1

Topic: Christian Tavernier

Christian Tavernier (1937) is een gewezen Belgische legerkolonel en nadien huurlingenleider in Katanga (Congo), en nauw bevriend met Bob Denard. Hij was naar verluidt ook actief als premiejager en geheim agent voor de Franse Sûreté, de Mossad en de CIA. Bepaalde bronnen vermelden Tavernier als lid van de OAS, de extreemrechtse Organisaton de l’Armée Secrète (waarvan onder anderen Christian Elnikoff, Jean-Francis Calmette en waarschijnlijk ook Luciano Bender lid zijn geweest).

Tavernier was destijds hoofdredacteur van het wapentijdschrift AMI, een blad dat eigendom was van Paul Vanden Boeynants en de alomtegenwoordige Faez Al Ajjaz. Het tijdschrift werd later omgedoopt tot Fire. Tavernier stond in contact met de huurmoordenaar Abdelkader Belliraj en andere leden van diens moordcommando. Het was overigens Tavernier zelf die, bij de aanslagen van Belliraj, de valse sporen heeft gecreëerd en de politiediensten jarenlang op het verkeerde been heeft gezet.

Tavernier werd onder meer door de Amerikanen geregeld ingeschakeld bij het opzetten van militaire operaties ten gunste van Mobutu. Hij leidde onder meer de erg moorddadige ‘The White Legion’, die vooral bestond uit Serviërs en die met alle denkbare middelen Mobutu in het zadel moest houden. Ook met Mossad-man Juan Borges en ‘topflik’ Frans Reyniers had Tavernier geregeld contact.

In 1995 nog probeerde Tavernier de Ridders van de Orde van Malta voor zijn kar te spannen om, onder het mom van humanitaire hulp, een militaire operatie in Zuid-Soedan te financieren. ‘Restore hope’ moest zogezegd de daar verdrukte christenen te hulp schieten en de islam terugdringen. De werkelijke bedoeling van Tavernier (en zijn opdrachtgevers) was de regio te destabiliseren door aanvallen uit te voeren vanuit Zaïre en Oeganda. De Orde van Malta weigerde haar steun aan de dubieuze operatie.

Bronnen: Het geheim van Belliraj | Georges Timmerman; De elite van de macht. De macht van de elite | Walter Baeyens; Mercenaries. An African Security Dilemma | Abdel-Fatau Musa & J. Kayode Fayemi (ed.)

Re: Christian Tavernier

Tavernier komt ook voor in het schema dat Latinus over de bende gemaakt heeft. Dit schets dus een beeld van de verbanden voor 1984.

https://lh4.googleusercontent.com/-wWGfI6fhf6w/UBKKC8kGgII/AAAAAAAACvc/RCPPYqXJFx8/s862/Schema%2520van%2520Latinus.jpg

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

3

Re: Christian Tavernier

Daar staat Tavernier behoorlijk centraal, lijkt me.

Re: Christian Tavernier

De private militaire industrie, deze is as such op het forum nog niet vermeld denk ik. Wel is er sprake van figuren in dat verband zoals Schramme en Tavernier (insider?). Eigenlijk vraag ik mij af in hoeverre deze private militaire industrie aanwezig was bij bendefeiten.

Een interessante thesis in dat verband, ook Tavernier werd vermeld » www.scriptiebank.be (PDF)

5

Re: Christian Tavernier

Ik zou daar niet aan twijfelen, en al zeker niet als Faez Al Ajjaz in de buurt is.