1

(143 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Raf wrote:

Op deredactie.be meld men dat ze in augustus zelfs opnieuw gaan duiken in het kanaal waar de wapens 20 jaar geleden gevonden zijn!

Die intelligentie, zeggen wat je gaat doen. Echte speurders! Not!

2

(61 replies, posted in 1983)

Ik zou de hypothese willen uitwerken dat de dieven van de Saab Pinta Farkas en Balou Becker waren. Enkele weken voor de diefstal waren Pinta Farkas (of Istvan Farkas, zijn officiële naam) en zijn vrouw Bébé of Bertha De Staerke (zus van Johny en Léon de Staerke), in de garage geweest en hadden ze grote interesse in de auto getoond. Dat was naar verluidt de normale tactiek van Pinta: eerst op verkenning met Bébe, voor het gevaarlijke werk op weg met Johny De Staerke, Balou Becker of de Hongaren Janus en Schneberger (Bouten, De Bende van Nijvel, p. 306). De diefstal van de Saab verraadt trouwens dat de daders de locatie op voorhand hebben bezocht.

Naar Balou Becker wijst onder meer concreet de blonde haar die nadien in de auto werd gevonden en zijn vermoedelijke aanwezigheid bij de overval in Temse enkele maanden later, waarbij de Saab Turbo gebruikt werd. Bij de diefstal van de Saab zelf op 7-8 juni 1983 vielen geen slachtoffers, behalve een herdershond, die met meer dan tien kogels afgemaakt werd door de killer van de Bende (Pinta?) met een .22. Léon De Staerke, schoonbroer van Pinta, zou gezegd hebben dat hij Pinta ervan verdacht de hond te hebben doodgeschoten (p. 59).

De buitengewone interesse van Pinta voor de Saab kort voor hij gestolen werd, lijkt me een interessante denkpiste om in hem de eigenaar van de .22 te zien, wat van hem de zogenoemde 'Killer' van de Bende in 1982-1983 zou maken. Bij de andere zaken waarbij de .22 gebruikt werd, zijn er ook linken naar hem. Bij de moord op taxichauffeur Angelou (12 januari 1983) werden sigaretten van het merk Gauloises aangetroffen. Dat was het lievelingsmerk van Pinta, die er dagelijks twee tot drie pakjes van rookte (p. 306). We mogen vermoeden dat een kettingroker als Pinta zich tijdens de vrij lange rit in de taxi van Angelou enkele sigaretten niet heeft kunnen ontzeggen, in de overtuiging dat men hem toch niet zou vinden. Enkele Gauloises werden later ook gevonden in een garagebox van Beijer in een renault 25. In elk geval werd Angelou met vier schoten van de .22 gedood. Niet weinig - net als bij de hond.

Interessant is dat de huisbewaarder van Beersel met zigeunerknopen zou zijn vastgebonden - Pinta was een Hongaarse zigeuner. De moord op de huisbewaarder werd misschien gepleegd door Pinta en Johny De Staerke samen (23 december 1982). Zeer interessant in dat verband: Johny en Pinta vermoordden blijkbaar vaker oudere mensen. Johny De Staerke ging eerst net gekleed bij ouderen langs om te zien waar hun geld lag en kwam nadien terug om hen te beroven. Wie niet meewerkte, werd gemarteld, bijvoorbeeld door kaarsen onder de voeten te laten branden. Opmerkelijk dus dat ook de oude huisbewaarder van Beersel gemarteld werd - hij was ontkleed en op zijn borstkas waren sigaretten uitgedoofd (welk merk?)). De buit van dergelijke overvallen werd bij de andere overvallen via de helersbranche verkocht. Pinta werd gearresteerd nadat hij in augustus 1988 een 93-jarige man thuis vermoordde. Zijn DNA verraadde hem (p. 318). Ook bij de moord op de huisbewaarder werden een zestal kogels gebruikt.

Bij de overval in Beersel werd ook een Burberry jas gestolen. Die werd een jaar later gevonden, net op de plaats waar Van Camp vermoord werd (7 oktober 1983). Bij die overval werd een vreemde taal gesproken en Manouche lijkt daarbij niet onwaarschijnlijk. Johny en Pinta spraken Manouche. Bij de overval in Temse werden een aantal daders formeel herkend (10 september 1983). Balou Becker werd aangeduid door Hector Riské, 73-jarige getuige (intussen overleden); de man zou twee weken voor de overval op verkenning gekomen zijn; op de avond zelf werd hij nogmaals door Riské herkend (website bende van nijvel). Bijkomend gegeven is dat Balou Becker blond zou zijn; er werden plukken blond haar op de site teruggevonden. Interessant nu is dat Becker Manouche spreekt, wat een verklaring kan zijn voor de vreemde taal die tijdens de overval gesproken werd (p. 306). Dan moet er echter nog minstens een andere Manouche geweest zijn. Aangezien ook bij deze overval met de .22 geschoten werd, lijkt het evident om aan Pinta te denken.

Ook bij de overval in Nijvel op de Colruyt (17 september 1983), waarbij o.m. het echtpaar Fourez-Dewit omkwam, werd met de .22 geschoten. De aanwijzingen zijn ook hier indirect: Johny De Staerke bekende zijn aanwezigheid in het begin van de jaren negentig, maar trok die bekentenis nadien weer in. Als hij er effectief bij was, zou hij zijn schoonbroer Pinta dan niet aangesproken hebben? Het feit dat de .22 een persoonlijk wapen van Pinta lijkt te zijn geweest, verklaart ook waarom het ding nooit is teruggevonden (bv. in één van de zakken in Ronquières).

Het is mogelijk dat een deel van de overvallen door de groep rond Johny De Staerke gepleegd werd (o.m. met Balou Becker en Pinta Farkas). Een ander deel werd gepleegd door Bouhouche, Beijer, Bultot en consoorten. Sommige pleegden ze samen. De vraag is altijd geweest in hoeverre de moord op de huisbewaarder in Beersel gepleegd werd door marginalen of om belangrijke documenten te pakken te krijgen. Hoewel het antwoord in het midden blijft, kan je ook aan een combinatie denken. Bv. Pinta en Johny De Staerke die voor een onbekende opdrachtgever iets moesten te weten komen of bezwarend materiaal gaan halen, maar tegelijk mochten houden wat ze eventueel stalen.

3

(71 replies, posted in Afpersing)

Dendermonde vergeet dat beide theorieën elkaar niet hoeven uit te sluiten. Het is best mogelijk dat de afpersers hun vuile plannetjes net haalbaar achtten, omdat de Delhaizes slecht beveiligd waren. Mochten de Delhaizes erg goed beveiligd zijn geweest, dan hadden de overvallen misschien niet plaatsgevonden of waren de daders misschien wel gevat geweest. Een ander doelwit was dan beslist aantrekkelijker geworden.

4

(90 replies, posted in 1985)

Herr Flick wrote:

Want uiteindelijk waarom altijd GTI's en geen Opel Manta of Ford Capri, of BMW, Saab of Porsche. Ook allemaal vrij snelle wagens in de jaren 80.

Bijkomende reden: een Saab is zeldzaam, dat was dus simpel voor de politie. Een Golf was couranter. Die konden ze zelfs op straat laten staan. Vergeet niet dat verschillende getuigen achteraf aangaven dat er in Sint-Gillis, vlakbij de plek waar Johny De Staerke zijn garagebox had, een Golf GTI stond.

Guy Bouten lijkt tamelijk zeker dat de Golf door Salesse gestolen is. Salesse komt in elk geval sterk overeen met het profiel van de chauffeur. Hij bouwde wagens om (zoals ook met de Golf van de Bende gebeurde) en was een uitstekend chauffeur. Ik ben geneigd te denken dat Salesse zijn informatie via Weykamp kreeg, maar de vraag is hoe? Kenden zij elkaar? Weykamp was bevriend met Bouhouche, maar had Bouhouche contact met Salesse of Johny De Staerke?

Er waren in elk geval meerdere daders in Erps-Kwerps. Ik ga er van uit dat degenen die de wagen stalen, ook de overvallen deden. Op die manier waren er minder mensen die de overvallers kenden, wat veiliger was tov. politie. Salesse ging samen met Johny De Staerke, Moussa en Sergio Papadopulos soms schieten met zware wapens. Aangezien ik heel wat redenen zie om aan te nemen dat Johny in Aalst aan de raid zelf deelnam (en niet enkel ondersteunende rol speelde), krijg ik stilaan het vermoeden dat dit de overvallers van Aalst kunnen zijn (met uitzondering van Papadopoulos, die op 9 november net gearresteerd was en misschien door Haemers vervangen werd).

5

(185 replies, posted in Robotfoto's)

Ik heb ook ergens gelezen dat er twee reuzen waren, maar ik weet niet meer waar.

6

(683 replies, posted in 1982)

Ben wrote:

In Hoeilaart kwam het nog tot een zware schietpartij met een politiepatrouille waarbij het eendenroer nog eens in actie kwam. Een van de agenten herkende Bouhouche wiens het gezicht met fond de teint was verdonkerd. Een getuige, toevallig een oud-legionair, had de indruk dat het om een militaire operatie ging omdat de gangsters het politievoertuig omsingelden en dan langs twee kanten onder vuur namen. De gangsters werden achtervolgd door een Renault 4 en hadden dus gemakkelijk kunnen ontkomen, maar ze temporiseerden tot het politievoertuig hen inhaalde zodat ze met hun manoeuvre konden uitpakken. Het leek wel alsof ze wilden aantonen dat de politie ondermaats was zowel qua uitrusting als training.

Ben: klopt, maar let ook op wat er een beetje verder staat:

"Eén van daders lijkt sprekend op Vicky van Obbergh (robotfoto 16), die vlak naast het bos van Houssières woonde. Bij hem werd een Enfield gevonden die bij Dekaise gestolen was. Vicky had er geen zinnige verklaring voor." (Bron, De bende Van Nijvel, Guy, Bouten, p. 91, p. 319)

Plus, contra Bouhouche: die had thuis op een kaart een cirkel staan rond de tumulidreef, waar de auto teruggevonden werd. Ik denk dat dit alles zeer overtuigend bewijsmateriaal is en dat we met 99% zekerheid mogen stellen dat Bouhouche en Van Obbergh bij de feiten aanwezig waren. Als je een deel van de buit hebt én je wordt praktisch herkend, wordt ontkennen wel erg moeilijk... Voor de rest is het gissen: zowel Lekeu als Balou Becker zijn in de winkel door getuigen herkend (Bouten, de Bende van Nijvel, p. 74, p. 363), maar het is me niet duidelijk of dat nu tijdens of voor de overval was.

Nu de daders min of meer geïdentificeerd zijn, moeten we misschien eens verder zoeken naar de motieven voor de overval. Ik denk dat we er heel dicht bij zitten, omdat ook daar al interessante constataties verricht zijn - Bouten is onnavolgbaar in zijn typische bondige gedetailleerdheid (p. 81-82). Het probleem is dat er verschillende mogelijkheden zijn die best plausibel zijn.

  1. Dekaise zou een bestelling gekregen hebben voor zijn revolutionaire geluidsdempers met Amerikanen die connecties bij de CIA zouden hebben (Bob Gray en Robert Schuster) en Willy Pourtois als tussenpersoon. Dekaise zou zijn bestelling niet nagekomen zijn omdat hij eerst betaald wilde worden (400.000 frank, te betalen voor 1 september 1982). De overval zou meteen daarop op het touw gezet zijn om hem een lesje te leren. Bouhouche kende Willy Pourtois zeer goed en zou in dat geval door hem aangesproken zijn om de zaak op touw te zetten.

  2. Een andere mogelijkheid is dat men in Bulgarije interesse had om de wapens te produceren. Nutribel was officieel als Belgische onderneming gespecialiseerd in de import en export van voedingswaren, maar deed in feite aan wapenhandel. Ze dreven handel met het Bulgaarse staatsbedrijf Kintex, dat onder het oog van de Bulgaarse geheime dienst werkte. Kintex handelde in wapens en drugs: officieel om het westen te ondermijnen, in de praktijk vooral om geld op te leveren.
    Bij het Belgische Nutribel werkte Willy Van Baelen. Hij en Willy Pourtois waren de belangrijkste contactpersonen in België voor het Bulgaarse Kintex. Behalve contactpersoon was Pourtois ook dubbelagent van de Staatsveiligheid. Ene Ivanov zou uit Sofia een telex gestuurd hebben naar de Buglaarse diplomaten Damianov en Chtilianov, die Dekaise enkele keren kwamen opzoeken in verband met de geluidsdempers. Dit bewijst uiteraard de duidelijke interesse van de Bulgaren en misschien wilden ze de prototypes wel stelen, maar de rol van Willy Pourtois is hier toch duidelijk kleiner en bovendien waren de Bulgaren misschien minder snel geneigd hem te vragen de overval te plegen.

  3. De Libanese connectie wilde het prototype. Ze twijfelden met het te kopen, maar pikten het achteraf.

Theorie 2 en 3 zouden verklaren waarom men specifiek riep dat men had wat men zocht (het prototype). Eén prototype om na te maken volstaat immers. Theorie 1 verklaart specifiek waarom Bouhouche de winkel binnenviel en waarom Dekaise niets over de zaak kwijt wil. Willy Pourtois en Bouhouche hadden allebei banden met de staatsveiligheid. Dat hun klanten Amerikanen waren met banden bij de CIA kan verklaren waarom de Staatsveiligheid deze zaak in handen nam en waarom er obstructie van het onderzoek gevoerd werd.

De reconstructie is dan als volgt: Willy Pourtois gaat met de Amerikanen Gray en Schuster naar Dekaise om het prototype te bekijken. Zij willen ze kopen maar de betaling laat op zich wachten. Dekaise wil niet meer leveren. Willy Pourtois vraagt aan de Staatsveiligheid en/of Bouhouche in te grijpen. Dekaise wordt overvallen door Bouhouche, Vicky van Obbergh en anderen, het prototype wordt gestolen.

7

(295 replies, posted in 1982)

Interessant is dat Maubeuge niet ver van Elouges/Dour ligt. De speurders gaan er van uit dat daar in 1982-1983 wagens geprepareerd werden. Vooral voor de overval interessant. De overvallers vluchtten uit Maubeuge immers richting België en kunnen daarbij als bestemming Elouges gehad hebben. Gezien de beperkte buit is het onwaarschijnlijk dat men helemaal vanuit Brussel daarheen gereden is.

8

(5 replies, posted in Robotfoto's)

De man lijkt op robotfoto 9bis, van de overvallers bij Temse. Zelfde haarsnit, iets ander gezicht, gelijkaardig type man.

9

(15 replies, posted in Robotfoto's)

Ook dit lijkt sterk op Juan Mendez.

10

(7 replies, posted in Robotfoto's)

Heb je een duidelijkere scan, Ben? Dit is een zwarte vlek. smile