1 (edited by Merovinger 10-10-2011 09:01)

Topic: Michel Gauthier

Michel Gauthier werd samen met Robert Darville beticht van het maken en het leveren van de explosieven en radiomateriaal voor de overvallen op de geldtransportwagens in Verviers, Doornik, Etterbeek en Groot-Bijgaarden. In 1978 installeerde Robert Darville zich als wapenhandelaar in Ukkel. Hij werkte er op dat ogenblik met Paul Morsink door wie hij kennis heeft gemaakt met Michel Gauthier (in 1980 of 1981).

In 1984 richtte Darville samen met een zekere De Laat de bvba ETCOM. Na de mislukking van deze vereniging, werkte Darville in 1985 (of 1986) met Gauthier. Deze werkten eerst in een atelier op de Waversesteenweg. Nadien verhuisden ze in 1988 het atelier naar de Napelstraat in Elsene onder de naam BMT. De registratie bij het handelsregister en de vergunning als wapenhandelaar waren op naam van Gauthier.

Darville en Gauthier hadden een opdrachtgever genaamd Eric Bracke die de financiering van hun activiteiten begin 1989 stopzette. Daarop stopten Darville en Gauthier hun samenwerking. Darville verenigde zich met Alain Wolkowicz binnen de NV GMS die een atelier uitbaatte in de Orletstraat in Anderlecht. Darville verhuisde zijn materieel naar deze atelier in februari of maart 1989.

Gauthiers vingerafdrukken werden gevonden op een stuk van de PVC-buizen die gevonden werden in de Apollon-box in Ukkel gebruikt door de bende Haemers. Op 27 september 1989 werd Gauthier aangehouden. Eerst ontkende hij zijn betrokkenheid. Op 2 oktober 1989 verklaarde hij echter aan de gerechtelijke politie dat hij op vraag van Darville tussen de 5 en de 10 kg explosieven heeft aangemaakt en deze aan Darville heeft geleverd en alsook nog andere chemische produkten. Gauthier heeft deze in twee kleine potten geleverd. Gauthier heeft de potten die ontdekt werden in de garagebox in Ukkel herkend als deze die hij aan Darville heeft gegeven.

Daarnaast heeft Gauthier bekend dat hij ook ontstekingsmechanismen heeft geleverd aan en op vraag van Darville. Gauthier zou niet geweten hebben waarvoor dit allemaal uiteindelijk zou dienen. Darville ontkende dat hij dit allemaal aan Gauthier zou gevraagd hebben. Volgens Darville heeft Gauthier dit alles zelf rechtstreeks aan de bendeleden geleverd. Gauthier ontkende dat hij de assemblage zou gedaan hebben van de granaten.

Bron: akte van inbeschuldiging tegen de bendeleden van Haemers

Michel Gauthier werd op het proces Haemers veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf .

2

Re: Michel Gauthier

Leve de persoon die meer info kan verzamelen (bovenop wat reeds gekend is) over Jean-Claude Darville en eindelijk eens kan aantonen wat de relatie was tussen Robert en Jean-Claude.

Merovinger wrote:

In 1984 richtte Darville samen met een zekere De Laat de bvba ETCOM

Wat betreft ETCOM: opgericht in mei 1984, beheerder Charles De Laet. Circulez, rien à voir zou ik zeggen, maar weet iemand iets over die Wolkowicz (GMS)?

3

Re: Michel Gauthier

Man uit Elsene leverde explosieven voor Haemers

Terwijl de Belgische instanties hemel en aarde bewegen om de in Rio de Janeiro aangehouden Patrick Haemers uitgeleverd te krijgen wordt in ons land het onderzoek met alle beschikbare middelen voortgezet. Soms met succes, want de Brusselse onderzoeksrechter Collin slaagde erin een man uit Elsene aan te houden, die ervan wordt verdacht de explosieven aan Patrick Haemers te hebben geleverd die op 31 januari werden gebruikt in Groot-Bijgaarden. Tijdens een overval op een geldtransport van de firma GMCI viel daar een dode en werd nagenoeg 3 miljoen gestolen.

Medeplichtigheid

De gearresteerde is een zekere Michel Gauthier, die nauw samenwerkte met de Anderlechtse wapenhandelaar Robert Darville, ook iemand die onlangs bij de lurven werd gevat. Michel Gauthier werd in de boeien geklonken na een reeks huiszoekingen. Bij Gauthier vond het speurdersteam voldoende elementen om hem naar de gevangenis te sturen. De man uit Elsene wordt beticht van medeplichtigheid aan de moordende hold-up.

Op de dag dat de bende van Haemers toesloeg in Groot-Bijgaarden zat Paul Vanden Boeynants, die op zaterdag 14 januari werd ontvoerd in Brussel, opgesloten in een villa in het Franse Le Touquet. Dat zou betekenen dat Haemers of leden van zijn bende uit Frankrijk overkwamen om in Groot-Bijgaarden de bloedige overval te plegen.

Samen met zijn vrouw Denise Tyack en Axel Zeyen werd Patrick Haemers einde mei in Rio de Janeiro opgepakt. Het vele telefoneren naar België was hem fataal geworden. Patrick Haemers wordt van een hele reeks misdrijven verdacht, o.m. diverse overvallen op geldtransporten. Ook vermoedt de politie dat hij het brein is achter de ontvoering van Paul Vanden Boeynants.

Garagebox

Patrick Haemers kwam herhaaldelijk in het nieuws en heel België sprak over hem toen hij op 13 augustus 1987 uit een celwagen ontsnapte in Heverlee. Haemers vluchtte naar Brazilië, maar de politie gaat ervan uit dat hij geregeld naar België terugkwam.

In februari van dit jaar werden in een garagebox wapens gevonden en ook een BMW, die werd gebruikt voor de overval op GMCI op 31 januari in Groot-Bijgaarden. Op 13 februari, de dag dat de gekidnapte Paul Vanden Boeynants werd vrijgelaten, liep in Metz de Joegoslaaf Basri Bajrami tegen de lamp en op 23 maart werd de Brusselse Michel Vander Elst opgepakt.

Die advocaat heeft zijn kantoor bij zijn vader en die woont in hetzelfde appartement waar ook VDB woont. Mr. Vander Elst, die de financiële belangen van Patrick Haemers behartigde, wordt beschuldig van afpersing, valsheid in geschrifte, bendevorming en als dader of mededader te zijn opgetreden in de ontvoering van de gewezen eerste minister Paul Vanden Boeynants.

Met de recente aanhouding van springstofspecialist Michel Gauthier wordt het net rond Patrick Haemers nog meer gesloten. In Rio de Janeiro, waar Patrick Haemers o.m. onder de schuilnaam Alain Goffin verbleef, slagden twee spitsbroeders van de Brusselaar erin te ontsnappen. Eén van hen is de Philippe Lacroix, die ervan wordt verdacht Patrick Haemers te hebben bevrijd in Heverlee.

Bron: Gazet van Antwerpen | 4 Oktober 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube