141

Spectator Of Life wrote:

Wat mij 'charmeert' is het feit dat Beuckels een goede vriend was van Elnikoff.

Het is niet zeker dat Roger Beuckels contact had met Elnikoff. Hij zou wel in contact hebben gestaan met een Rus en Fransman. Dat daarbij aan Elnikoff wordt gedacht is normaal maar geen bewijs. In zijn boek maakt Bouten de fout dat hij dat meteen als een zekerheid beschouwd.

Tenslotte dit nog over bliksemafleiders: als zendapparatuur kunnen deze niet worden gebruikt. Maar naast bliksemafleiders heeft Roger Beuckels minstens één keer meegewerkt aan de plaatsing van zendapparatuur. In het voorjaar van 1966 was hij één van de arbeiders die meewerkte aan de installatie van de radioapparatuur op de gebouwen van de Rijkswacht. Dit was het jaar nadat hij terugkeerde uit Congo als huurling en het jaar voor hij de beruchte verklaring aflegde ivm zijn betrokkenheid bij de crash van de VN vliegtuig in Congo waarbij Dag Hammarskjöld om het leven kwam.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

142

Zowel de Staatsveiligheid als de Rijkswacht waren beroepshalve steeds geïnteresseerd in de "whereabouts" van de Belgische huurlingen. Bij de Rijkswacht zou een belletje moeten gerinkeld hebben als er eentje op hun dak zat. Of was dat in 1966 onbelangrijk na de gruwel in Congo.

Ben wrote:

Het is niet zeker dat Roger Beuckels contact had met Elnikoff. Hij zou wel in contact hebben gestaan met een Rus en Fransman. Dat daarbij aan Elnikoff wordt gedacht is normaal maar geen bewijs. In zijn boek maakt Bouten de fout dat hij dat meteen als een zekerheid beschouwd.

Bedankt voor deze nuance. Ik denk dat het zeer interessant (maar wellicht ondoenbaar) kan zijn als we eens alle informatie verkregen door Bouten konden wissen en kijken wat er dan nog van de hele Staatsveiligheid en dito complottheorieën overblijft met gegrond bewijs.

Louter als denk oefening.

144

coconut wrote:

Beijer: ‘Naam zegt mij niks’

Vanuit zijn woonplaats in Pattaya kondigt Robert Beijer per mail aan dat hij een klacht gaat indienen tegen Bouten. “De naam Beuckels zegt mij absoluut niks”, aldus Beijer. “Ik heb ook nooit over hem horen spreken.”

Bron » Nieuws

Heeft Beijer ooit klacht ingediend?

145

Naar aanleiding van de verklaring van Beijer kreeg ik volgende informatie doorgestuurd van iemand die het dossier-Beuckels zeer goed kent:

Naar aanleiding van een bericht op de website 'Bende Van Nijvel' van 15/11/2020 wil ik het volgende schrijven. In het bericht wordt beweerd dat Robert Beijer nooit over Beuckels heeft gehoord. Hij is niet de enige.

Geen enkele (nog levende) Belgische huurling heeft over Beuckels gehoord en zijn naam komt nergens voor op een lijst van huurlingen die werd gepubliceerd. Aangezien de VN al een halve eeuw naar hem op zoek was (omwille van zijn valse getuigenis in 1967 over zijn betrokkenheid bij de dood van Dagmar Hammarsjkold) lijkt het er ook sterk op dat Beuckels ook voor de VN onbekend was. De fout in het dossier (zijn naam werd als Beukels geschreven) lijkt een erg mager excuus. Toch zijn er voldoende bewijzen dat hij in het eerste helft van 1965 een huurling was. Er zijn foto's en brieven die dat bevestigen. Beuckels was trouwens niet zomaar een huurling maar had de leiding over een groep Katangesen en bekleedde tussen mei en juni 1965 een voorname functie in het berechten van Simba's. Op één van de foto's uit 1965 poseert Beuckels naast een Belgische militair in Congo. De man gaf toe dat hij naast de huurling op de foto staat maar beweerde zijn identiteit niet te kennen.

Een andere man die Beuckels persoonlijk heeft ontmoet in 1964 vertelde dat de huurling voordien al actief was in Congo en deel uitmaakte van de 'Blauwe Compagnie', een klein commando met basis in Kipushi dat onder de leiding stond van de Australische huurling Peter Swanson. Hier hetzelfde verhaal: geen enkele (nog levende huurling) heeft ooit van de 'Blauwe Compagnie' gehoord, evenmin van Peter Swanson. Over de 'Blauwe compagnie' is er ook nooit iets geschreven. Historici die het Congo van begin jaren '60 bestuderen hebben er geen informatie over. Ze hebben er nooit over gehoord. Zelfs Roger Bracco, die als huurling piloot de commando's met zijn vliegtuig moest bevoorraden, heeft nooit van de compagnie of Swanson gehoord. En toch zijn bewijzen dat de compagnie wel degelijk bestaat: begin jaren '60 bezocht Victor Rosez hun kamp nabij Kipushi en nam er een foto van de blanke huurlingen die aan een tafel zaten te vergaderen. Eén van de huurlingen lijkt op de jonge Beuckels. Zijn identiteit werd niet bevestigd en niemand herkende één van de andere huurlingen.

Een gewezen officier van het Belgische leger versprak zich door te beweren dat Beuckels wel degelijk voor 1964 in Congo was. Maar waarop zijn bewering was gebaseerd wilde hij niet zeggen.

Verbaasd het me dat Robert Beijer nooit over Beuckels heeft gehoord? Nee. Maar dit alles bewijst uiteraard niet dat Beuckels lid was van de 'Bende' en zeker niet dat hij de 'Killer' was. En gezien de man tussen 1960 en zijn dood in 1991 bijna als een geest in duistere zaken ronddwaalt is het zelfs mogelijk dat Beijer de waarheid sprak en hem niet heeft gekend.

De betrokkenheid van Beuckels in het dossier is meer dan waarschijnlijk van een andere aard en sluit volgens mij dicht aan bij zijn betrokkenheid in het dossier van Hammarsjkold.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

146

Hoe de man dwaalde tss '60 en '90 bijna rond als een geest? Hij woonde potverdekke in Overijse en had er een zaak. Een geest die met naam en toenaam en adres in het staatsblad stond in de jaren 80 nota bene.

Waarmee ik niet gezegd heb dat Breukels lid van de bende was. En was het trouwens Victor Rosez niet die via het internet op zoek was naar Beuckels?

Iemand die het dossier Beuckels goed kent zou toch ten minste moeten vinden hebben dat Beuckels in Overijse zat tss '82 en '86? Waar zit Beijer trouwens?

147

Ben wrote:

de 'Blauwe Compagnie', een klein commando met basis in Kipushi dat onder de leiding stond van de Australische huurling Peter Swanson.

Christopher Dale Flannery was ook een Australische huurling.

148

Flannery was een huurmoordenaar, geen huurling.

En aansluitend op de post hierboven nog volgende informatie:

Uiteraard is het geweten dat Roger Beuckels in Overijse een bedrijf had. Dat was trouwens niet zijn enige verblijf of bedrijf tussen 60 en 91. Hij begon destijds zijn loopbaan bij Van Droogenbroeck, een bedrijf van bliksemafleiders in Ukkel, waarvan de stichter na WO2 werd veroordeeld omwille van oorlogsmisdaden.

Beuckels heeft tevens in Brussel (als buurman van Patrick Haemers) en Dilbeek gewoond, dat laatste in een huis waarvan de eigenaar ook in het dossier van de Bende wordt vermeld. En om volledig te zijn: hij had ook een caravan in Overijse. Dat Beuckels 'als een geest' dwaalde heeft niet zozeer met zijn leven als dakwerker te maken maar met zijn leven als huurling en contacten met de wereld van misdaad. Niemand (zelfs zijn familie of vrienden niet) kunnen met zekerheid zeggen waar en wanneer hij na 1965 als huurling heeft gevochten. Sommigen beweren Angola, anderen spreken over zijn deelname aan een staatsgreep. Er zijn tegenstrijdige versies en geen enkel bewijs. Hetzelfde voor zijn contacten met criminelen en extreemrechtse organisaties. Het enige echte bewijs van dat laatste is een tattoo van 'White Power' op zijn arm. De rest zijn speculaties. Er zijn zelfs personen die beweren dat Beuckels mogelijk een ziekelijke fantast was, wat zijn getuigenis uit 1965 zou verklaren.

In verband met Victor Rosez: hij hoorde pas van Roger Beuckels nadat hij werd gecontacteerd ivm de film 'Cold Case Hammarsjkold'. Het belang van Rosez in deze is dat hij als enige over een foto beschikt van de Blauwe Compagnie. Hij begon zijn zoektocht pas toen de documentairemakers Beuckels aan de Blauwe Compagnie en de crash van het VN vliegtuig koppelde. De meeste informatie die hij later poste komt trouwens van de gesprekken tussen hem en de filmploeg.

En tenslotte nog dit: een nicht van Roger Beuckels was getrouwd met Vermeersch. De inspecteur die verantwoordelijk wordt geacht van de omstreden vondst van Bende-voorwerpen. Ook daar heeft niemand ooit iets over geschreven.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

149

Ben wrote:

En tenslotte nog dit: een nicht van Roger Beuckels was getrouwd met Vermeersch. De inspecteur die verantwoordelijk wordt geacht van de omstreden vondst van Bende-voorwerpen. Ook daar heeft niemand ooit iets over geschreven.

Dat is pas interessant. En idd dat blijkt geheim.

150

Een interessant artikel over Beuckels » www.scribd.com