderdag- vrijdag- en zaterdagavond.

Sluipschutters heb ik maar éénmaal opgemerkt (Colruyt-Heverlee). Met alle respect voor die agent, hij bracht uren onbeweeglijk door in een dakgoot.

1,457

(753 replies, posted in 1985)

Nope, officieel niet. Wel terloops met enkele bevriende BOB'ers. En veel concreet kon ik toch niet zeggen (en bewijzen). Het enige dat me bijgebleven is, is de ontmoeting met een BOB'er van de Brigade Waver die zich spontaan aanmelde bij mij (aan de ingang van het warenhuis, liet vluchtig zijn dienstkaart zien), zich kenbaar maakte en zei dat hij een politieman was en zich binnen in het warenhuis bevond. Indien er problemen waren, mocht ik hem opzoeken. Toen ik maanden later een foto van Christian Amory onder de ogen kreeg ging er een belletje rinkelen. Dat is alles.

1,458

(20 replies, posted in Onderzoekspistes)

Als je de Borains, de familieclan De Staerke en de Haemers-bende bij elkaar zet moorden ze mekaar uit. Teveel leiderstypes met hun eigen werk- en zienswijze. Ze kunnen nooit als een goed geoliede machine met elkaar werken. Laat staan de bevelen van de opdrachtgevers  uit te voeren.

1,459

(20 replies, posted in Onderzoekspistes)

En de stiekeme plaatsing van de kruisraketten moest nog verantwoordt worden. Toch zou ik de gebeurtenissen van de jaren '80 willen opsplitsen in verschillende richtingen. Je had de Borains, de De Staerkes, in feite een van vader op zoon ontwikkelde bende van "ferailleurs" en hun families, snel genegen voor een toevallige crimineel uitstapje.

Je had de "Bende Haemers". Via hun uitgaansleven aan geld verslaafde (jonge) mensen die geld nodig hadden om hun levensstandaard en het daaruit voortvloeiende imago op te houden. Je had de CCC. Een zootje bij elkaar gekomen communistische activisten die zich niet konden neerleggen bij het teloorgaan van hun idealen.

Gladio laat ik er buiten, dat was een doodgeboren kind van de Navo. Daartegenover stond een Rijkswachtkorps dat zijn onafhankelijkheid zag beknot door de in de lucht hangende hervormingen. In de jaren '80 was de Rijkswacht nog militair en een elite.

Reken daar nog enkele onschendbare politiekers tussen en je krijgt een expolsief mengsel dat het land kan ontwrichten. Maar ik blijf erbij, Haemers, De Staerke en de CCC hadden niets te maken met de Bende van Nijvel. Dit blijkt duidelijk uit de werkwijze. Bouhouche, Beijer en Bultot waren pionnen. Daarom zijn ze ook schielijk verdwenen. Ze werden gebruikt. Patrick Van Brussel en Patrick De Baets werden gebruikt. Freddy Troch werd gebruikt.

1,460

(20 replies, posted in Onderzoekspistes)

Laat ons hierover even verderbomen. Stel dat het een geplande bedoeling was om het land te destabiliseren. Een reeks gewelddadige overvallen in Waals-Brabant. Vlaanderen lag er niet wakker van (uitgezonderd Temse, in de pers).

Stel dat het een op militaire wijze geplande actie was. Waar het in mijn ogen op uit draait. Dan is er eind '82, begin '83 een debriefing gebeurt bij de "Bende". Een debriefing houd in: Evaluatie van de acties, evaluatie van de resultaten, evaluatie van de deelnemers (wie niet meer wil, wordt verwijdert). En evaluatie van de reacties van de tegenpartij (politiediensten, gerecht). De tegenpartij reageerde niet zoals gewenst (geen noodtoestand, geen avondklok).

Stel nu dat de CCC- aanslagen de verdere plannen bemoeilijken (teveel politie op straat) en een publieke opinie die zich focust op communistische activiteiten. De koude oorlog is nog niet voorbij.

Dit past niet in het plan van de opdrachtgevers van de "Bende", ze zien de aandacht van de bevolking afschuiven naar het " Rode Gevaar", en de opdrachtgevers besluiten  om drastischer op te treden. Op te treden aan beide zijden van de taalgrens. Meer dodelijke slachtoffers te maken en de beide bevolkingsgroepen spectaculair in het drama te betrekken (Overijse/Aalst).

Wat zijn de resultaten van dit alles? Wie had er nut bij?