51

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Hoe kan je dan stellen dat hij er niks mee te maken heeft?

52

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het doc van Bouten hier gepost (post 305) vanaf het Franse forum lijkt me authentiek en refereert zonder meer aan onderstaande:

Ben wrote:

Het onderzoek van de laatste kans

In 1997 krijgen de onderzoekers van de Cel Waals Brabant een kans waarvan in de jaren '80 nog lang geen sprake was, het DNA-onderzoek. Tijdens hun moordadige overvallen hebben de moordenaars op verschillende plaatsen DNA achtergelaten, op sigarettenpeukjes, plakband, hoedjes, ... Meer dan tien jaar na de feiten worden deze bewijsstukken gebruikt voor een DNA-onderzoek. In totaal wordt aan een honderdtal oud-verdachten in het Bendedossier gevraagd zich te onderwerpen aan een DNA-test. Op de lijst van verdachten komen veertig rijkswachters voor.

Het gaat onder meer om leden of ex-leden van de anti-terreureenheid Diane. "We beschikken vandaag over nieuwe wetenschappelijke onderzoeksmethodes die in de jaren tachtig nog niet zo verfijnd waren", zei Lacroix toen, hiermee doelend op het DNA-onderzoek. Veel aanknopingspunten om het DNA van de verdachten te toetsen, heeft het gerecht niet. Cruciaal zijn sigarettenpeukjes die werden aangetroffen in de taxi van een chauffeur die in 1983 in Bergen werd vermoord.

Onderzoek » Cel Waals Brabant

Eén positieve identificatie bij onderzoek

Het gerecht in Charleroi kent de naam van minstens één vermeende dader van een aan de bende van Nijvel toegeschreven aanslag. Dat valt af te leiden uit een rapport dat de Leuvense professor Jean-Jacques Cassiman onlangs heeft overgemaakt aan onderzoeksrechter Lacroix in Charleroi. De positieve identificatie, de enige tot nu toe, is het resultaat van DNA-onderzoek. Zaterdag raakte bekend dat alle personen die ooit werden verdacht in het Bendedossier door het gerecht in Charleroi opgeroepen zijn voor een DNA-analyse. Het gaat om leden van de bende-De Staerke, de bende-Haemers, de bende van de Borinage, de verdachten in de zaak-Mendez, vroegere leden van de rijkswachtgroep Diane en leden van het Gladio-netwerk. In totaal gaat het om een honderdtal mensen.

De resultaten van al deze analyses worden vergeleken met een twintigtal DNA-profielen die professor Cassiman wist op te stellen aan de hand van onder meer sigarettenpeukjes die in 1983 na de moord op een taxichauffeur in Bergen werden aangetroffen. Het is een van die tests die tot een positief resultaat leidde. Over de identiteit van de verdachte worden geen details vrijgegeven en ook niet over het feit waarop de identificatie precies slaat.

Dit verklaart het vergelijk van de peuken- en hoedjes stalen met de voor een groot deel bekende 'usual suspects' in het doc. P.F. is dus deze ene positieve identificatie. Hij is de enige met een 'Forte (sterke) compatibilite', de anderen vallen allemaal onder 'legere' (zwak). Behalve dan Bouhouche en Amory op hun eigen peuken en Dubois met spullen uit zijn eigen koffer. Maar bij welke groep 'usual suspects' uit de groep van 100 verdachten hoorde P.F.? Wat is zijn context? Iemand?

... en bedenk dit: hoe groot is de kans dat je iemand vind met een score van 1 op de 648.000 als je 100 profielen analyseert?

53

(134 replies, posted in Andere Personen)

Bij Dubois moet ik hieraan denken:

patrick111 wrote:

Uit het boek van H. Geens: "Vandeuren vertelde me (Delhuvenne -EF) uitgebreid wat er bij Dekaise gebeurd was. Hij had een vriend leren kennen in een jeugdinstelling. Die vriend was zot, zei hij, hij had op een goeie dag een jonge vrouw vermoord in de buurt van het Hilton-hotel. Vandeuren had de overval op de wapenhandel samen met hem gedaan."

Een aantal zaken klopt niet helemaal: Dubois was beduidend ouder dan Vandeuren, de woning van de vermoorde Dumont was niet bij het Hilton in de buurt (naast is wel duidelijk waar ze vermoord is?) en de timing van de moord, genoemd wordt 1983 en Dekaise was in 1982. Maar het tijdstip van de moord op Dumont is ook niet helemaal duidelijk, alleen dat haar romp werd gevonden in nov 1983.

54

(87 replies, posted in Overzicht Bendes)

Na onderzoek in de richting van wat we hier op het forum de Sudisten noemen, denk ik dat de verkeerde naam voor de betreffende groep wordt gebruikt. Tenminste als we de groep rond Thierry Senterre, Alain Vincx, Isaac Rousseau en Willy Delpierre willen duiden. De Sudisten die in zomer van 1981 diverse gewelddadigheden pleegde (zie de posts 82 en 84 in dit topic) was echt een jeugdbende. De vermeende leider CB was waarschijnlijk de oudste van het stel en werd in augustus 1981 25 jaar. Vincx en I. Rousseau zijn uit 1946 en waren toen al  mid-dertigers en maakten geen deel uit van de jeugdbende van de Sudisten uit 1981. Thierry Senterre is ongeveer even oud als Bordin en zij kenden en kennen elkaar, zoals er wel meer relaties zijn tussen de groepen. Maar dat is niet vreemd in een plaats als Eigenbrakel met toen zo'n 30.000 inwoners. Ook van Senterre heb ik geen aanwijzing gevonden dat hij bij de groep uit 1981 hoorde.

Wellicht komt de verwarring ten dele door de hier genoemde Thierry Santerre (1 letter verschil), die 18 zou zijn geweest in 1983. Montoisy en Santerre kunnen wel geplaatst worden in de omgeving van de jeugdbende van de Sudisten. Zijn Senterre en Santerre  dus wellicht verschillende personen? De eerdere impliciete aanname hier op het forum was dat het om dezelfde persoon gaat, maar dan hebben we met geboortedata van 1955 en 1965 een probleem. Duidelijk uit het andere topic is dat Montoisy de oudere is, dus tenzij zijn 20 jaar er ook tien jaar naast zit kan het hier niet gaan om TS uit 1955.

Uiteindelijk gaat het alleen om een naam, een duiding. Maar om onterechte verklutsing van feiten te voorkomen lijkt het mij beter om de van Bende van Nijvel-feiten verdachte groep rond TS, AV, IR en WD niet als de Sudisten aan te duiden. Ik denk aan de “Bende van Braine”, waarmee ik wellicht zondig tegen een Belgisch beginsel om in namen Nederlands en Frans strikt te scheiden, maar het allitereert wel goed.

55

(527 replies, posted in Hypotheses)

Lekker je eigen ding doen Insider als het je hier niet bevalt. Wat je beschrijft zijn de lasten die komen met de lusten van een forum en op een hoger nivo een democratie. Persoonlijk vind ik dat de webmaster (die dit als hooby doet) zijn rol waardig en rechtvaardig uitvoert. Het is al überhaupt bijna onmogelijk om alles te lezen en een webmaster hoeft en kan ook niet de almachtige rol spelen die jij verwacht. In een democratie bewaar je de normen en waarden gezamenlijk. En ook persoonlijk vind ik dat Bossi ook (veel) te ver ging.

56

(1,219 replies, posted in 1985)

In willekeur valt geen patroon te vinden. Soms is er geen rationele verklaring voor het precieze hoe en wat. Daarentegen duidt juist de willekeur op een hoger doel als terreur zaaien.

57

(19 replies, posted in Andere Personen)

sherlock wrote:

Asterix werd op 22 januari 1985, een paar dagen na Mendez, vermoord en volgens een vergelijkbare modus: in zijn auto geschoten door verschillende kogels in de hoofd. De echte naam van Asterix was François Ertrijckx.

Mendez werd in januari 1986 vermoord, een jaar later dus.

58

(491 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Insider wrote:

Als je die vraag niet bij de eerste oogopslag kan beantwoorden, en je bent niet bij het Bendegebeuren betrokken, kun je ervan uitgaan dat je het ook niet weet.

Hou je dan ook zelf daaraan.

59

(190 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Bossi wrote:

Ter info:

GDA4OZ team3 <gda4ozteam3@gmail.com>
10 jun. 2020 16:42 (13 dagen geleden)
aan willem.m***********

Premier Commissaire de Police
Coordinateur Cellule Brabant Wallon
PJF CHARLEROI
Avenue Emile Rousseaux 38
6001 MARCINELLE

Geachte heer Commissaris,
Geachte heer *************,

Ik heb getracht u op Maandag 8, Dinsdag 9 en heden Woensdag 10 juni jl. telefonisch te bereiken.

Een bepaald feit genoot mijn bijzondere aandacht dat mij ter kennis is gebracht dat ik u absoluut wens mede te delen dat verder nuttig kan zijn voor uw verder onderzoek. Dit feit dd. van Woensdag 5 november 1986 zou voor U  mogelijks de aanleiding kunnen zijn om de heer RUTH Lionel opnieuw aan een grondig verhoor te laten onderwerpen.

Over de jaren heen ontbreken er belangrijke stukken uit het dossier wat ontegensprekelijk aanleiding kan zijn dat u en Federaal Procureur CAPELLE Marianne helaas nog niet op de hoogte zijn van feiten die zich hebben voorgedaan.

Ik tracht u morgen namiddag opnieuw telefonisch te bereiken. Indien het u mocht schikken ben ik op mijn kantoor ook telefonisch bereikbaar van 13.00 tot 15.00 uur.

Met oprechte groeten,
Bossi

Bossi, suggereer je dat deze mail aan de grondslag ligt van de inbeslagname bij Callebaut?

60

(782 replies, posted in Westland New Post)

Lijkt me meer horen bij een Neptunus ritueel.