131

Re: Roger Beuckels

Blz. 88 & 89
Armfelt, een gewezen Amerikaanse luchtmacht kolonel, was een anticommunist in hart en nieren.

Carl Armfelt woonde in Eede vlakbij de Belgisch-Nederlandse grens. Samen met de Syrische dubbelspion en wapenhandelaar Faez Al Ajjaz verkocht hij wapens, nachtkijkers en communicatieapparatuur aan diverse landen in oorlog. Hij stond ook in nauw contact met de Franse huurlingenleider Bob Denard, die in de jaren 60 in Congo een goede leermeester was geweest van Roger Beuckels.

Armfelt zal Roger Beuckels, en dit op advies van Denard, bij Bougerol introduceren en hem de raad geven om voor de uitvoering van zijn ‘vuile karweien’ beroep te doen op deze meedogenloze huurling. In december 1985 verdween Armfelt plots met de noorderzon. Hij overleed enkele jaren geleden.

Opm.
Voordat ik over Armfelt ging schrijven en zijn rol in Nederland en België in de jaren ’70 en ’80 had nog niemand de link tussen Armfelt en de BVN gelegd, ook Guy Bouten niet. Armfelt is meer dan 10 jaar mijn missieleider/caseofficer geweest.

Armfelt was geen gewezen Amerikaanse luchtmacht kolonel maar een geheim agent met een missie. Armfelt is in het Amerikaanse leger nooit verder gekomen dan ‘private’, de laagste rang in het Amerikaanse leger, gewoon soldaat. Armfelt moest voor het eind van de opleiding de luchtmacht  verlaten omdat zijn Engels niet goed genoeg was.

Armfelt heeft nog geen jaar in Eede gewoond. Begin 1969 verhuisde hij met zijn gezin naar de Boslaan 12 in Knokke. Wel gebruikte hij zijn oude adres Biezenstraat 36 in Eede nog wel als basis voor trainingen, opdrachten en misleiding van verschillende partijen.
De verkoop van wapens, nachtkijkers en communicatieapparatuur verkocht hij niet samen met Al Ajjaz, maar met Hans Teengs Gerritsen, een vriend van Prins Bernhard.

Hoe zou Bouten moeten weten dat Armfelt op advies van Bob Denard, Roger Beuckels bij Bougerol introduceerde. Armfelt had geen  contact met Denard. De verbindingen met Denard liepen via Al Ajjaz. Zelf heb ik nooit de naam Roger Beuckels horen noemen, niet door Armfelt, niet door Denard en niet door Al Ajjaz.  Het bestaat niet dat Beuckels ingehuurd was door Bougerol. Daar waren anderen voor.
Het klopt wel dat Armfelt op 22 december plotseling verdween, kort na de laatste aanslag in Aalst en het oprollen van de CCC, welke gebeurtenissen nu juist niet genoemd worden . Hij overleed niet enkele jaren geleden maar op 8 november 2005 in Canada.

Blz. 122
We signaleerden al de gevaarlijke avonturiers Roger Beuckels en Jacques Lafaille. Een centrale figuur in deze groep was de Franse ex-kolonel Maurice Robert, die nog steeds banden onderhield met de France SDECE en de SAC.

Opm.
Waar signaleerden we Beuckels dan? Waar en wanneer is Maurice Robert met Beuckels gezien?

Blz. 145
Een voormalig legionair die getuige was van de schietpartij zei dat beide schutters militair te werk gingen en de agent onder kruisvuur namen. Dit kon, ons baserende op robotfoto nr.14 die van een dader werd gemaakt,  wijzen op de aanwezigheid van Beuckels. Hij had als gewezen huurling de militaire schiettechniek onder de knie.

Opm.
Hoe haal je het in je hoofd om op grond hiervan iemand van moord te beschuldigen. De foto’s hebben we al besproken. Nu de schiettechniek. In België zijn er tig-duizend militairen en ex-militairen die deze techniek onder de knie hadden. En dan hebben we ook nog de schietclubs.

132

Re: Roger Beuckels

Blz. 147
De Santana was dus gestopt om de nummerplaten te wisselen. Waar? De huurling Beuckels woonde toen in Hoeilaert in een caravan op een erg verlaten plek nabij een vijver. Voldoende om er ongemerkte wissel uit te voeren.

Opm.
Kijk, dat is nog eens bewijs. Beuckels woonde daar in een caravan. Geen enkele achtergrondinformatie, over: wie, wat, waar, wanneer waarom en hoe!

Blz. 158
De man was ongeveer dertig jaar oud, atletisch gebouwd en had zwart, kortgeknipt haar. Robotfoto nr.10 leverde een gelaat op dat opnieuw sprekend leek op dat van de Vlaming Roger Beuckels, die perfect tweetalig was.

Opm.
Alweer een robotfoto, en dan is Beuckels als Belg ook nog eens tweetalig. Dan moet het Beuckels wezen!

Blz. 163

De indringer kon opnieuw Roger Beuckels zijn, die toen de kost verdiende als dakwerker. Tijdens zijn avontuur in Congo hield hij van moorden en hij liep ook altijd gewapend rond met een pistool.

Opm.
Ja, het ‘kon’, maar ook niet! En hoezo ‘opnieuw’. Beuckels is er alleen in de visie van Bouten.

Blz. 169 & 170
Was Beuckels opnieuw in de buurt? Hij was een kettingroker en sadist. Er was opnieuw die typische stijl van ‘overkill’ en verder verraadde de knopen het werk van zigeuners. De bijnaam van Beuckels luidde ‘le gitan’.

Bouhouche maakte deel uit van dit doodseskader. Behoorde ook Beuckels tot dit gezelschap? Van Haperen werkte voor Carl Armfelt, voorman van een geheim Stay Behind-netwerk in Nederland en een belangrijk contactpersoon van majoor Bougerol.

Opm.
Het ging hier niet om zigeunerknopen maar om een techniek uit het Obo no Jitsu -technieken met een band of touw-, en nee, Beuckels maakte geen deel uit van die groep. Voor dit boek had ik, maar ook niemand van de andere genoemden ooit gehoord van ene Roger Beuckels.
Op mijn eigen rol hierin, kom ik terug in deel 4 van dit relaas.

Blz. 172
Was Beuckels opnieuw in de buurt? De peuken wezen ongetwijfeld op een kettingroker.

Opm.
Hoe Bouten erbij komt dat Beuckels ‘opnieuw’ in de buurt zou zijn is een raadsel. Met de beste wil ter wereld heb ik Beuckels bij geen van de gebeurtenissen opgemerkt, behalve dan in de fantasie van Guy Bouten.

Blz. 207
Een hypnose-analyse resulteerde in het samenstellen van robotfoto nr. 4, sprekend gelijkend op Roger Beuckels waarvan we de aanwezigheid reeds schetsten in Waver (overval Dekaise).

Opm.
Die foto hebben we al meermalen besproken. Ziet u het? Ik niet en zo ja, wat dan nog. Hoeveel verdachten hebben we al niet gehad die op de foto lijken van de reus?

133

Re: Roger Beuckels

Blz. 226
Pierre Sweerts stierf in 1989 aan kanker, berooid, en net als Beuckels, een marionet in handen van diverse geheime diensten tot men hem niet meer kon gebruiken.

Opm.
Waar haalt Bouten het vandaan dat Beuckels een marionet was van geheime diensten? Bij al deze gebeurtenissen is nimmer over Beuckels gesproken.

Blz. 230
Vos en Ruth waren ervan overtuigd dat het lichaam op de grond in het Bos van Houssière, het lijk van de ‘killer’ was, wat verklaarde waarom het moorden plots ophield. In deze these kon Roger Beuckels onmogelijk de ‘killer’ zijn, want hij stierf pas zes jaar later en bleef Bouhouche betrokken bij de moord op Mendez in januari 1986, buiten verdenking.

Opm.
Nee, Beuckels kon in deze these de killer niet zijn. Tot nu toe ook niet in andere theses.

Blz. 263
De honger van Bouhouche maar ook Beuckels naar wapens was groot en ze wilden altijd het beste van het beste.

Opm.
Wat heeft Beuckels hiermee te maken?

Blz. 287
Kreeg de Deltacel de tip van een beschermde informant, van wie de identiteit niet mocht bekendgemaakt worden? Het is niet uitgesloten dat Beuckels of Beijer aan Deltacel de exacte locatie toonde.

Opm.
Niet uitgesloten? Er is zelfs geen enkele aanwijzing voor!


Blz. 288
De inhoud van de zakken droeg mogelijk de signatuur van Roger Beuckels. De auteur ving immers het gerucht op dat Beuckels een informant was van Philippe Vermeersch, de rijkswachter die aan de basis lag van de vondst in het kanaal. In datzelfde 1986 doekte Beuckels in Hoeilaart zijn bedrijfje Faradec op en verhuisde.

Gol kan immers op verschillende wijze worden geïnterpreteerd en dus ook naar Beuckels verwijzen en dus niet naar Bouhouche of Bougerol. Beuckels, verslaafd aan tabak en alcohol, was een marginale figuur, waarop de profilers terecht wezen. 

Opm.
Kijk eens aan, de auteur ving een gerucht op! En als klap op de vuurpijl doekt Beuckels ook nog eens zijn bedrijfje op en nog wel in 1986, en ook Gol zou naar Beuckels kunnen verwijzen? En dat is het bewijs?

Wat ik nog wel graag zou willen weten:

Wie vertelde dat gerucht?
Hoe weet Bouten dat het waar is?
Wat voor bedrijf was Faradec?
Waar is Beuckels naar toe verhuisd?
Waar leefde hij van in zijn nieuwe woonplaats?
Was Beuckels op dat moment getrouwd? Had  hij een relatie?
Had Beuckels kinderen, van welke leeftijd? Ging hij met hen om?

Waarom is Bouten niet, net als voor zijn andere boeken, op onderzoek gegaan bij familie, vrienden, kennissen, klanten, en/of buren van Beuckels?
Bouten heeft niets concreets, alleen lucht en die stinkt nog ook!

134

Re: Roger Beuckels

Blz. 299
Zo vond men in Hoeilaart, vlakbij de serres van de vader van zijn vriendin Angelina, de achterbank van de groene VW Golf, gebruikt door de Bende in Eigenbrakel en Overijse. Roger Beuckels woonde en werkte toen ook in  Hoeilaart.

Opm.
Eigen schuld Beuckels, dat Bouten je beschuldigd. Had je maar niet in Hoeilaert moeten gaan wonen. Toch niet zo slim van je om die achterbank in je woonplaats achter te laten. Hier kun je toch niet meer serieus bij blijven?

Blz. 313
De Kerchove zwoer me dat de persoon in kwestie majoor Bougerol was, maar in feite ging het om Bouhouche of misschien wel om Beuckels.

Opm.
Misschien ging het wel om heel iemand anders? Zijn dit nu de bewijzen die Bouten ons beloofde te tonen? Hebt u ook maar één spatje bewijs gezien tegen Roger Beuckels? Zou u met deze (nep)bewijzen en argumentatie iemand van vele moorden durven beschuldigen.

In ieder geval door mij, worden alle gepresenteerde ‘feiten’, maar zeker de conclusies in twijfel getrokken. Niets daarvan wordt zelfs maar gestaafd door het minste bewijs.
Voor zover ik heb kunnen ontdekken is er geen enkel bewijs dat Beuckels zelfs maar in de buurt was van een van de feiten, laat staan dat hij eraan deel heeft genomen.

Hier is sprake van een ergerlijke vorm van smaad en laster, waar vooral de familie van Beuckels, mocht die er zijn, door gedupeerd wordt. Ook bestaat er een groot gevaar dat er niemand meer op zoek gaat naar de echte killer. Voor Guy Bouten is het grote gevaar dat dit alles nog een gerechtelijk staartje gaat krijgen. In mijn ogen is in ieder geval zijn reputatie naar de maan!

135

Re: Roger Beuckels

De inhoudelijke kritiek op het boek van Bouten is volkomen terecht. De onderbouwing voor Beuckels als de killer ontbreekt volledig.

De hypothese waarbij Bouten plots zag dat men een film ging draaien over de Bende van Nijvel en dat dit commercieel het ideale moment leek om nog een boek uit te brengen is vele malen sterker. Gezien hij bij de voorgaande recyclage al verweten werd van lijkenpikkerij, schudt hij memoires van Bouhouche en het spoor Beuckels uit zijn mauw.

Voor die memoires verdient hij in het beste geval veroordeling obstructie onderzoek, in slechtste geval valsheid in geschriften.

Het spoor Beuckels in zijn totaliteit:

  • man die tussen 82-85 in leven was

  • vermoedelijk schietgrage zot

  • lijkt op een robotfoto in die mate dat 100.000 belgen erop lijken

In de pers horen we er niets van omdat het zelfs de kwaliteitseisen van een roddelblaadje niet doorstaat.

En Bouten zelf? Hij is klaar met de bende van Nijvel. Laat hem dus maar in alle rust genieten van een nieuw commercieel succes. U moet niet verwachten dat hij deze piste met het schaamrood op de wangen ergens gaat gaan verdedigen.

136

Re: Roger Beuckels

De bewuste memoires van Bouhouche, in mijn ogen beslist niet door Dany geschreven. Ik heb diverse redenen om dat te denken:

1. De gememoreerde memoires lijken beslist niet op de manier waarop Bouhouche praatte of zichzelf op papier uitte. Het lijkt wel op de opzet van een verslag voor een boek over het proces, het begint met een inleiding, de kindertijd, waarbij ook de vaders niet vergeten worden. Dan begint hij, nog tijdens het proces, op papier al een complete bekentenis af te leggen, met de namen van betrokkenen en/of mededaders, hierbij vooral de schuld leggend bij Bob Beijer, de man waar juist Bouten nu zo’n hekel aan heeft;

2. Er is geen kans op dat Bouhouche, tijdens het proces dergelijke zaken op zou schrijven, verklaringen waarmee hij zichzelf zou belasten met het risico op levenslange gevangenisstraf. Wat dan wel weer opvalt, Dany zegt niets nieuws, maar alleen wat bekend was of later bekend zou worden, dus net wat Bouten kan weten; Wat interessant kon zijn was de reis naar Amerika. Wat zegt Dany daarover in zijn memoires? ‘Daar heb ik dingen geleerd die ik voor mezelf houd’. Hoezo? Hij schrijft toch voor zichzelf? Heeft hij dan geheimen voor zichzelf? Voor Bouten wordt het dan wel gemakkelijk, hoeft hij daar niks over te verzinnen. Maar waarom noemt hij dan wel de namen van Dossogne, Mievis, godin en anderen?

3. Mocht Bouhouche inderdaad, zoals in de memoires gesuggereerd, een dergelijke rancune tegen Bob Beijer gehad hebben, dan zou hij dat nooit op een dergelijke manier tegen Bob gezegd hebben en het zeker niet aan papier toevertrouwd hebben. Dany liet zich nooit in de kaart kijken, waarom dan nu slapende honden wakker maken? Was het niet Bouten, die toen al voor iedereen duidelijk was dat Elisa van Vliet nooit Bob Beijer kon zijn, stijf en strak tegen jou bleef volhouden dat het Bob wel was? Weet je nog hoe boos Bouten op Bob reageerde? Dit alles maakt het verhaal van Guy Bouten niet geloofwaardiger.

4. Wat ook gelijk opvalt, zoals anderen al opmerkten, dat Bouten in de tekst dezelfde woorden gebruikt als Bob beschrijft in zijn boek: ‘De Laatste leugen’. En dan nu suggereren dat het Bob is die plagiaat gepleegd heeft. Het moet niet gekker worden. Gelukkig is het antwoord hierop niet moeilijk. Laat Bouten de originele versie plaatsen van dezelfde woorden die Bob gebruikte. Kan hij dat niet, dan is er duidelijk sprake van plagiaat. Laten we wel wezen. Wanneer heeft Bob zijn boek gepubliceerd? Daartegenover, wanneer kwam Bouten met de 'zogenaamde' memoires? Het is niet Beijer die moet aantonen dat er geen sprake is van plagiaat. Bouten moet aantonen dat er door Bob plagiaat gepleegd is;

5. Op zich is het een leuk verhaal, een sterk stukje proza, geschreven door een auteur die van schrijven zijn werk heeft gemaakt. Een verhaal met een inleiding, een middenstuk en na het proces, alles perfect afgerond. Iemand die boeken kan schrijven. Zeg maar, een persoon als Guy Bouten. Een schrijver die zijn eigen scoop gaat verzinnen, net als met het verhaal over Beuckels. Niet iemand als Madani Bouhouche, iemand die alleen zakelijk rapporten schreef en zijn eigen schaduw niet vertrouwde, maar in die memoires, behoorlijk uit de school klapte en daarbij alles op het spel zette. Het is wat je wil geloven. Ik kijk liever naar de feiten en die zijn, ook nu weer, niet in het voordeel van Guy Bouten!

137

Re: Roger Beuckels

Het idee dat nucleaire bliksemafleiders eveneens worden gebruikt als zendapparatuur is interessant en ik sluit niet uit dat het systeem daarvoor naast Congo mogelijk ook in België werd gebruikt. Maar het is onmogelijk dat Roger Beuckels in zijn 35 jarige carrière als installateur van bliksemafleiders niets anders heeft gedaan dan geheime zendapparatuur plaatsen. Hij werkte wel degelijk als dakwerker bij de installatie van 'gewone' bliksemafleiders.

Hij begon zijn carrière bij de firma Van Droogenbroek, stichtte vervolgens met F.M. Sopadec op en nadien met L.T. Faradec. Hij eindigde zijn carrière in dienst van Dabib. De activiteiten van Van Droogenbroek werden overgenomen door L' Aigrette en vervolgens Dabib.
De oorsprong van de naam Faradec verwijst mogelijk naar Faradje: een plaats in het toenmalige Congo waar Roger Beuckeks als huurling in het voorjaar van 1965 tegen de Simba's vocht.

In de jaren 80 werden nucleaire bliksemafleiders verboden. Maar dit was niet de enige reden waarom Faradec de boeken sloot. Want de firma's die tot dan tot nucleaire bliksemafleiders installeerden verdienden nadien geld met de afbraak ervan. Tussen L.T. en Beuckels liep het mis door een financieel conflict. Volgens L.T. sjoemelde Beuckels met facturen of onkostennota's. Het zelfde verhaal dook op bij F.M. van Sopadec. Voor F.M. was het gesjoemel van Beuckels een minder groot probleem omdat hij zijn werk altijd keurig en tijdig afleverde.

Vrijwel iedereen die Beuckels als collega heeft gekend schetst hem als een harde werker met een 'kort lontje': hij kon plots erg agressief uit de hoek komen. Familie en kennissen beweerden dat hij altijd gewapend was en voortdurend op zijn hoede. Iemand nam zelfs het woord paranoia in de mond. Vrijwel iedereen die hem kende wist van zijn verleden als huurling in Congo, anderen spraken van Angola en zijn medewerking aan een coup op een regime. Zijn afwezigheid op het werk in België wordt daardoor aan die activiteiten gelinkt. Maar met uitzondering van Congo 1965 is er geen bewijs terug te vinden dat hij aan andere militaire acties deel nam. Een familielid beweerde dat een reis naar Zuid-Afrika te maken had met een offerte voor de installatie van een bliksemafleider, een andere dacht dat het een excuus was voor een snoepreisje. Volgens de ene vertrok Beuckels hals overkop, volgens de andere reisde hij alleen tijdens de verlofperiode van het bedrijf om de gestolen goudstaven van Mobutu te vinden. Eigenlijk wist niemand de waarheid. Het toont aan dat Beuckels bijzonder goed kon liegen.

De aanhangers van het idee dat het VN vliegtuig van Hammarsjkold door een ongeval neerstortte denken daarom dat de valse verklaring van Beuckels in 1967 moet worden beschouwd als een zoveelste leugen van de huurling. Als Beuckels inderdaad een ziekelijke leugenaar was dan blijft de vraag waarom een hoge Belgische officier (die tevens een belangrijke functie had in Congo 1961) en een naast medewerker van de huurlingenleider Mike Hoare, beide aanwezig tijdens het gesprek tussen Beuckels en Hammarsjkold, de verklaring van Beuckels steunden. Zowel de Belgische officier als de medewerker van Mike Hoare wisten heel goed dat Beuckels geen piloot was.

Er wordt gesuggereerd dat alle 3 personen tijdens die vergadering van 1967 een valse naam gebruikten. Ook dat is mogelijk. Maar dan is er de vraag hoe ze ze konden weten dat Roger Beuckels een huurling was, in Brussel woonde en in de bouwsector werkte? De naam van Beuckels is op geen enkele officiële lijst van gewezen huurlingen terug te vinden en niemand van de nog in leven zijnde huurlingen heeft ooit de naam van Roger Beuckels gehoord. De enige die van zijn activiteiten als huurling afweten was zijn familie, kennissen, een expert in Katanga (die Roger in 1964 eenmaal heeft ontmoet en van zijn vertrek naar Congo afwist) en een gewezen hoge officier van het Belgische leger (die niet wilde bekendmaken waar hij de naam Beuckels had gevonden).

Roger Beuckels is dus vooral een mysterie. Niemand uit zijn directe omgeving wist trouwens af van de valse verklaring uit 1967 of kon ook maar enige bewijs op tafel leggen dat de huurling iets met de Bende van Nijvel had te maken. Het enige verband met dat laatste is de ondervraging van enkele personen die Beuckels hebben gekend door de federale politie.

De bewering dat hij voor 100% de killer is lijkt me daarom niet erg geloofwaardig, ook al weet ik dat zijn profiel (huurling en lid van een geheime extreme rechtse beweging) daarin perfect past. Zoals anderen reeds hebben aangegeven zijn de conclusies van Bouten ivm Beuckels op los zand gebouwd. Maar dat neemt niet weg dat Beuckels helemaal niets met het onderzoek naar de Bende zou te maken hebben.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

138

Re: Roger Beuckels

Op basis van de onderbouwing in het boek kan geen rationeel mens tot de conclusie komen dat Beuckels 100 percent de killer was. Het enige wat we na het lezen van dit boek wel met zekerheid weten, is dat de heer Bouten nooit nog het voorrecht zal genieten om in een volksjury te mogen zetelen.

Het profiel van Beuckels is interessant en verdiende een alinea of 2 in het boek in plaats van een reclameslogan in de krant. Er is helaas veel onduidelijkheid over de levensloop van deze persoon. In dat opzicht is het voorwerp van de reclameslogan dan weer goed gekozen, gezien men ze niet snel zal kunnen ontkrachten.

Re: Roger Beuckels

Uiteraard kan Bouten nooit 100% zeker zijn dat Beuckels de killer was. Losstaand van alles wat Bouten schrijft over Staatsveiligheid en het bedrijfje van Beuckels, zie ik Beuckels zeker als een voorname verdachte.

Wat mij 'charmeert' is het feit dat Beuckels een goede vriend was van Elnikoff. Zelfs als slechts één van de meest gevolgde pistes klopt (en dan bedoel ik alle pistes behalve de alternatieve pistes zoals Sliman en de Arabieren), schat ik de kans zéér klein dat Elnikoff geen centrale figuur was op het terrein (ik raad iedereen aan het Elnikoff topic nog eens door te lezen in het licht van Beuckels, en ook aandacht te schenken aan verklaringen van Libert over het vermoeden van Lidmaatschap van Elnikoff in structuren vreemd aan het WNP).

Elnikoff voldoet echter niet aan het postuur van de killer (eerder van de oude). Beuckels voldoet wel aan dat profiel, was een goede vriend van Elnikoff, tevens ex huurling en iemand met dezelfde uitzonderlijke fascinatie voor moordpartijen als de Rus. Hieruit volgt imo dat Beuckels een serieuze kandidaat Killer is (losstaand van alles wat over hem wordt geschreven). Ook is er voor zover ik weet geen enkel bewijs dat de killer daadwerkelijk gedood is na Aalst.

140

Re: Roger Beuckels

Libert stond boven alles en iedereen, ook vandaag nog. Als je 100% staatssteun krijgt, in welke mate dan ook, dan kan je oneindig ver gaan in het debiteren van waarheden, halve waarheden maar vooral volle leugens. Dat is m.i. wat Libert al jaren doet, al dan niet met behulp van zijn spreekbuis. Idem wat Bob Beijer betreft ...

Het "Elnikoff topic" blijft interessant leesvoer ... daarin volg ik jou maar ik sluit de piste "Sliman" toch ook niet volledig uit. Moet m.i. wel losgekoppeld worden van de andere feiten (tweede "golf"). BendeS van Nijvel dus.