Het heeft niets met de Bende van Nijvel te maken maar gezien de zeldzaamheid van deze zaak leek het mij toch interessant om het te delen:

Een uiterste zeldzaamheid: voor het eerst in decennia hoge politieofficier voor hof van assisen nadat hij twee broers koelbloedig executeerde

Een gewezen commissaris van gerechtelijke politie staat binnenkort voor een assisenhof terecht voor een dubbele moord. Een uiterst zeldzame gebeurtenis in ons land. Francis Vandy (71) schoot in 2019 twee Roemeense broers een kogel door het hoofd omdat zij het gewaagd hadden stiekem in zijn vijver te gaan vissen.

Eind augustus 2019 werd rustige Forchies-la-Marche, bij Charleroi, opgeschrikt door verscheidene schoten. Op de oever van een afgelegen vijver tof de politie de lichamen van twee mannen aan. Allebei werden ze geëxecuteerd met een kogel in het hoofd. Hun namen raakten snel bekend wanneer de familie van Constantin en Gabriël bij de Brusselse politie de onrustwekkende verdwijning van de twee broers meldde. “Zij waren op weg naar Forchies-la-Marche om er te gaan vissen”, luidt de aangifte.

Ondanks ervaring

Een van de eersten om verhoord te worden, was de eigenaar van de vijver: commissaris op rust Francis Vandy. In eerste instantie gebaarde hij van krommenaas. Maar ondanks zijn jarenlange ervaring, hield hij dat niet lang vol. In zijn woning vonden de speurders sportschoenen waarop nog bloedsporen van de slachtoffers werden teruggevonden. De Roemeense broers waren bovendien doodgeschoten met een Glock-pistool, het dienstwapen van commissaris Vandy dat hij kort voor zijn pensionering als verloren heeft opgegeven. Een list om het wapen toch te kunnen houden.

Helemaal belastend voor ex-commissaris werd het toen bekend raakt dat hij het al eerder eens met de Roemeense broers aan de stok had gekregen. Constantin en Gabriël waren al eens in de vijver van de politieman gaan vissen zonder hem om zijn toelating te vragen. Om ze te verjagen vuurde Vandy verscheidene schoten met zijn dienstwapen. Maar die eerste keer richtte hij op de grond. De tweede keer daarentegen schoot hij de broers door het hoofd. Zijn lot ligt nu in handen van het assisenhof van Henegouwen.

Een politieofficier die zich voor een assisenhof moet verantwoorden voor moord, het gebeurt (gelukkig) uiterst zelden. Onlangs raakte bekend dat ex-politieman Johan Devriendt (50) op een vierde assisenproces hoopt nadat hij in 2006, 2016 en 2017 al schuldig werd bevonden aan de moord op zijn vriendin in 2003. Hij was echter politie-inspecteur. Van een politiecommissaris die uit moorden ging, zoals auteur Aster Berkhof het zou kunnen getiteld hebben, zijn er in de annalen van het Belgische gerecht nauwelijks sporen terug te vinden.

Advocaat Jef Vermassen herinnert zich de moord op een meisje met zeven kogels waarvoor een officier van gerechtelijke politie uit het Antwerpse zich voor het West-Vlaamse assisenhof moest verantwoorden. “Meer dan 30 jaar geleden”, herinnert Vermassen zich. De man werd vrijgesproken.

Daarvoor gaat de elektronische zoekmachine terug tot in 1897. Toen werd in Brussel gewezen commissaris Alexandre Courtois tot de doodstraf veroordeeld voor de roofmoord op de weduwe van baron Albert Herry. Hij overleed in 1904 in de gevangenis van Leuven.

Bron » Het Nieuwsblad | 5 Maart 2021

22

(24 replies, posted in Bende Haemers)

Ooit kreeg hij de doodstraf, nu heeft hij weer een blanco strafblad: het opmerkelijke interview met ex-topgangster Philippe Lacroix

Kent u Philippe Lacroix nog? In de jaren ‘90 was hij een van de zwaarste criminelen van het land: lid van de Bende-Haemers, een van de ontvoerders van Vanden Boeynants en betrokken bij de spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Sint-Gillis. Maar vandaag heeft Lacroix zijn leven volledig omgegooid. Hij werd een gerespecteerd leerkracht, en kreeg sinds kort zelfs eerherstel van Justitie. Onze reporter Cedric Lagast interviewde Lacroix, naar aanleiding van zijn hernieuwde, blanco strafblad.

Beluister de podcast op de website van Het Nieuwsblad » nieuwsblad.be

23

(435 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Internationale uitwisseling DNA-sporen levert maandelijks 440 matches op

De internationale uitwisseling van DNA-sporen tussen België en 22 andere EU-landen is een groot succes. Elke maand levert die uitwisseling ons land 440 bruikbare DNA-sporen op in de strijd tegen de misdaad. Dat zegt Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vandaag in het Nieuwsblad en in de kranten van Sudpresse.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

24

(79 replies, posted in Bewijsstukken)

P-51 wrote:

Ben : Overijse en Eigenbrakel zouden na Aalst plaatsgevonden hebben.

Drie keer gelezen en niet één keer opgemerkt. smile Merci.

Ben wrote:

De speurders van de Bende-cel klopten korte tijd geleden aan bij een West-Vlaamse firma die wapens en special effects aanlevert aan filmbedrijven. In haar stock heeft de firma een aantal wapens, onder meer een Ingram-machinepistool, een uiterst zeldzaam vuurwapen dat sterk lijkt op het iets bekendere Uzi-machinegeweer.

Een West-Vlaamse firma die wapens aanlevert voor filmbedrijven? In 2010 maakte de Cel Waals Brabant een reconstructie van de feiten in Aalst. Tijdens die reconstructie werd een Ingram-machinepistool gebruikt. Stel je eens voor dat die TV-ploeg toen in 2010 bij dat West-Vlaams bedrijf dat wapen heeft gehuurd als rekwisiet en dat nu zou blijken dat het wel degelijk een gebruikt bende-wapen uit 1985 is. En dat Vos er toen gewoon stond op te kijken. smile

https://bendevannijvel.com/wp-content/uploads/2014/05/15.jpg

25

(79 replies, posted in Bewijsstukken)

P-51 wrote:

De journalist in kwestie kent de data van de feiten niet zo goed, denk ik.

Welke data kloppen er niet in het artikel?

Den Bart wrote:

Wat willen ze nu bereiken met het vinden van een wapen van feiten meer dan 35 jaar geleden? Niets kan je ermee nog.

Als je een wapen vindt waarvan je weet dat het gebruikt is geweest bij een overval, kan je proberen de tijdlijn van dat wapen te reconstrueren.

Den Bart wrote:

Maanden hoor je niets en dan zoiets.

Het is niet omdat er maar 1 keer om de zoveel tijd in de pers een artikel verschijnt, dat de speurders daar voor de rest met hun duimen zitten te draaien. De onderzoekscel heeft niet als taak om dagelijks een persbriefing te geven.

26

(79 replies, posted in Bewijsstukken)

Nieuw spoor in onderzoek Bende van Nijvel: speurders nemen zeldzaam geweer in beslag

De speurders in het Bendeonderzoek hebben in een West-Vlaamse zaak een Ingram-machinepistool in beslag genomen. De Bende van Nijvel heeft indertijd zo’n wapen gebruikt bij zijn overvallen. Het federaal parket bevestigt de zoekactie en zegt dat het op zoek is naar álle Ingramgeweren die in 1985 in ons land circuleerden.

De speurders van de Bende-cel klopten korte tijd geleden aan bij een West-Vlaamse firma die wapens en special effects aanlevert aan filmbedrijven. In haar stock heeft de firma een aantal wapens, onder meer een Ingram-machinepistool, een uiterst zeldzaam vuurwapen dat sterk lijkt op het iets bekendere Uzi-machinegeweer. Tijdens de Bende-overval op een Delhaize in Aalst zou met zo’n Ingramwapen geschoten zijn, vermoedelijk door het bendelid dat bestempeld werd als ‘de killer’. Mogelijk is het wapen daarna ook gebruikt voor de overvallen in Overijse en Eigenbrakel. Bij die drie laatste overvallen van De Bende vielen samen zestien doden.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

27

(12 replies, posted in Prullenbak)

Kan inderdaad hier verder gaan » Forum

28

(521 replies, posted in Hypotheses)

kenza wrote:

Ben ik vind u reactie op insider beneden alle peil en zelfs kinderachtig

Tja, soms heb je geen zin om diplomatisch te zijn.

kenza wrote:

net zoals u dictator speelt en iedereen een ban geeft en topics naar eigen wil of onder druk afsluit ik weet het niet

Dictator: Een dictator is de leider in een dictatuur. Hij verenigt in een persoon, of in een kleine kliek om hem heen, alle macht, dus de wetgevende, besturende en rechtsprekende macht van een land.

Ik ben de enige beheerder van deze website. Ik neem dus alle beslissing die daarbij horen, die verantwoordelijkheid ligt bij mij. Ik probeer wel steeds open te communiceren over mijn beslissing en open te staan voor feedback en suggesties maar de eindbeslissing ligt steeds bij mij. Zoals ik al tot in den treuren heb herhaald, zijn mijn beslissing niet altijd perfect en ik sta ook steeds open voor verbeteringen en terechte kritiek.

Als mensen volgens mijn interpretatie de regels overtreden, dan volgt er een "straf". Is die straf altijd perfect? Nee, totaal niet.

Gaat een topic volgens mijn interpretatie de verkeerde kant uit, dan wordt het - al dan niet tijdelijk - gesloten zodat de rust kan terugkeren? Is dat een goede beslissing? Ik weet het niet. Maar ze werkt wel.

kenza wrote:

Wat is uw bedoeling ?

Dat valt duidelijk te lezen op deze website.

kenza wrote:

Van iedereen die een meerwaarde aan het forum te verjagen ?

Ik heb te veel tijd, geld en energie in deze website gestoken om hem te laten overnemen door fantasten, oplichters en criminelen. Dat zijn niet mensen met meerwaarde, dat zijn aandachtszoekers en zo lopen er jammer genoeg veel te veel rond.

En nu sluit ik me aan bij de reactie van BAX. smile Terug over naar de orde van de dag.

29

(33 replies, posted in Onderzoekspistes)

In het rijtje; onze hersenen zijn onbetrouwbaar:

Hersenen overdrijven gebeurtenissen om ze beter te onthouden

Waarom vertelt iemand dat hij een vis van 1,5 meter ving, terwijl de vangst toch echt een stuk kleiner was?  Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen niet per se bewust overdrijven, ons brein overdrijft ‘uit zichzelf’ om gebeurtenissen beter te onthouden.

Dat schrijven neurowetenschappers van de Universiteit van Oregon en de New York-universiteit in het Journal of Neuroscience.  Door dat overdrijven kunnen je herinneringen weleens flink afwijken van de realiteit.

De onderzoekers toonden dit aan bij een labexperiment waarbij proefpersonen twee taferelen voorgeschoteld kregen: een gezicht met een kleur, en hetzelfde gezicht met een andere, maar bijna dezelfde kleur. Elke dag interviewden de onderzoekers de proefpersonen en daarna kregen de proefpersonen de gezichten weer te zien. Wat bleek: de herinnering van het gezicht werd elke dag beter. De proefpersonen onthielden steeds meer details.

Dat klinkt zo verrassend nog niet. Natuurlijk herinneren we gezichten beter als we elke dag oefenen. Maar de onderzoekers kwamen er tijdens de interviews met de proefpersonen ook achter dat de betere herinneringen overdrevener waren. Hoe meer details de proefpersonen van de gezichten herinnerden, hoe overdrevener ze het kleurverschil uitlegden, zo overdreven dat het niet meer overeenkwam met de werkelijke kleuren.

Bovendien hielden ze de interviews niet aan een tafel, maar in een fMRI-scanner. Die kan de hersenactiviteit van de proefpersoon in beeld brengen. Hoe duidelijker herinneringen waren, hoe meer de patronen in de hersenactiviteit van elkaar verschilden. Dat wijst erop dat mensen zich dezelfde gebeurtenis anders herinneren. De wetenschappers noemen dit de subjectiviteit van ons geheugen.

Nils Müller, neurowetenschapper aan de Nederlandse Radboud Universiteit en niet betrokken bij de nieuwe studie, legt uit hoe dit werkt. “De hersenen zijn een complex netwerk aan neuronen. Prikkels van de buitenwereld worden opgeslagen in een groep neuronen. Waar de ene groep codeert voor de ene herinnering, codeert de andere groep voor een andere herinnering. Als je je wat herinnert, activeert je brein de desbetreffende groep neuronen. Op elkaar lijkende herinneringen zullen voor een groot deel gerepresenteerd worden door dezelfde neuronen, met het gevaar dat onze hersenen verschillende herinneringen als dezelfde gaan zien.”

Daar hebben onze hersenen dus een oplossing voor: ook al lijken gebeurtenissen nog zo op elkaar, onze hersenen slaan ze verschillend op. Een neveneffect is dan wel dat die herinneringen worden vervormd. “Evolutie heeft ergens een optimum gevonden tussen realisme en ordening van onze herinneringen.”

Dit soort onderzoek laat zien dat onze herinneringen geen directe kopie van de realiteit zijn. Müller: “Sinds ik onderzoek doe naar ons geheugen ben ik steeds voorzichtiger geworden met mijn eigen herinneringen. Want ik weet hoe gebrekkig die zijn. Als ik ruzie heb, bijvoorbeeld, probeer ik me ervan bewust te zijn dat ik misschien wel fout zit omdat ik een situatie verkeerd onthouden heb.”

Bron: De Morgen | 23 Februari 2021

30

(521 replies, posted in Hypotheses)

<Cynische modus aan>

Insider wrote:

Dat gaat het niet worden Django, niet omdat ik dat niet wil, maar het forum leent zich daar niet voor.

Om het met de legendarische woorden van Frankie Loosveld te zeggen: “Zever, gezever”.

Insider wrote:

u houdt zich nu al dagen lang verborgen, terwijl uw forum op zijn grondvesten schudt.

Niet overdrijven hé. Ik heb soms ook andere dingen te doen in mijn leven, dingen die belangrijker zijn dan dit, en het forum davert helemaal niet op zijn grondvesten.

Insider wrote:

Bent u in uw trots gekwetst of is er een andere reden om de hand ‘niet’ in eigen boezem te steken?

Nee.

Insider wrote:

In aansluiting daarop, heb ik besloten om in navolging van Tru Dat, het forum te verlaten. Ik verzoek u dan ook om onmiddellijk al mijn postings, onder de naam Insider en daaropvolgend mijn profiel van uw forum te verwijderen, zoals de wet voorschrijft.

Daaag.

Insider wrote:

Ik ga niet meedoen aan de webmaster verheerlijking, om reden dat ik u een zeer slecht webmaster vind.

Oh nee.

Insider wrote:

Zoals ik al eerder aan u heb gemeld zal dat te maken hebben met uw leeftijd, bij het begin was u nog niet geboren en op het eind liep u nog in de luiers. U heeft geen binding met de gebeurtenissen en de slachtoffers en dat wreekt zich nu.

Ja, ’t zal dat zijn. Klein detail: op het eind was ik ook nog niet geboren.

Ik heb recent ook het boek "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo gelezen. Trok op niets, die man was nog niet eens geboren. Totaal geen binding met de gebeurtenissen.

Insider wrote:

Erger wordt het nu u zich min of meer begint te beschouwen als een echte onderzoeker naar de Bende van Nijvel.

Nooit gezegd, nooit gesuggereerd en ook nooit gedacht.

Insider wrote:

Betrokkenen sturen u informatie om te delen met de forum leden, zoals de naam bij een foto laatst. U, in uw onmetelijke wijsheid,  meent die naam niet met de forumleden te hoeven delen maar stuurt hem naar de CBW, slijm, slijm.

Ik ga niet zomaar een naam op het forum plaatsen omdat iemand die mij doorstuurt. Sorry dat ik daarvoor op uw teentjes trap. Ik heb de naam ook nooit doorgestuurd, dat heeft de getuige zelf gedaan.

Insider wrote:

Voor een dergelijke webmaster kan ik weinig tot geen respect opbrengen.

Oh nee.

Insider wrote:

Denk nog eens na over het persoonlijke bericht dat ik u toegestuurd heb, is het niet beter om helemaal met het forum te stoppen?

Nee.

</Cynische modus uit>