Merovinger wrote:
Ben wrote:

Onderstaand verhaal verscheen in het weekblad Humo enkele weken na de bloedige overval in Beersel. Het is absoluut niet bewezen dat onderstaande feiten gelinkt kunnen worden aan de bende die enkele uren later het Delhaize-warenhuis van Beersel zal overvallen:

Vrijdag 7 oktober, om 16u00: een Renault met Franse nummerplaat en een zwarte Volkswagen Golf met drie inzittenden, betwisten elkaar een parkeerplaats ter hoogte van het nummer 25 van de Frankrijklei [in Antwerpen]. Eén van de inzittenden van de zwarte Golf stapt uit en slaat prompt de voorruit van de Renault aan diggelen. Daarna slaat de Golf op de vlucht. Een kwartier later merkt een bediende in de ondergrondse parkeergarage van het Crest-hotel diezelfde zwarte Golf. In de wagen zitten twee personen. Een derde persoon prutst aan een Cadillac. "Is dat uw wagen?" vraagt de bediende.

De man bij de Cadillac knikt van ja. Toch blijft de bediende argwaan koesteren. Hij noteert de nummerplaat van de Golf. Onmiddellijk wordt hij op een vuistslag in volle gelaat getrakteerd. De bediende ontkomt en roept een collega te hulp. Wanneer zij terug naar de zwarte Golf lopen, worden zij op vuurschoten onthaald. De Golf giert weg.

De Golf wordt door de politie geseind. Niet ver van het Crest-hotel hebben de gangsters ondertussen een bruine Alfa Romeo gekraakt. De twee auto's rijden naar de GB-vesting, aan de Prins Boudewijnlaan, in Edegem. Daar wordt de Golf achtergelaten en de reis wordt met de Alfa in de richting van Brussel verder gezet. De politie vindt de Golf, binnenin werd een brandblusser leeggespoten. Controle wijst uit dat de Golf op de luchthaven van Zaventem werd gestolen.

Omstreeks 18u30 loopt het bericht binnen dat er in Rumst een poging werd ondernomen om met geweld een wagen te stelen. Getuigen zagen daar eveneens een bruine Alfa Romeo wegrijden. Even later duikt de bruine Alfa op aan de Makro-parking te Machelen-Vilvoorde, dicht bij de E10 (momenteel de E19, red). Een automobilist wordt er met een mes bedreigd: men heeft het op zijn auto gemunt. De overval mislukt en de gangsters vluchten.

Bron: Humo | 27 oktober 1983

Aanvullend aan bovenstaand artikel van 27 oktober 1983 uit de Humo zijn hieronder nog twee artikels uit het Nieuwsblad van 8 en 10 oktober 1983.

Klungelende autodieven ontsnappen aan speraktie

Vrijdagnamiddag [7 oktober 1983] zorgden drie onbekende autodieven er op nog geen twintig minuten tijd voor, dat de Antwerpse politie de handen meer dan vol had. Toen in de vroege vooravond het alarm werd afgeblazen, doordat de gezochten – vermoedelijk Arabieren – ontkomen waren in de richting van Brussel, viel de balans nog mee: een stukgeslagen autoruit en enkele schoten, die voor de nodige deining hadden gezorgd, maar niemand verwondden.

Het politiealarm ging van start omstreeks 16u20 toen één van de drie een ruit insloeg van een personenwagen, geparkeerd op de Frankrijklei, zonder zich veel aan te trekken van het op dat moment zeer drukke verkeer op de Leien. Het bleef echter bij het inslaan van de ruit, want de man sprong in een zwarte Volkswagen Golf GTI, die er vandoor ging.

Enkele minuten later werden de inzittenden van de Golf bemerkt op de parking van het Crest Hotel, aan de Gérard Le Grellelaan, waar ze enkele auto’s aan het beschadigen waren. Toen de drie bemerkten dat ze betrapt waren, loste één van hen enkele schoten, vermoedelijk met een alarmpistool, waarop de zwarte Golf GTI weer wegstoof.

Het vreemde drietal moet dan bijzonder snel in de richting van het Middelheimziekenhuis gereden hebben, want zeer korte tijd nadien zag men daar aan de Middelheimlaan hoe één van de inzittenden van de zwarte Volkswagen daar aan het slot van een Mercedes stond te prutsen. Weerom vluchtten de drie.

Inmiddels was de Antwerpse politie gestart met een speraktie. Omstreeks 17u vond een patrouillewagen van de Mobiele Brigade de zwarte Golf, die was achtergelaten, op de parking van de GB-supermarkt aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem. De drie inzittenden waren volgens een vrouwelijke ooggetuige overgestapt in een bruine Ford met een vinyl-lederen dak, die wegscheurde in de richting van de E10-autoweg van Antwerpen naar Brussel.

In de achtergelaten Golf, die bleek te zijn gestolen van een Brusselaar op de luchthaven van Zaventem, hadden de klungelende autodieven een brandblusapparaat gedeeltelijk leeggespoten. Later op de avond kwam de technische dienst van het Antwerpse parket naar de parkeerplaats om te zoeken naar eventuele vingerafdrukken.

Bron: Het Nieuwsblad | 8 oktober 1983

Waren de doders van Beersel de autodieven van Antwerpen?

Of de autodieven, die vrijdagavond aan de Antwerpse politie ontsnapten, uitstaans hebben met de Waals-Brabantse moordbende, is niet zeker, maar wordt evenmin uitgesloten. Vast staat dat de drie, die naar Antwerpen gereden waren met een in Zaventem gestolen, zwarte Volkswagen Golf GTI, er niet voor terugdeinsden om op klaarlichte dag tot in het stadscentrum van Antwerpen doldriest te werk te gaan, in hun poging een auto van zwaar kaliber (Cadillac, Mercedes, Alfa Romeo) te roven. Mogelijk betrof het een bende die zich liet inspireren door de beruchte Bende.

De eerste maal dat ze van zich lieten spreken, was om 16u op de Frankrijklei aan het nummer 25, een op dat tijdstip van de dag zeer drukke verkeersader in het volle centrum. Daar kregen de drie inzittenden van de zwarte Golf het aan de stok met een Borgerhoutenaar met een Renault, meer bepaald een betwisting over een parkeerplaatsje. Na enige discussie sloeg één van de drie zonder meer de achterruit van de Renault in, waarop de Golf wegscheurde.

Een kwartier later zag een bediende van het Crest Hotel aan de Le Grellelaan in de – ondergrondse – hotelparking diezelfde Golf met nummerplaat 5.T.778 staan. Er zaten twee mannen in, een deur stond open. De derde man stond te prutsen aan een geparkeerde Cadillac. Toen de hotelbediende vroeg of de Cadillac hem toebehoorde, werd hij met een "ja" afgesnauwd. De bediende werd achterdochtig, en noteerde zichtbaar de nummerplaat van de Golf. Toen de onbekende dat zag, sloeg hij de hotelbediende in zijn gezicht. De man vluchtte, en kwam terug met een collega. Prompt werden beiden vanuit de Golf onder vuur genomen, en zochten dekking. Toen de Golf pijlsnel uit de garage weggereden was na een tweede schot, bleken er echter geen hulzen of kogelinslagen te vinden zijn. Vermoed wordt dat er geschoten werd met een alarmpistool.

Weerom een kwartier later werd de Golf gesignaleerd aan de Middelheimlaan, waar de inzittenden trachtten een Mercedes en een Alfa Romeo open te breken. De Alfa, eigendom van een Schotenaar, kregen ze open. Dan moeten de drie onbekenden 'gesplitst' zijn, want zowel de zwarte Golf als de bruine Alfa werden omstreeks 17u samen gezien op de parkeerplaats aan de GB aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem, waar de drie in de Alfa plaatsnamen, en wegreden naar de E10. De Golf lieten ze in de brand.

Even vóór 18u vrijdagavond werden de drie gesignaleerd op de parking van het grootwarenhuis Makro aan de Woluwelaan in Machelen, vlakbij de E10. Daar bedreigden ze een autobestuurder met een mes om zijn auto te kunnen roven, maar het opzet mislukte. Daarna nam de bruine Alfa verder de vlucht over de E10 in de richting van Brussel.

Indien het opzet van de drie drieste autodieven was om een extra auto te roven in het Antwerpse, dan is dat mislukt. Politie en Rjikswacht vinden het alleszins zeer vreemd dat het trio zich weinig aantrok van de speraktie die op gang was gekomen na de schoten in het Crest Hotel, en quasi ongestoord verder snelle personenwagens trachtte te stelen.

Zondagavond was nog niet geweten of de vingerafdrukken aan de in Edegem achtergelaten Golf GTI het Antwerpse parket enige duidelijkheid verschaften over de identiteit van de drie personen, van wie weinig meer is geweten dan dat ze van het 'Arabische' type zouden zijn.

Bron: Het Nieuwsblad | 10 oktober 1983

Links op de foto de achtergelaten Golf op de parking van de GB in Edegem waarvan sprake in bovenstaande artikels. De drie daders werden nooit gevonden.

http://nsm08.casimages.com/img/2016/09/28//16092802311714738714521890.jpg

92

In de nota's van Willy Acke staat informatie over de overval in Beersel:

Beyaert Luc (Ottignies)
Voertuig Golf GTI - APN459
Dag na feiten Beersel Delhaize
Wat is met info gebeurd?

Ik vind zelf geen extra informatie over deze Luc Beyaert.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

93

Iemand met de bijnaam Viking zal misschien makkelijker met een bijl op stap gaan?

Merovinger wrote:
Boemerang wrote:

Een artikel uit Le Soir (Haquin) van zaterdag 8 oktober 1983, de dag na de feiten:

Korte samenvatting van het artikel

"De daders komen die vrijdag kort voor 20u00 binnen en begeven zich naar de kassa's. Zij openen het vuur om paniek te zaaien, verwonden personeel en doden even later de directeur van de supermarkt als deze tussenbeide wil komen. Ze hebben een tiener als gijzelaar  en verlaten het warenhuis met een deel van de opbrengst, de mensen in paniek en shock achterlatende.

Zij vluchten aan boord van een zwarte Golf en de politie van Brussel meent de wagen te zien rijden op de Chaussèe Waterloo richting de Hallepoort in Sint-Gillis. De twee inzittenden springen uit de wagen en vluchten te voet via de Avenue Henri Jaspar. Laat in de avond blijkt echter dat dit voertuig (kenteken EFT-489) minder dan een uur voor de overval is gestolen in de Brusselse agglomeratie en dus niet gebruikt kan zijn bij de overval. Ondertussen kon een andere zwarte Golf (met de letters A...N in het kenteken) ontkomen via de snelweg richting Parijs. (...)

Ook in Het Laatste Nieuws is er sprake van deze zwarte Golf:

De daders verdwenen met een zwarte Volkswagen Golf, die een uur voordien gestolen was te Watermaal-Bosvoorde. De auto werd later teruggevonden aan de Hallepoort op het grondgebied Sint-Gillis.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 oktober 1983

Merovinger wrote:

Dode, 2 gewonden: 'moordbende'? – Overval op supermarkt in Beersel: gerant doodgeschoten – Achtervolging in Brussel
(…) Na de schietpartij sprongen de gangsters in een klaarstaande zwarte Volkswagen Golf die eerder gestolen werd in Watermaal-Bosvoorde. De rijkswacht en politie achtervolgden deze wagen tot in Brussel. Aan de Hallepoort kon de auto onderschept worden maar de gangsters konden te voet door het Brusselse vluchten. Een speraktie werd op het getouw gezet. (…)

Bron: Het Nieuwsblad | 8 oktober 1983

Dit is de fameuze zwarte Golf die achtergelaten werd aan de Hallepoort in Sint-Gillis:

http://nsm07.casimages.com/img/2017/12/08//17120809493414738715406663.jpg

Ik blijf het nog altijd vreemd vinden waarom het uitgesloten is dat deze Golf niet zou kunnen gebruikt geweest zijn bij de overval in Beersel. De reden die hiervoor (in de krantenartikels) aangegeven wordt is dat deze zwarte Golf op minder dan uur vóór de overval in Watermaal-Bosvoorde werd gestolen en dus niet in Beersel kan gebruikt geweest zijn. Ik stel vast dat je van Watermaal-Bosvoorde op 20 minuten aan de Delhaize in Beersel kan zijn. Dat ligt echt niet ver van elkaar.

95

Merovinger, omdat de Golf die de daders gebruikten in Beersel de Golf was die gestolen werd in Ohain. Deze werd gelinkt dankzij de achterbank. En de Golf van Sint-Gillis was niet de gestolen Golf uit Ohain.

96

Het is natuurlijk niet omdat ze nadien aan het Delhaize-warenhuis de achterbank van de Golf uit Ohain gevonden hebben, dat ook die Golf werd gebruikt door de Bende in Beersel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

De Golf op de foto is 100% zeker geen Gti.

Het zijn niet de slechtste vruchten waaraan de wespen knagen.

98

De achterbank kan er (een dag?) later gelegd zijn door de clan De Staerke om Philippe De Staerke vrij te pleiten voor de feiten in Ohain (wat ook gebeurde, want ze hebben hem daarop vrijgelaten). In die zin zouden ze de overval ‘gekaapt’ kunnen hebben.

Lange regenjassen

De heer Bellemans, onderzoeksrechter te Brussel, verzoekt het volgende bericht te verspreiden, in verband met de overval op de supermarkt te Beersel, van vrijdag 7 oktober.

Over de daders is het volgende geweten: zij waren met drie en Franstalig, zij droegen carnavalmaskers. Twee daders waren ongeveer 1m90 lang terwijl de derde ongeveer 1m75 lang was. De daders waren in lange regenjassen gekleed en verplaatsten zich met een zwart voertuig, een Volkswagen Golf van recent model, waarvan de nummerplaat bestond uit vooraan de letter A en op de derde plaats de letter N.

Alle personen die getuige waren van de feiten of die inlichtingen kunnen verstrekken over de daders worden verzocht zich in verbinding te stellen met de gerechtelijk politie van Brussel, de rijkswacht van Halle of bij de dichtst bijgelegen rijkswacht of politie.

Bron: Het Laatste Nieuws | 10 oktober 1983

Ondertussen ook al 35 jaar geleden dat de Bende toesloeg in de Delhaize van Beersel en er de gerant neerschoot. Ook nu weer niets van media- of forumaandacht hiervoor.