131

Re: Eric Lammers

Zou mooi zijn als we deze informatie kunnen achterhalen, want er is later een dader voor deze overvallen opgepakt.

132

Re: Eric Lammers

Ik heb ondertussen al dit gevonden:

(...) Het woensdag gearresteerde trio werd aangehouden in verband met een schietpartij begin deze maand in Stavelot, waarbij twee politieagenten gewond raakten. 

Hieronder het hele artikel:

Opgepakte Belgen behoren niet tot Bende van Nijvel

De drie Belgen die de Franse politie woensdagavond in Saint-Tropez arresteerde arresteerde, behoren niet tot de Bende van Nijvel, zoals eerder in Franse politiekringen werd gesuggereerd. Dit hebben de openbare aanklager in Verviers en zijn collega in Nijvel gisteren bekend gemaakt. Ook andere Belgische en Franse autoriteiten spraken het bericht later tegen.

De Bende van Nijvel, waarvan dus nog steeds niemand is opgepakt, pleegde eind september vorig jaar twee roofovervallen op supermarkten in de omgeving van Brussel en schoten daarbij acht mensen dood. Ruim een week later schoten zij bij een overval op een supermarkt in Aalst in koelen bloede acht mensen neer, onder wie twee kunderen. 

Het woensdag gearresteerde trio werd aangehouden in verband met een schietpartij begin deze maand in Stavelot, waarbij twee politieagenten gewond raakten. Ook worden zij verdacht van geweldadige roofovervallen in Charleroi en Verviers. Tegen het drietal loopt een door Interpol verspreid Belgisch arrestatiebevel. Volgens zegslieden zijn de Belgen Eric S. (22), Jean-Charles V. (25) en Pietro M. (21), drie dagen geschaduwd door de samenwerkende polities van Marseille, Toulon en Saint Tropez. 

Bij hun aanhouding waren de drie in het bezit van een gestolen auto en valse papieren. Voor deze overtredingen zullen ze in Frankrijk worden voorgeleid en in afwachting van hun uitlevering in hechtenis blijven.

Bron: Leidsch Dagblad | 20 juni 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

133

Re: Eric Lammers

Ben bedankt voor de info, wat opvalt is de de namen niet overeenkomen in de kranten artikelen. Tevens blijft bij me de vraag opkomen wat de reden was om de feiten eerst te koppelen aan de Bende van Nijvel.

134

Re: Eric Lammers

eenhoorn wrote:

Tevens blijft bij me de vraag opkomen wat de reden was om de feiten eerst te koppelen aan de Bende van Nijvel.

Er was in die periode heel wat zenuwachtigheid waardoor bepaalde feiten snel aan de Bende van Nijvel gekoppeld werden. Het is dus niet omdat een journalist of een agent zegt dat er een mogelijke link is met de Bende van Nijvel, dat er ook effectief een link is. Denk bv. ook aan de moord op twee agenten aan het Colruyt-warenhuis van Aalst in 1992. Onmiddellijk dacht men aan een terugkeer van de Bende van Nijvel, ook al waren we 7 jaar verder.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

135

Re: Eric Lammers

(...) Eric Lammers (...) werkt momenteel [in 2004] als zaakvoerder van het Bureau Européen d’Investigations (BEI), een privé-detectivebureau dat over geen enkele wettelijke vergunning beschikt. De firma BEI wordt geleid door Michel Thirion, een oudgediende van de Belgische militaire inlichtingendienst.

Gelet op de zware veroordelingen die Lammers heeft opgelopen, is het uitgesloten dat hij van het ministerie van Binnenlandse Zaken een vergunning zou krijgen om als privé-detective aan de slag te kunnen. Bovendien beschikt BEI sinds 1998 over geen enkele vergunning meer en functioneert de firma bijgevolg momenteel in de illegaliteit. De beroepsorganisatie Union professionelle nationale des détectives privé, geleid door privé-detective Bob Louvigny, signaleerde die misstanden aan Binnenlandse Zaken, zo meldde de krant Le Soir. Inmiddels heeft het parket van Luik een onderzoek opgestart naar de activiteiten van Lammers en zijn zakenpartner Thirion.

Het Bureau Européen d’Investigations presenteert zich als een “Europese consultantkantoor” dat op internationaal niveau opereert en over een wereldwijd netwerk van filialen en/of correspondenten beschikt. In eigen land beweert BEI in de jaren tachtig een voorloper te zijn geweest inzake de bescherming van vips met gepantserde voertuigen. Voorts biedt de onderneming haar diensten aan bij het traceren van vluchtkapitaal in fiscale paradijzen, economische spionage en het opsporen van vermiste kinderen.

Oprichter en bedrijfsleider van BEI is de Luikenaar Michel Thirion (56), een voormalige paracommando en ex-lid van de militaire inlichtingendienst. Zowat tien jaar geleden werkte Thirion zich in de kijker toen hij na de arrestatie van Omob-topman Leon Lewalle zijn diensten aanbood bij de verzekeringsmaatschappij. De privé-detective bezwoer de directie van Omob dat Lewalle, in samenwerking met een aantal PS-politici, een veel groter bedrag had verduisterd dan door het gerecht werd aangenomen. Thirion beweerde dat hij, uiteraard tegen betaling, in staat was om de verdwenen miljarden op te sporen. Uiteindelijk bleek er van zijn verhalen niets te kloppen.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

136

Re: Eric Lammers

mabou wrote:

Eric Lammers, destijds een kopstuk van het extreemrechtse Westland New Post, is terug op Belgische bodem. Leden van het FAST-team van de federale politie wisten hem op te sporen in Servië.

Waar in Servië? Is Lammers in verband te brengen met Marinko Radujkov?

Ben wrote:

Lammers is op 2 september 1960 geboren in La Hestre, vlakbij La Louvière.

Ook weer toeval. Op een steenworp van Morlanwelz dus, de thuisbasis van Carmelo Bongiorno.

Re: Eric Lammers

Uit het verslag van de Eerste Bendecommissie en het verhoor van Albert Raes:

Na het werkbezoek van de onderzoeksrechter [21 oktober 1983] Lyna werd door getuige [Albert Raes] een brief verzonden aan de procureur des Konings om hem de door de Veiligheid van de Staat verzamelde informatie over de WNP mee te delen. Daarin was onder meer sprake van een Franse staatsburger die mogelijk behoorde tot de inlichtingendienst van de WNP.

Eveneens werd in deze brief gesproken over de voorzitter van het Front de la Jeunesse die de intentie had een paspoort te leveren aan Lammers (vervolgd voor de dubbele moord in de Herderliedstraat) teneinde te kunnen vluchten naar net buitenland.

(…) Op 21 december 1983 wordt aan de Procureur-Generaal een nota gestuurd over precieze punten inzake de WNP. (…) Verder wordt in deze nota ook individuele inlichtingen verstrekt over bepaalde WNP-leden (onder meer Lammers). Ook wordt gemeld dat voor bepaalde gelegenheden (een automobielwedstrijd) de organisatoren een beroep deden op het Front de la Jeunesse als ordedienst (waaronder Lammers).

Getuige [Albert Raes] wijst daarbij op de praktijken van allerhande publieke en private opsporingsdiensten die zich als leden van de Veiligheid van de Staat voordoen (uiteraard kan dit de faam van de Veiligheid van de Staat schaden).

Re: Eric Lammers

Gezien het nieuws van vorig weekend aangaande Michel Libert en de WNP, lijkt het mij opportuun om nog even de verklaringen van Eric Lammers van 22 oktober 2014 in herinnering te brengen » www.youtube.com

Re: Eric Lammers

dolorean wrote:

Het is overigens bij Lammers dat de politie een kogelvrije vest heeft gevonden, die in 1983 gestolen werd in het bedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse, een diefstal die wordt toegeschreven aan de ongrijpbare Bende van Nijvel. Lammers heeft gezegd dat hij die vest - in feite een prototype, want de uiteindelijke vorm van de vesten was op het moment van de diefstal nog niet af - gekocht heeft bij een voormalig lid van het Front de la Jeunesse

Klopt deze info die op deze website staat of was het toch een andere kogelvrije vest? Als het een prototype-vest van Wittock was, zitten we toch op een spoor?

Ben wrote:

Vanaf 4 oktober 1983 tot 27 juni 1984 heeft Lammers ook in de gevangenis gezeten. Tijdens die periode kreeg hij verschillende bedreigingen en druk van Nemry (Lammers vertelt in het verhoor niet waarover deze bedreigingen gaan). Dat was volgens Lammers de reden waarom hij wou ontsnappen. Daarom vroeg hij aan zijn ouders om een kogelvrije vest te kopen. Het was Alain Weykamp die voor 1.400 frank een kogelvrije vest heeft verkocht aan de vader van Eric Lammers. Nadien heeft hij ontdekt dat deze vest was gemaakt door een "firma in Temse". Lammers vermoedt dat Weykamp deze vest zelf van iemand heeft overgekocht.

Heeft de Bende van Nijvel binding met uiterst rechts?

Het staat zo goed als vast dat de Bende van Nijvel bindingen heeft met uiterst rechtse kringen. Tot dit besluit kwamen de speurders nadat is gebleken dat een kogelvrije vest, dat reeds in januari [1985] tijdens een huiszoeking werd gevonden bij de rechtse militant Eric Lammers te Brussel, door de Bende van Nijvel gestolen werd te Temse (*) op 10 oktober 1983. (**)

Lammers is één van de leiders van de extreem-rechtse privémilitie Westland New Post (WNP). Hij zit thans een gevangenisstraf van 6 jaar uit wegens een reeks overvallen, die hij in 1984 pleegde, en zal volgend jaar voor het assisenhof van Brabant verschijnen als verdachte van de moord in september 1983 (***) op een echtpaar in de Herdersliedstraat te Anderlecht.

Bij een overval op het zeilmakersbedrijf Wittock-van Landeghem op 10 oktober 1983 (**) te Temse, die wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel en waarbij één persoon werd gedood en één zwaar gewond, werden 7 kogelvrije vesten van een nieuw en onbekend type gestolen.

Tijdens de huiszoeking bij Eric Lammers, begin dit jaar, werd een kogelvrije vest gevonden. Pas nu, bijna een jaar later, zijn de speurders tot de vaststelling gekomen dat dit vest één van de zeven is die te Temse werden gestolen (*). Lammers verklaarde aan de politie dat hij het vest had gekocht van een andere uiterst rechtse militant, één van de leiders van het Front de la Jeunesse te Brussel. Hij had er ruim 10.000 frank voor betaald.

De speurders zijn nu op zoek naar de man die het vest aan Lammers verkocht en hopen langs hem om het ware gezicht van de Bende van Nijvel te ontmaskeren.

Bron: Het Laatste Nieuws | 23 december 1985

(*) Bij mijn weten klopt dit niet. De vest van Lammers zou niet één van de zeven gestolen vesten zijn. Wel werd er door de spuerders vastgesteld dat zijn vest afkomstig was van en gemaakt was door de firma Wittock-Van Landeghem. Maar zoals reeds aangehaald werd op dit forum, produceerde en verkocht deze firma nu eenmaal kogelvrije vesten. Ze maakte er zelfs reclame voor in de Gouden Gids en in gespecialiseerde tijdschriften.

(**) De journalist maakt hier een fout. De feiten in Temse werden op 10 september 1983 gepleegd.

(***) De journalist maakt hier een fout want deze moord gebeurde op 18 februari 1982. Op 10 september 1983 werden wel de feiten in Temse gepleegd.

Uittreksel uit het boek 'Les Tueurs Fous' van Gilbert Dupont:

Fausse piste, là aussi: il n’a jamais été démontré que le gilet pare-balles retrouvé chez Lammers provenait du lot volé à Tamise par les tueurs du Brabant.

Dezelfde laatste zin werd als volgt (slecht) vertaald in het boek 'De Bende' van Gilbert Dupont:

Eind december 1985 raakt bekend dat een kogelvrije vest is teruggevonden bij de Brusselaar Eric Lammers. Deze militant van de neo-nazistische organisatie Westland New Post (WNP) is in september 1983 in beschuldiging gesteld voor een dubbele moord in Anderlecht op 18 februari 1982, feiten waarvoor Lammers in de zomer van 1987 wordt vrijgepleit. Na zijn voorlopige vrijlating in 1985 raakt Lammers betrokken bij een aantal diefstallen, waarin zijn vader Maurice eveneens een rol speelt. Het is precies in het kader van dit onderzoek dat de kogelvrije vest bij Lammers wordt ontdekt. Hij verklaart ze voor zo’n slordige 10.000 frank gekocht te hebben van Alain Weykamp, een extreem-rechts militant en vriend van oud-rijkswachter Madani Bouhouche. Er wordt echter ontkend dat de bij Lammers teruggevonden vest afkomstig is uit Temse.

Re: Eric Lammers

Uit het interview met Eric Lammers:

Pourquoi aviez-vous tellement peur (de Nemry ?) que vous avez demandé à votre père de vous fournir un gilet pare-balles à votre sortie de prison?

C’est Nemry qui avait peur de moi. Et avec raison, je voulais le tuer.