1

Topic: Televisie: Faire le Point

Op zondag 10 november 1985 - tussen 12u en 13u - was er een bijzondere uitzending van het RTBF-programma "Faire le Point". Die uitzending stond normaal gezien in het teken van de CCC. De aanwezigen waren o.a. justitieminister Jean Gol, procureur des Konings Francis Poelman en substituut Vandoren. Tijdens de uitzending konden de kijkers opbellen en vragen stellen.

Minister Gol riep tijdens de uitzending op om zo snel mogelijk een regering te vormen. Hij vroeg zich ook af of de moordpartij in Aalst niet heeft moeten dienen om geld bijeen te brengen voor de terroristische acties van de CCC.

Het is tijdens dit tv-programma dat procureur Poelman op een bepaald moment gezegd heeft dat "we de reus van de Bende van Nijvel kennen".

Hulp van publiek belangrijk

Tijdens het RTBF-debat zondag heeft procureur des Konings Poelman gezegd dat in het onderzoek naar terrorisme de hulp van het publiek zeer belangrijk kan zijn. Er werd verwezen naar de oproep van de regering ter zake en meer in het bijzonder werd aandacht gevraagd voor volgende punten:

In het CCC-onderzoek is vastgesteld dat herhaaldelijk appartementen worden gehuurd door dames die vragen dat de rekeningen voor water en elektriciteit voorts op naam van de eigenaars der appartementen zouden blijven. Bovendien blijven die voor korte tijd gehuurde appartementen tijdens de huurperiode meestal onbewoond. Informatie over personen die op dergelijke manier appartementen huren, is zeer nuttig.

Er wordt ook gevraagd inlichtingen door te spelen over verdachte voertuigen en verdachte pakjes.

Informatie kan - desgewenst met de waarborg van anonimiteit - doorgegeven worden aan de gerechtelijke politie, de rijkswacht of de politie. Telefonisch is er dag en nacht een mogelijkheid via het nationaal telefoonnummer 906.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Televisie: Faire le Point

Een uitgebreid artikel over het programma:

Speciaal politiekorps voor zware criminaliteit

Justitieminister Gol is er van overtuigd, dat er, naar het voorbeeld van de Amerikaanse FBI, in ons land één nationaal gerechtelijk politiekorps zou moeten komen, onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie en van de procureurs-generaal.

Dat korps zou zijn samengesteld uit de beste elementen van de rijkswacht en van de diverse gerechtelijke polities, en ingezet worden in de bestrijding van het banditisme, van het terrorisme en de drughandel.

De minister verklaarde dat zondag tijdens een bijzonder uitzending van “Faire le Point” van de RTBF, die gepland was om de CCC-aanslagen te bespreken. Voor de eerste keer bevonden zich bij de minister ook de procureur des konings Poelman en de substituut Vandoren, die speciaal is gelast met het onderzoek betreffende de CCC.

Tijdens de uitzending konden de kijkers opbellen en vragen laten stellen. Naar aanleiding van een vraag, waarom de doodstraf niet wordt ingevoerd, heeft minister Gol er voor gewaarschuwd dat, als het zo ver mocht komen, dan toch de terechtstelling moet voorbehouden blijven voor uitzonderlijke en bijzonder afschuwelijke gevallen. Ons land heeft trouwens een Europese conventie ondertekend tegen de doodstraf, en het probleem dient dus feitelijk door het Parlement te worden onderzocht, liefst bij gelegenheid van de hervorming van het strafwetboek.

Minister Gol vraagt zich trouwens af, of een alternatief er niet in zou bestaan, in het strafwetboek bepalingen op te nemen, waardoor voor zo afschuwelijke misdrijven een niet te verminderen straf zou kunnen worden uitgesproken. De effectief uitgesproken straf zou dan niet in aanmerking komen voor genademaatregelen of strafvermindering voor goed gedrag of wat ook. Nu is het vaak zo dat gedetineerden slechts een derde van hun straf uitzitten.

Minister Gol, die er terloops heeft op gewezen dat naar zijn oordeel zo spoedig mogelijk een regering moet gevormd worden in de huidige omstandigheden, heeft ook zijn beklag gemaakt. Herhaaldelijk, zo zei hij, heb ik de laatste jaren aangedrongen op meer financiële middelen voor de uitrusting van de politie. Op het stuk van veiligheidsuitgaven staan wij in België beneden het gemiddelde van de andere landen. Ik heb reeds voorgesteld dat er om het jaar 5 miljard zou moeten bijkomen voor de veiligheidskrachten. “Men heeft me verweten te overdrijven”, zei Gol bitter.

Tijdens de TV-uitzending heeft minister Gol zich de vraag gesteld, of de moordpartij van Aalst niet heeft moeten dienen om geld bijeen te brengen voor de terroristische acties van de CCC. Volgens Gol zijn er aanduidingen, o.m. de gebruikte springstof, dat de aanslag op de postauto te Ensival rechtstreeks te maken heeft met de CCC. Bij die overval werden vorige week twee postmannen gedood en werd 7 miljoen fr. buitgemaakt.

Volgens de minister vindt onze samenleving het overbodig, voorzorgen te nemen. Als men spreekt van meer middelen voor de veiligheidsdiensten, wordt er direct gerepliceerd met het verwijt een “politiestaat” na te streven.

Op de opmerkingen van de TV-kijkers, over de telefoon, betreffende de politiediensten die in gebreke zouden blijven, heeft substituut Vandoren geantwoord, dat het niet met de waarheid strookt, dat de politiediensten onvoldoende zouden zijn gemotiveerd in de strijd tegen het banditisme. Alles, zo zei hij, wordt in het werk gesteld om de terroristen en de bandieten op te sporen. Er is trouwens een zeer hechte samenwerking tussen de verschillende politiediensten. En als men beweert dat het onderzoek niet opschiet, dan moet men maar eens naar het buitenland zien. Wij hebben op 13 maanden, aldus substituut Vandoren, minstens evenveel bereiken als onze collega’s in het buitenland op vijf jaar.

De substituut verzekerde trouwens ervan overtuigd te zijn, dat de Belgische terroristen samenwerken met de Rote Armee Fraktion in Duitsland en de Action Directe in Frankrijk. Daarvan heeft men materiële bewijzen, in het gebruik van dezelfde soort springstof, o.m.

Of er enige band bestaat tussen de CCC en de Bende van Nijvel, is volgens Vandoren, door niets bewezen. Alleen heeft de CCC in mei in één van haar pamfletten allusie gemaakt op de “proletarische onteigeningen” waarmee de hold-ups op banken en warenhuizen kunnen zijn bedoeld …

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube