91

Re: Paul Latinus

De Nieuwe Snaar wrote:

De geënsceneerde zelfmoord van Latinus is m.i. meer het werk van Staatsveiligheid.

Welk motief zouden ze bij de Staatsveiligheid hebben gehad? De Staatsveiligheid had op dat moment niets meer te vrezen van Latinus en niets meer te winnen bij zijn dood. Hij was niets meer dan een "zielige" eenzaat die van café naar café strompelde.

Het grootste gevaar voor hem kwam vanuit zijn eigen organisatie.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Paul Latinus

Akkoord Ben, maar was Latinus dan de voet op rem bij WNP. Ik kijk hier met een schuinoog naar het tijdspad van de bende.

Re: Paul Latinus

Ben, ik volg en begrijp je redenering, doch waarom wordt er door 2 magistraten (Jaspar en Deprêtre) anders geredeneerd. Blijkbaar weten ze beiden dat deze "dood" geen normaal feit was. Een normaal gevoerd gerechtsonderzoek had moeten leiden tot een vervolging en die is er nooit gekomen, los van het feit wie de daders(s) is of zijn. En als de dader(s) gekend is of zijn, waar blijft dan de vervolging? Magistraten moeten "recht" spreken.

Re: Paul Latinus

Na vele uren research in de archieven van Walter De Bock kreeg ik alvast de stellige indruk dat de Groep G, Groep A, Front de la Jeunesse, WNP, de recruten van AJA, Lekeu...en de Staatsveiligheid (Smets > Raes) in feite allemaal aan 1 en dezelfde kar trokken (soms zonder het zelf te beseffen). Latinus was vòòr 'actie' maar dan zonder 'burgerslachtoffers' terwijl Bouhouche en o.a. Elnikoff uit waren op harde actie. Is het niet denkbaar dat Latinus oa de moord op Zwarts niet kon verteren en schoon schip wilde maken? Waar kon hij terecht? Bij de politie. Wat kon hij daar opbiechten? Dat de overval op Zwarts en de drugstraffieken van Cammerman-Farcy-(DEA) een coup moesten financieren? Wie had er dan belang bij Latinus' biecht te verhinderen?

Re: Paul Latinus

Ben wrote:

Ik schreef het een jaar geleden al: Latinus werd vermoord na de breuk binnen WNP omdat Latinus niet akkoord was met de harde koers die de groep-Libert wilde varen. Hij was zelfs bereid om zijn WNP-kameraden te verraden bij Marnette. Een beslissing die hij met zijn leven heeft moeten bekopen.

Het lijkt me duidelijk, dat de beslissing voor die moord uit de kring rond Libert kwam. De kans is zeer groot dat het Libert zelf was die deze opdracht heeft gegeven. Het is ook opvallend dat de zwaarste feiten van de Bende van Nijvel plaats vinden na de dood van Latinus.

”Volgens mij werd Paul Latinus vermoord omdat men hem wou verhinderen te praten. De personen die hem vermoord hebben moeten dezelfde zijn dan deze die baat hadden om mij voor het Hof van Assisen te zien. Christian Smets moet de dader(s) kennen, zoals hij de dader(s) van de dubbele moord in de Herdersliedstraat moet kennen.”

Bron: verhoor Marcel Barbier | 7 november 1985

Re: Paul Latinus

the end wrote:
Ben wrote:

Karl Delombaerde in De Post van 3.11.1985

"Latinus had niet alleen dossiers over de veiligheid. Hij bezat ook het dossier Pinon over sex-orgieën in Waals-Brabant en een uitvoerig dossier over de Bonvoisin. Hij had zijn voorzorgen genomen, mocht hem iets overkomen. Bepaalde stukken had ik moeten krijgen maar dat is niet gebeurd. Daarnaast had iemand van WNP opdracht gekregen de Franse pers te contacteren om een aantal dossiers in veiligheid te brengen. Die persoon in kwestie herinnert zich de afspraak maar de stukken zelf heeft hij nooit ontvangen." Francine Latinus, de moeder van Paul, voegt daaraan toe: "En de Amerikanen voor wie Paul werkte, zouden ook enkele affaires uit laten lekken als het slecht afliep met mijn zoon. Maar tot nu toe is dat niet gebeurd."

Bovengenoemde verklaringen werden op 23 september 1985 afgelegd tijdens een ontmoeting met Hilde Geens met Francine Latinus en Karl Delombaerde.

Massart is op een bepaald moment stukken gaan halen naar Frankrijk om aan de BOB'ers van Waver te overhandigen. Toen hij een week later de stukken wilde afgeven kwam Deprêtre binnen gestormd om hem tegen te houden (staat in het verslag van de Tweede Bendecommissie, één van de bijlagen). De kans is groot dat het om bovenstaande stukken gaat. Het is ook Massart die als eerste de BOB'ers tipte over WNP en ook met het Kintex-spoor aan kwam.

Ben wrote:

Uit bijlage 5 van het verslag van de Tweede Bendecommissie (verhoor Bihay en Balfroid):
Naar hun zeggen was Deprêtre erg gekant tegen hun contacten met leden van de Veiligheid van de Staat. Om dit te bewijzen haalden zij het volgend voorbeeld aan:

"Er zijn twee aspecten. Ten eerste, gezien de druk - en ik zal het erover hebben gedurende de hele evolutie die ons toeliet de BOB te verlaten - wou de heer Deprêtre het niet dat we mensen van de Veiligheid van de Staat ondervroegen. Dit is een voorbeeld ervan. Op een gegeven moment vernemen we van de heer Massart, die zich bezighield met de afdeling Spionnage van de Veiligheid van de Staat en die ons reeds meerdere inlichtingen had gegeven, dat hij ermee akkoord ging bepaalde documenten, die zich in het buitenland bevonden, over te maken aan de heer Schlicker om hem zo in te lichten aangaande de affaires rond de Bende van Nijvel."


Samen met de heer Massart waren we aanwezig in het bureau van de heer Schlicker op het moment dat deze inlichtingen wou meedelen. Zonder verwittiging kwam de heer Deprêtre razend het bureau van de heer Schlicker binnengevallen en vroeg hem hoe het kwam dat hij die mensen van de Veiligheid van de Staat verhoorde. De heer Schlicker antwoordde hem dat dit deel uitmaakte van het onderzoek."


"Wat gebeurde er? De heer Massart nam zijn documenten op en vertrok. Het was gedaan! Naar aanleiding van de interne problemen waarmee hij was geconfronteerd, hadden we iemand gevonden die ons inlichtingen wou meedelen die we nog niet hadden, die documenten was gaan halen in Frankrijk om ze te overhandigen aan de onderzoeksrechter en die, naar aanleiding van de interventie van de heer Deprêtre, zich terugtrok. Alles was voorbij! Ik veronderstel dat de heer Deprêtre, hoogstwaarschijnlijk van de Veiligheid van de Staat, orders had gekregen om te verhinderen dat mensen van de Veiligheid van de Staat werden verhoord. Dit is mijn enige mogelijke interpretatie!"

De (WNP?)-link met Frankrijk is een interessant gegeven. Zie bijvoorbeeld de nota over de fameuze mijnheer X en de verklaringen van Kausse aan Guy Bouten.

Maar al in oktober 1983 (!) verdenken sommige leden van de Staatsveiligheid dat uiterst rechts te maken heeft met de Bende van Nijvel.

Belgisch moordcommando zou relaties hebben met uiterst rechts

De Belgische staatsveiligheidsdienst houdt het voor mogelijk dat de bende ‘de gekke doders’, die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de tien moorden bij supermarkten, contacten heeft met één van de vele rechtse, para-militaire organisaties in het land. Het doel van de overvallen op supermarkten, een wapenhandel en een wapenfabriek [moet textielfabriek zijn], waarbij getuigen werden geëlimineerd, zou het verschaffen zijn van wapens en geld aan één of meer neo-nazistische organisaties.

Bij huiszoekingen in verband met de bende stootte men vorige week namelijk op een illegale wapenhandel, waarbij niet alleen een Bulgaarse diplomaat betrokken bleek, maar ook een Belg met contacten in uiterst rechtse groeperingen (*). Het wordt zelfs niet onmogelijk geacht dat een extreem-rechtse groep in juni 1979 de mislukte aanslag pleegde op de toenmalige opperbevelhebber van de NAVO-troepen Alexander Haig om daarmee links in een slecht daglicht te stellen.

Inmiddels is bij het onderzoek naar de praktijken van enkele militante rechtse splintergroepen vanwege het stelen van geheime NAVO-documenten de Belgische Minister van Justitie, Jean Gol, in een moeilijk parket geraakt. Hem wordt verweten dat hij op de hoogte was van het infiltreren van enkele ambtenaren van de staatsveiligheidsdienst in één van de rechtse groeperingen, de Westland New Post, terwijl die ambtenaren géén melding gemaakt hebben van een dubbele moord, waarvan enkele leden van de WNP verdacht worden, en van het infiltreren in het Belgische hoofdkwartier van het leger om NAVO-documenten te ontvreemden.

Bovendien zou de allerhoogste chef van de Belgische BVD, Christian Smets, aan leden van de WNP les hebben gegeven in infiltratietechnieken en het schaduwen en opsporen van potentiële tegenstanders. De rechter-commissaris, die het onderzoek naar de gestolen NAVO-documenten leidt, mevrouw Lyna, heeft om politiebescherming moeten vragen omdat haar leven voortdurend bedreigd wordt.

Bron: De Leidsche Courant | 31 oktober 1983

(*) Gaat het hier om Willy Van Baelen? En bij wie of waar werd deze huiszoekingen van eind oktober 1983 gehouden?

Re: Paul Latinus

Aanvullend, op 10 oktober is er het Rapport club Jonathan:

Ondanks de zware politieke druk zet de Belgian Practical Shooting Association door. De federatie besluit tot de uitsluiting van alle leden van de Phenix, de Practical Shooting-club van Bultot, uit haar lijsten. Onder de leden bevinden zich verschillende eminente leden van Forces Nouvelles. Het is duidelijk dat de federatie, en meer bepaald bestuurder D., angst heeft betrokken te raken in een schandaal van kolossale politieke afmetingen.

De uitsluiting gebeurt via kortgeding. Onmiddellijk richt Bultot een nieuwe club op, de Impact Shooting Club. De meeste extreem-rechtse personen uit zijn entourage treden toe tot de nieuwe club. D., leider van de Belgian Practical Shooting Association en lid van de gerechtelijke politie van Luik, laat het hier niet bij. In oktober 1983 maakt hij een vertrouwelijk rapport op op over de verdachte activiteiten van Jean Bultot.

Ook nog op 28 oktober legt Latinus klacht neer wegens doodsbedreigingen, 2 dagen voor bovenstaand artikel in de post van Merovinger.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Paul Latinus

Uit een brief van Marcel Barbier aan René Haquin » Forum

99

Re: Paul Latinus

Mijn laatste ontmoeting met Paul Latinus dateert van maart 1984. In die tijd voelde Latinus zich bedreigd. Zijn moeder, die in Ottignies woont, kreeg te horen dat het leven van haar zoon in gevaar kwam als hij zijn mond niet hield over bepaalde dossiers.

Een van die dossiers betrof de zaak Pinon, zo genoemd naar de dokter die in 1981 onthullingen deed aan het weekblad Pour in verband met de 'ballets bleus' die in Waals Brabant belangrijke personaliteiten van de politieke wereld, het zakenleven, de rijkswacht en de magistratuur bijeenbrachten. Bij deze orgieën waren naar verluidt ook minderjarige kinderen aanwezig. Ikzelf heb deze zaak onderzocht in de loop van 1982. Ik sloot de mogelijkheid van dergelijke seksfeestjes niet uit maar ik vond geen enkele aanwijzing in verband met minderjarige kinderen. Het parket van Nijvel heeft overigens een onderzoek ingesteld en de zaak werd geseponeerd.

Maar dossiers met een schandaalluchtje leiden een bijzonder taai bestaan. Twee jaar later hoorde ik nog af en toe praten voer deze zaak. Paul Latinus beweerde dat zijn vriendin Mireille erin geslaagd was fotokopies te nemen van dit explosief dossier. Hij dacht dat een of andere ambtenaar van de Staatsveiligheid zijn vriendin had omgekocht.

Latinus was bang dat sommige militanten van Westland New Post, na de beschuldigingen en arrestaties in de herfst van 1983, weerwraak zouden nemen op hun leider. Toch gaf de leider van WNP niet de indruk van een achtervolgd man. Hij had zijn intrek genomen bij zijn vriendin in Court-Saint-Etienne, niet ver van Ottignies. Hij werd vaak opgemerkt in de cafés van de buurt. Af en toe kwam hij naar Brussel.

Midden april belde Paul Latinus Karl de Lombaerde op met de boodschap dat hij door zijn vriendin Mireille verraden werd. Hij had dit vernomen van de Amerikanen met wie hij nog altijd in contact stond en van wie hij nog altijd zijn orders kreeg. Hij vertelde ook aan zijn moeder over een rendez-vous met de Amerikanen. Op zondag 8 april, in het bos van Motte, halverwege Bousval en Ottignies, had hij zijn opdrachtgevers ontmoet en ze hadden hem bewijzen met betrekking tot het verraad van zijn vriendin laten zien.

Zijn moeder werd ongerust toen haar zoon na het weekend van Pasen drie dagen wegbleef. Dinsdagmiddag 24 april ontving de gerechtelijke politie nog een telefoontje van Latinus. Daarna ging hij op bezoek bij zijn moeder: hij bracht bloemen mee voor haar verjaardag (25 april) en vroeg geld om de remmen van zijn auto te laten herstellen. Mevrouw Latinus gaf hem een cheque van 5.000 frank. Paul vertrok om 15 uur.

Dezelfde avond, tussen 19u en 20u werd mevrouw Latinus drie maal opgebeld door Mireille, de vriendin van Latinus. De eerste maal om te vragen of Paul niet in Ottignies was. Negatief antwoord van mevrouw Latinus: Paul was al vier uur geleden vertrokken. Het tweede telefoongesprek was zeer kort: Mireille vroeg of moeder Latinus aanstuurde op een breuk tussen haar zoon en zijn vriendin; mevrouw Latinus hing op. Mireille telefoneerde nog een derde maal en zei dat mevrouw Latinus moest luisteren waarop deze laatste prompt de hoorn neerlegde.

Tegen de avond vonden Latinus en zijn vriendin mekaar in het café Grambinus in Limelette, op enkele kilometers van Court-Saint-Etienne. Wat later op de avond vertrok Latinus in een taxi; omstreeks 23 uur liet ook Mireille zich naar huis voeren. Ze vond er het lijk van Latinus, opgehangen aan telefoondraden. Geen afscheidsboodschap, geen uitleg. Paul had zijn wagen achtergelaten voor het café Grambinus in Limelette; de remmen waren niet hersteld. In de portefeuille van Latinus vonden de rijkswachters drieduizend zeshonderd frank.

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje in de gerechtelijke kringen van Brussel en Nijvel. Het parket van Nijvel opende het vooronderzoek terwijl de rijkswacht van Ottignies en de BOB van Waver de vriendin van Latinus aan een langdurig verhoor onderwierp. Vierentwintig uur later werd ze vrijgelaten. De hele pers was er als de kippen bij om het nog maar eens te hebben over de mysterieuze en dubbelzinnige persoonlijkheid van de overledene. Ze waren het er over eens dat zijn dood goed uitkwam voor een aantal mensen. De troebele rol die hij voor 1981 gespeeld had in het Front de la Jeunesse en bij de RVA, zijn geheime bezigheden na dit jaar, de diefstal van militaire documenten, de activiteiten van Westland New Post, de medewerking die hij verleende aan het gerechtelijk onderzoek, dit alles bracht mee dat Latinus talrijke vijanden had.

Het was Latinus die aan de onderzoekers bepaalde bijzonderheden meedeelde waardoor Marcel Barbier en later Eric Lammers beschuldigd konden worden in de zaak van de dubbele moord in de Herderliedstraat in Anderlecht. Het was Latinus die informatie doorgaf over de rol die ambtenaren van de Staatsveiligheid speelden in de extreem-rechtse organisaties in het algemeen en in zijn eigen organisatie in het bijzonder. Een aantal militanten van WNP verborgen hun woede niet over het 'verraad' van hun leider. Hij was de sleutelfiguur, de belangrijkste getuige in de vier onderzoeken en vooral in het onderzoek in verband met de dubbele moord. Zijn dood kwam goed uit voor verscheidene mensen. het kwam er dus op aan de omstandigheden nader te onderzoeken.

De onderzoeksrechter van Nijvel, Schlicker, gaf onmiddellijk het bevel tot een autopsie. Die vond plaats in de namiddag van 25 april. De volgende dag al liet het parket van Nijvel weten dat het onderzoek was afgesloten: Paul Latinus had wel degelijk zelfmoord gepleegd; ze hadden hem niet opgehangen. Maar drie dagen later verklaarde de rechter dat zijn onderzoek nog niet beëindigd was.

Zowel de BOB van Waver als de gerechtelijke politie van Brussel hielden zich verder met de zaak bezig, mevrouw Lyna die, in haar functie van onderzoeksrechter, Paul Latinus in beschuldiging had gesteld wegens inbreuk op de wet op de privé-milities, stelde zich heel wat vragen. Ze was niet de enige. En in de bekendenkring van Paul Latinus was iedereen, of toch bijna iedereen, ervan overtuigd dat hier geen sprake was van zelfmoord maar wel van een 'propere' moord. Twee van hen zagen een directe band tussen de dood van Latinus enerzijds en explosieve dossiers zoals de zaak Pinon en de zaak Distrigas anderzijds. Ze spraken de vrees uit dat andere WNP-militanten die net als hun leider een en ander afwisten van deze schandalen eveneens op de zwarte lijst stonden.

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

100

Re: Paul Latinus

Zaterdag 28 april om tien uur in het klein kerkje van Court-Saint-Etienne. Een twintigtal aanwezigen: twee oostfrontstrijders, een groepje militanten van Westland New Post, enkele vrienden die mevrouw Latinus omringen. Eromheen, leden van de gerechtelijke politie van Brussel, een rijkswachter in burger en een ambtenaar van de Staatsveiligheid. De kerkplechtigheid, de teraardebestelling op het kerkhof van Ottignies, alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Mevrouw Latinus voelde zich duidelijk geroepen om aan te tonen dat haar zoon geen zelfmoord gepleegd had maar integendeel het slachtoffer van een complot geworden was.

Ze sprak over een telefoontje dat ze eind januari 1984 ontvangen had: haar zoon moest ophouden zich te bemoeien met een aantal mensen en zaken - een duidelijke verwijzing naar de zaak Pinon - of hij zou binnen de acht dagen vermoord worden. Bij het buitenkomen van het kerkhof bleef mevrouw Latinus even praten met Karl de Lombaerde. Ze had het over de plannen voor een staatsgreep in België waarvan haar zoon op de hoogte was en over de contacten tussen Paul en de Moonsekte (Alsembergsesteenweg in Brussel). Volgens haar hadden leden van de sekte hem geld aangeboden voor zijn strijd tegen het communisme. 

Een zeer gekend politicus (1) had eveneens een geheime ontmoeting met Paul gehad en had hem een belangrijke som beloofd als hij bepaalde verklaringen die hij in de loop van het onderzoek had afgelegd, zou intrekken. Dit onderhoud had twee maanden geleden plaatsgevonden in een villa in een bos in Meerdael. De chauffeur van de politicus was Paul komen afhalen.

Tenslotte vertelde mevrouw Latinus dat haar zoon onlangs was aangevallen: een zekere Alain L. (2) had Latinus aangepakt in het café La Palace, maar had uiteindelijk zelf een pak rammel gekregen toen twee andere mannen tussengekomen waren. Alain L. was betrokken bij een zaak van niet-hulpverlening aan een persoon in nood (een jonge vrouw van de streek die overleed ten gevolge van een overdosis drugs). Deze Alain L. beweerde dat hij de daders kende van de moord op de dokter van Louvain-La-Neuve.

Wat het liefdesleven van haar zoon betreft, heeft mevrouw Latinus een goede herinnering bewaard aan de Spaanse vriendin Elena die haar zoon vergezelde op zijn vlucht naar Chili. Ze hadden samengeleefd tot in 1982; daarna was Elena teruggekeerd naar de Balearen. In december 1982 maakte Paul kennis met Mireille en trok hij bij haar in. De nieuwe vriendin kon het niet goed vinden met moeder Latinus en het kwam tot scheldpartijen en bedreigingen. Om die reden had mevrouw Latinus enkele maanden geleden haar telefoonnummer laten veranderen. Maar de vriendin van Paul was achter het nieuwe nummer gekomen. 

Kort voor de dood van haar zoon had mevrouw Latinus in de tuin een zak gevonden met kleren van Paul. Zijn hemden, pantalons, dassen, alles in stukken gesneden. Volgens haar stond het buiten kijf dat dit de zoveelste gemene streek van de jonge vrouw was. Als Paul dan toch - sporadisch - bij haar bleef wonen, was dat volgens zijn moeder niet omdat hij van haar hield maar omdat hij via haar valse informatie kon doorgeven aan de Staatsveiligheidsagenten met wie ze contact stond en die haar betaalden.

Bron: Operatie Staatsveiligheid | René Haquin

(1) Deze politicus was Louis Michel.
(2) Iemand enig idee wie deze Alain L. is?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube