151

(328 replies, posted in Andere Personen)

Uit La Dernière Heure, over Belliraj ... onder faits divers nota bene.

Condamné pour terrorisme à perpétuité au Maroc, le Belgo-Marocain est suspecté de six assassinats en Belgique. Selon son ex-avocat au Maroc Mohamed Ziane, Abdelkhader Belliraj, le Belgo-Marocain suspecté de six assassinats en Belgique, "va malheureusement terminer sa vie en prison".

Bâtonnier des ordres des avocats du Maroc, Me Ziane fut en 2008 le premier avocat de Belliraj que le tribunal antiterroriste de Salé condamna en 2009 à la prison à perpétuité pour avoir dirigé un réseau terroriste islamiste.

Belliraj a maintenant 60 ans. Il a toujours pour avocat belge Me Vincent Lurquin, du barreau de Bruxelles.

Contacté hier, l’avocat en contact régulier avec la famille Belliraj en Belgique réagit ainsi: "Je n’ai toujours pas pu rencontrer mon client détenu au Maroc, alors que la Chambre du conseil de Bruxelles a expressément demandé au parquet fédéral belge de tout mettre en œuvre auprès des autorités marocaines pour que cette rencontre puisse avoir lieu. "

Après la prison de Meknes (régime particulièrement dur), Belliraj, selon Me Lurquin, aurait été retransféré à Salé.

Ensuite, Me Lurquin précise qu’il demande le transfèrement par le Maroc de Belliraj vers la Belgique, au cas où la décision serait prise par la justice belge de juger le Belgo-Marocain pour les six assassinats dont il est suspecté à Bruxelles entre 1986 et 1989, dont celui du grand médecin des cliniques Érasme, le professeur Joseph Wybran.

"La question du transfèrement de Salah Abdeslam par la France pour son procès dans trois semaines en Belgique a pu être réglée. Pourquoi celui de M. Belliraj poserait problème?" s’interroge en substance Me Lurquin.

Quant aux six assassinats, la Chambre des mises en accusation de Bruxelles doit fixer la date d’une prochaine audience. Me Lurquin l’espère "début 2018".

Assez paradoxalement, les parties civiles - dont l’épouse du Dr Wybran tué le 3 octobre 1989 - et la défense de Belliraj, se rejoignent en faveur d’un procès, s’opposant ainsi au parquet fédéral favorable à la solution d’un non-lieu.

Mardi passé, Me Ziane a été écarté de la défense d’un leader marocain. L’avocat a réagi ainsi: "La même chose était survenue avec M. Belliraj. Résultats: les amis de M. Belliraj [ont obtenu une grâce royale fin 2015 et] sont aujourd’hui libres. Tandis que Belliraj va malheureusement terminer sa vie en prison."

Invité à préciser sa pensée, Me Ziane a ajouté: "Le procès Belliraj s’est déroulé sous le règne de Mohammed VI. Je n’ai rien à dire là-dessus, je vous laisse en déduire ce que vous voulez", a sombrement conclu l’énigmatique Me Ziane, bâtonnier de Rabat et ancien ministre des Droits de l’homme au Maroc.

Bron: La Dernière Heure | Gilbert Dupont | 2 december 2017

Verdacht van 6 moorden in België tussen '86 en '89 met die Islamistische terreurgroep. Na de Bende en CCC, Islamterreur als instrument? Ben heeft daar een mooi chronologisch overzichtje van gemaakt. En toch is het Federaal Parket voorstander van een non-lieu, seponering dus, waarschijnlijk wegens verjaring? Geen verjaring want de Kamer van Inbeschuldigingstelling van Brussel wil hier wel mee doorgaan... Dat Parket ligt schijnbaar ook dwars met de uitlevering uit de Marokkaanse gevangenis waar hij levenslang vastzit.

Men stelt zich dan de vraag of er ook iemand schrik zou hebben voor bepaalde onthullingen als Belliraj een forum krijgt tijdens een eventueel proces. Enkel de vrouw van de vermoorde Wybran én de verdediging van Belliraj willen wèl een proces... Natuurlijk is er een kans dat Belliraj dan in een Belgische gevangenis terechtkomt na een proces hier, wat voordelig is voor hem. Beter dan een non-lieu, maar toch, kan er een ander motief spelen?

Ik post dit omdat in dit topic Ben en Sherlock ergens spreken over Belliraj die infiltrant zou zijn geweest voor de Staatsveiligheid. Dat non-lieu verhaal is misschien ook in die context meer begrijpelijk? Waarom heeft men zo lang getalmd om hem hier te berechten? Was hij zo ongrijpbaar? Of wil men hem hier niet...

152

(149 replies, posted in Staatsveiligheid)

De Basis wrote:

Ik begrijp dit niet. Als die mensen in Aalst ingelicht werden dan zouden die (normaal gesproken) toch ook hun naasten en vrienden ingelicht hebben en die op hun beurt weer hun naasten en vrienden etc ... Een mogelijkheid is dat hier geen tijd meer voor was of dat deze mensen niemand kenden in Aalst.

Heeft iemand toegang tot de bezoekcijfers per dag van die Dehaize in Aalst? Indien er wel werd ingelicht dan zou er een statistisch dipje te zien zijn in het aantal kastickets die dag. Misschien kan er ook een lagere opkomst zijn om een andere reden, dus het brengt gaan 100% uitsluitsel.

153

(279 replies, posted in Getuigen)

Bely. Ja dagen/weken. Dan heeft het doorlopen van de ketting tot de opdracht om een tweede telefoontje te plegen wat langer geduurd (als het zo is gelopen). Minder spectaculaire snelheid. Maar voor de rest zelfde scenario. Blijft de vraag staan: hoe lossen we de discrepantie van de data op? Of heb je andere robotfoto's gezien voordat de gele publiek werden?

I.v.m. Houten Hand: komt die taverne ergens terug op één van de vermeende vluchtwegen? Al dan niet van de echte vluchtwagen(s) of de decoys? Er bestaat vandaag een brasserie 't Houten Hand in Erembodegem. Is dat dezelfde? Persoonlijk heb ik hier wel het meeste gelezen over de verschillende Golfs en vluchtwegen maar ik herinner me Houten Hand niet als dusdanig in de uiteenzettingen. Maar ik kan wel eea hebben gemist.

ddd wrote:

Bedankt voor de correctie club_le-happy-few. Ik volg je wel degelijk hierin.

Ik bedoel het of ... of ... vss en ... en verhaal.

154

(279 replies, posted in Getuigen)

Merovinger wrote:

Ik geloof dan ook niet dat er sabotage met deze en andere getuigen is het spel is. Jullie schatten 'de overheid' veel te sterk in. Jammer genoeg vertellen niet alle getuigen de waarheid. Het dossier staat vol met getuigenissen die, na controle van hun verklaringen, door de mand vallen. Jammer maar helaas is dat een pijnlijk feit.

Wel, misschien niet de overheid maar eventueel enkele individuen in het overheidsapparaat. Er is daar wel wat geschiedenis over in andere en dit dossier. Ik weet niet of alles wat Bely aanbrengt waarheidsgetrouw is maar te goeder trouw blijkt hij wel te zijn. OK, de affaire van de datums eerste en tweede telefoon wringt maar het pleit voor hem dat hij zijn geweer niet van schouder verandert. Er is misschien een heel logische verklaring voor deze mismatch. Misschien moeten we het eens aan Vos vragen? smile

Bedankt voor de correctie club_le-happy-few. Ik volg je wel degelijk hierin.

155

(279 replies, posted in Getuigen)

Merovinger wrote:

Dus kan bely de foto's niet in de herfst van 1996 gezien hebben! Zijn telefonische getuigenis kan dus ten vroegste van 24.02.1997 dateren. Het tweede telefoontje gebeurde op 25.02.1997. Als er sabotage in het spel is moet er dus zeer kort op de bal gespeeld geweest zijn.

Als er sabotage speelt dan veronderstelt dat toch een aantal dingen:

  • De aanhoorder of nalezer (welk telefoonnummer?) van de eerste getuigenis van Bely heeft het verhaal over 1985 in 1997 zeer snel à la minute in zijn juiste kader kunnen plaatsen en het belang ervan ingezien!

  • Hij moet dus m.a.w. op de hoogte zijn geweest van het doen en laten van de groep in de rode BMW op die dag en het zich precies hebben herinnerd meer dan 12 jaar later!

  • Na (eventueel) overleg met de "top van de bende" moet hij of zij uiterst snel de strategie beslist hebben om de getuigenis van Bely in diskrediet te brengen. Andere methodes zijn toch legio? Wel vindingrijk dit, helemaal geen werk voor een "brute bende".

  • Dan moet hijzelf of een stroman het gedurfde plan uitvoeren, de dag nadien, om een tweede valse getuigenis te planten. Het lijkt wel een scenario dat een SV uitvoert.

  • Die man is vergezeld van die andere man, de uitbater van de Top Ten en een vrouw: waarom is dat nodig? Afleiding? Natuurlijke situatie veinzen?

Als dit zo in zijn werk is gegaan, waarvan ik denk dat het bijna onmogelijk ui te voeren is, dan kan je moeilijk nog spreken van sabotage of iemand die de boel uit andere motieven wil verzieken. Dan spreek je over medeplichtigen. Dat is hoog spel spelen binnen een speurdersteam dat op je vingers kijkt en daar geloof ik moeilijk in.

Daartegenover: Motieven om de boel te willen verzieken kunnen er wel zijn geweest. Stel dat om één of andere reden de Bende absoluut te herleiden moest zijn naar extreem-rechts, of drugstrafiek of wapenhandel of ... Dan is het toch perfect normaal dat alles wat met iets anders te maken heeft, wordt verziekt. De Staerke was iets anders. De Borains waren iets anders. Dus afbreken die handel. In dit geval is er geen medeplichtigheid maar een politieke agenda die binnen Justitie wordt doorgedrukt. Daar zijn geijkte methodes voor en de herkenning van een af te breken spoor is heel snel en makkelijk. De politieke agenda binnen Justitie om het resultaat van de Bende te gebruiken is veel groter dan het "voetvolk" die de boel ten uitvoer heeft gebracht.

Een andere overweging die dit ondersteunt: Is dit de enige keer, buiten het Kuros verhaal in Aalst en de misschien niet gerelateerde getuigenis van het Bos van Aa, de enige andere keer dat "het team of een team" werd gesignaleerd? Zwijgt iedereen die te goeder trouw is? Zelfs anoniem? Ik kan dat maar moeilijk geloven gezien de handelswijze van het team (toch wel opzichtig). Gezien het verhaal van Bely zouden alle andere getuigenissen eveneens vakkundig in de kiem gesmoord kunnen zijn geweest.

Zou de getuigenis van Bely geen voorbeeld kunnen zijn van een patroon dat zich misschien tientallen keren heeft voltrokken? De reactiesnelheid op de eerste telefonische getuigenis is fenomenaal en wijst ook op een systeem dat goed ingeburgerd lijkt. Een patroon om echte getuigenissen te weren en een eigen realiteit te creëren.

Wat mij vooral intrigeert is dat de speurders tegen Bely zeggen dat ze wel een vermoeden hebben of zelfs weten hoe de vork bij hen in de steel zit ... Iemand die daar iets over weet?

156

(197 replies, posted in Getuigen)

Route de Quenast / Farcy blijft na drie maand wachten weer zo een open spoor. Of moeten we ervan uitgaan dat het opgepikt is door de instanties en dat het daarom hier zo stil blijft?

157

(56 replies, posted in Getuigen)

Dat brengt de daders op een huidige leeftijd van 75-85jaar (47jr + 33 en dan +/-5 foutenmarge). In 2025 zouden ze dan 82-92 zijn. De kans dat er na de verjaring nog in leven zijn, wordt bijzonder klein. Zeker als ze dergelijk gewelddadig leven leiden.

Zou het team van Marianne Capelle hiervan op de hoogte zijn?

158

(154 replies, posted in Wagens)

Over die banden. Zoals eerder in dit topic aangehaald is de ondergrond koud en nat. Rubber smelt niet maar brandt. Om te branden heeft het zuurstof nodig. Het kleine lapje band dat tussen de velg en de grond wordt samengedrukt, zal niet branden, zeker niet als de ondergrond nat is, omdat er noemenswaardig geen zuurstof bij kan. Het gaat misschien over enkele centimeters band, maar dat is voldoende om het profiel te zien en dan conclusies te maken.

Het verhaal over de Kever lijkt me veel interessanter. Hoe kan je 's nachts verrast worden door een brandend wrak? Een klein kampvuurtje zie je al vanop 100m afstand! Tenzij je helemaal van de wereld bent door alcohol of drugs. Die VW Kever is daar dus onder andere omstandigheden tegen de boom terechtgekomen. Voor of nadat de brandende Golf er stond? Hoe zijn de inzittenden daar terug weg geraakt nadat ze gecrashed waren? En in een ziekenhuis opgenomen?

En inderdaad, is er minstens 1 iemand teruggekomen om toch maar dat stuk uit de slotplaat te zagen. Of heeft die zitten wachten? Bovendien: na zo een brand zou ik de eerste uren mijn vingers niet willen verbranden aan dergelijk heet metaal. Kan dat er op wijzen dat men achteraf heeft beseft dat ze dat ID nummer vergeten te verwijderen waren? Niet heel professioneel ofwel razendsnel geageerd in blinde paniek. Heeft die Kever ermee te maken?

Over de boordpapieren die blijkbaar de brand deels hebben doorstaan: kan het zijn dat er zich drank in het handschoenenkastje bevond die uitgelopen is en zo de documenten gekoeld of geblust heeft? Of zitten de documenten in een smalle sleuf tussen twee metalen platen die alles heeft beschermd? Ik ken Golfjes niet zo goed om daarover iets te zeggen. Maar het flashpunt van papier is pakweg 250°C. Als er geen zuurstof bij kan dan zal het wel langzaam verkolen. Ooit eens een dik boek in de haard gegooid (600..800°C in de kolen)? Dan weet je ook dat het heel lang duurt eer de binnenste kern vuur vat.

Men gaat er hier van uit dat er in één van de Golfjes geen motor meer zit. Is dat zo? Staat dat ergens in een verslag? Ik zie daar toch nog wel één en ander in liggen, maar niet op de normale plek. Kan het dat die motorsteunen (rubber en staal) door de brand zijn vernield waardoor de motor omlaag is gezakt? Dan zakt ie meteen 20-30 cm en misschien lager in de zompige grond en zie je hem op de foto vanuit die hoek niet meer duidelijk. Ook alle kunststof delen errond zijn weggebrand. Een motorblok van 1800cc is verassend klein hoor.

159

(31 replies, posted in 1980-1989)

Enkele dagen na de moorden wordt een tweede verdachte ondervraagd, een zekere P. Hij heeft een tijd geleden eveneens een verhouding gehad met de ex-vrouw van Vandermeulen en vrouw van Barbier, Marcelle Gobert. P. werd in 1980 veroordeeld wegens poging tot moord. Hij had het slachtoffer gedwongen te knielen en hem dan een dolk in de mond geduwd. Daarna voerde hij het slachtoffer naar een bos waar het slachtoffer is kunnen vluchten. De week van de moorden blijkt P. te zijn weggebleven op zijn werk en heeft hij zijn vrouw het ziekenhuis ingeslagen. P. werd wél formeel herkend door beide getuigen. In zijn wagen werden bloedvlekken gevonden.

De vlekken konden geanalyseerd worden maar bleken niet afkosmtig te zijn van de slachtoffers in de Herderliedstraat. De vrouw van P. bevestigde dat ze de avond van de moord samen naar een film op televisie hebben gekeken. P. had de film al eens gezien en was daarbij in slaap gevallen. P. werd vrijgelaten en het onderzoek naar de Herderliedmoorden viel stil.

Bron » Forum

Vergeten we niet dat Christian P. formeel door de onderburen werd herkend als één van de twee verdachten van de Pastorale moord? Dat zijn alibi door zijn vrouw wordt gegeven? Dat het in slaap vallen voor TV de logische vraag van speurders anticipeert: wat heeft u gezien die avond op TV?

Of heeft iemand zich dan als een sozie van Christian P. voorgedaan en hebben de professionele killers - want zo blijkt duidelijk uit de gebruikte munitie en methodes - opzettelijk bij de onderburen aangebeld. Niet uit amateurisme dus. Om een dwaalspoor op te zetten naar Christian P.?

Trouwens, beeld je in dat je iemand wil liquideren. Je belt verkeerd aan en je weet dat de onderburen een glimp hebben opgevangen. Ga je dan verder met moordplannen of blaas je de boel af? Ik denk het laatste. Want tot dan is er nog niks strafbaars gebeurd. Maar nee, ze doen gewoon verder en laten de onderburen dan nog eens met rust? Ik vermoed hier opzet, geen amateurisme.

160

(782 replies, posted in Westland New Post)

Callebaut als advocaat van benadeelden die zelf stelt dat er minstens 2 ernstige procedurefouten in het dossier zitten waarvan 1 reeds door het Hof van de Rechten van de Mens bevestigd zou zijn. Volgens hem en vele andere advocaten is de weg reeds uitgestippeld naar een verjaring, onontvankelijkheid, seponering of non-lieu... Ik zou niet graag de Voorzitter zijn van het Hof die dat moet uitspreken.

Heel cynisch gesteld. De uitspraken van Geens - die ook wel weet wat kan en wat niet - hebben dan enkel één of meerdere van onderstaande tot doel:

  • wishfull thinking?

  • een rad voor de ogen van de burger laten draaien?

  • de politieke waarde van het dossier uitmelken?

  • de wil tonen van de politieke wereld om desondanks toch voort te zetten?

  • het vandaag absoluut willen vermijden van de verjaring waardoor het dossier publiek wordt (of wat ervan wordt vrijgelaten...)?

  • geen broodroof willen plegen op de broeders advocaten - de economie rond het dossier?