1 (edited by Merovinger 10-10-2011 09:01)

Michel Gauthier werd samen met Robert Darville beticht van het maken en het leveren van de explosieven en radiomateriaal voor de overvallen op de geldtransportwagens in Verviers, Doornik, Etterbeek en Groot-Bijgaarden. In 1978 installeerde Robert Darville zich als wapenhandelaar in Ukkel. Hij werkte er op dat ogenblik met Paul Morsink door wie hij kennis heeft gemaakt met Michel Gauthier (in 1980 of 1981).

In 1984 richtte Darville samen met een zekere De Laat de bvba ETCOM. Na de mislukking van deze vereniging, werkte Darville in 1985 (of 1986) met Gauthier. Deze werkten eerst in een atelier op de Waversesteenweg. Nadien verhuisden ze in 1988 het atelier naar de Napelstraat in Elsene onder de naam BMT. De registratie bij het handelsregister en de vergunning als wapenhandelaar waren op naam van Gauthier.

Darville en Gauthier hadden een opdrachtgever genaamd Eric Bracke die de financiering van hun activiteiten begin 1989 stopzette. Daarop stopten Darville en Gauthier hun samenwerking. Darville verenigde zich met Alain Wolkowicz binnen de NV GMS die een atelier uitbaatte in de Orletstraat in Anderlecht. Darville verhuisde zijn materieel naar deze atelier in februari of maart 1989.

Gauthiers vingerafdrukken werden gevonden op een stuk van de PVC-buizen die gevonden werden in de Apollon-box in Ukkel gebruikt door de bende Haemers. Op 27 september 1989 werd Gauthier aangehouden. Eerst ontkende hij zijn betrokkenheid. Op 2 oktober 1989 verklaarde hij echter aan de gerechtelijke politie dat hij op vraag van Darville tussen de 5 en de 10 kg explosieven heeft aangemaakt en deze aan Darville heeft geleverd en alsook nog andere chemische produkten. Gauthier heeft deze in twee kleine potten geleverd. Gauthier heeft de potten die ontdekt werden in de garagebox in Ukkel herkend als deze die hij aan Darville heeft gegeven.

Daarnaast heeft Gauthier bekend dat hij ook ontstekingsmechanismen heeft geleverd aan en op vraag van Darville. Gauthier zou niet geweten hebben waarvoor dit allemaal uiteindelijk zou dienen. Darville ontkende dat hij dit allemaal aan Gauthier zou gevraagd hebben. Volgens Darville heeft Gauthier dit alles zelf rechtstreeks aan de bendeleden geleverd. Gauthier ontkende dat hij de assemblage zou gedaan hebben van de granaten.

Bron: akte van inbeschuldiging tegen de bendeleden van Haemers

Michel Gauthier werd op het proces Haemers veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf .

2

Leve de persoon die meer info kan verzamelen (bovenop wat reeds gekend is) over Jean-Claude Darville en eindelijk eens kan aantonen wat de relatie was tussen Robert en Jean-Claude.

Merovinger wrote:

In 1984 richtte Darville samen met een zekere De Laat de bvba ETCOM

Wat betreft ETCOM: opgericht in mei 1984, beheerder Charles De Laet. Circulez, rien à voir zou ik zeggen, maar weet iemand iets over die Wolkowicz (GMS)?