Re: Madani Bouhouche

In het boek van Beijer - hoofdstuk Paraguay - staat dat Bouhouche naar Paraguay zou vluchten en dat hij het land goed kende en er contacten had. Beijer wilde er ook blijven maar Bultot moest overleggen met anderen? Na overleg mocht hij er niet blijven. Bultot houd vol dat hij Bouhouche in de 4 jaar van de Bende van Nijvel niet gezien heeft, dan is het toch raar dat hij naar Paraguay vlucht, er zaten wat verbrande en verdachte figuren in Paraguay.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

92 (edited by Hestur 15-01-2013 23:54)

Re: Madani Bouhouche

Hierbij een hypothese omtrent Bouhouche. Ik ga uit van één veronderstelling, m.n. dat de theorie van Bouten en Vos grosso modo klopt. Anders gezegd: een ‘onbekende derde partij’ (Vos) dan wel 'de CIA' (Bouten) stuurde Bouhouche aan. Bouhouche zocht naar gangsters die de Bende-feiten en overvallen pleegden (o.m. De Staerke).

Hoe ging dit concreet in z’n werk? In een beginfase speelde Bouhouche zelf de rol van uitvoerder. Een bomaanslag, doodsbedreigingen, een aanslag op Vernaillen in oktober 1981. Enkele maanden later volgde de spectaculaire diefstal bij de groep Dyane. Bouhouche interesseert zich blijkbaar vooral voor wapens, want kort daarop is het om een prototype te doen bij Dekaise (30 september 1982). Al loopt het daar plots bijna fout.

Bouhouche of z'n compagnon executeren een agent en weten te ontkomen, maar z'n achtervolgers herkennen hem. Het komt tot een achtervolging en een schietpartij in Hoeilaart. Bouhouche ontsnapt, maar alles bij elkaar een dubbeltje op z'n kant. Het wordt plots link. Bouhouche weet dat hij op z'n tellen moet beginnen passen. Ontstaat daar de idee om gangsters te gaan huren?  Bouhouche wordt van veel verdacht, maar na de feiten bij Dekaise lijkt hij plots minder feiten zelf uit te voeren. Het is alsof hij van uitvoerders regisseur wordt en op de achtergrond de zaakjes gaat sturen.

Eén probleem: gangsters huren kost geld. Het intrigeert me daarom mateloos dat Bouhouche en Beijer plots een ongezonde interesse voor geldkoeriers ipv. wapens tonen. ("Waarom niet eerder of later?"). Nauwelijk een maand na Dekaise vind de eerste overval op een geldtransport plaats (26 oktober 1982), in een vroege fase van de eerste golf Bende-feiten (1982-1983). Ook de tweede golf (1985) wordt voorafgegaan door een overval op een geldtransport, nl. dat in Walibi (augustus 1985). Alleszins gingen er in het milieu geruchten dat ‘men’ (Bultot) gangsters had benaderd om overvallen te plegen. Allemaal zaken die kunnen suggereren dat Zwarts als Walibi dienden om de Bende te financieren.

Dit komt ook naar voren uit de gehanteerde stijl bij beide overvallen op de geldtransporten. Het gaat om brutale, maar tegelijk ook 'efficiënte' acties. Er valt een dode, maar het gaat om een bewaker die voor problemen kan zorgen – niet om een omstaander. Logisch, want de voornaamste bedoeling was buit binnenhalen, niet terreur zaaien. De gelijkenis op de overval bij Dekaise is treffend: ook hier is men kil doch ‘efficiënt’. De overvallers willen een wapen buitmaken, maar zijn meteen daarna weg ("kom, we gaan ervan door, we hebben wat we zochten!”". Er valt een dode, maar dat is een agent die voor problemen kan zorgen. Geen omstaanders. Ook voor Temse gaat die redenering in zekere mate op.

Er is maw. dus ook een onderscheid te maken tussen 'overvallen om terreur te zaaien' (Halle, Overijse, Aalst, Eigenbrakel) en 'overvallen om iets bepaalds in handen te krijgen' (Zwarts, Dyane, Temse, Dekaise, Walibi).

Alle kritiek welkom!

93 (edited by the end 16-01-2013 00:49)

Re: Madani Bouhouche

Hestur was vandaag ook over de rol van Bouhouche aan het nadenken. Bouhouche speelt zeker een hoofdrol in de "lodenjaren" maar de groep is groter volgens mij en onderverdeeld in afdelingen (zonder dat die groepen veel van elkaar afweten). Ik kan hem moeilijk in verband brengen met de 3 laatste aanslagen. En ook bij Waver, Vanden Eynde en Angelou heb ik mijn twijfels. Maar er zijn zeker linken tussen wat Bouhouche deed en de Bende van Nijvel.

Bultot speelt dan bij de laatste 3 aanslagen en andere wel een rol. Bultot houd vol dat hij Bouhouche tijdens de jaren van de aanslagen niet gezien heeft, wel ik kan dit moeilijke geloven. Ze draaiden mee in een groter geheel en Bouhouche werkte waarschijnlijk voor DEA-achtige organisatie, zie ook hand en span diensten voor Vanden Boeynants. In het geheel moet de rol van de verschillende staatsveiligheidsdiensten ook hun plaats krijgen. Ook het feit dat de Italianen hier ook in de buurt waren en overal waar ze komen laten ze een groot spoor van vernieling na en zijn allen beschermd op het hoogste niveau Er zijn materiële verbanden en meer men mag dit spoor niet verwaarlozen. Ik kan je volgen maar zie het iets groter.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Madani Bouhouche

Waarschijnlijk is één van de redenen waarom dat het nog niet is opgelost is omdat bijna niemand wist wat de andere deed, geheimhouding en discretie staan voorop bij zo'n acties wie niet te vertrouwen is doet gewoon niet mee.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

95 (edited by Sebastiaan 16-01-2013 01:05)

Re: Madani Bouhouche

Hestur, interessante analyse! En wijst in de richting dat de opdrachten niet lukraak zijn (banditisme) maar deel uitmaken van een strategie (gepland terrorisme), hoe pervers ook die gedachtegang ook moge zijn.

96 (edited by the end 16-01-2013 01:17)

Re: Madani Bouhouche

Ik twijfel of Bouhouche echte leiders kwaliteiten geeft, en of hij zijn team in de hand kan houden. Een hoofdrol met de wapens en alles bij de rijkswacht waarschijnlijk maar een leider ik weet het niet.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

97

Re: Madani Bouhouche

Mooie analyse Hestur, past volledig in mijn kraam.

Bouhouche werd uit de rijkswacht gestoten en dat is zowat de ergste straf die een rijkswachter kan ondergaan. Stel dat hij de kans en mogelijkheden krijgt om zich te rehabiliteren door een opdracht uit te voeren die hem wordt toegewezen door zijn (gecompromiteerde) rijkswachtgeneraal. Een opdracht die geen daglicht kan verdragen maar wel in het belang van het ganse land is. Geld speelt geen rol. Hij dient met zijn connecties in de onderwereld een eind te maken aan de geruchten van 'roze activiteiten' en frauduleuze zaken door hoge politiekers en zakenmensen.

Hij krijgt de vrije hand als het resultaat maar voldoende is. In deze context is ook het verdwijnen van het 'Bouhouche dossier' bij de Staatsveiligheid te begrijpen. De rijkswacht was toendertijd een 'staat binnen de staat' met vele sympathisanten in alle regionen van de politiek. Bouhouche werd ingewijd in bepaalde zaken en toog aan het werk. Organiseerde safe houses, garageboxen, wagens en wapens. Dit alles via personen die hij onder druk kon zetten, of door valse beloftes. Door zijn kennis van het Brusselse misdaadmilieu wist hij dat hij daar niet kon ronselen, want dat milieu was lek als een zeef.

Hij had een team van moordenaars nodig, moordenaars die niet gekend waren in België en die op militaire wijze in groep konden opereren. Bouhouche zocht huurlingen (via Mendez of rijkswachtfiles) die zich de dag van de feiten konden aanmelden in een safe-house en daar voorzien werden van een operatieplan en wapens (wapens door hem verzameld) en wagens met chauffeur. Na de operatie gaat het richting safe-house en bij achtervolging door politie, hinderlaag en kruisvuur. Na debriefing worden de daders afgevoerd naar luchthaven of treinstation (daar was geen controle). Na Aalst worden de safe-houses en garageboxen gecleaned. Einde operaties. De gebruikte wapens worden onwilekeurig in zakken gestopt en door de hulpjes gedumpt.

Mendez vormt een risiko voor Bouhouche ... dus! Bouhouche vormt een risico voor hogerop ... dus! Ook de generaal vormde een risico voor hogerop, maar deze is ondertussen ook ... De politiehervorming is niet bedoelt om een betere samenwerking tussen de politiediensten te verwezenlijken, deze is er nog steeds niet. De politiehervorming kwam er om de rijkswacht haar binnenlandse macht te ontnemen, zodat er geen enkel organisme meer bestaat die de politiek controleert. En de spin leeft nog!

Mijn mening.

98 (edited by K& 16-01-2013 09:14)

Re: Madani Bouhouche

Leo, Bouhouche & Beijer zijn eerst gestraft geworden voor het afluisteren van een verhoor van Lafaurie door rijskwachter Besbrugge en daarna gemuteerd. Pas een jaar later hebben beide zelf ontslag genomen! En het was eerst Beijer die het initiatief nam en dus baas was van ARI. Raar is dat Fourez- Dewit toen ze vermoord werden, net een dancing Le Joy aan de Emile Jacqmainlaan hadden verhuurd aan Lafaurie. Maar dit was dus een paar jaar later. De wereld is klein hé.

Hestur, zo je hypotheses maakt moet je alle hypotheses eerst op een rijtje zetten met als zijn mogelijkheden de meest simple en onnozele eerst. Het is hetzelfde als met de moorden in Annecy en Chevaline. De rechercheurs en auteurs  passeren eerst alle mooie James Bond verhalen en eindigen na een paar maand (Annecy) of een paar jaar terug waar ze hadden moeten beginnen. Voor Annecy dacht ik (zie annees de plomb) van in het begin aan een Car Jacking door een killer die reeds een moto had gestolen maar daar absoluut moeilijk mee uit de weg kon (getuige).

Voor Dekaise: alle personen op lijsten:

1: Dekaise himself
2: Pourtois
3. ...

Dus hypotheses begin met:

1. Dekaise

1.1: Dekaise organiseert de diefstal zelf. Waarom?
1.1.1 Oplichting verzekering, was hij verzekerd?
1.1.2 Om onderuit de bestelling van de silencers te geraken  voor falangisten want heeft een beter voorstel voor een nog grotere levering aan een tegenpartij (sniper aan Saoedi Arabië)
1.1.3 ...

1.2. Dekaise is echt het slachtoffer van een diefstal, waarom?

Om nu de verdere analyse te maken moet je alle feiten kennen die na de gebeurtenissen in het onderzoek zijn gebeurd, o.a.:

  • In en uitschrijven van de extra vijf ingrams door Dekaise en Pourtois.

  • Depretre houdt affaire Dekaise zo lang mogelijk buiten de Bende van Nijvel zaken en opsporingen

  • Dekaise helpt niet mee in het onderzoek en geraakt in paniek als 6 maanden later het spoor naar Libanon boven komt;

  • Sabotage van de rijkswachters van Waver in hun onderzoek

  • Dekaise en Beijer zetten een valse beschuldiging op tegen de drie rijkswachters met behulp van een reeks laders van de rijkswacht die deze drie rijkswachters zogenaamd hebben proberen te verkopen. Later blijkt dat deze komen uit een huiszoeking ooit door Bouhouche gedaan. De medestander is een vriend wapenhandelaar van Dekaise waarnaar hij elke dag bijna belt. Depretre houdt de 3 rijkswachters toch voor dieven en uitschot alhoewel zij door het auditoraat zijn gecleand. Hij eist hun verwijdering uit het district Waver, zoals Louis Paul Boon in de kapellekensbaan.

Er zijn dus enige argumenten om deze versie te staven maar ... Een persoon heeft gesproken met een van de getuigen bij de overval in Waver en deze persoon verklaarde dat de overval zeer gewelddadig was op straat. Bovendien werd er een tweede voertuig gesignaleerd die door manoeuvres de straat blokkeerde voor verder verkeer. Alles wijst er dus op dat op straat dit een echte overval was en geen simulatie dus 1.1 is een verkeerde hypothese?

Uw analyse over de periode van financiële overvallen om de huurlingen te betalen kan ik inkomen. Je moet ze ook stellen tegenover de periode dat Bouhouche uit de ARI werd uitgekocht door Beijer. Er zijn nog andere overvallen waar deze Daltons in betrokken zijn en waar we weinig over afweten denk ik.

Voor Dekaise moet je de verklaringen voor de gesloten commissies lezen en wat de drie rijkswachters voor hadden met Hage Maroun (foto's Maroun met ...). Daardoor kwam een bescherming op gang en worden de reacties van de top van justitie en rijkswacht verklaarbaar  en ontoerekenbaar!

99 (edited by Merovinger 18-03-2013 15:22)

Re: Madani Bouhouche

Een interessant artikel uit 2006 over de werkfiches van ARI.

Hoe louche was het speurwerk van Bouhouche? Zijn dossiers gekraakt

Talloze EU-ambtenaren en -veiligheidsmensen werden door ARI bespied. Hun fiches bevatten informatie over hun familiale toestand, gewoontes, adres en alarmsystemen daar, seksuele voorkeur en namen van maîtresses. De speurders van de Cel Waals-Brabant kwamen deze week terug uit Fougax-et-Barrineuf in de Pyreneeën met dertig beveiligde en dus voorlopig nog onleesbare diskettes. Gevonden in het krot van wijlen Madani Bouhouche. De Morgen heeft alvast één diskette gekraakt, al is er geen enkele zekerheid dat die tot de recente vondsten behoort. Daarop staat de database van ARI, het detectivebureau van Bouhouche en Beijer. Ze bevat soms verrassende namen van opdrachtgevers, klanten, targets.

Meer » Nieuws

100

Re: Madani Bouhouche

François Raes over Madani Bouhouche:

"Zijn copain Madani Bouhouche was eerder gesloten. Een mysterieuze figuur maar zeer intelligent. Hij was ijskoud en berekend en maniakaal met wapens bezig. Mijn collega Bihay heeft samen met hem een opleiding bij de BOB gekregen. Hij vertelde me dat Bouhouche zich altijd afzonderde, cavalier seul speelde en precies de indruk gaf met een opdracht te zijn belast."

"Hij was ook iemand die emotieloos de dingen onderging maar dan plots kon uitbarsten in een blinde oncontroleerbare razernij. Hij was dan tot alles in staat. Dat heeft hij als rijkswachter een paar keer bewezen. Hij kon gewelddadig met verdachten omgaan vooral met Noord-Afrikanen, hoewel hijzelf van Algerijnse afkomst was. In 1980 heeft hij eens een Griek die wat te vlug reed en niet wou stoppen, beschoten met dumdum- kogels, toen een rariteit."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube