1

(43 replies, posted in Wapenhandel)

Cv als een filmscenario: wapenhandelaar Jacques Monsieur is Belgiës grootste misdadiger ooit

Een cv als een filmscenario. De pas opgepakte Belg Jacques Monsieur, bijgenaamd ‘de vos’ en ‘de maarschalk’, is een van de grootste wapenhandelaars ter wereld. Zijn carrière leest als een overzicht van de belangrijkste na-oorlogse internationale conflicten. Iran-Contra, Congo, Joegoslavië, Libië: overal zijn sporen van monsieur Monsieur te vinden.

Jacques groeide op in Halle, als zoon van een notaris. “Een beruchte notaris in Lot. Schatrijk maar niet te vertrouwen”, verduidelijkt journalist Willy Van Damme, die in 2011 een boek schreef over de handel en wandel van de wapentrafikant. Het cliënteel van vader Monsieur – onder wie voormalig christen-democratisch premier Paul Vanden Boeynants – bestaat uit de Brusselse beau monde en onderwereld. Langs moederskant maakte het gezin aanspraak op een imponerend vastgoedimperium. Van Damme: “De helft van Lot was in handen van de familie Huysmans.” Na het overlijden van hun ouders erfden Jacques en zijn zus liefst 113 onroerende goederen.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

2

(1 replies, posted in Organisaties)

Robertvandeurnen wrote:

Leurs bombes visaient le palais de justice de Bruxelles et la Société générale de banque à Ixelles en 1984, la gendarmerie de Saint-Josse-ten-Noode en 1985.

De aanslag op het justitiepaleis in Brussel was op 19 mei 1984 en de aanslag op het kantoor van de Generale Bank in Elsene was op 29 juni 1984. Wanneer de aanslag in Sint-Joost-ten-Node was, weet ik niet.

Over GIA vond ik nog volgende informatie in Le Soir:

(...) En 1984, plusieurs "petits" attentats avaient eu lieu ou avaient échoué de justesse à Bruxelles: contre "l'annexe" du Palais de justice, contre une banque de la place Flagey, contre un "combi" des gendarmes, contre des cabines téléphoniques. Certains de ces attentats avaient été revendiqués (entre autres au journal Le Soir) par un "Groupe inconnu anarchiste" (GIA). En 82 et 83, (la "lune de miel" des révolutionnaires d'Action Directe, des CCC et de quelques anarchistes) les mêmes poseurs de bombes avaient procédé à des "essais" à la campagne, entre autres dans le Brabant wallon. Les gendarmes étaient persuadés que c'étaient bien là l'oeuvre d'un groupe qui se préparait à l'action. Ils avaient même identifié plusieurs suspects, dont un certain Ruddy L. Chez lui, on a trouvé de la correspondance avec Paternostre... qui fut confiée dès lors "aux soins" de l'Escadron spécial d'intervention. On connaît la suite.

Bron: Le Soir | Alain Guillaume | 4 Oktober 1988

Meer dan drie 'kleine' aanslagen hebben ze blijkbaar niet gepleegd:

Before the 1980s no recognisable terrorist groups of domestic origin were active on Belgian soil. Then a 'Groupe Inconnu Anarchiste' perpetrated three small-scale attacks with explosive devices contained in fire extinguishers.

Bron: Evaluation of National Anti-Terrorist Arrangements - Report about the Evaluation of Belgium | Council of the European Union | 10 Mei 2004

3

(241 replies, posted in Onderzoeksdaden)

DNA geeft onbekende misdadiger een gezicht

Uit DNA kan je afleiden hoe iemand er ongeveer uitziet. Dat biedt mogelijkheden om misdadigers te vinden die sporen hebben achtergelaten op de plaats delict.

Vandaag zoeken speurders naar criminelen door DNA-monsters van een plaats delict te vergelijken met DNA uit databases. In een recente publicatie beschrijft DNA-expert Peter Claes (KUL) een nieuwe methode voor forensisch onderzoek. Hij vergelijkt ze met het gezelschapsspel Wie is het?.

‘Stel dat ik een databank heb met pakweg alle foto’s van Belgische identiteitskaarten. Die probeer ik te koppelen aan DNA dat is gevonden op een plaats delict. Het DNA zegt me onmiddellijk of het om een man of een vrouw gaat – dankzij analyse van het XY-chromosoom. Is het DNA van een man, dan kan je alle ‘bordjes’ met vrouwelijke gezichten ‘omklappen’.’

DNA koppelen met hoe iemand eruitziet, lukt steeds aardiger. ‘Geslacht, etnische afkomst en de vorm van de neus kunnen we goed afleiden uit DNA’, zegt Claes. ‘De leeftijd kunnen we tot op drie à vier jaar nauwkeurig voorspellen.’

Maar net als in het spel zijn die kenmerken niet genoeg om voldoende personen te elimineren en tot die ene match te komen. Om nog meer kenmerken van het gezicht te voorspellen, zoekt Claes verder naar genen die invloed hebben op de gezichtsvorm. ‘Inmiddels hebben we er 38 gevonden.’

Claes’ methode wordt nog niet in België en Nederland toegepast. In België laten privacyregels enkel toe om het geslacht af te lezen. In Nederland is het in bepaalde omstandigheden toegestaan om ook haar, huidskleur en etnische afkomst op basis van DNA voorspellen.

Bron: EOS | 14 Augustus 2019

Een uitgebreid artikel over dit onderwerp lees je in de nieuwste Eos (editie 9/2019).

4

(2 replies, posted in Westland New Post)

coconut wrote:

In het werkstuk Calmette - gepost door Merovinger - staat in een verklaring van Barbier dat Latinus hem de schuld van de moord in de Herdersliedstraat in de schoenen wil schuiven uit wraak omdat hij niet naar Libanon wou.

Het is een verklaring van Lammers, niet van Barbier:

6.2.84: Lammers tegen Latinus

Eric Lammers verklaart dat latinus hem de dubbele moord in de schoenen wil schuiven omdat hij geweigerd heeft om naar Libië te gaan in mei '82. Hij citeert de rol van Faez en Jo Ghyssens en zegt dat Calmette hem hem afgeraden heeft (Pastorale pv 193).

Op 2.4.84 bevestigt Latinus in grote lijnen het Libië-verhaal van Lammers maar hij loochent nu uit wraak te handelen (Pastorale, pv 191). Van der Meiren zal beweren dat Latinus wel uit wraak heeft gehandeld. De Bondt en Nemry bevestigen het standpunt van Latinus ivm het Libië-verhaal (Pastorale, pv 202 van 12.4.84).

5

(241 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De onderzoekers zijn niet verplicht om te communiceren over de resultaten van dit onderzoek.

6

(93 replies, posted in Gladio)

imazibraine wrote:

Het eigenaardige is dat de CCC geen enkele aanslag gepleegd heeft in de wijde omgeving van Luik in 1985.

Feit is ook dat de CCC geen enkele bomaanslag in Luxemburg heeft opgeëist, iets wat ze wel met al hun andere bomaanslagen hebben gedaan. Er is geen enkel element om de CCC (of andere extreem-linkse groeperingen) te linken aan de feiten in Luxemburg.

Daarnaast kunnen er verschillende redenen zijn waarom ze een schuilplaats hadden in Luik: ze waren van plan om aanslagen te plegen in Luik maar dit is er vanwege hun arrestatie nooit van gekomen, ze zochten een schuilplaats die verder gelegen was van hun "normale" werkterrein waardoor dit een veiligere schuilplaats was, ...

7

(26 replies, posted in Organisaties)

Moderatie: gelieve on-topic te blijven.

Voor Waver kan je hier terecht » Forum
Voor de schietpartij in Hoeilaart kan je hier terecht » Forum

8

(412 replies, posted in 1982)

Moderatie; gelieve on-topic te blijven.

Voor Vernaillen kan je hier terecht » Forum
Voor de Roze Balletten kan je hier terecht » Forum

9

(33 replies, posted in Andere)

Insp. Witse wrote:

Django68, heb jij weet over het jaartal waarin Deprêtre met deze initialen naar buiten kwam?

Dat was in 2012, vlak voor zijn dood.

10

(297 replies, posted in Andere)

Gelieve on topic te blijven.

Over Grandjean vind je hier een topic » Forum
Over het identiteitsplaatje vind je hier een topic » Forum