Uit het verslag van de Eerste Bendecommissie en het verhoor van Albert Raes:

Na het werkbezoek van de onderzoeksrechter [21 oktober 1983] Lyna werd door getuige [Albert Raes] een brief verzonden aan de procureur des Konings om hem de door de Veiligheid van de Staat verzamelde informatie over de WNP mee te delen. Daarin was onder meer sprake van een Franse staatsburger die mogelijk behoorde tot de inlichtingendienst van de WNP.

Eveneens werd in deze brief gesproken over de voorzitter van het Front de la Jeunesse die de intentie had een paspoort te leveren aan Lammers (vervolgd voor de dubbele moord in de Herderliedstraat) teneinde te kunnen vluchten naar net buitenland.

(…) Op 21 december 1983 wordt aan de Procureur-Generaal een nota gestuurd over precieze punten inzake de WNP. (…) Verder wordt in deze nota ook individuele inlichtingen verstrekt over bepaalde WNP-leden (onder meer Lammers). Ook wordt gemeld dat voor bepaalde gelegenheden (een automobielwedstrijd) de organisatoren een beroep deden op het Front de la Jeunesse als ordedienst (waaronder Lammers).

Getuige [Albert Raes] wijst daarbij op de praktijken van allerhande publieke en private opsporingsdiensten die zich als leden van de Veiligheid van de Staat voordoen (uiteraard kan dit de faam van de Veiligheid van de Staat schaden).

Gezien het nieuws van vorig weekend aangaande Michel Libert en de WNP, lijkt het mij opportuun om nog even de verklaringen van Eric Lammers van 22 oktober 2014 in herinnering te brengen » www.youtube.com

dolorean wrote:

Het is overigens bij Lammers dat de politie een kogelvrije vest heeft gevonden, die in 1983 gestolen werd in het bedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse, een diefstal die wordt toegeschreven aan de ongrijpbare Bende van Nijvel. Lammers heeft gezegd dat hij die vest - in feite een prototype, want de uiteindelijke vorm van de vesten was op het moment van de diefstal nog niet af - gekocht heeft bij een voormalig lid van het Front de la Jeunesse

Klopt deze info die op deze website staat of was het toch een andere kogelvrije vest? Als het een prototype-vest van Wittock was, zitten we toch op een spoor?

Ben wrote:

Vanaf 4 oktober 1983 tot 27 juni 1984 heeft Lammers ook in de gevangenis gezeten. Tijdens die periode kreeg hij verschillende bedreigingen en druk van Nemry (Lammers vertelt in het verhoor niet waarover deze bedreigingen gaan). Dat was volgens Lammers de reden waarom hij wou ontsnappen. Daarom vroeg hij aan zijn ouders om een kogelvrije vest te kopen. Het was Alain Weykamp die voor 1.400 frank een kogelvrije vest heeft verkocht aan de vader van Eric Lammers. Nadien heeft hij ontdekt dat deze vest was gemaakt door een "firma in Temse". Lammers vermoedt dat Weykamp deze vest zelf van iemand heeft overgekocht.

Heeft de Bende van Nijvel binding met uiterst rechts?

Het staat zo goed als vast dat de Bende van Nijvel bindingen heeft met uiterst rechtse kringen. Tot dit besluit kwamen de speurders nadat is gebleken dat een kogelvrije vest, dat reeds in januari [1985] tijdens een huiszoeking werd gevonden bij de rechtse militant Eric Lammers te Brussel, door de Bende van Nijvel gestolen werd te Temse (*) op 10 oktober 1983. (**)

Lammers is één van de leiders van de extreem-rechtse privémilitie Westland New Post (WNP). Hij zit thans een gevangenisstraf van 6 jaar uit wegens een reeks overvallen, die hij in 1984 pleegde, en zal volgend jaar voor het assisenhof van Brabant verschijnen als verdachte van de moord in september 1983 (***) op een echtpaar in de Herdersliedstraat te Anderlecht.

Bij een overval op het zeilmakersbedrijf Wittock-van Landeghem op 10 oktober 1983 (**) te Temse, die wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel en waarbij één persoon werd gedood en één zwaar gewond, werden 7 kogelvrije vesten van een nieuw en onbekend type gestolen.

Tijdens de huiszoeking bij Eric Lammers, begin dit jaar, werd een kogelvrije vest gevonden. Pas nu, bijna een jaar later, zijn de speurders tot de vaststelling gekomen dat dit vest één van de zeven is die te Temse werden gestolen (*). Lammers verklaarde aan de politie dat hij het vest had gekocht van een andere uiterst rechtse militant, één van de leiders van het Front de la Jeunesse te Brussel. Hij had er ruim 10.000 frank voor betaald.

De speurders zijn nu op zoek naar de man die het vest aan Lammers verkocht en hopen langs hem om het ware gezicht van de Bende van Nijvel te ontmaskeren.

Bron: Het Laatste Nieuws | 23 december 1985

(*) Bij mijn weten klopt dit niet. De vest van Lammers zou niet één van de zeven gestolen vesten zijn. Wel werd er door de spuerders vastgesteld dat zijn vest afkomstig was van en gemaakt was door de firma Wittock-Van Landeghem. Maar zoals reeds aangehaald werd op dit forum, produceerde en verkocht deze firma nu eenmaal kogelvrije vesten. Ze maakte er zelfs reclame voor in de Gouden Gids en in gespecialiseerde tijdschriften.

(**) De journalist maakt hier een fout. De feiten in Temse werden op 10 september 1983 gepleegd.

(***) De journalist maakt hier een fout want deze moord gebeurde op 18 februari 1982. Op 10 september 1983 werden wel de feiten in Temse gepleegd.

Uittreksel uit het boek 'Les Tueurs Fous' van Gilbert Dupont:

Fausse piste, là aussi: il n’a jamais été démontré que le gilet pare-balles retrouvé chez Lammers provenait du lot volé à Tamise par les tueurs du Brabant.

Dezelfde laatste zin werd als volgt (slecht) vertaald in het boek 'De Bende' van Gilbert Dupont:

Eind december 1985 raakt bekend dat een kogelvrije vest is teruggevonden bij de Brusselaar Eric Lammers. Deze militant van de neo-nazistische organisatie Westland New Post (WNP) is in september 1983 in beschuldiging gesteld voor een dubbele moord in Anderlecht op 18 februari 1982, feiten waarvoor Lammers in de zomer van 1987 wordt vrijgepleit. Na zijn voorlopige vrijlating in 1985 raakt Lammers betrokken bij een aantal diefstallen, waarin zijn vader Maurice eveneens een rol speelt. Het is precies in het kader van dit onderzoek dat de kogelvrije vest bij Lammers wordt ontdekt. Hij verklaart ze voor zo’n slordige 10.000 frank gekocht te hebben van Alain Weykamp, een extreem-rechts militant en vriend van oud-rijkswachter Madani Bouhouche. Er wordt echter ontkend dat de bij Lammers teruggevonden vest afkomstig is uit Temse.

Uit het interview met Eric Lammers:

Pourquoi aviez-vous tellement peur (de Nemry ?) que vous avez demandé à votre père de vous fournir un gilet pare-balles à votre sortie de prison?

C’est Nemry qui avait peur de moi. Et avec raison, je voulais le tuer.

Iemand schreef een paar dagen geleden volgend bericht over Eric Lammers op de FB-pagina van Michel Leurquin:

"interview d' Eric Lammers: Que doit ont en penser a partir de 19 secondes "oui mais comme (ON) étaient conditionner" ont sent un léger malaise... il dis s’être complétement repenti il pourrai donc aider a avancer et y voir plus clair, car il dois connaitre de gros secrets de famille"

Op dat bericht antwoordde Jean-Claude Marlair, die de afgelopen jaren heel wat gesprekken heeft gehad met Eric Lammers, gisteren als volgt:

"Il connait très bien les tueurs, il en a faire part a la CBW, et ne font rien, car pas de preuves matériel?"

Eric Lammers zou de Bende van Nijvel-daders heel goed kennen. Lammers zou die info ook aan de CWB hebben overgemaakt. De cel zou daar niets mee doen omwille van het gebrek aan materiële bewijzen? Wat moeten we van deze quote van Marlair nu weer denken?

146

Ik denk dat de CWB al een hele tijd leden van de WNP in het vizier heeft, maar ze niets ten laste kan leggen wegens gebrek aan bewijzen. Daarom hebben ook 3 speurders de cel verlaten omdat ze overtuigd waren van de betrokkenheid van Libert en co. De wandeling van Ruth en Lammers in het bos van Houssière op 5 november 1986, net voor de vondst van de wapens blijft toch ook een gebeurtenis die je op z'n minst de wenkbrauwen doet fronsen.

147

Merovinger wrote:

Volgens dit artikel is Lammers begin april 1988 niet teruggekeerd uit penitentiair verlof. Ook zou Lammers al eens in 1985 verdwenen zijn, vlak voor de supermarktmoorden.

De link in dit artikel werkt niet meer. Dit is de bewuste passage uit het artikel:

(...) Een in de gevangenis verblijvende leider van Westland New Post, Eric Lammerts (sic), keerde vorige week niet terug van verlof, terwijl hij over enkele weken in vrijheid zou worden gesteld. Rook hij onraad? Opmerkelijk is dat hij in 1985 ook al eens verdween, vlak voor de supermarktmoorden. Hij werd niet in de gaten gehouden.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant | 7 april 1988

Het volledige artikel kan je hier lezen » krantenbankzeeland.nl

Ik heb deze informatie nog nooit ergens anders gelezen. Het is me dus niet duidelijk op basis van welke informatie dit geschreven wordt. Volgens mij ziet zijn tijdlijn voor de jaren '80 er zo uit:

  • 4 Oktober 1983: Arrestatie Eric Lammers

  • 27 Juni 1984: Einde voorlopige hechtenis van Eric Lammers.

  • 24 April 1985: Arrestatie Eric Lammers

  • 25 Mei 1987: Uitspraak hof van Assisen in de zaak-Herderliedstraat. Vrijspraak Eric Lammers

  • Laatste weekend van februari 1988: Lammers keert niet terug uit penitentiair verlof. Hij zat op dat moment vast in de gevangenis van Verviers wegens diefstal.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube