71

P-51: Ik ben dezelfde mening toegedaan als Spectator Of Life en CleverTrevor: ik zie geen band tussen de CCC en de Bende. Maar als die toch zou bestaan: de CCC is opgerold: waarom zijn ze er dan niet in geslaagd de top ervan - dezelfde als die van de Bende, bij veronderstelling - ook op te rollen? Graag bewijzen. Wij zien geen bewijzen, vandaar dat we er van uitgaan dat er geen band is.

72

Bewijzen lijken mij in deze overbodig ... de politiek had op een bepaald ogenblik nood aan geloofwaardigheid en de CCC'ers waren bij voorbaat de meest geschikte lieden om opgeofferd te worden. Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom zij wel en de diverse uitvoerders van de Bende van Nijvel niet? Bekijk het tegen de (geo-) politieke achtergrond van die tijd en dan kun je zelf bepaalde conclusies trekken.

Het was in feite ook niet de bedoeling om de CCC op te doeken. Ondanks het feit dat de identiteit van Pierre Carette al meer dan een jaar gekend was - en er ook getipt was waar hij gevonden kon worden - werd de CCC met rust gelaten en heeft de CCC nog heel wat aanslagen kunnen plegen. Het is eerder een beetje per toeval dat vier (van de hoevelen?) CCC-leden in Namen werden opgepakt.

Aan de basis van deze arrestaties liggen twee overijverige agenten van de staatsveiligheid. De top van de staatsveiligheid kon met de heldendaad van deze twee agenten eigenlijk absoluut niet mee lachen. De twee agenten hebben het dan ook mogen gaan uitleggen bij Raes en hebben stank voor dank gekregen. Niets van erkenning noch promotie. Gerald Damseaux beschrijft in zijn boek haarfijn hoe het er aan toegegaan is. En toevallig werd de informant van de staatsveiligheid binnen de CCC gerund door Christian Smets. Smets die niets deed met de info van de WNP en eveneens niets deed om de CCC op te sporen en voortijdig te stoppen.

En waar zit ook nog de rest van de CCC? Want op bepaalde momenten werden heel wat bomaanslagen tegelijkertijd uitgevoerd. Daar heb je al redelijk wat logistieke hulp voor nodig. Enkel de vier leden die opgepakt werden in de Quick van Namen zijn gekend en veroordeeld. Naar de rest is er nooit gezocht, noch naar de financiers. Zo werd de huur van een schuilplaats van de CCC nog jaren na de veroordeling van de vier gekende daders gewoon doorbetaald. Door wie en waarom?

Daarnaast is er nog een verschil. De CCC'ers hebben 'slechts' (en per ongeluk) twee brandweerlui gedood. De bendeleden hebben echter 28 doden (in hoofdzaak brave winkelende burgers en kinderen) en 40 gewonden op hun kerfstok en dan nog ogenschijnlijk zonder enig motief. Met de CCC-leden kon de overheid (of Jean Gol?) makkelijk mee wegkomen maar met de Bende van Nijvel zou dat andere koek kunnen zijn.

74

Interessant om het boek te lezen...

  • de band tussen Smets en de Bende is niet aangetoond, wel met WNP. De band tussen Smets en de CCC, in de zin dat Smets organisator was of iets dergelijks is niet aangetoond. "niets deed met de info": hij gaf ze niet door, dus hij deed wel iets: wachten. Misschien om de boel verder te laten verzieken. Dit deed Smets bij WNP, maar als ik me niet vergis ook bij extreem links vooraleer van de CCC sprake was.

  • financiering: mogelijks een andere financiering dan de Bende

  • als de SV werkt als elke andere organisatie: de top wil niet voorbij gestoken worden door de basis.

Grootste roof van springstof in ons land – 815 kg explosieven weg uit steengroeve

Onbekenden hebben zondagnacht 815 kg explosieven ontvreemd in een steengroeve te Ecaussines, tussen Nijvel en Bergen. Dat is meteen de grootste roof van die aard in ons land. Met zo een lading kan gemakkelijk een hele straat de lucht in gaan.

Eigenaardig is wel dat de rovers – terroristen of misdaadprofessionelen? – de slaghoedjes om de springstof tot ontploffing te brengen te Ecaussines hebben gelaten. Zijn ze die vergeten of hadden zij ze niet nodig?

De diefstal te Ecaussines is pas dinsdag bekend geraakt maar gebeurde tijdens het weekeinde. Hij is de zoveelste in het rijtje na die van een gelijkaardige maar bescheidener roof van explosieven in een steengroeve te Esneux, een wapenroof te Vielsalm en de ontvreemding van legermunitie op de basis van Florennes.

Alhoewel ook in kringen van het gerecht verbanden worden gezocht tussen deze reeks diefstallen, weigert men voorlopig elke informatie, zeker wat betreft de recente diefstal te Ecaussines. Ook de directie van de steengroeve Scoufflenil, waar de recentste roof gebeurde, onthield zich dinsdag van alle commentaar. Toch slaagden wij erin het verloop van de gebeurtenissen weer samen te stellen.

Beroepswerk

De steengroeve van Ecaussines werd vorige maand, mei, reeds tweemaal door onbekenden bezocht. Telkens werd getracht de poorten, die toegang geven tot de explosieven, open te breken. Een eerste keer hadden de dieven blijkbaar niet voldoende zwaar materiaal bij om te slagen in hun poging. Een tweede keer werden ze gestoord door arbeiders die terug aan de slag gingen.

De derde keer, afgelopen zondag, was het blijkbaar wel raak. De dieven, die ten minste met zijn drieën moeten geweest zijn, hebben de sloten van de twee eerste deuren laten springen. Nadat ze daar waren in geslaagd, werd de derde deur, die gepantserd was, met een snijbrander aangepakt. De elektriciteit die ze daar voor nodig hadden, werd afgetapt van een nabije pyloon. Een en ander wijst duidelijk op specialistenwerk, mogelijks terroristen of een perfect georganiseerde bende die verkopers op de zwarte markt bevoorraadt.

Men is er nog niet achter gekomen hoe de rovers ter plaatse zijn geraakt. Wel neemt men aan dat zij zich verplaatsten met een bestelwagen. De bende moet erg goed op de hoogte geweest zijn van de plaats waar de munitie van de steengroeve zich bevond, want die ligt op een eenzame plaats die moeilijk te bereiken is.

Bron: Het Laatste Nieuws | 6 juni 1984

De auto die de CCC op 1 mei 1985 deed ontploffen in de Stuiversstraat in Brussel, werd een jaar daarvoor, op 10 mei 1984, al gestolen (ook de Bende van Nijvel en Bouhouche en Beijer stalen hun auto's lang op voorhand voor ze te gebruiken).

  • Kent er iemand het type en kleur van deze auto?

  • Werd deze auto drie dagen na zijn diefstal gebruikt bij de overval op de kazerne van de Ardense jagers in Vielsalm op 13 mei 1984?

  • Waar heeft de CCC deze auto, met de oorspronkelijke nummerplaten, een jaar lang verborgen kunnen houden?

  • Wie is A.P.?

  • Heeft er iemand meer info over de diefstal en de schuilplaats van deze auto?

Bomauto jaar geleden in Luik gestolen

De bomauto blijkt bijna een jaar geleden gestolen te zijn in Luik. De wagen verdween op 10 mei 1984. Als vermoedelijke dader van deze diefstal wordt gezocht naar zekere A.P., 33 jaar, zonder vaste verblijfplaats. De auto droeg nog steeds de oorspronkelijke nummerplaten.

Bron: Het Laatste Nieuws | 2 mei 1985

77

Merovinger wrote:
  • Kent er iemand het type en kleur van deze auto?

Een bestelwagen van het merk Toyota.

Non semper ea sunt quae videntur

78

Belgische rijkswacht vindt sporen CCC - Ontstekingsmechanismen ontdekt

De Belgische rijkswacht heeft in een verlaten opslagplaats in Haren (een deelgemeente van Brussel) een honderdtal gebruiksklare ontstekingsmechanismen gevonden. Dat hebben Belgische kranten eergisteren gemeld.

Op de muren in de opslagplaats zijn in rode verf de letters CCC gespoten (*), afkorting van "Strijdende Communistische Cellen", de terreurorganisatie die sinds begin oktober 1984 al 24 aanslagen in België heeft gepleegd.  Verder zei de Belgische Justitie over bewijzen te beschikken, dat bij een aanslag van de CCC op 4 november op een kantoor van de Generale Bankmaatschappij in Charleroi, de in Charleroi geboren Pierre Carette aanwezig was. Dat zou blijken uit foto- en filmmateriaal. Het Brusselse parket bewaart hierover het grootste stilzwijgen.

Pierre Carette was het laatst in Brussel werkzaam als drukker. Hij is vorig jaar oktober, vlak voor de CCC met haar bomaanslagen begon, spoorloos verdwenen. Zijn naam werd al genoemd in verband met de in 1979 in België gepleegde aanslag op de toenmalige opperbevelhebber van de NAVO, generaal Haig.

Sympathisant

Van de 33-jarige Carette is in elk geval bekend dat hij een sympathisant is van de Franse terreurorganisatie Action Directe. In mei 1982 kreeg hij op de autoweg tussen Brussel en Parijs, nabij Compiègne een auto-ongeval. Hij was toen in het gezelschap van Nathalie Menignon, van wie men meent te weten dat zij lid is van de Action Directe. In de verongelukte auto werden vijftienduizend vlugschriften gevonden van Action Directe. De man is voor het laatst begin oktober 1984 gezien in de trein van Brussel naar Parijs.

De ontstekingsmechanismen zouden vorige week maandag al ontdekt zijn in een opslagplaats op het industrieterrein in Haren. Naar men aanneemt heeft de politie een tip gekregen. De politie zette de omgeving af.

Bron: Reformatorisch Dagblad | 18 November 1985

(*) Dat maakt het wel heel gemakkelijk voor de speurders. smile

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Kritiek

In België wordt in toenemende mate kritiek geleverd op de terreurbestrijding door de overheid. Na dertien aanslagen op met de NATO verwante doelwitten door de "strijdende communistische cellen" (CCC) heeft de Belgische justitie nog geen spoor van de daders. Anonieme NATO-functionarissen hebben zich gisteren beklaagd over de traagheid en de ondoelmatigheid waarmee gereageerd wordt op de dreigementen die de CCC aan het adres van "Amerikaanse militairen en hun handlangers" hebben gericht.

Bron: De Telegraaf | 22 januari 1985

Merovinger wrote:

In de krant De Telegraaf van 28-02-1985 is er sprake van een roof van explosieven uit steengroeven in Luxemburg, de aanwezigheid van een rode BMW met Nederlandse kenteken en een Joegoslaaf (of Albanees) die banden zou hebben met de CCC en die gezocht werd door de Belgische en West-Duitse politie. De man werd door de politie in zijn been geschoten. Heeft er iemand meer info over deze man of over deze feiten? 

Bron: De Telegraaf | 28.02.1985

http://nsm08.casimages.com/img/2014/10/08//14100801280314738712594546.jpg
http://nsm08.casimages.com/img/2014/10/08//14100801280314738712594547.jpg

Heeft er ondertussen iemand meer info over deze Joegoslaaf/Albanees. Over wie gaat het? De man werd door de politie in de benen geschoten. Het artikel dateert van 28 februari 1985 dus moet de gebeurtenis (schot in de benen) kort ervoor gebeurd zijn. Hoe lang is deze man in 1985 in de cel gebleven? Mankte hij daarna?