Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Hmmm, ik vermoed dat Lacroix zich vergist.

Als hij een 'kogel' bedoelt dan gaat dat normaal over een kogelkop = afgevuurd. Lijkt me onwaarschijnlijk dat dat in een wagen van de daders zou liggen en van één van hun wapens zou zijn. Als hij 'patroon' bedoelt dan is die niet afgevuurd en kunnen er oog geen forensische sporen op gevonden worden.

Blijft over: huls. In elk geval gaat het voor de wagen in Houssière om een huls.

Dat eerst mondeling een voorlopig resultaat wordt gegeven is niet uitzonderlijk. Gebeurt heel de tijd, vb in drugszaken waar op een gevonden stof een veldtest wordt afgenomen in afwachting van expertise door het NICC. Als verdachten van hun vrijheid beroofd zijn moeten ze (toen binnen 24, nu 48) uur voorgeleid worden en de OR beslist over aanhouding maar moet aanwijzingen (geen bewijs) van schuld hebben.

Doraene is niet extreem precies, ofwel worden zijn woorden niet goed weergegeven.

Wat ik persoonlijk wel interessant vind (indien goed weergegeven) is de reactie van Bouhouche toen hij geconfronteerd werd met de voorlopige expertiseresultaten en dacht dat Beijer hem erbij gelapt had. De conclusie bleek ongeldig, maar Bouhouche ging er wel van uit dat het mogelijk was dat Beijer een wapen dat kon gelinkt worden aan bendefeiten in zijn mandje had gelegd.

12

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

In 1989 werd Madani Bouhouche geïnterviewd voor het RTBF-programma "Au nom de la loi". Tijdens dat interview gaat het onder andere over dit wapen:

(...) Over het beruchte wapen, dat bij hem thuis diepgevroren in de bolognaise-saus werd gevonden, zei Bouhouche alleen dat de wapendeskundigen het onderling niet eens zijn en dat het wapen gebruikt lijkt te zijn door de Bende van Nijvel, “maar niet in de staat waarin het onderzocht werd”.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Februari 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Als je ziet hoe hij daar relax zit tijdens dat interview, de antwoorden die hij geeft en zijn lichaamstaal: dat is een pro die speelt met zijn interviewers en die zich intellectueel superieur waant aan alles en iedereen. (Het ergste van al: hij heeft vermoedelijk nog gelijk ook).

Zelfs wanneer hij zaken vertelt waarvan we ondertussen zeker weten dat hij er wel degelijk en zonder enige twijfel bij betrokken was komen de ontkenningen er vlotjes, beredeneerd en ontspannen uit.

14

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Ben wrote:

In 1989 werd Madani Bouhouche geïnterviewd voor het RTBF-programma "Au nom de la loi".

Hier wat stukjes uit dat interview, plus nog wat extra » www.sonuma.be

15

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Ben wrote:

Wat als zowel Dery als Bouhouche gelijk hebben in dit verhaal? Dat het wapen wel degelijk door de Bende van Nijvel werd gebruikt en dat Beijer het bij Bouhouche heeft geplant om hem in de val te lokken?

Net zoals het wapen dat men teruggevonden heeft in de volkswagen waarmee Vandeuren en Henderickx in december 1988 de overval in Berchem gepleegd hebben? Ook (volgens Beijer op het franstallige forum in een discussie met Henderickx) gebruikt voor bendefeiten...

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Heeft Beijer dat gezegd? Ik dacht dat hij aan het vissen was naar de kwestie of er daar al dan niet een wapen gevonden werd en om die redenen wilde weten wie de politieman was die Henderickx toen had gearresteerd.

Staat het eigenlijk vast dat er een wapen gevonden werd in die wagen? Indien ja moet er toch een pv van zijn en moet men Henderickx daar vragen over gesteld hebben tijdens diens verhoor? Ik heb echter nog nergens gelezen dat het effectief zo was.

Beijer zijn interesse is begrijpelijk want als er wél een wapen is en dat valt te koppelen aan de zaak Dekaise (of, nog ergen maar onwaarschijnlijk: aan de diefstal bij het SIE) dan staat quasi vast dat Vandeuren en wie weet Henderickx betrokken waren en klopt ook het verhaal van advocaat Delhuvenne. Loc komt dan ook in warmer water terecht en de afstand tussen hem en Beijer, dat is niets.

Zou quasi even vervelend zijn als het lichaam van Zwarts dat gevonden werd samen met materiaal dat een link legt tussen het wapen dat gebruikt werd om hem te doden en een bendefeit.

17

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Mocht het onwaarschijnlijke waar zijn dat het wapen te koppelen was aan de diefstal bij het SIE vergeet dan het volgende niet dat ik al een paar keren geschreven heb:

"Tavra was de laatste die de voertuigen van het SIE gebruikt had voor de diefstal van de wapens uit de koffer. En weet je wie mij daarover moest ondervragen vroeg hij ... Beijer, gevolgd door een knipoog."

18

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Samenvatting

  • Dery is formeel: het wapen werd gebruikt voor de moord op Mendez

  • Expert Demanet: is akkoord met deze stelling maar heeft nuanceringen

  • Expert Hoet: had twijfels maar sloot zich aan bij de meerderheid

  • Het wapen werd naar Frankrijk gestuurd. Het Franse labo was formeel: het wapen was het moordwapen. Maar aan het pistool werd achteraf gemorreld.

De verklaringen van de drie experten gebeurden tijdens het proces tegen Bouhouche en Beijer. Ze werden dus afgelegd onder eed.

Stel dat dit echt het moordwapen was, dan kunnen we ons de vraag stellen of iemand het heeft verstopt bij Bouhouche om hem verdacht te maken van de moord op Mendez en de Bende van Nijvel?

Mendez vermoord met in beslag genomen wapen

Het GP 9mm pistool dat toebehoorde aan Madani Bouhouche en in diens woning werd gevonden is wel degelijk het wapen waarmee FN-ingenieur Juan Mendez werd vermoord. Dat zei wapendeskundige Claude Dery woensdag voor het Brabantse assisenhof in het proces Bouhouche-Beijer.

Dery werd ondervraagd over zijn vaststellingen nadat Mendez op 7 januari 1986 dood werd aangetroffen op een oprit naar de autosnelweg in Rosières. De deskundige verwees voor zijn verklaringen over Bouhouche, die in deze zaak terecht staat wegens medeplichtigheid aan moord, naar de conclusies van een driekoppig college waarvan naast hem ook de experts Demanet en Hoet deel uitmaakten.

Dat besluit bleek evenwel niet unaniem te zijn getroffen. Hoet bleek twijfels te hebben over de positieve identificatie van het wapen, maar sloot zich later bij de meerderheid aan. Demanet wilde op vraag van de onderzoeksrechter "nuanceringen" aanbrengen.

Uiteindelijk werd de zaak in handen gegeven van een Frans laboratorium, dat formeel bevestigde dat het wapen datgene was waarmee Mendez werd vermoord, maar dat aan het pistool achteraf werd gemorreld.

Dery legde ook het verband tussen Bouhouche en het type munitie dat bij de moord werd gebruikt. Dergelijke hollow point kogels had de expert enkel in handen van rijkswachter Bouhouche gezien. Vermits Bouhouche als familievriend in het huis van Mendez werd opgemerkt, werd daags na de feiten een huiszoeking bevolen "om er de 9mm wapens in beslag te nemen", aldus Dery.

Bron: Het Belang van Limburg | 3 November 1994

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

Als geboren complotdenker vind ik volgende zin uit bovenstaande zo gek nog niet:

Ben wrote:

Stel dat dit echt het moordwapen was, dan kunnen we ons de vraag stellen of iemand het heeft verstopt bij Bouhouche om hem verdacht te maken van de moord op Mendez en de Bende van Nijvel?

Indien dit werkelijk zou gebeurd zijn is er maar één mogelijke verdachte die ik dit zie doen en dat is natuurlijk Staatsveiligheid. Of ... eventueel de Trash unit van de SDRA. Dat Raes af en toe beroep deed op deze unit werd hier met andere woorden toegegeven.

"Ook Albert Raes en commissaris Smets moesten als getuige verschijnen voor het Hof. Contacten met Beijer? Nooit van zijn leven. Wat zouden ze? Maar voor hetzelfde Hof wierp de gewezen inlichtingenagent Michel Dufrasne nog een ander licht op de zaak. Volgens hem had Raes in 1982 wel degelijk een beroep gedaan op een speciale sectie die belast was het uitvoeren van de vuile zaakjes die het daglicht schuwden. Raes ontkent staalhard. Op dat ogenblik staat Raes niet langer aan het hoofd van de Staatsveiligheid. Hij is na afloop van de tweede parlementaire onderzoekscommissie gedwongen geweest ontslag te nemen. Ook zijn opvolger, Stephane Scheweback, komt getuigen. Of de Staatsveiligheid externe mensen heeft gebruikt voor het uitvoeren van bepaalde opdrachten, wil de voorzitter weten.

"Juan ‘Tonio’ Mendez-Blaya werd begin 1986 vermoord. Mendez was Area Sales Manager (afdeling Defensie) bij FN voor Midden- en Zuid-Amerika. Mendez werd met zes hollow point kogels koelbloedig en zonder sporen vermoord. Mendez werd vier keer in het hoofd geschoten (achter het linkeroor en in het linkeroogkas) en twee maal in de borst. Daarvoor werden wapens bij Mendez gestolen, onder andere handvuurwapens van FN.

Een voormalige medewerker van de Staatsveiligheid (VSSE): “In 89 vindt men in de brandkast van (topman van VSSE) Albert Raes 4 vuurwapens: 2 handvuurwapens FN GP 9 mm afkomstig van Mendez en 2 Colts .32 (7.65 mm) zonder nummer afkomstig van de CIA. Deze laatste wapens komen rechtstreeks uit de fabriek zonder nummer. Het zijn illegale en dus verboden wapens.”

In 1969 werd Raes adjunct administrateur-generaal van de Belgische Openbare Veiligheid, bij Ludovic Caeymaex, die hij in 1977 opvolgde. Hij oefende de functie uit tot in 1990. Hij werd in de uitoefening hiervan gesteund door de opeenvolgende ministers van Justitie, meer bepaald door Alfons Vranckx (die hem benoemde), Herman Vanderpoorten, Renaat Van Elslande, Philippe Moureaux en vooral Jean Gol.

Onder Raes maakte de VSSE zich iets losser van de VS (CIA) en probeerde meer samen te werken met Europese diensten. Niet iedereen was tevreden met die strategie."

» p-magazine.com

Het is natuurlijk niet meer of niet minder dan een mogelijk scenario.

20

Re: GP 9mm: Pistool in bolognaisesaus

fenix wrote:

Indien dit werkelijk zou gebeurd zijn is er maar één mogelijke verdachte die ik dit zie doen en dat is natuurlijk Staatsveiligheid.

Iedereen kan dit doen. Gewoon het wapen in een pot spaghettisaus steken, inbreken in het huis van Bouhouche, zorgen dat je geen sporen achterlaat en de pot in de diepvries steken, liefst een beetje uit het zicht, zodat het niet direct opvalt en dan in het milieu beginnen fluisteren dat er in de diepvries van Bouhouche iets spectaculair zit. Daarvoor hoef je echt niet voor de staatsveiligheid te werken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube