11

(220 replies, posted in Robotfoto's)

Tiens wrote:

Stoute jongen hoor, heeft wel meer op zijn kerfstok...

En wat heeft hij dan zoal op zijn kerfstok?

12

(1 replies, posted in 1970-1979)

Samenvatting

  • Wat? Politiecontrole die eindigde op een schietpartij. Eén agent raakte zwaargewond.

  • Wanneer? 1 December 1976

  • Waar? Aan het café Drug Opera in Brussel » Google Maps

  • Wie? Robert Kappenburg, een Nederlander

  • Status: Opgelost

Deze schietpartij gebeurde een paar uur na de bloedige overval op het ABVV-kantoor. Robert Kappenburg was dan ook hoofdverdachte voor deze overval. Verder onderzoek heeft echter uitgewezen dat hij niet betrokken was bij deze overval.

Robert Kappenburg tijdens de reconstructie:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robert13.jpg

Gangster Kappenburg aangehouden

Robert Kappenburg, de 30-jarige Nederlander die woensdagavond in de Kleerkoperstraat te Brussel een politie-inspecteur neerschoot, werd donderdag in de late avond aangehouden te Sint-Gillis-Brussel. Kappenburg zal bovendien geconfronteerd worden met getuigen van de overval op het ABVV-kantoor aan het Rouppeplein, waarbij woensdagmorgen een kind werd gedood, zeven personen gewond en een buit gemaakt van 7 miljoen fr. Kappenburg wordt verdacht een van de daders te zijn.

Het slachtoffer van de Nederlander, de 23-jarige politie-inspecteur Ronny Moechrars, is er zeer erg aan toe. In de reanimatiezaal van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis hebben artsen al het mogelijke gedaan om zijn leven te redden. Het zal echter nog een tiental dagen duren vooraleer de geneesheren zich definitief over Ronny Moechars, het zoveelste slachtoffer van het gangsterisme in de hoofdstad zullen kunnen uitspreken.

De gerechtelijke politie werd te 20u30 verwittigd dat in de "Drug Opera Pub" op de hoek van de Kleerkoperstraat en Gretrystraat te Brussel, twee jonge kerels aanwezig waren die misschien iets meer afwisten van de overval die woensdagmorgen in de lokalen van het ABVV werd gepleegd, waarbij een kind werd gedood en zeven personen werden gewond.

Een gerechtelijke officier en vier inspecteurs begaven zich ter plaatse en gingen tot de identificatie van de kerels over die aan de toog zaten. De twee mannen werden oppervlakkig gefouilleerd en daarna verzocht mee naar buiten te komen.

Op de stoep maakten de twee kerels aanstalten om weg te lopen. Een van hen, een jonge Belg, kon dadelijk worden gegrepen, terwijl de andere, de Nederlander, tot aan de overzijde van de straat geraakte waar hij een pistool van zwaar kaliber trok en drie kogels afvuurde in de richting van Ronny Moechars die op hem afkwam. De inspecteur werd door de kogels getroffen in de borst, terwijl de dader onmiddellijk wegvluchtte. De andere politiemannen vuurden toen nog acht kogels af waarvan een paar zonder de minste twijfel de Nederlander troffen, gezien de bloedvlekken die na zijn vlucht op verschillende plaatsen werden aangetroffen.

Omsingeling

De zwaar gewonde Moechars werd naar de kliniek overgebracht. Wat later werd vernomen dat in een bar aan de Kruisvaartenstraat een man werd opgemerkt die blijkbaar de voortvluchtige Kappenburg was. Toen enkele leden van de gerechtelijke politie er binnenvielen vluchten verscheidene “zware jongens” dadelijk de trappen van het gebouw op, waarna ze wellicht langs de daken verdwenen. Een beroep werd toen gedaan op de politie van Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek en de rijkswachtbrigade “Diane”, die de wijk omsingelden en vervolgens alle huizen, waarvan de meeste gedeeltelijk afgebroken zijn of leegstaan, doorzochten. Van de ontsnapte kerels werd evenwel geen enkel spoor gevonden.

Nog wat later in de avond seinde een taxichauffeur dat hij nabij de Willebroekkaai een kerel had opgemerkt van wie de beschrijving helemaal beantwoordde aan die van Kappenburg. Zo wat dertig wagens van de politie en rijkswacht evenals een twintigtal taxi’s werden toen naar de Willebroekkaai getuurd, doch de gesignaleerde kerel werd nergens gevonden.

De jonge Belg die werd aangehouden, werd donderdagvoormiddag op vrije voeten gesteld. Hij zou helemaal niet betrokken zijn bij de overval op het betaalkantoor van de ABVV.

De Nederlander Kappenburg blijft echter wel verdacht, aan de schietpartij op het Rouppeplein te hebben deelgenomen. Maar had die kerel zo het lef om de avond van de overval op zijn dooie gemak een pintje te gaan drinken in een instelling op nauwelijks 300 meter van het Rouppeplein, wetende dat men in gans het land naar de daders zoekt?

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 December 1976

13

(934 replies, posted in Bende De Staerke)

Scaramouche wrote:

Philippe De Staerke is de enige persoon die ooit officieel in verdenking is gesteld voor zijn mogelijk aandeel in de ‘hold-ups’ van de Bende van Nijvel, waarbij enkel in Aalst acht mensen meedogenloos - en schijnbaar zonder reden - werden neergeknald.

Klopt totaal niet. Er zijn zelfs ooit mensen voor het Hof van Assisen verschenen voor sommige misdaden van de Bende van Nijvel. Daarnaast zijn ook Tinck, Libert, Harry Moelants, Hendrik Rauwens, ... officieel in verdenking gesteld voor misdaden van de Bende van Nijvel.

fenix wrote:

Ik begrijp dat jij geen foto's kan plaatsen, ik kan dat trouwens ook niet.

Iedereen kan foto's plaatsen.

14

(0 replies, posted in 1970-1979)

Samenvatting

  • Wat? Overval op het ABVV-kantoor

  • Wanneer? 1 December 1976

  • Waar? Rouppeplein in Brussel » Google Maps

  • Wapens: Revolvers en machinepistolen

  • Buit: 7 miljoen fr.

  • Status: Deels opgelost, in België is er echter niemand veroordeeld voor deze overval.

De gangster waren extreem gewelddadig. De balans van deze overval was dan ook zeer zwaar: een kind van vijf werd vermoord en er waren zeven gewonden, waaronder twee Securitas-agenten en een politieagent. De gangsters werden achtervolgd door een politiepatrouille die ze onder vuur hebben genomen.

Het was tot dat moment de meest gewelddadige overval uit de Belgische geschiedenis.

Kindje gedood en 7 gekwetsten

Een vijfjarig kind overleden aan de gevolgen van een schotwonde, zeven personen gekwetst door vuurschoten en een buit van 7 miljoen fr. voor vijf gangsters. Dat is de balans van een van de meest gewelddadige overvallen in de geschiedenis van de Belgische criminaliteit, die woensdag in de vroege voormiddag gepleegd werd te Brussel.

Vier ongemaskerde gangsters, gewapend met een machinepistool en revolver, pleegden woensdagmorgen, omstreeks 8u30 een overval op de kantoren van de ABVV aan het Rouppeplein te Brussel, waar de werklozensteun wordt uitbetaald.

Omdat de bandieten op onverwachte tegenstand stuitten vanwege enkele bedienden, geraakten ze overstuur en begonnen in het wilde weg te schieten. Daarbij werden zeven personen gekwetst, onder wie de 5-jarige Pascal Demol, die later in het Sint-Pietersziekenhuis overleed.

De daders, die door ooggetuigen als vreemdelingen werden beschreven, ontkwamen in gezelschap van een vijfde medeplichtige. Ze hadden 7 miljoen fr. buitgemaakt. Twee of drie verdachten werden later in een taxi in de omgeving van het Terkamerenbos opgemerkt en opgeleid.

Een van de bedienden bij het ABVV, de h. Albert Faust, vertelde ons dat hij zich in zijn kantoor op de vierde verdieping van het gebouw bevond, toen hij plots vreemde geluiden hoorde, komende uit de zaal “André Renard” op de eerste verdieping waar de werklozensteun wordt uitbetaald.

De h. Faust wilde naar beneden gaan, maar toen hij aan de trap kwam, werd hij tegengehouden door een aantal personen die hem toeriepen dat er beneden was geschoten en dat er verscheidene personen waren gewond. De h. Faust liep onmiddellijk naar zijn kantoor terug en belde de 906.

Paniek

De vier gangsters waren ondertussen tot bij de kassa gekomen waar het geld wordt uitgereikt. Ze sloegen twee bedienden met de kolf van hun wapens neer maar werden niettemin achteruit geduwd. Dit moet de bandieten wellicht in paniek hebben gebracht en meteen begonnen ze in het wilde weg te schieten. Enkele personen werden gekwetst, ondermeer een vijfjarige jongen die op de arm van zijn grootvader zat en door een kogel in de hals werd getroffen.

Toen de bandieten in bezit van het geld langs de trap wegvluchtten, schoten ze nog naar een bewakingsagent. Deze man werd aan het hoofd geraakt.

Terwijl de overvallers binnen hun slag sloegen, hield buiten in een witte Alfa Romeo een vijfde medeplichtige de wacht. Toevallig kwam toen een politieman per motor aangereden. Zonder iets van de overval af te weten, plaatste deze agent zijn motor juist naast de gangsterauto. De kerel in de wagen dacht waarschijnlijk dat hij was verraden, opende het portier van de auto en wierp zich op de nietsvermoedende politieagent. Er vielen ook vuurschoten en de agent werd getroffen.

Achtervolging

Een man die dit had gezien, kwam de politieman ter hulp, maar werd eveneens door een kogel getroffen. De gangsters sprongen dan alle vijf in de Alfa Romeo, die onlangs te Antwerpen werd gestolen, en verdwenen in de richting van de Stalingradlaan. De ondertussen gealarmeerde politie zette de achtervolging in, maar werd op de hoek van de Poincarélaan en de Stalingradlaan op vuurschoten onthaald. Ze verloren de daders uit het oog. De gestolen auto werd later verlaten teruggevonden in de Paul Spaakstraat te Elsene.

De daders zouden dezelfde zijn die maandagavond 1 miljoen fr. roofden in een bank te Zottegem. Daar sloten ze het bankpersoneel op in de toiletten.

Er wordt eveneens vermoed dat ze reeds in juni hetzelfde kantoor van het ABVV aan het Rouppeplein overvielen en er toen 10 miljoen fr. buitmaakten. De helft daarvan moesten ze echter achterlaten.

Gekwetsten

De motorrijder die de door de gangster werd neergeschoten is Jean Dellewarde.

Leon Bournonville en François Dufrenoy, twee bewakers van Securitas liepen eveneens verwondingen op.

In het Sint-Pietersziekenhuis werden ook Marie Verstraeten, Lucien Sanglier, Pierre Vissenakers en François Sculier opgenomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1976

Gangsters ontzagen niets of niemand

Terwijl een wapendeskundige zich plat op de grond legde om onder de geparkeerde wagens te zoeken naar hulzen van afgevuurde kogels, speelden zich aan het Rouppeplein pijnlijke toneeltjes af.

Want nadat zowat 300 werklozen reeds hun stempelgeld hadden opgestreken, werd ingevolge de overval de verdere uitbetaling stopgezet. Honderden werklozen zaten dus op de eerste dag van de maand zonder of toch met weinig geld in huis.

Een vrouw, sjofel in de kleren, was haar zenuwen niet meer meester. “Wat moet ik nu in godsnaam aanvangen zonder geld. En ik heb twee kinderen.” De op wacht staande politie moest het eveneens ontgelden. Een oudere man stond er ook hoofdschuddend bij. Hij vertelde ook geen cent meer op zak te hebben en hij moest zo vlug mogelijk enkele schulden vereffenen.

Die man had geen goed woord voor de gangsters. De overvallers hebben niets of niemand ontzien. Dit getuigde een jonge gastarbeider, die aanwezig was op het ogenblik der feiten. “Ik heb gezien hoe een grote, sterkgebouwde kerel een van de bewakers afranselde. Die bewaker heeft toen geprobeerd zijn eigen wapen te grijpen. Maar de gangster, lang zwart haar en brede snor, was hem te vlug af. De overvaller, die niet eens gemaskerd was, heeft dan zelf gevuurd. De kogel trof echter een vijfjarig jongetje dat op de arm zat van zijn werkloze grootvader die bij de uitbetalingstafel stond. Toen is er paniek onder werklozen geweest”, aldus deze getuige. “Ik heb nog gezien dat het jongetje hevig bloedde. Ik heb de grootvader nog horen roepen: “Ambulance, ambulance”, maar ikzelf ben ijlings weggevlucht. Ik dacht dat er nog zou worden geschoten.”

Op het Rouppeplein spraken we ook met een werkloze, die door een babbeltje met een bewaker niet in het ABVV-gebouw zelf was toen de schietpartij losbrak. “Het is misschien mijn geluk geweest”, verklaarde hij, “anders had ik misschien ook een kogel in het lijf. Ik heb de bewaker met wie ik had gesproken, nog zien wegdragen naar de ziekenauto.”

“Maar waar blijven de rijkswachters”, vroeg deze werkloze die woensdag ook geen cent dopgeld kreeg, zich toornig af. “Naar Schaarbeek sturen ze een ganse compagnie. Dat men eens een twintigtal gewapende rijkswachters aan de ingang laat postvatten met nog enkele in het gebouw zelf, als het betaaldag is. De gangsters zullen wel afgeschrikt worden.”

Het was woensdag de laatste keer dat men in het ABVV-kantoor werklozensteun rechtstreeks aan de belanghebbenden zou uitbetalen. Vanaf januari zal dat gebeuren via de post. Daarvan waren de gangsters ook op de hoogte.

Maar het is niet moeilijk om te weten wanneer het stempelkantoor uitbetaalt. Dat is bij de ingang duidelijk aangeplakt. De stempelaar verklaarde ook dat vroeger alle veertien dagen een werkloosheidsvergoeding werd uitgekeerd, maar na de overval van enkele maanden geleden werd dit systeem op eenmaal per maand teruggebracht.

“Ik vind het echter schandalig dat de bandieten op een onschuldig kind hebben geschoten. Men is hier veel te braaf met die kerels. In Frankrijk zijn zware straffen voor dergelijke misdaden voorzien. Bij ons komt men enkele jaartjes weer vrij …”

De wapendeskundige, een man uit Geraardsbergen, zocht ondertussen ijverig voort naar hulzen. Hij had er al verscheidene gevonden, zelfs op zekere afstand verspreid. Uit die hulzen kon worden afgeleid dat de brutale overvallers ten minste drie verschillende wapens gebruikten. Er zouden in totaal een twintigtal kogels zijn afgevuurd. Dit keer hebben de bandieten dus werkelijk onmeedogend toegeslagen. Dat geweld heeft woensdag op het Rouppeplein een diepe afschuw gewekt. Ook het feit dat dergelijke zware jongens eens te meer zijn kunnen ontkomen, verontrust in toenemende mate de man van de straat die zich niet meer beschermd voelt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1976

15

(0 replies, posted in 1970-1979)

Samenvatting

  • Wat? Overval op een postauto, waarbij een postbediende werd vermoord.

  • Wanneer? 14 juni 1979

  • Waar? Op de hoek van de Generaal Eisenhouwerlaan en de Godefroy Devreezestraat te Schaarbeek » Google Maps

  • Wie? Clement Gillis, Jean-Claude di Marzo, Camille Panizzoli (*)

  • Wapen: een 9mm-trommelrevolver

  • Wagen: een witte Peugeot 504 en een Peugeot 104

  • Buit: 30 miljoen frank

  • Status: Opgelost

(*) Dezelfde bende was ook verantwoordelijk voor de overval in Sint-Joost-ten-Node.

De postwagen na de overval:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/overva17.jpg

Postman meedogenloos neergeknald

Vijf gangsters, gewapend met een 9mm-trommelrevolver, een kap over het hoofd getrokken en gehandschoend, pleegden donderdagmorgen omstreeks 7u20 een overval op de hoek van de Generaal Eisenhouwerlaan en de Godefroy Devreezestraat te Schaarbeek. Ze wisten daarbij 29.509.000 fr. buit te maken na een postbediende, die een bestelwagen van de Posterijen vergezelde, met een kogel in het hart te hebben neergeschoten.

Het slachtoffer is de 26jarige André Besselaer, sinds twee jaar gehuwd en vader van een 10 maanden oude baby. De rode bestelwagen van de Posterijen, met aan boord de chauffeur en de begeleider, bleef omstreeks 7u30 nabij de Generaal Eisenhouwerlaan en de Godefroy Devreezestraat in dubbele rij staan aan de achterkant van het aldaar gelegen postgebouw. Het lag in de bedoeling van de postmannen er 5 zakken af te laden waarin 29.509.000 fr. was opgeborgen, bedrag dat aan de gepensioneerden van de gemeente diende uitgekeerd.

Neen, neen, neen!

Op het ogenblik dat de chauffeur en de begeleider waren uitgestapt en reeds de achterdeur van de bestelwagen hadden opengemaakt om de geldzakken te nemen, werd plots door een grijze bestelwagen, merk Volkswagen met valse nummerplaten, de postwagen klemgereden. Uit het voertuig sprongen 5 gemaskerde en gewapende kerels. Een van de boeven loste dadelijk een schot naar de chauffeur van de postwagen zonder hem evenwel te raken.

Onmiddellijk volgde een tweede schot dat begeleider André Van Besselaer dodelijk trof. De man plofte neer. Getuigen hoorden hem nog een paar keren “Neen, neen, neen!” roepen, waarop hij het bewustzijn verloor.

De gangsters grepen vervolgens de zakken met het geld uit de bestelwagen en renden naar een witte Peugeot 504, die op de hoek van de Devreezestraat en de Generaal Eisenhouwerlaan gereed stond.

Het vijftal stoof holderdebolder weg in de richting van het Brusiliagebouw. In de Kesselstraat kwam de Peugeot in botsing met een andere wagen. Hierbij werd de linkervoertuigflank van de Peugeot zwaar beschadigd, wat niet belette dat het voertuig kon verder rijden.

Op een 100-tal meter van de Brusilia, aan de rand van het Josaphatpark, maakte de Peugeot halt. Drie van de gangsters, elk met een postzak, stapten uit en verdwenen vermoedelijk met een andere wagen.

De twee overigen reden met de Peugeot het Brusiliagebouw door, om er op de daarachter gelegen parking van voertuig te verwisselen. De twee overige geldzakken waren zij natuurlijk niet vergeten.

Bij het overstappen verloor een van de bandieten een 9mm-patroon, wat erop wijst dat hij een 9mm-trommelrevolver bij zich droeg. Het tweetal verdween met een Peugeot 104 en koos de richting van de wat verder gelegen Lambermontlaan. Van daaruit konden ze vrij gemakkelijk de autoweg bereiken.

Overleden

De zwaar gekwetste André Van Besselaer was ondertussen naar het ziekenhuis van Schaarbeek overgebracht maar overleed nog voor zijn aankomst.

De bestelwagen waarmee de gangsters de postwagen hadden klemgereden was woensdag in het Brusselse gestolen ten nadele van een Italiaan. Wat de twee Peugeots aangaat, deze hadden minder dan 100 km gereden en waren een maand geleden gestolen. Beide wagens waren eveneens voorzien van valse nummerplaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juni 1979

Postdirecteur: “Gangsters geraakten in paniek”

Het was omstreeks kwart na zeven. Al minstens tien postbodes waren reeds de straat opgegaan om hun ronde te beginnen. Zoveel bestellers hadden de overvallers wellicht niet verwacht en dat moet hen enigszins in de war hebben gebracht.

Maurice Bartholomeeusen, directeur van het postkantoor Brussel-3 aan de Rogierlaan 162 te Schaarbeek, gaat er inderdaad van uit dat de gangsters bij het zien van zoveel volk paniekerig zijn beginnen schieten. André Van Besselaere (26), uit Evere en in Dienst bij de Brussel-1 aan het Muntplein, moet op slag dood zijn geweest.

Er waren meerdere getuigen. Naar een van die brievenbestellers werd ook geschoten. Een andere kroop onder een wagen om uit het vuurbereik van de bandieten te blijven. Volgens directeur Bartholomeeusen verkeren twee van zijn personeelsleden in shocktoestand.

Vijf minuten na de feiten was de postdirecteur reeds ter plaatse. Volgens verklaringen van postbodes zijn de overvallers van het zuiderse type en zouden reeds eerder ter plaatse zijn gekomen, om het doen en laten in de buurt te verkennen.

Driemaal per maand, aldus de verantwoordelijke van het postkantoor Brussel-3 worden pensioenen uitbetaald. Rond de 6e, de 15e en de 20e. Dertig miljoen is veel geld maar men mag niet vergeten dat Brussel-3 behalve Schaarbeek eveneens Sint-Joost bedeelt. Dat betekent om en bij de 42.000 bussen, 115 ronden, veel gepensioneerden.

Ongewapend

Dat pensioengeld wordt op de bank afgehaald door personeel van Brussel-1. Dit hoofdpostkantoor verdeelt het dan op zijn beurt aan de andere postkantoren.

Gisteren bracht een postauto, die volgens directeur Bartholomeeusen gepantserd is, 30 miljoen van Brussel-1 naar Brussel-3. Drie postbeambten zaten in het minibusje: de chauffeur en zijn begeleider, plus een derde man achteraan in de postauto.

Volgens de directeur is André Van Besselaere neergeschoten toen hij reeds uit de stuurcabine was gestapt en de zakken met geld ging ophalen bij zijn collega, achterin de postauto.

De postmannen belast met transport van fondsen, zijn niet meer gewapend. “Vroeger wel”, zegt de directeur, “maar de risico’s eigen mensen te bewapenen waren te groot.” Maurice Bartholomeeusen, die vroeger als inspecteur bij de post meer dan eens met hold-ups werd geconfronteeerd, heeft echter nog nooit iets meegemaakt als de overval van gisteren.

Over de gestolen 30 miljoen zegt hij niet veel. Hij betreurt vooral dat de overval een mensenleven heeft geëist. Een jongen van 26, lafweg neergeschoten door bandieten die vermoedelijk door schrik werden bevangen, omdat ze donderdagochtend zoveel facteurs uit het postkantoor zagen komen …

Fransen?

De twee Peugeots, waarvan de gangsters gebruik maakten, werden tussen 11 en 14 mei gestolen te Elsene. Er bestaat een sterk vermoeden dat de overval het werk is van het Franse milieu. Men weet dat één van de daders perfect Frans sprak, enigszins met de tongval van een Fransman.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juni 1979

Hold-up op dragers van fondsen is lonend …

Voor wat de Brusselse agglomeratie betreft, was het sinds 30 mei geleden. Toen mislukte een gewapende overval te Sint-Jans-Molenbeek op een vakbondslokaal. Met de 30 miljoen die gisterenochtend te Schaarbeek werd ontvreemd, beleefde Belgisch thans de grootste roof uit zijn criminele geschiedenis.

Het aantal zware hold-ups op dragers van fondsen komt niet zo dikwijls voor, maar de daders lopen doorgaans een gering risico. Dergelijke hold-ups zijn over het algemeen zeer lonend. Door het feit dat de banken de jongste tijd zeer goede beveiligingsmaatregelen hebben genomen, behoort de bankoverval (bijna) tot het verleden.

Postrekening

Stempellokalen, taxichauffeurs, benzinestations, voorbijgangers en transporten van fondsen worden door de gangsters nu meer geviseerd.

Dit transport van fondsen bekommert het gerecht. Bepaalde transporten gebeurden door privé-veiligheidsdiensten en de staatsfondsen kunnen door de rijkswacht worden geëscorteerd. Meer gevaar loopt echter het overbrengen van het geld van en voor de post.

Wat donderdag te Schaarbeek gebeurde, is daar het beste bewijs van. Hoe meer baar geld men transporteert, hoe groter het risico. Waarom het pensioengeld niet betalen via de postcheques? Gemakkelijker gezegd dan gedaan, vertelde ons gisteren iemand van de post. Er zijn immers nog vrij veel gepensioneerden, die over geen postrekening beschikken en op het platteland zijn er nog tal van oudjes die “bij het pensioen” de postbode op een borrel trakteren of hem wat drinkgeld in de hand stoppen. Dus niet slecht voor de postbode.

Onderkomen

De overval te Schaarbeek werd blijkbaar goed voorbereid. Ervaren politiebeambten zoeken de daders in het buitenlands milieu, doch getipt door de Brusselse onderwereld. Toch valt het op dat de overvallers grote risico’s hebben genomen, vooral bij het verander van wagens bij de ontsnapping.

Te Schaarbeek mag men gerust spreken van een georganiseerde roof, door een bende die heel waarschijnlijk niet aan haar proefstuk toe was. Er waren evenwel enkele ooggetuigen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juni 1979

De overval te Schaarbeek

Ofschoon de politie niets loslaat over het onderzoek naar de daders van de overval, donderdagochtend te Schaarbeek, blijkt toch dat reeds twee van de vijf overvallers zijn gekend.

Het zou gaan om twee Fransen uit het milieu. Waar zij zich bevinden is niet geweten, al wordt aangenomen dat ze eerst in het Brusselse een schuilplaats hebben gevonden om nadien naar het buitenland te vluchten.

Om de overval op te helderen, die de vijf misdadigers bijna 30 miljoen opbracht maar waarbij ook een 26-jarige postbode uit Evere lafweg werd neergeschoten, is gans het politie-apparaat gemobiliseerd.

De gerechtelijke politie van Brussel vooral werkt dag en nacht om op hun spoor te komen. Er is goede hoop, want alhoewel de overval goed werd voorbereid, hadden de bandieten onverwacht recht. Eerst en vooral verscheen de gepantserde postauto met de 30 miljoen fr. niet op het gewone uur aan het postkantoor van Brussel-3 en, ten tweede, veroorzaakten de overvallers tijdens hun vlucht een aanrijding met een andere wagen; dit op een ogenblik dat ze reeds hun hoofdkappen hadden verwijderd. Er werden zelfs woorden gewisseld. Daar komt nog bij dat de twee Peugeot-voertuigen, toen ze circa een maand geleden te Elsene werden gestolen, slechts enkele liters brandstof hadden.

Franse?

De dieven hebben dus moeten tanken en het is niet uitgesloten dat een pompist iets heeft opgemerkt. Dit alles betekent dat er verschillende getuigen zijn geweest. Een niet gering aantal werd reeds ondervraagd en wellicht heeft dit er toe bijgedragen achter de identiteit te komen van twee van de vijf daders.

Ook is nu bekendgemaakt dat de overvallers tijdens hun actie te Schaarbeek zich enkele woorden hebben laten ontvallen. Het was in het Frans, maar met een Zuiders accent. Daaruit kan men besluiten dat zoniet alle overvallers, dan toch een paar, uit Frankrijk afkomstig zijn.

In gerechtelijke kringen vraagt men zich ook af of de overvallers niet zinnens zijn geweest vorige maand reeds hun slag te slaan. Waarom immers werden de twee Peugeots toen reeds ontvreemd?

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1979

Daders van overval te Schaarbeek gevat

De overval donderdag op een postauto te Schaarbeek, waarbij de 26-jarige postbode André Van Besselaere uit Evere werd doodgeschoten en nagenoeg 30 miljoen werd gestolen, is vrijwel opgehelderd. Op één na zijn alle daders aangehouden en van het gestolen geld werd reeds ruim 14 miljoen frank teruggevonden.

De procureur des konings te Brussel, de h. Poelman, hield zondagvoormiddag samen met eerste substituut Paul Dierickx en de nieuwe hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie te Brussel, de h. Van Hove, een persconferentie waarbij heel wat gegevens werden verstrekt omtrent de manier waarop de gangsters in de val liepen.

Getuigen

Er werd reeds op gewezen dat het publiek zo sterk was geschokt door het doodschieten van een eenvoudige postman, dat verscheidene getuigen veel details hebben meegedeeld.

Reeds vrijdag had de gerechtelijke politie de zekerheid dat de gangsters naar Parijs waren vertrokken. Ook inlichtingen verstrekt door de BOB van Brussel en de politie van Schaarbeek, hadden tot deze vaststelling bijgedragen.

Vrijdagnamiddag vertrokken leden van de gerechtelijke politie naar Parijs, waar de Franse politie vrij vlug de bende wist te lokaliseren. In de vroege zaterdagnamiddag bleek dat de bendeleden op de Champs Elysées te Parijs, waar ze een afspraak hadden in de Drug Store, met drie verschillende wagens waren weggereden.

Eén van deze voertuigen met aan boord een man en een vrouw, koos de richting autosnelweg naar het noorden en kon vrij vlug door de Franse politie tot staan worden gebracht.

Twee mannen en een vrouw in een taxi, die in de richting van de Avenue Parmentier reed (11de arrondissement te Parijs), werden na een korte achtervolging aangehouden.

Een derde wagen, een gele BMW, toebehorende aan Willy Vande Reeckt uit Schaarbeek, reed weg langs de Avenue Jean-Jaurès te Puteaux (Hauts-de-Seine) nabij Parijs. Plots zagen de vier inzittenden dat een sportwagen met vier mannen erin hen achtervolgde. De BMW werd langs het voetpad klem gereden. De chauffeur opende de deur en zijn twee gezellen haalden hun wapens boven. Dadelijk openden ze het vuur op de sportwagen, waarvan de inzittenden inspecteurs van de anti-gangbrigade van Parijs waren.

Corsicaan gedood

De inspecteurs openden op hun beurt het vuur en één van de passagiers van de gele BMW, de 39-jarige Jean-Claude di Marzo, bijgenaamd Tino, was op slag dood. Hij kreeg een kogel in het hoofd. Di Marzo was niet alleen één van de daders van de overval te Schaarbeek, maar hij was ook op 30 juni 1978 betrokken bij de overval aan het Madouplein te Sint-Joost-ten-Node, waarbij twee leden van de militaire politie tijdens een vuurgevecht werden neergeschoten. Toen werd 3 miljoen frank geroofd en de daders verplaatsten zich met een snelle motorfiets die in Frankrijk gestolen was.

De chauffeur van de BMW, de 29-jarige Camille Panizzoli, was er eveneens bij te Schaarbeek. Hij kreeg een kogel in de pols. Een derde inzittende, Simon Campana, 29 jaar, nam niet aan de overval te Schaarbeek deel, maar werd door de Franse politie gezocht voor andere zware feiten. Hij ligt nu in een ziekenhuis met een kogel in de buik. De vriendin van Panizzoli, de 20-jarige Sylvie Bertinelli, bleef ongedeerd maar werd ook door de Parijse politie naar de Quai des Orfèvres meegenomen.

Di Marzo had slechts 25.000 fr. van het te Schaarbeek gestolen geld op zak toen hij werd gedood. In de woonplaats van Panizzoli werd achteraf 5 miljoen frank in Belgisch geld en nog eens 100.000 frank, evenals verscheidene vuurwapens teruggevonden.

Wat de wagen betreft, die de richting autosnelweg naar het noorden had genomen, een Austin, daarin zat de 25-jarige Belg Leon Bourdouxhe uit Etterbeek, een man die bij de overval te Schaarbeek als tussenpersoon optrad en in wiens appartement 50.000 fr. van het gestolen geld werd teruggevonden.

Appartement

Hij was in het gezelschap van de 20-jarige Maria Mioloto, een Italiaanse vrouw, wonende te Schaarbeek, die een belangrijke rol in heel de zaak speelde.

De gangsters kwamen immers in haar appartement samen alvorens de overval te plegen. Ook de nacht na de feiten brachten ze in haar woonplaats door. Deze vrouw vertrok met de daders vrijdag - daags na de overval - naar Parijs en in haar appartement werd 1 miljoen aangetroffen, afkomstig van de overval.

In de taxi, die op de Avenue Parmentier te Parijs werd tot staan gebracht, zat nog één van de daders van de overval, nl. de 40-jarige Pierre Guilicelli, bijgenaamd “Pierrot Le Balaere”, een Corsicaan, bij wie men thuis eveneens 5 miljoen van het geroofde pensioengeld ontdekte, evenals enkele zware wapens.

Zaterdag kon de gerechtelijke politie te Brussel de 23-jarige Vande Reeckt aanhouden. In zijn garage werd de Peugeot aangetroffen, waarin de gangsters na de overval op de parking van de Brussilia overstapten. Deze Peugeot had nog maar 47 km afgelegd.

Het voertuig werd samen met de Peugeot 504 waarmee de gangsters op de plaats van de feiten wegreden tussen 11 en 13 mei gestolen bij de firma Peugeot aan de Kroonlaan te Elsene.

Bij Vande Reeckt werd anderhalf miljoen teruggevonden.

Eén van de daders aan de overval, een Fransman, is thans voortvluchtig. De politie veronderstelt nu dat de overval te Schaarbeek vermoedelijk door vier gangsters en niet door vijf werd gepleegd, zoals aanvankelijk werd gedacht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juni 1979

Everse postman gaf tip

Naar aanleiding van de gewapende overval op een postwagen, die donderdag te Schaarbeek het leven kostte aan een postman, en waarbij 30 miljoen fr. werd geroofd, werden maandag te Brussel nog enkele namen vrijgegeven van personen die een rol in deze zaak speelden en van wie de meesten overigens werden aangehouden.

De tipgever in deze zaak, die de eigenlijke daders toeliet hun slag thuis te halen, is een Belg. Het gaat om postman J.R., woonachtig en werkzaam te Evere, die te Brussel werd aangehouden.

Een andere Belg is de genaamde Christian Guillaume, vriend van de Italiaanse vrouw Maria Milioto. Deze vrouw werd zaterdag in de buurt van Parijs aangehouden onder beschuldig dat ze haar appartement te Schaarbeek tijdelijk ter beschikking stelde van de gangsters, betrokken bij de overval.

De vrouw beweert ondertussen dat ze op het ogenblik van de feiten al sinds verscheidene dagen in Parijs vertoefde en dat niet zij, maar wel haar vriend Christian Guillaume onderdak verleende aan de gangsters.

Ook de 23-jarige Nicole Sacré werd opgebracht voor ondervraging maar weliswaar niet aangehouden. Deze vrouw is de vriendin van Willy Vander Eeckt, de man in de garage van wie de Peugeot 104 werd teruggevonden die door de gangsters werd gebruikt bij het plegen van de overval.

Gisteren werd ook nog vernomen dat het niet zeker is dat J.R. de tip rechtstreeks aan de daders gaf. Wellicht bestaat er nog een tussenpersoon tussen de postman en de overvallers. De verdachte tipgever werd in 1970 te Evere bij de post aangeworven. Hij werd in Congo geboren, staat op de Franse taalrol ingeschreven bij de post en is gescheiden van zijn vrouw. J.R. moet ongeveer dertig jaar zijn en had gisteren een vrije dag bij de post.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juni 1979

Meer en meer klaarheid in hold-up te Schaarbeek

Een café, waar men ’s middags ook een broodje uit de vuist kan eten, niet ver van het postkantoor van Schaarbeek waar vorige week de bloedige hold-up plaatshad, wordt steeds door postbedienden en brievenbestellers druk bezocht. Willy Vander Eeckt (33), de uitbater, is inmiddels opgepakt wegens medeplichtigheid in de overval, samen met zijn tipgever, die een regelmatige bezoeker van het café was.

Vander Eeckt bracht zijn vriend Léon Bourdouxhe, een 35-jarige frituuruitbater uit Etterbeek, op de hoogte van het geldtransport, die op zijn beurt de tip doorspeelde naar de Fransman Clément Gillis. Deze laatste is nog voortvluchtig, doch Bourdouxhe werd, samen met Vander Eeckt en Renders, in een cel gestopt.

Huiszoeking

De gerechtelijke politie van Brussel, die een groot aandeel had in de oplossing van de postroof, pluist thans verder de medeplichtigheid van postbode Jacques Renders uit. Het is inmiddels ook uitgemaakt dat Renders na de feiten nog contact gezocht heeft met de daders, vermoedelijk om een deel van de buit op te eisen.

Bij een huiszoeking in de woning van Renders in te Evere werd evenwel geen geld van de buit gevonden.

Hoe dan ook, het onderzoek in de postroof is nog ver van rond, ofschoon er toch al een tiental personen werden aangehouden en zo’n 14 miljoen fr. van de buit weer terecht is. De gerechtelijke politie wil vooral het fijne weten over de rol die de drie voornoemde hebben gespeeld bij de overval te Schaarbeek. Bourdouxhe werd reeds vorig jaar, na de overval op een postauto aan het Madouplein te Brussel, door de gerechtelijke politie op de rooster gelegd.

Toen werd 3 miljoen fr. geroofd en de daders waren Di Marzo en Gillis. Eerstgenoemde is de Corsicaanse gangster die zaterdagnamiddag door leden van de Franse antigangbrigade nabij Parijs werd doodgeschoten. Maar Clément Gillis was de politie weer eens te vlug af.

Die 34-jarige Gillis is geen onbekende voor de gerechtelijke politie van Brussel. Men weet daar o.m. dat hij een maniak is van de snelle motor, dat hij zelfs nog heeft deelgenomen aan snelheidswedstrijden op de omloop van Nijvel.

Halle

Gillis heeft vroeger te Sint-Pieters-Kapelle gewoond, gemeente die door het Vlaamse-Brabantse Herne werd opgeslorpt. Tot voor kort stond hij daar zelfs nog ingeschreven.

Clément Gillis en Claude Di Marzo (39) verplaatsten zich voor de overval van vorig jaar aan het Madouplein met een snelle motor die in Frankrijk werd gestolen. De buit van 3 miljoen werd nooit teruggevonden.

Het was overigens niet de eerste keer dat te Brussel een overval per motor werd gepleegd. Op 30 juli 1975 had een gelijkaardige hold-up plaats. Toen gingen twee gemotoriseerde gangsters met 16 miljoen fr. van een wisselkantoor aan de haal. Ook toen werd de motor in Frankrijk gestolen. Voor die roof dacht men al aan Clément Gillis en Claude Di Marzo.

Klem

Het is waarschijnlijk dat de gerechtelijke politie ook nog andere dossiers zal heropenen. Men weet immers bij hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie, Albert Van Hove, nog heel goed dat begin april 1978 twee banklopers op de roltrappen van de Galeries Anspach te Brussel van 8,5 miljoen werden beroofd.

En dan is er ook nog de onopgehelderde overval op 20 december 1976 op een geldtransport van de Kredietbank te Brussel. Een bestelwagen van die bank, reed die maandagmorgen via de Tervurenlaan op het grondgebied van Sint-Lambrecht-Woluwe, langs de Blijde Inkomtunnel naar het centrum van de stad.

In de tunnel werd de bestelwagen klem gereden door een Mercedes. Gangsters, gewapend met machinepistolen, verdwenen toen met 7 miljoen frank. De misdadiger, die de chauffeur had bedreigd met zijn wapen, sprak perfect Frans.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Juni 1979

Gangsters waren toch met vijf te Schaarbeek

Men is nu zeker over het aantal gemaskerde en gewapende gangsters die donderdag jl. een overval te Schaarbeek pleegden, er een postman doodschoten en 30 miljoen fr. buit maakten. De daders waren met vijf. De gangsters van wie een het slachtoffer André Van Besselaere op de Generaal Eisenhouwerlaan te Schaarbeek doodschoot, zijn: de 39-jarige Jean-Claude Di Marzo, bijgenaamd Tino, die zaterdag tijdens een vuurgevecht met de Franse politie werd doodgeschoten, de 29-jarige Simon Campana die tijdens hetzelfde vuurgevecht een kogel in de buik kreeg, de 29-jarige Camille Panizzoli en de 40-jarige Pierre Giudicelli. De vijfde gangster is thans voortvluchtig. Het betreft de Fransman Gilles Clement.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Juni 1979

Brusselse raadkamer bevestigt aanhouding gangsterhelpers

Voor de raadkamer te Brussel verschenen vrijdag de vier te Brussel aangehouden personen in de zaak van de overval die te Schaarbeek verleden week het leven kostte aan een postman.

De vier zijn: de 22-jarige Nicole Sacré, wonende Saillylaan 182 te Schaarbeek, de 33-jarige Willy Vander Eeckt uit Evere, de 24-jarige postman François Renders, wonende Hugo Verrierstraat te Evere en de 42-jarige Fransman Christian Guillaume, wonende Latinislaan 151 te Schaarbeek.

De raadkamer bevestigde de vier aanhoudingsbevelen. De vier werden tijdens het vorige weekend aangehouden nadat de gerechtelijke politie had vastgesteld dat Vander Eeckt zijn garage verhuurd had aan de Franse gangsters. De politie vond in de garage trouwens de witte Peugeot 404 waarmee sommige overvallers gevlucht waren.

Vander Eeckt bekende 1,5 miljoen te hebben ontvangen voor die verhuring. Dat geld werd teruggevonden bij zijn vriendin Nicole Sacré.

Christian Guillaume verschafte onderdak aan een of meerdere overvallers.

Renders bekende van zijn kant inlichtingen te hebben verstrekt aan Vander Eeckt i.v.m. het geldtransport bij de posterijen, die door Vander Eeckt aan de Franse gangsters werden doorgespeeld.

Het onderzoek in de hele zaak wordt van Belgische zijde geleid door onderzoeksrechter Lhoir en van Franse zijde door de Parijse onderzoeksrechter Daniault.

De advocaten van Vander Eeckt en van Nicole Sacré zijn Mw. Fernande Motte-De Raedt en A. Peeters. Mw. Motte-De Raedt verdedigd bovendien Leon Bourdouxhe, die te Parijs opgesloten zit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Juni 1979

Schuilt Franse gangster in het Brusselse?

De gerechtelijke politie van Brussel trekt thans elk spoor na dat zou kunnen leiden naar een van de kopstukken van de bende die te Schaarbeek een postauto overviel: de Fransman Clement Gilles.

In het appartement van Clement Gilles te Parijs werd op zaterdag 16 juni een bedrag van 470.000 fr. Gevonden, dat voorkwam uit de buit van de Schaarbeekse overval. Men trof er eveneens een wapen aan. Clement Gilles was echter de anti-gangbrigade van commissaris Broussard te vlug af.

Die man is gevaarlijk. Dat weet zowel de Franse als de Belgische recherche. Voor de gerechtelijke politie van Brussel staat het buiten kijf dat Clement Gilles betrokken was bij de gewapende overval op 30 juni 1978 aan de het Madouplein op een postauto werd gepleegd.

De twee misdadigers ontsnapten toen met een snelle motor, die in Frankrijk werd gestolen. De gerechtelijke politie van Brussel weet dat Gilles bezeten is van snelle motoren en zelfs op de omloop van Nijvel nog heeft deelgenomen aan snelheidswedstrijden. Hij heeft ook nog in Sint-Pieters-Kapelle gewoond, maar is daar nu niet meer ingeschreven. Hij kent België op zijn duimpje en daarom acht de gerechtelijke politie het niet uitgesloten dat hij zich ergens in het Brusselse verschuilt. De man heeft trouwens een Belgische vriendin ergens in het Brusselse.

Buit

De gerechtelijke politie blijft hopen hem te kunnen klissen. Een drankinstelling in de buurt van het Meiserplein te Schaarbeek wordt in het oog gehouden. Volgens de gerechtelijke politie is het daar immers dat Clement Gilles samenkwam met Léon Bourdouxhe (35) uit Etterbeek, een medeplichtige die zaterdag 16 juni samen met de Italiaanse Mario Mioloto (21) te Parijs werd aangehouden. Er zijn nog andere instellingen bekend waar de bende af en toe samenkwam. Maar daaromtrent wil de recherche niet veel kwijt. Om begrijpelijke redenen trouwens.

Ondertussen blijft ook meer dan de helt van het gestolen geld (29,5 miljoen in totaal) nog altijd zoek. De recherche vond slechts circa 14 miljoen fr. terug. Of men vermoedt dat Clement Gilles dat “pak” heeft meegenomen? Het wordt voor mogelijk gehouden, al zoekt men toch vooral in een andere richting. Misschien zitten er nog enkele miljoentjes, afkomstig van het Schaarbeekse pensioengeld, zorgvuldig weggestopt in het Brusselse …

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Juni 1979

16

(1 replies, posted in 1980-1989)

De overval en moord op postbode Michel Clercq werd reeds in 2012 op dit forum vernoemd. Voor de volledigheid is hieronder het verslag van het assisenproces:

Marokkaan beschuldigd van moord op postbode

De 22-jarige Marokkaan Driss Bissani uit Brussel verschijnt vanaf dinsdag voor het Assisenhof van Brabant. Hij wordt er van beschuldigd op 22 februari 1982 te hebben deelgenomen aan de overval met dodelijke afloop, gepleegd op postbediende Michel Clercq te Lillois, in het arrondissement Nijvel.

Bissani werd pas in april 1984 voor deze feiten aangehouden. Hij bekende toen met een gestolen auto en in het gezelschap van twee minderjarigen aan de overval te hebben deelgenomen. Terwijl hij zelf aan het stuur van het voertuig bleef zitten, stapten de twee minderjarigen uit. Eén van deze jongeren schoot de postbediende met een long-rifle dood. Het drietal ging vervolgens aan de haal met een postzak, maar toen bleek dat er geen geld inzat, werd hij weggegooid.

Bissani bleef deze versie herhalen tot het ogenblik dat de twee minderjarigen in maart en juni 1985 door de jeugdrechtbank of het hof van beroep van de jeugdrechtbank werden vrijgesproken. Bissani verklaarde van toen af dat hij met de hele zaak niets te maken had.

Bissani zal voor het Assisenhof worden verdedigd door mrs. Fernande Motte-De Raedt en Martial Lancaster. Het openbaar ministerie is vertegenwoordigd door advocaat-generaal Fischer. Er worden een 35-tal getuigen gehoord en de debatten zullen vier dagen duren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Mei 1986

Bissani ontkent medeplichtigheid

Voor het Hof van Assisen van Brabant, voorgezeten door raadsheer De Biseau d’Hauteville begon dinsdag het proces tegen de 22-jarige Marokkaan Driss Bissani uit Brussel. Bissani wordt ervan beschuldigd op 22 februari 1982 te hebben deelgenomen aan een overval op postbediende Michel Clercq bij het spoorwegstation te Lillois (Nijvel). Michel Clercq kwam daarbij om het leven.

Beschuldigde wordt verdedigd door Mrs. Fernande Motte-De Raedt en Martial Lancaster, terwijl het openbaar ministerie is vertegenwoordigd door advocaat-generaal Fischer. De jury is samengesteld uit zeven dames en vijf heren.

Bissani werd in de Marokkaanse stad Rabat geboren. Zijn ouders waren cabaretartiesten, wat tot gevolg had dat ze zich weinig met hun zoon bezig hielden. Beschuldigde bleef vaak alleen thuis terwijl zijn ouders elders aan het werk waren.

Op 9-jarige leeftijd kwam Bissani naar België over. Zijn ouders bleven ondertussen als cabaretartiesten werken. Nadat hij in een school werd geplaatst, kwam hij met de jeugdrechter in aanraking wegens diefstal. Zo belandde hij in verschillende tehuizen voor jongeren en meer dan eens pleegde hij kleine misdrijven. Tussen september 1978 en maart 1980 werd hij vijfmaal tot twee weken gevangenisstraf veroordeeld. In 1980 werd hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf met uitstel en in 1983 liep hij vier jaar gevangenisstraf op wegens deelneming aan tientallen diefstallen.

Jongerenbende

Van 1981 af was Bissani deel gaan uitmaken van en bende jongeren, jongens en meisjes, overwegend uit Sint-Jans-Molenbeek. Gezamenlijk werden ze de bende van de Zwarte Vijvers genoemd. Hij geraakte ook in zekere mate aan hasj en heroïne verslaafd.

Op 22 februari 1982 werd postbediende Michel Clercq door twee minderjarigen, van wie één gemaskerd en gewapend met een 22mm long rille-karabijn, overvallen voor het spoorwegstation van Lillois. Het slachtoffer kreeg een kogel in het hoofd en overleed kort nadien. De daders namen hem een postzak af die, zoals later bleek, alleen maar briefwisseling bevatte. Met de postzak sprongen ze in een Citroën CX Pallas. De auto zou bestuurd geweest zijn door Bissani. Toen onderweg bleek dat in de postzak geen geld zat, werd hij gewoon weggegooid.

Bissani werd pas in april 1984 door de rijkswacht aangehouden. Dat gebeurde wegens diefstallen van Citroën-voertuigen, die begin 1982 werden gepleegd aan de Helihavenlaan te Brussel. Weldra bleek dat de Citroën die voor het spoorwegstation was opgemerkt, ook begin 1982 aan de Helihavenlaan was gestolen.

Uiteindelijk raakten de onderzoekers ervan overtuigd dat Bissani de man was die de Citroën te Lillois bestuurde. Bissani legde nadien bekentenissen af. Hij beweerde echter niet te hebben geweten dat één van de minderjarigen gewapend was met een karabijn. Hij zou ook aanvanjelijk gedacht hebben dat ze samen een diefstal zouden gaan plegen in een rusthuis in de streek van Nijvel.

Bekentenissen ingetrokken

Toen één van de meedaders op 25 april 1984 werd aangehouden, trok Bissani al zijn bekentenissen in. Later legde hij weer bekentenissen af, die hij nadien dan toch weer introk. Toen de twee minderjarigen uiteindelijk in maart en juni 1985 door de jeugdrechtbank en het Hof van Beroep voor de feiten te Lillois werden vrijgesproken, trok beschuldigde voorgoed alle bekentenissen.

Onderzoeksrechter Christian Baeyens uit Nijvel, als eerste getuige, zegde dat het onderzoek in de zaak Bissani bijzonder moeilijk was doordat de drie beschuldigden wegens hun leeftijd in verschillende instellingen waren opgesloten. Bissani was op het ogenblik van de feiten 18 jaar.

Tijdens het onderzoek omtrent de gestolen Citroëns ging Bissani spontaan tot bekentenissen van de overval op Michel Clercq over. Hij zou echter niet geweten hebben dat de postbediende werd doodgeschoten. Hij zou het wapen van de misdaad niet hebben gezien. Hij beweert zelfs niet eens het schot te hebben gehoord dat door een .22 long rifle-karabijn werd afgevuurd. Vooral dat punt komt de onderzoeksrechter weinig waarschijnlijk over.

Tijdens zijn eerste bekentenissen zegde Bissani overtuigd te zijn geweest dat zijn twee kameraden van plan waren een diefstal in een bejaardentehuis te plegen. Hij was erg verwonderd toen zijn makkers hem vroegen naar het station van Lillois te rijden.

Daar bleef de Citroën staan naast een container. Eén van de twee minderjarigen ging een tijdje postvatten in het wachthuisje van het station. Hij werd er opgemerkt door een reiziger, wat de onderzoeksrechter alter toeliet een robotfoto van één van de daders te maken. Nadat de kleine rode postwagen was komen aanrijden, nam postbediende Michel Clercq er verscheidene postzakken uit. Een zak, met briefwisseling bestemd voor de trein naar Brussel, werd na het neerschieten van het slachtoffer door de daders meegenomen.

Wapendeskundige Vandenstock zegde dat met de long rifle-karabijn vanop een afstand van vermoedelijk 1 à 2 meter werd geschoten. Slechts één enkele kogel werd afgevuurd, die het slachtoffer in de rechter slaap trof.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Mei 1986

Bissani wilde zich wreken op de maatschappij

De Marokkaan Driss Bissani, die beschuldigd wordt van deelname aan een overval met dodelijke afloop op een postbode te Lillois, heeft het gevoel dat hem in zijn jeugd heel wat onrecht werd aangedaan en wil zich hiervoor op de maatschappij wreken.

Dat getuigden gisteren de psychiaters Dossin en Fourez, die stelden dat beklaagde volkomen in staat is zijn daden te beheersen. Hij wil voortdurend de maatschappij en het gerecht pesten om uit te maken hoever hij mag en kan gaan.

Bissani is zeer verstandig. Hij heeft een goed geheugen en heeft veel zin voor details. Hij acht het zelf niet onmogelijk dat hij op zekere dag een bepaalde drempel overschrijdt en wel eens iemand zou kunnen doden.

Een volgende getuige was Jean Coes, die vanop zekere afstand getuige was van de overval op de postbediende. Hij merkte een gemaskerde en gewapende man op die de postzak van de brievenbesteller poogde af te nemen.

Coes hoorde wat later “handen omhoog” roepen. Bijna onmiddellijk daarna weerklonk een vuurschot. Op dat ogenblik kwam een tweede man opdagen die de postzak bemachtigde en hiermee naar een wat verder geparkeerde wagen, een Citroën, liep. Het voertuig reed met gedoofde lichten weg richting Nijvel.

Gerard Petroons merkte de wagen van de daders op bij een container voor het spoorwegstation van Lillois. In de auto zaten drie mannen, twee vooraan en één achteraan. Deze laatste was volgens getuige 30 tot 40 jaar oud.

Bankbediende Vanwayenbergh was ook vanop een afstand getuige van de overval. Hij zag een kerel die blijkbaar de wacht optrok, en een tweede man die een postzak van de brievenbesteller poogde af te nemen. Nadat werd geschoten liepen de twee mannen met de postzak naar de Citroën. Achter het stuur van de auto zat een derde man.

Treinwachter Jozeph Prevat kwam juist in het station van Lillois aan toen hij buiten luide stemmen hoorde, waarna een vuurschot weerklonk. Getuige zag twee mannen van wie één gemaskerd en gewapend met een karabijn, in het bezit van een postzak naar een wagen lopen.

Tijdens de namiddagzitting werden twee rijkswachters uit Nijvel als getuigen ondervraagd. Via een anoniem telefoontje begin 1984 werden ze op de hoogte gebracht van diefstallen van Citroëns in februari 1982 in een garage te Brussel. Het bleek dat de diefstallen het werk waren van de beruchte “Bende van de Zwarte Vijvers” uit Sint-Jans-Molenbeek, waartoe ook Bissani behoorde. Ook een minderjarige maakte deel uit van de bende. Hij bezat een long rifle. Via die karabijn kon een verband worden gelegd tussen de bende en de overval op postbediende Michel Clercq. De daders waren weggereden met een gestolen Citroënt.

Twee andere rijkswachters uit Nijvel bekwamen de eerste bekentenissen van Bissani. Deze vertelde toen dat hij met twee minderjarigen naar het spoorwegstation van Lillois was gereden, maar zelf aan het stuur van een gestolen Citroën was blijven zitten. Vandaag volgen het rekwisitoor en de pleidooien.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Mei 1986

Bissani verleende onontbeerlijk hulp

Zelfs indien hij enkel in de auto bleef wachten, dan nog heeft Driss Bissani onontbeerlijk hulp verleend aan een diefstal die te Lillois het leven kostte aan een postbode. Dat zei gisteren de advocate van de burgerlijke partij voor het Brabantse assisenhof.

Mr. Remy, die pleitte namens de weduwe van het slachtoffer, stelde dat het er weinig toe doet wie Bissani’s metgezellen waren. “Het gaat hier om het proces Bissani en de jury moet het schuldig verklaren”, aldus de advocate.

Tijdens de voormiddagzitting waren de laatste getuigen gehoord, o.a. de 20-jarige Marokkaan Jamal die vorig jaar werd vrijgesproken voor de feiten te Lillois. Jamal was door Bissani aangewezen als de moordenaar. Gisteren zei getuige dat hij met de moord op de postbode niets te maken had, terwijl Bissani zei dat hij Jamal had beschuldigd omdat die een verschuldigd bedrag niet wilde terugbetalen.

De moeder van beklaagde, een 45-jarige cabaretartieste die te Gent woont, getuige dat haar zoon thuis erg verwend werd en schier alles kreeg wat hij wenste. Vanaf zijn verdiende begon Bissani misdrijven te plegen, wat volgens zijn moeder te wijten was aan slecht gezelschap.

Omdat verscheidene leden van de Bende van de Zwarte Vijvers uit Molenbeek niet kwamen opdagen, werd onderzoeksrechter Baeyens van Nijvel weer als getuige opgeroepen. Hij verklaarde dat de bendeleden kwaad zijn op Bissani, omdat deze verscheidene van hen beticht had van de moord te Lillois.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Mei 1986

Bissani kent te veel details van de moord

In zijn rekwisitoor stelde advocaat-generaal Fischer gisteren dat Driss Bissani toen hij indertijd tot bekentenissen overging, zoveel details gaf dat het niet anders kan dan dat hij bij de moord op postbode Clercq te Lillois aanwezig was.

Volgens het openbaar ministerie zat Bissani achter het stuur van de auto te wachten terwijl zijn medeplichtigen de postbode vermoordden. Beklaagde heeft het trouwens bekend - later weliswaar ontkend - en bovendien werd hij gezien door getuigen.

Het wachten in de wagen maakt van Bissani mededader aan een opzettelijke doodslag, die gepleegd werd om een diefstal te vergemakkelijken, aldus advocaat-generaal Fischer.

De aanklager drukte er op dat beklaagde onmiddellijk na zijn voorleiding spontaan tot bekentenissen overging en daarbij zeker niet gemanipuleerd werd door de ondervragers.

De verdedigers, Mrs. Motte-De Raedt en Lancaster, wezen erop dat geen enkel materieel element bestaat dat op de schuld van hun cliënt zou kunnen wijzen. De rechtstreekse getuigen legden tegenstrijdige verklaringen af en de medebeklaagden zegden enkel dat ze Bissani in staat achtten zware feiten te plegen.

Over de oorspronkelijke bekentenissen van Bissani zegden de verdedigers, dat het heden ten dage wel meer voorkomt dat bekentenissen worden afgelegd ook al is men onschuldig.

De details waarover het openbaar ministerie het had, konden volgens de verdedigers door Bissani op vier manieren worden bekomen: uit de persverslagen, uit verklaringen van medegedetineerden in de gevangenis, uit wat ondervragers vertelden tijdens het onderzoek en ten slotte uit herinneringen zelf van Bissani.

Zo had hij verklaard dat de postzak onderweg werd weggegooid. Maar, aldus de verdedigers, Bissani herinnerde zich blijkbaar andere diefstallen waarbij waardeloze voorwerpen werden weggegooid.

Tot slot verklaarden de advocaten dat hun cliënt onmogelijk aan de feiten te Lillois kan hebben deelgenomen. Hij moet derhalve worden vrijgesproken. Het arrest wordt maandagnamiddag verwacht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Mei 1986

Vijftien jaar dwangarbeid voor Driss Bissani

Voor het Assisenhof van Brabant werd Driss Bissani maandag veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid. De jury had voordien bevestigend geantwoord op de drie gestelde vragen en daarmee Driss Bissani schuldig bevonden aan mededaderschap bij diefstal, waarbij een opzettelijke doodslag werd gepleegd op de postbediende Michel Clercq.

Tijdens de replieken bij de aanvang van de zitting had mr. Lancaster er nogmaals op gewezen dat zijn cliënt uit diverse bronnen bijzonderheden over de misdaad kon bekomen hebben, zonder dat hij zelf op de plaats van de misdaad diende aanwezig te zijn. De verdediging waarschuwde de jury voor een mogelijke gerechtelijke dwaling.

Advocaat-generaal Fischer stelde dat Bissani spontaan de feiten te Lillois bekende toen hij werd ondervraagd over autodiefstallen. Pas toen hij besefte dat hij bij een heel ernstige zaak betrokken was, trok hij systematisch al zijn bekentenissen in.

Nadat Bissani zelf nog eens had gezegd dat hij met feiten te Lillois niets te maken had, trok de jury zich terug om te beraadslagen over drie vragen betreffende het dader- of mededaderschap bij de diefstal van een postzak, het gebruiken van geweld en de doodslag.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Mei 1986

17

(1 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Een overval op een postbode, de postbode werd vermoord.

  • Waneer? Maandag 22 februari 1982

  • Waar? Aan het station van Lillois-Witterzée » Google Maps

  • Wapen? Een .22 long rifle

  • Wie? Er waren drie daders; ze waren 15, 17 en 18 jaar oud. Ze maakten deel uit van “De bende van de zwarte vijvers”.

  • Status: Opgelost

Postbode doodgeschoten te Lillois

De 30-jarige Michel Clercq uit Nijvel, een postbode die maandagochtend omstreeks 7u in het station van Lillois stond te wachten met de postzak waarmee hij zijn ronde zou uitvoeren, werd doodgeschoten door een onbekende die aan de haal ging met de postzak. In de postzak zaten blijkbaar alleen gewone poststukken, daar voor maandag geen enkele bijzondere uitreiking was gepland. Speurders ondervroegen de getuigen van de overval, onder meer de machinist van een in het station rangerende locomotief.

De postbode werd overvallen toen hij terugkeerde naar zijn bestelwagen, die geparkeerd voor het station van Lillois. Een van de twee gangsters schoot hem onmiddellijk een kogel in het hoofd. Ze maakten zich daarop meester van de postzak en vluchtten in een beige Citroën CX, die bestuurd werd door een medeplichtige. Het voertuig reed met gedoofde lichten in volle vaart weg, richting Nijvel. De neergeschoten postbode overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Februari 1982

Postmannen-protest na moord op collega

Een dertigtal postmannen uit Hoei en omgeving heeft woensdagmorgen met postwagens de Boudewijnbrug te Hoei afgegrendeld. Aan automobilisten en voorbijgangers deelden zij vlugschriften uit in verband met de moord op hun collega, maandag te Lillois. De postmannen eisten in dat verband onder meer verscherpte veiligheidsmaatregelen voor alle postbedienden. De actie duurde ongeveer 20 minuten en verliep zonder incidenten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Februari 1982

Doder van postbode was slechts vijftien

Drie jeugdige gangsters, 15, 17 en 18 jaar oud, waren op 22 februari 1982 omstreeks 6u45 ’s morgens betrokken bij een moord op een brievenbesteller te Lillois-Witterzee nabij Nijvel. Alle drie zitten ze sinds woensdag achter slot en grendel.

De moord geschiedde na een dolle uitstap in het Brusselse aan boord van een gestolen Citroën CX-wagen. Op genoemde datum stond de 30-jarige postbode Michel Clercq in het station te Lillois te wachten op de postzakken die per trein vanuit Brussel zouden worden aangevoerd. Even nadat hij twee postzakken in ontvangst had genomen en zich klaarmaakte om ze in zijn bestelwagen op te bergen, werd hij plotseling aangevallen door een met een bivakmuts gemaskerde jonge man. Er ontstond een korte maar fikse ruzie die werd afgebroken door een schot uit een .22 long rifle. De postbode zakte in mekaar, dodelijk in de rechter slaap getroffen. Onmiddellijk na het schot sloegen de moordenaar en zijn trawanten op de vlucht en zochten een toevlucht in een Citroën die plankgas gaf en vetrok. Een van de postzakken was meegenomen en werd op februari schier onaangeroerd in Lasne teruggevonden.

Het onderzoek leverde niets op. Pas de jongste drie maanden kwam er schot in de zaak. Rijkswachters van Nijvel hadden inmiddels belangstelling gekregen voor een bende jongeren, twintig man sterk, die vooral in en om Molenbeek opereerde en zich aandiende als “De bende van de zwarte vijvers”.

De bendeleden waren gespecialiseerd in het stelen van BMW- en Citroën-wagens en het plegen van aanrandingen. Bovendien schenen verscheidenen onder hen over .22 long rifles te beschikken.

Een verband werd gezocht en na enige tijd ook gevonden. Zo kon een op het ogenblik van de feiten 17-jarige jongeman uit Antwerpen, vorige week dankzij de uitgifte van een robotfoto door de treinbestuurder worden herkend.

De jongeman werd door onderzoeksrechter Baeyens uitgeleverd aan de jeugdrechter te Antwerpen. Hij werd geplaatst in Mol. De jongeman zou de wacht hebben opgetrokken op het perron terwijl de moord plaatsvond.

Het onderzoek leidde voorts tot de aanhouding van een Marokkaan, een zekere Pissani D. die op 9 juli 1961 in Rabat werd geboren en op het ogenblik van de feiten 18 jaar oud was. D. zou de bestuurder van de gestolen wagen zijn geweest. De Marokkaan in kwestie heeft reeds een heel strafregister. Hij werd voor overvallen en gewelddaden in het verleden reeds veroordeeld tot 2 en 4 jaar opsluiting.

De derde aanrander ten slotte die het dodelijk schot afvuurde kon dinsdag worden aangehouden. Hij blijft ontkennen. Op het ogenblik van de feiten was hij nauwelijks 15 jaar oud. De jongeman zal 14 dagen in de gevangenis van Nijvel worden opgesloten. Begin mei zal hij dan door onderzoeksrechter Baeyens ter beschikking van de jeugdrechtbank te Brussel worden gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 April 1984

18

(2 replies, posted in Plaatsen)

De rijkswacht van Eigenbrakel was gelegen in de Rue Pierre Flamand 62 » Google Maps

De gemeentepolitie bevond zich destijds op het volgende adres: Avenue Maréchal Ney 36 » Google Maps

19

(25 replies, posted in Terrorisme)

https://wiki-braine-lalleud.be/images/a/ae/Gendarmerie68.png

Dit is een foto van de rijkswacht van Eigenbrakel uit de jaren '60, waarschijnlijk 1968. Op de foto staat een rijkswachter met de naam "Joseph Dossogne" (wellicht de persoon die helemaal rechts staat). Ik weet niet of het om dezelfde persoon gaat, maar de oom van Francis Dossogne (broer van zijn vader die ook een verhouding had met de moeder van Francis ... de vader van de halfbroer van Françis): deze heette ook Joseph.

20

(16 replies, posted in 1983)

Op 28 mei 1983 werd de snijbrander gestolen en anderhalve week later - op 8 juni 1983 - werd de Saab gestolen bij Jadot. Wat me nu pas opvalt, is dat die twee zaken in dezelfde straat en slechts op 800 meter van elkaar liggen » Google Maps

Hebben ze de Saab zien staan toen ze de snijbrander gingen stelen of hebben ze de snijbrander gestolen om in te kunnen breken bij Garage Jadot?