111

Re: Jean Deprêtre

Bossi, jij hebt een commentaar geschreven i.v.m. Deprêtre in het dossier Latinus, zou eigenlijk hier ook moeten komen denk ik.

Dezelfde Deprêtre in het dossier Roze Balletten. BOB op wacht bij seksfuiven. Speurders die Roze Balletten onderzochten, weggepest.

"Terwijl binnen seksfeestjes met kinderen aan de gang waren,hielden rijkswachters buiten de wacht. Op bevel van de generale staf." Dat zeggen Gerard Bihay en Franz Balfroid, twee ex-BOB’ers die weggepest werden uit het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Bihay en Balfroid werden gisteren ondervraagd door de parlementscommissie [Tweede Bendecommissie] naar de Bende van Nijvel. Ze schetsten een ontluisterend beeld van de rijkswachttop en het gerecht.

"We wilden de rijkswachters terugvinden die ingezet waren voor het beveiligen van de Roze Balletten (*), waarop rijkswachtgeneraal Fernand Beaurir aanwezig was. Maar toen we hen begonnen op te sporen, werden we weggepest, niet in het minst door de Nijvelse procureur Jean Deprêtre", aldus de ex-BOB'ers.

Ook onderzoeksrechter Schlicker kreeg een veeg uit de pan. "Hij was het kinderseksdossier aan het inkijken en vertelde dat er een foto instak van Beaurir 'op zijn eenvoudigst …'" De foto van de naakte Beaurir blijkt nu spoorloos. "Bizar", reageerde commissielid Landuyt, "Ik denk niet dat de twee getuigen logen".

Bihay en Balfroid zeggen dat ze het spoor van de seksfeesten ontdekten na ondervraging van de weduwe van de restauranthouder, die door de Bende doodgeschoten werd in Ohain. "Ze vertelde over vergaderingen tussen Beaurir en een Brusselse vastgoedmakelaar, die politicus Guy Mathot geld toestopte voor een villa waar ooit Roze Balletten plaatsvonden".

Bron: Het Laatste Nieuws | 22 februari 1997

112

Re: Jean Deprêtre

Coconut, het dossier is quasi voor mij een bijna tweede full time job. In dit onderwerp heb ik me nog zeker niet kunnen verdiepen. Ik sluit alvast niet uit dat hiermee een oorzakelijk verband bestaat met de bedreigingen die Schlicker toekwam. Eerlijkheidshalve ben ik bijzonder terughoudend ivm met zulke persmededelingen en tracht ik mijn informatie via andere kanalen in te winnen.

Het begint ons sterker en sterker aan te voelen dat de feiten wel eens veel dichter in ons omgeving zou kunnen situeren dan de meeste vermoeden. Dat er eveneens beschermende politieke maatregelen zijn genomen vanuit de bendecommissies komt meer en meer vast te staan. Op heel wat punten is men opzettelijk in gebreke gebleven om verdere nuttige onderzoeken in te zetten. Het trachten voorkomen en uitsluiten dat gans de Belgische politiek op zijn grondvesten begint te daveren waar meteen eensklaps de Magistratuur, Rijkswacht, SV meteen navolgt. We zijn nog zeker niet aan onze hypothese toe vanwege verschillende opduikende verrassingen.

Ik wil u zeker het volgende niet onthouden:

Op 22 november 1996 geven de advocaten Michel Graindorge en Xavier Mangée de namen van een twintigtal rijkswachters die volgens hen betrokken zouden zijn bij de Bende van Nijvel. Ze mochten als advocaten van de slachtoffers de dossiers inkijken en kwamen tot de vaststelling dat er tussen 1975 en 1985 in België een extreem-rechts netwerk bestond. Het doel van het netwerk was om de Belgische staat te destabiliseren en om een staatsgreep te plegen.

Ze vinden de namen van een twintigtal rijkswachters die betrokken zijn bij de overvallen of de motieven van de daders kennen. De namenlijst: Gringnez, Chang, Poncelet, Marbaix, Depaus, Gombert, Beijer, Bouhouche, Lekeu, Amory, Miévis, Maquet, Pattyn, Trotsaert, Galetta, Fievez, de kolonels Mayerus, Fastrez en Lhost, de generaal Beaurir. Sommige van deze namen komen ook voor in bepaalde oplichtingsaffaires en getuigenis over sex- en drugsfuiven.

“De studie van het dossier toont dat leden van de rijkswacht, de minderheid weliswaar, maar met banden met de toenmalige generale staf, deelgenomen hebben aan de moorden van de Bende van Nijvel. We beschikken nog over andere namen die we nog niet hebben genoemd. De resultaten van de persconferentie hebben niet op zich laten wachten: een reeks democratische rijkswachters hebben contact opgenomen met ons en met de magistraat, om verdere nuttige inlichtingen te verschaffen.”

“Wij hebben de toenmalige minister van Justitie Jean Gol en de toenmalige Kamervoorzitter Jean Defraigne gevraagd om een parlementaire onderzoekscommissie. Gedurende de hele legislatuur van de regering Martens-Gol is dat geweigerd geweest. Pas toen de liberalen uit de regering verdwenen werd in ’89 een onderzoekscommissie op poten gezet rond zwaar banditisme en terrorisme. Die commissie onthulde zware fouten, tragische misvattingen, onbestaande coördinatie en opzettelijk verduisterde pistes. Het is ook pas nadat de liberalen verdwenen dat er een senaatscommissie is opgezet voor een onderzoek naar het Gladio-netwerk. Vandaag begint de commissie-bis, voorgezeten door CVP-er Van Parijs, dit werk opnieuw. Daar sta ik perplex van gezien een hele reeks concrete aanbevelingen van de oude commissie gewoon niet uitgevoerd zijn.”

113

Re: Jean Deprêtre

zeno wrote:

Ja, soms een breekbaar man. Out of the box denken was niet zijn dada.

Tru Dat wrote:

Hij zal ook wel een verborgen agenda gehad hebben (figuurlijk). Dochter aan de drugs. Gunsten aan bepaalde personen i.v.m. zwijgplicht enz ...

Een comedian en driedubbel schijnheilig onbetrouwbaar verduisterend undercuver acteur dat de belangen van onze maatschappij niet heeft gediend.

114

Re: Jean Deprêtre

Gevangen in zijn eigen nepwereldje. Soit, de mortuis nil nisi bene.

115

Re: Jean Deprêtre

Bossi wrote:

Gedurende de hele legislatuur van de regering Martens-Gol is dat geweigerd geweest.

Voor de attente lezer (zie recent geposte links) zal nu wel duidelijk zijn waarom ...

116

Re: Jean Deprêtre

Bizar... Onderzoeksrechter Mahieu en onderzoeksrechter Kesteloot die ter kennis brachten, ingevolge een verzoek van de toenmalige procureur des Konings van Brussel, handelend krachtens een verzoek van procureur Deprêtre, hun onderzoeken naar de overval te Halle en naar de moord op de huisbewaarder van de Auberge des Chevaliers te Beersel, voor een periode van ongeveer 1 jaar hebben stilgelegd. Kostbare tijd dat verloren is gegaan.

117

Re: Jean Deprêtre

Niet zo bizar als je de link naar het dossier Dutroux open klikt, is hier recent gepost onder een andere topic (ben jammer genoeg vergeten dewelke) maar begin niet op p.1218 maar wel helemaal vanaf het begin. Hierbij vergeleken stelt het dossier Pinon absoluut niets voor, als je het mij vraagt ...

118

Re: Jean Deprêtre

» wlstorage.net/file/ (PDF)

Als je de zoekfunctie gebruikt wordt het echt interessant. Bouhouche komt 17 x voor. Lees dan de namen die er bij staan. Op pag. 1218 wordt inbraak in de Colruyt vermeld in combinatie met een heel deel andere namen, feiten en plaatsen. Ik heb enkel diagonaal gelezen en een beetje 'gespeeld' met de zoekfunctie. Verrassend.

119

Re: Jean Deprêtre

Heb nog eens zijn laatste intervieuw gelezen. Hij wist precies wie hij moest beschermen. Vergallopeer ik mij als hij man en paard noemt.

"Les tueurs n’ont rien à voir avec l’extrême-droite, ou avec Bouhouche et Beijer, avec la CIA, les syndicats américains en guerre contre Delhaize ou l’affaire des ballets roses où même mon propre nom a été cité! Tout cela, c’est du vent, zéro! Pour moi, les tueurs sont des prédateurs, des gens très violents capables de tuer pour emporter la caisse d’un supermarché....."

En dan nog dit:

Deprêtre envoyait des lettres d’amour à X2 - elle a remis ces lettres à Castiaux.

Zijn benoeming via Vanden Boeynants, lid van Opus Dei, vader SS'er. Ik verdenk er hem bijna van een WNP'er geweest te zijn. Het is voor mij een beetje te toevallig dat hij en op de roze balletten zat en op de Bende van Nijvel. En ... Komt later nadat ik verder gegraven heb.

120

Re: Jean Deprêtre

Bedankt Bossi, heb een werkdocument opgesteld, had hierbij een lange commentaar geschreven en doorgestuurd maar die is verdwenen hier. Aan iedereen, graag commentaar of kritiek of aanvullingen. Ik herhaal, werkdocument.

Jean Deprêtre bestond het om onmiddellijk na de driedubbele moord op de parking van de Colruyt in Nijvel nijdig de kogelhulzen in het rond te schoppen. Anders toch essentieel bewijsmateriaal. En de Saab Turbo, de vluchtauto van de gangsters, werd op zijn bevel als schroot verkocht. Onwaarschijnlijk!”

De Santana die was gebruikt bij de overval op wapenmaker Dekaise in Waver, werd al even snel naar de sloper gebracht. In het justitiepaleis van Nijvel werden geen reconstructies georganiseerd, geen expertises uitgevoerd, geen confrontaties tussen beschuldigden opgezet.

De Borains werden beschuldigd op basis van ‘bekentenissen’ over de Bende die Michel Cocu tijdens die ondervragingen had afgelegd. “Om de bekentenissen van Cocu te begrijpen, moet je de suggestieve ondervragingstechnieken van de politie kennen”, zegt een magistraat.

de slachtoffers op de parking van de Colruyt in Nijvel werden afgemaakt met een kogel kaliber 7.65 mm. Cocu ‘bekende’ dit detail. Maar achteraf bleek dat de wetsdokters zich hadden vergist en stuurden ze hun verslag bij. Sindsdien was de vrouw met een .22-kogel vermoord. Cocu had dus een fout in het dossier bekend.”

“Hij zei wat onderzocht mocht worden en wat niet.” Bovendien liet Deprêtre tijdens het onderzoek naar de Bende ook allerhande onregelmatigheden toe. Een gerechtelijke politieman vertelde op het proces dat op 18 januari 1988 tegen de Borains begon dat hij zelf de datum van een aanhoudingsmandaat had mogen invullen. Dat is regelrecht in strijd met de bepalingen van het Wetboek voor Strafvordering

“De commissie heeft vastgesteld dat bepaalde leden van het parket-generaal te Brussel een onaanvaardbare druk hebben uitgeoefend op de onderzoeksrechter en op de procureur des Konings. Deprêtre werd voortdurend opgejaagd om toch maar met een aantal schuldigen voor de dag te komen. De vraag kan worden gesteld of dat bewust is gebeurd.”

Tijdens de speurtocht naar de moordenaar van verkoopdirecteur Juan Mendez van FN, kwam Deprêtre in aanvaring met onderzoeksrechter Luc Hennart. De procureur stelde voor telefoongesprekken te laten registreren via de Zoller- en Malicieux-systemen. Hennart weigerde, want het gebruik ervan was toen verboden. Deprêtre wilde dat Hennart mensen verhoorde, die Hennart helemaal niet wilde verhoren vanwege zinloos en tijdverspilling. Dus liet de procureur zijn agenten van de Gerechtelijk Politie geregeld verslag uitbrengen over het onderzoek van Hennart.

“Een magistraat heeft voor de commissie het verhaal verteld van een man die problemen had gehad met de rijkswacht. Hij diende een klacht in bij het parket in Nijvel. Maar de procureur weigerde aan die klacht gevolg te geven. Hij wist dat de betrokkene nog voor de politierechtbank moest verschijnen voor een stomme verkeersovertreding. Deprêtre remde de behandeling van die klacht zo lang mogelijk af om na de uitspraak van de politierechtbank te kunnen zeggen: ‘Moeten we geloof hechten aan de verklaringen van iemand die veroordeeld is?’ Dat is geen recht spreken meer, dat is kromspraak.”

Frans Boulard was een gewetensvol man, geen druktemaker, en zeker geen subversief. In z’n vrije tijd hield hij zich bezig met de lokale folklore. Meer dan dertig jaar geleden begon hij als eenvoudig bediende te werken op het justitiepaleis in Nijvel. In de loop der jaren was Boulard erin geslaagd zich op te werken tot adjunct-secretaris van het parket in Nijvel.

Hij had dagelijks contact met procureur Deprêtre, wiens richtlijnen hij altijd gedwee uitvoerde. Maar op een bepaalde dag wees de procureur hem een nieuwe functie toe, die doorgaans is voorbehouden aan iemand die pas in dienst is getreden. Een degradatie, iedereen in het Nijvelse justitiepaleis was met verstomming geslagen.

De reden voor die degradatie zat in een kleine hoek, Boulard had tijdens een gerechtelijk verhoor een paar voorbeelden gegeven van bedenkelijke tussenkomsten van procureur Deprêtre. Dat verhoor gebeurde in het kader van twee onderzoeken naar het eigengereide optreden van de procureur. Het eerste was een disciplinair onderzoek, dat werd geopend op 25 mei 1990 op bevel van PSC-minister van Justitie Wathelet, nadat de parlementaire Bende-commissie in haar verslag fors naar Deprêtre had uitgehaald.

Dat onderzoek had betrekking op een brief, die Deprêtre op 13 december 1988 aan de minister had gericht. Hoewel persoonlijk en vertrouwelijk was de inhoud ervan toch in de pers openbaar gemaakt. Het perslek zou door de procureur zelf georganiseerd zijn. In die brief schamperde Deprêtre in niet mis te verstane bewoordingen op de leden van de Bende-commissie. “Ik ben ten zeerste verontwaardigd over de onbetamelijke en groteske wending, die het onderzoek van enkel middelmatige volksvertegenwoordigers in de commissie neemt”, schreef Deprêtre.

“Uw voorganger was categoriek tegen de oprichting van zo’n parlementaire onderzoekscommissie. Vandaag is het duidelijk dat hij duizend keer gelijk had. De commissie gaat haar boekje ver te buiten. Haar activiteiten zijn uitgegroeid tot een laag bij de grondse heksenjacht.”

Toen ik als getuige werd opgeroepen, verwachtte ik ernstige en op zijn minst intelligente vragen over de manier, waarop onze wetgeving moet worden gewijzigd opdat de grote criminaliteit daadwerkelijk bestreden kan worden. Maar er werden me alleen zeer domme vragen gesteld over onbestaande affaires zoals de Roze Balletten. Zijn een aantal van onze volksvertegenwoordigers voyeurs of pornografen geworden?”

Tijdens dat tuchtonderzoek lieten magistraten en andere personeelsleden zoals Boulard in het Nijvelse justitiepaleis verstaan dat Deprêtre geregeld tussenbeide kwam in gerechtelijke dossiers. Er was zelfs sprake van schriftvervalsing. Daarom vroeg minister Wathelet op 26 juni 1990 een gerechtelijk onderzoek te openen ‘tegen X’ wegens valsheid in geschrifte.

Zo gaat de Nijvelse procureur Jean Deprêtre in 1983 met ooglappen achter ‘les Borains’ aan, een kleine Henegouwse gangsterbende rond ene Michel Cocu, een ex-politieman. Zelfs wanneer de Bende een nieuw feit pleegt, terwijl Cocu en zijn kompanen al achter de tralies zitten, wil Deprêtre van geen discussie weten. “Cocu en co. zijn de Bende van Nijvel. Gewone bandieten die snel rijk willen worden”, aldus Deprêtre. De Waalse magistraat denkt daarbij vooral aan zijn eigen carrière en dat zal hem later zuur opbreken. Zeker wanneer blijkt dat hij acht maanden lang een bewijsstuk dat de Borains zou vrijpleiten, heeft achtergehouden. Het Hof van Cassatie ontneemt hem het dossier wegens partijdigheid.

De klacht van Pinon, op het parket van Nijvel bekend onder het nummer 38.91.1005/79, werd einde 1981 door procureur des Konings Jean Deprêtre zonder gevolg geklasseerd.

Gesprek van Bouten met Florizoone:

Il avait pris en location la villa que Marc Vanden Eynde (fils du concierge assassiné de l'auberge de Beersel) occupait avant lui. L'enquête sur ce meurtre a été suspendue pendant trois ans, probablement à la demande de Deprêtre. Il voulait sans doute protéger certaines personnes.

Schreef liefdesbrieven naar X2, zie pv. Affaire wapenvondst, inviteerde zelf de pers, huiszoekingsbevel kwam pas 4 dagen later, gevolg lege loodsen en alle wapens weg. PSC, VDB, Opus Dei, dochter drugsverslaafd en mogelijk goede bekende van X2, vader SS.