11

Begraven in waterput? Op de vlucht met blondine? De wildste theorieën deden de ronde, tot bleek dat Vanden Boeynants ontvoerd was

Zijn favoriete pijp. En ook een achtergelaten schoen, een hoorapparaat en een injectienaald. De start van de speurtocht naar de ontvoerders van gewezen premier Paul Vanden Boeynants (toen 69) in 1989 heeft veel weg van een onnozel raadseltje. Maar in angstige tijden van de CCC en de Bende van Nijvel blijkt het bittere ernst. Met in de hoofdrol de bende rond Patrick Haemers, een geheime transactie van het losgeld in Genève, een villa in Le Touquet, een arrestatie in het station van Metz en finaal een apotheose in een warenhuis in Rio. “Ik zwoer dat ik al die tijd geen traan zou laten”, zei de betreurde VDB.

Polle Pens. Zo luidde de bijnaam van Paul Vanden Boeynants. Omdat de christelijke politicus (PSC) op door hem georganiseerde pensenkermissen al eens gretig trakteerde op bloedworst. De pensen van de slagerszoon sloegen aan, want tot tweemaal toe schopte hij het tot premier van ons land (1966-68 en 1978-79). Al waren niet al zijn daden even christelijk geïnspireerd. De flamboyante “VDB” was uiterst controversieel en na een veroordeling voor belastingontduiking een koele minnaar van Justitie. Steevast waren er verhalen over buiten de lijntjes kleuren.

En dus gonst het halfweg januari 1989 van de geruchten dat VDB gewoon het gerecht te slim af is geweest, wanneer hij plots van de aardbol verdwenen lijkt. Want sinds de 14de januari ’s avonds is hij nergens meer te bespeuren. Zijn laatste teken van leven? Het moment dat hij na het parkeren van zijn wagen naar het appartement trekt, de pijp in de mond.

“Later die avond sloeg zijn vrouw alarm”, zegt Jean-Marie Brabant, destijds hoofd van de BOB, de opsporingsbrigade van de rijkswacht. En als speurders die nacht VDB’s pijp in de ondergrondse garage terugvinden, naast één van zijn schoenen, zijn hoorapparaat én een injectienaald vreest men voor een ontvoering. “Alles wees op hevig verzet en een ontvoering na verdoving”, zegt openbaar aanklager Pierre Morlet.

Maar door wie? En heeft VDB niet gewoon alles in scène gezet? Dagenlang gonst het van de wildste complottheorieën. Dat hij begraven ligt in een waterput. Of gezien is op de vlucht met een blondine. Geen geruchten: de dreigbrieven die hij al maanden krijgt en de extra beveiliging die hij heeft gevraagd. “We wisten helemaal van niets en waren doodongerust”, zegt zoon Christian, die in het holst van de nacht meteen terugkeert van zakenreis.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Waarom ontvoerde de bende Haemers VDB? Het antwoord zou verbazend simpel kunnen zijn, de factuur van de raid in Aalst stond nog open. Huurlingen die niet betaald worden, dank u René De Witte, het deed bij mij een lampje branden.

13

Inside job. Opgezet spel. Witwasoperatie. Die zogezegde ontvoering was m.i. één van de meest over-gemediatiseerde evenementen ooit. "Fake news" avant la lettre. Wanhoopspoging van VDB om zijn vel te redden .... maar te laat. Idem wat Patrick Haemers betreft: definitief opgebrand dus hij moest sterven - praten was evt. nog een optie geweest maar dat was dan buiten zijn "beschermheren-vrouwen" gerekend.

Uitstekend , de bovenste twee opmerkingen passen uitstekenk in de aangehaalde zwartgeld trafic. Nogmaals zwart moet wit worden. Via malafide of bonafide bedrijven. Periode één en twee passen uitstekend.

15

'Het ging gewoon om het geld' - Ontvoerder van VdB huilt bij arrestatie

De 36-jarige Belgische gangster Patrick Haemers, die zaterdag door de Brziliaanse politie werd gearresteerd in Rio de Janeiro, heeft toegegeven dat hij in januari de Belgische oud-premier Paul Vanden Boeynants heeft ontvoerd. "Er zat geen enkele politieke bedoeling achter de ontvoering. Het ging gewoon om geld. Dat we Vanden Boeynants uitkozen komt omdat hij erg rijk is," zei Haemers na zijn arrestatie tegen journalisten.

Haemers bekende ook een reeks overvallen op geldtransporten, waarbij drie mensen zijn gedood. Tegelijk met Haemers werden ook zijn vrouw Denise Tyack en Axel Zeyen aangehouden. Zij zouden medeplichtig zijn aan de ontvoering. Nog twee andere ontvoerders van VDB zouden in Brazilië ondergedoken zijn. België zal Brazilië om uitlevering van deze drie vragen. De Belgische justitie vermoedde al langer dat Haemers zich in Zuid-Amerika ophield. Vorige week trok een Belgisch recherche-team naar Brazilië, na een tip van de Franse anti-terreurpolitie.

Haemers, die onder valse naam in Rio woonde, was volgens de Belgische justitie zeer verbaasd dat men hem in Brazilië had gevonden. Volgens officier van Justitie Vanlijsebeth begon hij zelfs te huilen toen de Braziliaanse en Belgische politiemensen zijn appartement in Rio binnenvielen.

Bron: Nieuwsblad van het Noorden | 29 Mei 1989

Haemers geeft ontvoering van Vanden Boeynants toe

Patrick Haemers, de meest gezochte misdadiger in België, heeft na zijn arrestatie in Brazilië toegegeven dat hij de hand heeft gehad in de ontvoering van de Belgische ex-premier Vanden Boeynants. De 36-jarige Haemers werd zaterdag in Rio de Janeiro gearresteerd, samen met zijn vrouw en een medeplichtige, Axel Zeyen.

Haemers verklaarde tegenover de pers dat zijn bende zich na een reeks overvallen op geldtransporten was gaan toeleggen op het ontvoeren van bekende en rijke personen, "zoals oud-premier Vanden Boeynants, die ruim 60 miljoen dollar bezat". Haemers en Zeyen worden verdacht van verscheidene roofovervallen en van de ontvoering van Vanden Boeynants. De voormalige premier werd op 13 februari tegen een losgeld vrijgelaten, nadat hij een maand in een villa in het Noordfranse Touquet was vastgehouden.

De twee mannen en de vrouw werden aangehouden in de zuidelijke kustwijk Barra da Tijuca, toen zij naar België opbelden. Volgens een woordvoerder van de politie zou de politie nog op zoek zijn naar twee andere Belgen die bij de zaak betrokken zijn. De Braziliaanse politie zocht al sinds half mei naar Haemers op verzoek van de Belgische autoriteiten. De Belgische politie was hem op het spoor waren gekomen door het afluisteren van de telefoon.

Haemers ontkende dat hij of zijn bendeleden banden zouden hebben met extreemrechtse of extreemlinkse groeperingen. Ook sprak hij tegen dat hij iets te maken heeft met de 'Bende van Nijvel', die een reeks bloedige overvallen op supermarkten pleegde, waarbij 28 doden vielen.

Hij vertelde dat hij in augustus 1987 toevlucht zocht in Rio de Janeiro nadat hij had weten te ontsnappen toen hij van de gevangenis van Leuven werd overgebracht naar het Paleis van justitie in Brussel. Af en toe moest hij naar het buitenland om een nieuw visum voor Brazilië te krijgen. Verder zijn Haemers en zijn vrouw enkele malen naar Brussel teruggereisd voor hun criminele bezigheden. Volgens de Braziliaanse politie beschikten de twee over een hele reeks valse paspoorten.

Bron: Nederlands dagblad: gereformeerd gezinsblad | 30 Mei 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

"Zakenman die overhoop lag met VDB bestelde ontvoering”

Maandag is het dertig jaar geleden dat de bende van Patrick Haemers ex-premier Paul Vanden Boeyenants ontvoerde. “Haemers vertrouwde me destijds toe dat hij op zijn proces zou verklappen wie hem de opdracht had gegeven. Een zakenman die met VDB in de clinch lag”, zegt Etienne Delhuvenne (67), meer dan tien jaar de advocaat van Le Grand Blond.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

17

Ik heb altijd vermoed dat de oplossing in de kern van het Atlas-dossier te zoeken was. Denk ook aan de rol van Szombat, Vander Elst, Nathan/Israël, ... Als ik een naam zou mogen uitpikken... Hopelijk krijgen we die van Delhuvenne ooit nog te horen.

Delhuvenne: "Je connais le nom de cet homme qui est revenu dans une autre affaire".

Toch weer zo frustrerend dat die Delhuvenne, een man van 67 jaar dit precies ook in zijn graf wil meenemen. Spreek toch eens gewoon verdomme, altijd A zeggen maar B nee hoor. Is er nu niemand die het heldendom ambieert?

19

Oud nieuws:

"Het is nog altijd niet duidelijk waarom en op bevel van wie Haemers en co VdB hebben ontvoerd. De Brusselse financiële advocaat Etienne Delhuvenne suggereerde in 1993 in Humo dat dat misschien wel was gebeurd op verzoek van Vander Elst en diens grote baas, de louche Luikse zakenman Léon-Francois Deferm."

Deferm, vriend van Delperdange en Cools.