51

(104 replies, posted in Magistraten)

Bakerstreet 221B wrote:

Ik begin me meer en meer af te vragen of De Valkeneer niet zélf voor de staatsveiligheid werkt. Vergeet niet dat Albert Raes ooit ook substituut was van de procureur in Brugge. Het zal wel een reden hebben waarom de grens tussen justitie en inlichtingendiensten diffuus is, denk ik dan.

Die grens tussen "justitie" en Staatsveiligheid is zelfs gewoon onbestaande en de reden daarvoor is vrij eenvoudig: de Staatsveiligheid is gewoon een afdeling van de FOD Justitie. Verder zijn de administrateurs-generaal traditioneel altijd uit de magistratuur gekomen. Ik denk dat de huidige administrateur-generaal de eerste is die niet uit de magistratuur komt.

Of ik daarmee u bezorgdheid dat De Valkeneer werkt voor staatsveiligheid wegneem weet ik niet.

De cijfers hierboven zijn de cijfers voor alle dienaren van erediensten en afgevaardigden van de Centrale Vrijzinnige Raad. D.w.z. dat niet enkel de personen worden meegeteld die diensten zouden verlenen in het kader van de bevoegdheden van het ministerie van Justitie en de FOD Justitie, maar gewoonweg elke pastoor, dominee, imam, rabbijn, etc.. Met de samenstelling van de gevangenispopulatie heeft een en ander dus weinig te maken. De betalingen aan deze personen voor het verzorgen van hun diensten aan hun gelovigen en de vrijzinnigen werden gewoon traditioneel ingeschreven in de begroting voor Justitie.

De betaling door de staat van deze personen is verankerd in artikel 181 van de Grondwet. Dat artikel bepaalt het volgende:

§ 1. De wedden en pensioenen van de bedienaren der erediensten komen ten laste van de Staat; de daartoe vereiste bedragen worden jaarlijks op de begroting uitgetrokken.

§ 2. De wedden en pensioenen van de afgevaardigden van de door de wet erkende organisaties die morele diensten verlenen op basis van een niet-confessionele levensbeschouwing, komen ten laste van de Staat; de daartoe vereiste bedragen worden jaarlijks op de begroting uitgetrokken.

Wat de ontvangers en hun aantal betreft is het artikel 21 van de Grondwet van belang. De tekst van het eerste lid van dat artikel luidt:

De Staat heeft niet het recht zich te bemoeien met de benoeming of de installatie der bedienaren van enige eredienst of hun te verbieden briefwisseling te houden met hun overheid en de akten van deze overheid openbaar te maken, onverminderd, in laatstgenoemd geval, de gewone aansprakelijkheid inzake drukpers en openbaarmaking.

De Staat kan dus niet zomaar de wedde van bedienaren van erediensten afnemen.

Derhalve kan aan de betaling van de bedienaren van erediensten alleen gemorreld worden door een wijziging van de Grondwet. Het is niet mogelijk om zomaar in een (begrotings)wet van het grondwettelijke regime af te wijken.

De Grondwet kan alleen herzien worden in overeenstemming met titel VIII van de Grondwet en dan in het bijzonder artikel 195. Dat artikel bepaalt o.a. dat artikels voor herziening vatbaar moeten worden verklaard door de Wetgevende macht, d.w.z. Kamer, Senaat en Koning (de regering) samen, wil men ze in de volgende legislatuur kunnen wijzigen. De Wetgevende macht treedt zo op al "preconstituante".

In 2019 werden verschillende artikelen voor herziening vatbaar verklaard. De verklaringen voor herziening zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 23 mei 2019. De verklaringen verschillen onderling. In geen van de verklaringen is artikel 181 voor herziening vatbaar verklaard. Kamer en Senaat verklaarden artikel 21 wel voor herziening vatbaar, de Koning echter niet. Dat had te maken met het feit dat de regering in lopende zaken was. Traditioneel wordt aangenomen dat een regering in lopende zaken voor het aannemen van een verklaring tot herziening niet verder mag gaan dan de verklaring tot herziening die werd aangenomen door de laatste preconstituante. Derhalve is de lijst van de Koning gebaseerd op de verklaring tot herziening van 2014.

Een artikel kan alleen gewijzigd worden als het artikel voorkomt op de drie verklaringen. Dat is dus niet het geval voor artikel 21.

Derhalve kan voorlopig niet bespaard worden door het aantal dienaren van erediensten te laten afnemen. Dat daargelaten dat het geld dat voor de betaling van die personen wordt gebruikt eigenlijk in grote mate losstaat van het geld gebruikt voor de werking van het justitieapparaat.

53

(504 replies, posted in Algemeen)

Bedankt Bossi maar ik dacht ik vrij duidelijk was over het feit dat ik hem niet wens te contacteren. Zet de gegevens gewoon hier op het forum en dan vind ik het zelf wel terug op HUDOC. Er is geen enkele nood aan enig mailverkeer.

Ik heb intussen zelf wat opgezocht en een uitspraak gevonden die het tegenovergestelde zegt. Ik verwijs naar de uitspraak: EHRM 22 juni 2000, Coëme ea / België, nrs. 32492/96, 32547/96, 32548/96, 33209/96, 33210/96. In paragraaf 149 lezen we het volgende:

The extension of the limitation period brought about by the Law of 24 December 1993 and the immediate application of that statute by the Court of Cassation did, admittedly, prolong the period of time during which prosecutions could be brought in respect of the offences concerned, and they therefore detrimentally affected the applicants' situation, in particular by frustrating their expectations. However, this does not entail an infringement of the rights guaranteed by Article 7, since that provision cannot be interpreted as prohibiting an extension of limitation periods through the immediate application of a procedural law where the relevant offences have never become subject to limitation.

The question whether Article 7 would be breached if a legal provision were to restore the possibility of punishing offenders for acts which were no longer punishable because they had already become subject to limitation is not pertinent to the present case and the Court is accordingly not required to examine it, even though, as Mr Hermanus maintained, the Court of Cassation, in the proceedings against him, held that time had been caused to run again by a measure which did not have that effect on the date when it was taken.
(eigen onderlijning).

Het Hof schijnt tenminste in deze zaak dus van mening te zijn dat het aanpassen van lopende verjaringstermijnen geen schending inhoudt.

Wat de verwijzing door de Gentse KI betreft, heb ik absoluut geen enkel probleem als u bij uw standpunt blijft. Kunt u dan tenminste de relevante documenten lezen en zeggen op welk punt en waarom uw lezing afwijkt van de lezing van de Bendecommissie? Het is makkelijk terug te vinden waarom de commissie uiteindelijk van mening was dat er geen probleem was met de procedure. Dat de mening van de KI afwijkt van die van de raadkamer is hoegenaamd niet uitzonderlijk. De mogelijkheid om beroep in te stellen bestaat juist omdat de beroepsinstantie een ander oordeel kan hebben.

54

(5 replies, posted in Nieuws)

Het penitentiair verlof laat de veroordeelde toe de gevangenis driemaal zesendertig uren per trimester te verlaten (art. 6 Wet 17 mei 2006 betreffende de externe rechtspositie van de veroordeelden tot een vrijheidsstraf en de aan het slachtoffer toegekende rechten in het raam van de strafuitvoeringsmodaliteiten). Dat wordt toegekend door de minister.

Mevr. Clottemans wou op duurzame wijze overdag de gevangenis kunnen verlaten. Hetgeen beperkte detentie inhoudt. ("De beperkte detentie is een wijze van uitvoering van de vrijheidsstraf die de veroordeelde toelaat om op regelmatige wijze, de strafinrichting te verlaten voor een bepaalde duur van maximum "zestien" uur per dag" (art. 21 van diezelfde wet). Dat wordt beoordeeld door de strafuitvoeringsrechtbank.

55

(5 replies, posted in Nieuws)

Excuus, mevr. Clottemans diende een aanvraag in tot beperkte detentie.

56

(5 replies, posted in Nieuws)

Els Clottemans diende een aanvraag in om vervroegd vrijgelaten te worden. Dat wordt beoordeeld door de strafuitvoeringsrechtbank. Deze hecht o.a. belang aan z.g.n. "schuldinzicht". Indien men ontkent dat men schuldig is zit daar uiteraard een probleem. Els Clottemans werd reeds, verschillende malen, penitentiair verlof gegeven.

57

(504 replies, posted in Algemeen)

Bossi, de arresten van het EHRM zijn vrij beschikbaar voor ieder. U hebt volgens mij in het verleden alleen gezegd dat er arresten waren, maar zonder de vindplaats te verduidelijken. Als u mij gewoon een zaaknummer, datum of partijnamen geeft dan vind ik deze sneller terug dan dat ik contactgegevens moet opzoeken en een e-mail kan opstellen. Daarnaast wil ik ook geen confrater lastigvallen door te vragen naar enkele niet nader gespecificeerde arresten die ik in principe zelf moet kunnen vinden.

Wat de beslissing betreft van de Gentse KI, verwijs ik naar mijn post 273 in het onderwerp "snelle vragen" (14 januari 2020). De tweede bendecommissie kwam reeds tot het besluit dat de beslissing niet onwettig was (letterlijk: "De procedures via dewelke de overheveling van de Dendermondse onderzoeken tot stand kwam, zijn op zich gebruikelijk bij procedurale samenhang en verliepen - juridisch gesproken - normaal."). Het feitelijke verloop van de procedures en de juridische aspecten worden omstandig besproken in de verslagen, de exacte vindplaatsen vindt u in mijn post waar ik naar verwees.

De beweerde onwettigheid was ook reeds het voorwerp van een cassatieberoep. Het Hof van Cassatie verwierp dat beroep, hetgeen doet vermoeden dat ook het Hof geen onwettigheid zag. Het arrest zelf heb ik niet dus ik niet bevestigen wat de inhoud van het arrest is.

Het verband tussen de Bende van Nijvel en de recente zaak ontgaat mij maar als Jef Vermassen, een ervaren strafpleiter, meent dat het aanhalen daarvan in zijn pleidooi voordelig is voor zijn cliënten dan heb ik daar weinig over te zeggen.

58

(278 replies, posted in 1982)

Als je niet van plan bent om je drugstransport te laten plaatsvinden op 100 meter van een politiekantoor ga je van een dergelijke test weinig leren over de reactiesnelheid van de politie.

Welk element doet u vermoeden dat een nieuwe teamgenoot moest worden getest?

Dat is een beetje een cynische manier om met degelijke onderzoeksjournalistiek om te gaan. Guy Bouten heeft lang aan zijn boek gewerkt en heeft er heel wat werk ingestoken.

Ik hoop het boek dit weekend te kunnen halen (na een eerste oppervlakkige scan) en er dan volgende week of de week erna aan te beginnen. Na het uitlezen ervan zal het trots zijn plaats innemen tussen de andere bendeliteratuur, waaronder het oeuvre van Bouten, in mijn boekenkast. Het zal soms of vaak (afhankelijk van de waarde van de inhoud) ter hand worden genomen om zaken te controleren en misschien zelfs een tweede en derde maal worden gelezen.

Ik zal blij zijn om mijn geld te hebben uitgegeven aan degelijke Nederlandstalige non-fictie over een onderwerp dat mij interesseert. Ik weet ook dat mijn geld zal zijn gegaan naar een onafhankelijke plaatselijke boekhandel die kwaliteit hoog in het vaandel draagt, een Vlaamse uitgeverij en een auteur met wie ik het vaak niet eens ben maar wiens gedrevenheid ik niet kan ontkennen en die mij met zijn eerste boek heeft doen kennismaken met de Bende van Nijvel en de hoofdrolspelers in de hele saga.

60

(278 replies, posted in 1982)

coconut wrote:

Sinds vandaag kennen we dus het motief van Maubeuge, het was een test om te zien hoe snel de veiligheidsdiensten waren in het grensgebied (die nota bene op 100 m afstand zaten indien ik goed ben ingelicht). Zie de woorden van Joel Lhost hier op het forum » Forum

Het zou mij niet verbazen dat ze ons morgen komen zeggen dat Braine enkel en alleen diende om al het volk (rijkswacht, politie enz. ...) naar daar te lokken en de aandacht af te leiden van Overijse. Alwaar de planning dan iets ingewikkelder in elkaar zat. Het enige positieve nieuws, we gaan vooruit. Poseur zal weer repliceren dat ik te snel concludeer en dat er geen bewijzen zijn.

Wel Poseur, ik pas de tactiek van de Bende toe, tien keer schieten met grof geschut om te hopen dat het drie keer raak is. Ik denk dat het dit keer raak is. We zijn niet allemaal scherpschutters.

Op welke grond meent deze man het motief te kennen?

En in een dergelijk geval rijst toch minstens één prangende vraag: Waarom moest men de snelheid van Franse veiligheidsdiensten kennen om dan overvallen te plegen in Waver, Beersel, Ukkel, Halle, etc.? Deze plaatsen liggen hoegenaamd niet in het grensgebied. Bergen en Anderlues met enige goodwill nog wel. Nijvel het grensgebied noemen vindt ikzelf al wat overdreven.

De overvallers probeerden ook eerst ongezien langs achteren binnen te geraken, hetgeen niet lukte, alvorens langs de voordeur te gaan. Verder hadden zij ook de telefoondraad doorgesneden. Toch niet echt handelingen van mensen die per se de politie op hun dak willen. Ikzelf geloof dat de diefstal in Maubeuge het werk was een stel roekloze dieven die effectief op zoek waren naar wat makkelijke buit maar die wel bereid waren de confrontatie aan te gaan met de politie zonder deze zelf op te zoeken.

Of ik daarmee gelijk heb weet ik niet en pretendeer ik ook niet. Of ikzelf "raak" schiet kan mij eigenlijk weinig schelen. Ik ben alleen geïnteresseerd in de waarheid achter de Bende.