141

Re: Affaires

'BVD' België in het nauw ' - Connectie tussen veiligheidsdienst en Bende van Nijvel'

Terwijl in België elke dag nieuwe elementen aan het licht komen over een mogelijk verband tussen de gruwelijke misdaden van de 'Bende van Nijvel', de moord op ingenieur Mendez van de wapenfabriek FN in Luik en het para-militaire optreden van extreem-rechtse groeperingen, is nu ook de Belgische Staatsveiligheidsdienst in opspraak gekomen.

De chef van de Belgische Staatsveiligheidsdienst, Albert Raes, heeft gisteren alle beschuldigingen tegen zijn dienst ontkend. De Belgische minister van justitie, Jean Gol, deed hetzelfde en verklaarde niets te voelen voor een parlementair onderzoek. Gol zei vanochtend voor de Belgische radio dat zijn land over een goed justitieapparaat beschikt. De Belgische justitie heeft onlangs bij een inval in de kantoren van de Staatsveiligheidsdienst een aantal documenten in beslag genomen.

Sommige verdachten in het proces tegen leden van de extremistische beweging Westland New Post (WNP), die momenteel terecht staan wegens de vorming van een privémilitie en de diefstal van geheime NAVO-documenten, hebben verklaard dat zij maar kleine jongens zijn die het 'veldwerk opknapten voor hogere opdrachtgevers. De verdachten, bijna allemaal oud-beroepsmilitairen, beweerden in opdracht van de Belgische Staatsveiligheidsdienst te hebben gehandeld. Een van de hoofdverdachten, Michel Libert, zei voor de rechtbank in Brussel dat hij en zijn mannen contacten hadden met leden van genoemde veiligheidsdienst en vooral met een zekere Smets, die de WNP-leden opleidde in schaduw- en infïltratietechnieken.

De maandag gearresteerde ex-rijkswachter Beijer heeft Smets een man genoemd die 'jonge kerels opleidde tot moordmachines' en die nauwe banden zou hebben onderhouden met mensen die op hun beurt aan de touwtjes trokken bij de Bende van Nijvel. Bedoeld worden met name ex-rijkswachter Bouhouche en ex-gevangenisdirecteur Bultot die de moord op ingenieur Mendez van de FN-wapenfabriek op hun geweten zouden hebben en samen het brein zouden vormen achter de 'Bende van Nijvel'.

Volgens de leden van de WNP, die nu terecht staan, was hun organisatie in kleine cellen verdeeld zoals de stukjes van een taart. Men kende alleen zijn onmiddellijke chef. Volgens Libert handelden hij en zijn medeverdachten in opdracht en op bevel van de Belgische Staatsveiligheidsdienst, in samenwerking met cellen in Nederland, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en zelfs Amerika. Libert: "Wij hadden geen ander doel dan handhaving van de orde en de bescherming van de onafhankelijkheid van het Westen."

Bron: Het Parool | 27 Januari 1988

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

142

Re: Affaires

sherlock wrote:

Ik wil de staatsveiligheid van nu niet in vraag stellen, maar ik heb wel grote vragen bij toen.

We moeten de Staatsveiligheid continu in vraag stellen, vandaar ook dat Comité I werd opgericht. Dit is noodzakelijk om onze democratie en rechtstaat in stand te houden.

143

Re: Affaires

De Basis wrote:

Ik begrijp dit niet. Als die mensen in Aalst ingelicht werden dan zouden die (normaal gesproken) toch ook hun naasten en vrienden ingelicht hebben en die op hun beurt weer hun naasten en vrienden etc ... Een mogelijkheid is dat hier geen tijd meer voor was of dat deze mensen niemand kenden in Aalst.

Heeft iemand toegang tot de bezoekcijfers per dag van die Dehaize in Aalst? Indien er wel werd ingelicht dan zou er een statistisch dipje te zien zijn in het aantal kastickets die dag. Misschien kan er ook een lagere opkomst zijn om een andere reden, dus het brengt gaan 100% uitsluitsel.

144

Re: Affaires

Huiszoeking bij Staatsveiligheid

Onder leiding van de Nijvelse onderzoeksrechter Luc Hennart hebben een 15-tal politiemensen een huiszoeking verricht bij de Staatsveiligheid aan de Meeussquare in Brussel. Deze huiszoeking gebeurde om eventuele sporen te vinden in de onopgeloste moord op FN-ingenieur Juan Mendez op 7 januari 1986.

Geruchten deden de ronde dat de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Albert Raes, ter ondervraging werd meegenomen. Op het parket van Nijvel werd dit tegengesproken. Daar werd wel gezegd dat de hand werd gelegd op een grote stapel documenten. De controle ervan zal dagen in beslag nemen.

Ex-BOB’er Robert Beijer zou aan de basis liggen van de huiszoeking bij de Staatsveiligheid. Zowat 16 maanden geleden legde deze gewezen rijkswachter verklaringen af over de dubieuze rol die enkele leden van de Staatsveiligheid zouden hebben gespeeld. Zo gaf Beijer te verstaan dat enkele autogarages, waar achteraf wapens werden gevonden, door de Staatsveiligheid werden betaald. De vraag blijft echter waarom men na deze onthullingen meer dan een jaar heeft gewacht om tot dergelijke huiszoeking over te gaan.

Bij het onderzoek naar de moord op Mendez werd ook ex-rijkswachter Bouhouche aangehouden. Bouhouche bleef bijna 3 jaar in voorhechtenis, maar in zijn cel heeft hij altijd zijn onschuld staande gehouden.

Of de recente huiszoeking bij de Staatsveiligheid enig licht zal brengen in de moord op Juan Mendez, is zeer twijfelachtig. Beweerd wordt ook, dat de Staatsveiligheid of enkele van haar ambtenaren meer afweten van de “zelfmoord” van Paul Latinus, de leider van de extreem-rechtse groepering Westland New Post.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 April 1989

Opnieuw huiszoeking bij de Staatsveiligheid

Vier dagen na de eerste geruchtmakende huiszoeking in de kantoren van de Staatsveiligheid tijdens de laatste week van april, is hetzelfde gebouw op verzoek van de Nijvelse onderzoeksrechter Luc Hennart nogmaals doorzocht. Dat gebeurde nadat eerder ook al huiszoekingen bij twee ambtenaren thuis waren verricht, terwijl verder ook nog de woning van een derde ambtenaar werd doorzocht.

In gerechtelijke kringen houdt men zich in deze zaak zeer strikt aan de voorschriften en officieel kan dan ook niets vernomen worden over het uiteraard geheime onderzoek. Toch meent het Brusselse blad “Le Soir” te weten dat tijdens de tweede huiszoeking bij de Staatsveiligheid een lokaal van de boekhouding zou verzegeld zijn. Eén der ambtenaren zou speciaal ondervraagd zijn over het bestaan van speciale fondsen, onder meer gelden die bestemd zouden zijn voor opdrachten in verband met contraspionage in overleg met de Amerikaanse geheime dienst, de CIA.

Het Nijvelse onderzoeksteam zou ook opnieuw het kantoor van de informanten doorzocht hebben en zou één van de verantwoordelijken voor de informanten ondervraagd hebben alvorens bij hem thuis een huiszoeking te gaan verrichten.

Zoals bekend wil onderzoeksrechter Luc Hennart aan de weet komen of er enige grond van waarheid zit in de verklaringen die de jongste jaren zijn afgelegd door twee gewezen rijkswachters, Beijer en Bouhouche, over een mogelijke rol die de Staatsveiligheid zou gespeeld hebben in omstandigheden rond de nog altijd onopgeloste moord op FN-ingenieur Juan Mendez.

Na de eerste huiszoeking was ook verwezen naar de extreem-rechtse organisatie Westland New Post waarvan één der leiders, Paul Latinus, officieel zelfmoord heeft gepleegd. Een versie die niet door iedereen wordt aanvaard.

Bij de tweede huiszoeking zou de Nijvelse onderzoeksrechter getracht hebben aan de weet te komen of sommige uitgaven van de Staatsveiligheid wel degelijk in de boekhouding van de dienst opgenomen zijn en of ook de activiteiten van sommige agenten van de dienst vermeld staan op de dienstorders.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Mei 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

145

Re: Affaires

zeno wrote:
zenga wrote:

Dat is de theorie/wetgeving. Zou het in de praktijk niet voorgekomen zijn dat deze of gene speurder oogjes dichtknepen, los van de wet, om informanten te beschermen (van vervolging) omdat ze waardevollere informatie hebben voor zwaardere cq. belangrijkere misdrijven?

De vraag stellen is ze tevens beantwoorden. wink

Uit het proces 'Reyniers':

"De gerechtelijke politie had een beperkt budget voor informanten en trachtte de tipgevers op andere manieren een dienst te bewijzen. En een groot deel van de magistraten waren perfect op de hoogte van die gunsten."

146

Re: Affaires

Blijkbaar bestaan er documenten - die de commissieleden van de Bendecommissie Bis hebben kunnen bekijken - waarin staat dat een aantal Belgische journalisten betaald is geweest, voor de verspreiding van bepaalde informatie in verband met de Staatsveiligheid.

147

Re: Affaires

Het is mij nu pas opgevallen. De brand in de Inno, volgens sommige nabestaanden aangestoken door extreem links gebeurde tijdens de Amerikaanse week. De aanslag in Aalst, volgens sommigen het werk van extreem rechts gebeurde tijdens de Russische week. De (zogezegde?) Eerste en laatste aanslag. Wat een raar toeval.

Re: Affaires

Toevallig ook vandaag over dit onderwerp beginnen lezen. Een grote tragedie die in de vergeethoek is beland, bijna een tienvoud aan slachtoffers in vergelijking tot de zogenaamde Bende.

De bedenkingen die jij hebt had ik dan weer niet, maar ik zag wel andere raakvlakken met het Bende verhaal. De geruchten als dat de brand voor de Inno bazen op een goed moment was gekomen (er was de wens tot een nieuwe building) zijn in verhouding met het eeuwige motief die de Rijkswacht zou hebben gehad mbt Bende van Nijvel. Let wel; de Inno bazen staan buiten elke verdenking

Ik zou het op raar toeval houden teneinde ik ervan overtuigd ben, ten stelligste, dat Aalst geen politiek motief had.

149

Re: Affaires

https://i.imgur.com/uaZbwaz.jpg

150

Re: Affaires

In 1996 werd de Staatsveiligheid verdacht van steun aan moordcommando’s van het Apartheid-regime:

De staatsveiligheid gaat de beschuldigingen onderzoeken als zouden leden van de Belgische veiligheidsdiensten in de jaren tachtig hebben samengewerkt met moordcommando’s van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De beschuldigingen werden geformuleerd door Godfrey Motsepe, voormalig activist van het Afrikaans Nationaal Congres, het ANC, dat destijds het apartheidsbewind bestreed maar nu, met president Nelson Mandela, aan de macht is in Zuid-Afrika. Motsepe is momenteel directeur-generaal op het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij legde donderdag zijn verklaringen af tijdens een hoorzitting van de Waarheidscommissie.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube