1

(4 replies, posted in Magistraten)

Griffier

De griffier is een ambtenaar van de rechterlijke macht die gedurende een zitting een proces-verbaal opmaakt en de rechters ondersteunt bij het schrijven van de uitspraak.

De griffier bereidt een juridische zaak voor en werkt tijdens de zitting een proces-verbaal uit. In dit proces-verbaal wordt door de griffier vermeld wat de partijen tijdens de zitting naar voren hebben gebracht. De griffier schrijft in bepaalde gevallen ook het vonnis, die vervolgens wordt gecontroleerd door de rechter. Griffiers komen echter niet slechts voor bij de rechterlijke macht, maar ook bij de gemeente en provincie. Bij de gemeente schrijven de griffiers bijvoorbeeld het verslag van een raadsvergadering of een hoorzitting. Naast het schrijven van verslagen ondersteunen de griffiers bij het behandelen van een bepaalde zaak. Deze werkzaamheden kunnen zowel administratief als inhoudelijk van aard zijn. De werkplaats van een griffier wordt de griffie genoemd.

Overzicht

2

(1 replies, posted in Magistraten)

Décès d'un ancien poids lourd du dossier des tueries du Brabant

On apprend le décès, survenu à l'âge de 71 ans, de M Christophe Lepage qui fut jusqu'à son départ en 2014, le greffier à Charleroi de la juge d'instruction Martine Michel, en charge du dossier des tueries du Brabant.

Pour beaucoup, Christophe Lepage est celui grâce à qui ce dossier de deux millions de pages, administrativement mal tenu depuis plusieurs années, a vraiment été remis en ordre dans les années 2000. Greffier d'instruction en chef à Namur, Christophe Lepage a subi des problèmes professionnels dont il est finalement apparu qu'ils étaient injustifiés, ainsi que la justice l'a jugé. Pour les connaisseurs du Dossier Brabant wallon, le greffier Lepage est l'homme qui "a remis le dossier complètement en ordre, et qui a notamment chapeauté toute l'opération qui a consisté à le scanner et à le rendre plus aisément accessible (sur CD-Rom)."

A son arrivée à Charleroi, Christophe Lepage avait trouvé un dossier où, pas sur le plan de l'enquête mais celui de la mise en ordre, "plus grand chose n'avait été fait depuis le départ d'un précédent greffier", relate une source proche de l'enquête. Le greffier Lepage est décrit comme un collègue "truculent, agréable à côtoyer et qui, sous des airs parfois désinvoltes, disposait de grandes qualités professionnelles. Si le dossier des tueries est dans l'état où il se trouve aujourd'hui, c'est essentiellement grâce à lui".

Quand il quitte ses fonctions en avril 2014, c'est uniquement à cause de l'âge et nous observions que le jeune retraité n'en n'était pas heureux. Nous ajoutions que la manière dont il était parti avait surpris, pour ne pas dire choqué, "en particulier la rapidité avec laquelle l'accès à son ordinateur lui a été retiré". Ses funérailles auront lieu jeudi, à 10 h 30, à Laneffe (Walcourt) où M Christophe Lepage résidait.

Bron » La Dernière Heure | Gilbert Dupont | 20 April 2021

3

(100 replies, posted in Magistraten)

Nieuwe functie voor procureur-generaal Christian De Valkeneer

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer heeft vandaag deze functie verlaten om de nieuwe voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Namen-Dinant te worden.

In een interview met RTBF blikte De Valkeneer vandaag terug op de voorbije periode.

De Valkeneer wordt vooral herinnerd in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Toen hij het onderzoek leidde, kreeg hij kritiek. Hij reageerde iets later: “Die briefschrijvers beweerden dat ik de piste-WNP in de doofpot wilde steken, en dat wij mensen van de vroegere Staatsveiligheid (VSSE) beschermden. Ik ben het met hen eens dat het spoor WNP zeer interessant is en blijft. Maar nogmaals: er waren geen aanwijzingen genoeg om (Michel) Libert en co. aan te houden.”

WNP staat voor Westland New Post. Het is een van de vele pistes in het onderzoek naar de Bende.

Bron: pnws.be | Thierry Debels | 20 April 2021

4

(15 replies, posted in Bende Haemers)

Bende Haemers: Axel Zeyen (66) overleden

In 1989 werd Patrick Haemers in zijn villa in Brazilië gearresteerd, in het gezelschap van zijn vrouw Sabrina ‘Denise’ Tyack en bendelid Axel Zeyen.

Op 16 maart 1990, een jaar na hun arrestatie, werden de drie met een C-130 overgevlogen naar België. Ze werden tijdens de vlucht opgesloten in stalen kooien, die nadien een plaatsje kregen in het depot van het gevangeniswezen in Merksplas.

Axel Zeyen werd later tijdens het proces vrijgesproken en werkte daarna een tijdje als tuinier bij de gemeentediensten van Bütgenbach. Zeyen vroeg miljoenen frank schadevergoeding aan de Belgische staat omdat hij twee jaar in voorarrest heeft gezeten

Axel Zeyen werd in 1954 geboren. Hij overleed op 23 maart. Zeyen werd ook zonder bewijskracht in verband gebracht met de Bende van Nijvel.

Bron: pnwws.be | 18 april 2021

5

(244 replies, posted in Hypotheses)

Léonidas wrote:

Exact. Selon cette théorie, tous les faits (de Maubeuge à Alost) auraient été commis par 3 personnes seulement.

Die theorie van drie dezelfde daders van Maubeuge/Waver tot Aalst kan niet kloppen. De reden is vrij simpel: in Braine l'Alleud en Overijse was er een dader ('de reus') die minstens 1,90m groot was. In Waver (Dekaise) was die er helemaal niet. Dat neemt uiteraard niet weg dat er een bepaalde vaste kern kan geweest zijn die al sedert het begin heeft meegespeeld.

Bende van Nijvel: was Kader R. de leider?

Op het Franstalige forum tueriesdubrabant over de Bende van Nijvel staat een mogelijke piste over de gruweldaden in de eerste helft van de jaren 80.

De Bende bestond volgens ‘Chronos’ oorspronkelijk uit 2 gangsters die later een derde bendelid kregen. De drie gangsters waren Moordenaar, Reus en Oude.

Volgens de goed geïnformeerde Chronos was een bendelid de Fransman Abdelkader ‘Kader’ R. De Fransman van Algerijnse oorsprong werd geboren in Akfadou (Algerije) op 22 oktober 1952. Volgens Chronos had Kader een winkel in Frankrijk. Via het ondernemingsnummer kan de identiteit van de man makkelijk achterhaald worden.

Een tweede bendelid woonde in België (Tubize-Braine-le-Comte) , maar was eveneens van Noord-Afrikaanse origine. Het derde Belgische bendelid woonde in Elsene. Daar bevond zich ook de garage waar goederen en wapens werden verstopt.

Het voordeel van deze concrete piste is dat de gegevens makkelijk gecontroleerd kunnen worden. In 2025 is de zaak definitief verjaard.

Bron: pnews.be | Thierry Debels | 14 april 2021

6

(16 replies, posted in Andere)

edd wrote:

En niet onbelangrijk; aan welke andere verdachten wordt hij gelinkt?

Volgens de informatie die ik heb, zou hij in contact gestaan hebben met Bouhouche.

7

(16 replies, posted in Andere)

Volgens de informatie die ik heb, zou hij inderdaad geen huurling geweest zijn.

8

(16 replies, posted in Andere)

Dieter Ludwig (1937-2006) was een extreemrechtse garagist. In maart 2021 werd zijn lichaam voor DNA-analyse opgegraven door de speurders van de Cel Waals Brabant.

9

(147 replies, posted in Westland New Post)

Boemerang wrote:

Over de doodsoorzaak niets kunnen vinden.

Voor zover ik weet: hartaanval op straat.

10

(403 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Deze man hoeft ook niet een verdachte in het dossier te zijn. Misschien gaat het over een familielid waarvan ze geen DNA hebben.