11

(127 replies, posted in Robotfoto's)

Ja, ik beschrijf hem zoals ik hem kende uit het nachtleven. Ik was toen een twintiger. Heb hem een aantal keren gezien in het betreffend nachtcaféetje, en er af en toe enkele woorden mee gewisseld. Het is lang geleden, maar na enige inleving komt het één en ander terug naar boven. De exacte periode kan ik echter moeilijk thuisbrengen.   

Maar ik herinner me dat ik vroeg waarom ik de "Fransman" niet meer zag. Het antwoord was duidelijk: "Domme dingen gedaan. Gewapende overval. Zit vast." De hints die ik geef - steeds over de onderarmen wrijven als om de mouwen opgestroopt te houden, zilverkleurige bracelet, BMW-freak, etc. - komen uit mijn geheugen. En dat is steeds ijzersterk geweest.

Toog was achteraan, hij stond altijd aan de zijkant van de toog. Elke paar minuten stapte hij snel naar buiten, en bleef dan eventjes buiten rondkijken. Ik begreep toen eigenlijk niet waarom. Ik denk na: Ik heb hem ook nooit bier zien drinken. Ik meen dat hij steeds cola met ijs dronk (misschien met af en toe een scheut sterke erin). Maar nogmaals: Ik weet niet of het Salesse is. Onmiddellijk toen ik de robotfoto zag, herkende ik de Fransman.

12

(127 replies, posted in Robotfoto's)

De naam van de Fransman was inderdaad Dominique. Het gaat zo goed als zeker om Salesse. De cafébazin waarmee hij aanhield/optrok tot aan zijn aanhouding, was ook van Franse afkomst, maar leefde reeds sinds haar jonge jaren in Antwerpen. Onder meer de vroegere caféhoudster J. van het vroegere café B. op de hoek van de Sint-Aldegondiskaai, kan zeker alle personen situeren (Ik weet niet of ze nog leeft).

13

(41 replies, posted in Onderzoekspistes)

Ik zou de linkshandigheid als vaststaand element zeker laten vallen:

  • Angelou kan evengoed zijn neergeschoten door een rechtshandige die buiten stond.

  • Als je als rechtshandige bijvoorbeeld een platte knoop legt, wordt ervan uitgegaan dat je begint met het rechtse touw over het linkse te leggen en het dan onder het linkse touw te draaien. Iemand kan evenwel andere gewoonten hebben aangeleerd, bijvoorbeeld als een linkshandige hem geleerd heeft hoe de knopen te leggen.

Misschien kan iemand hier iets over zeggen: Is er een mogelijke verdachte in die jaren van wie geweten is dat een linkshandige hem geleerd heeft touwen te knopen? Hoe knoopte Bouhouche touwen? Van wie had hij het geleerd? (Niet iedereen weet hoe degelijk touwen te knopen; ik heb begrepen dat het professioneel knoopwerk was.)

14

(39 replies, posted in 1983)

Peugeot 504 was een klassieke familiewagen einde jaren 70 begin jaren 80. Je had ze in vierdeursmodel en als break met extra achterbank en achterkoffer. Het vierdeursmodel was een beetje zoals Opel Kadet en Ford Escort, iedereen kon eraan werken, alle wisselstukken waren overal verkrijgbaar. De break was één van de favoriete familiewagens als je 4 kinderen of meer had.

15

(1,141 replies, posted in 1985)

Ik acht het "te voet naar Scherpenheuvel" niet direct relevant. Het hele verhaal zou wel eens een heel hoog "urban legend"-gehalte kunnen hebben. En zelfs als het niet om een verhaal met hoog "urban legend"-gehalte gaat, lijkt het mij zó onwaarschijnlijk dat iemand via een vrije radio verzoekprogramma 15 minuten op voorhand een bericht in code zou willen doorsturen. De kans was veel te groot dat de plaat niet eens binnen deze 15 minuten werd uitgezonden. Voor mij dus een dood spoor. Beter energie in andere elementen steken.

16

(147 replies, posted in 1983)

Ik denk dat we allemaal wel vermoeden wie de taxiklant was die Angelou met enkele nekschoten heeft afgemaakt. De "achterbankpassagier" van bij Dekaise (rotbotfoto nr. 14)? Als er een tweede taxiklant was, is het goed mogelijk dat die peuken van hem afkomstig zijn. Voor mij zijn die peuken dus voorlopig een dood spoor, tenzij men met de DNA ergens tegenkomt.

Ik lees ergens dat het over Gauloise sigaretten ging, dit zou dan eventueel naar Pinta kunnen verwijzen, maar dat DNA zal wel getest zijn. In de Peugeot 504 werden trouwens ook peuken van Johnson of Gauloise gevonden. Ik neem aan dat het niet om dezelfde soort peuken ging als in de taxi van Angelou?

17

(784 replies, posted in 1982)

Ook hier zien we weer dat er (minstens) 2 deelnemers aan de raid waren:

  1. Eén psychopaat (retorisch vraag ik me af hoeveel mensen per jaar in Frankrijk door houtsplinters om het leven komen) die zijn eigen programma heeft;

  2. Daarnaast de gewone dief, vooral geïnteresseerd in proviand, die niet weet en ook niet wil weten wat de psychopaat ergens boven in een kamer uitvoert. Misschien wel de chauffeur.

Ik denk niet dat we tot op dit punt in tijd moeten denken aan het leggen van dwaalsporen. Gewoon (minstens) 2 mensen met een verschillend programma.

18

(127 replies, posted in Robotfoto's)

  • De Fransman droeg altijd een (losse) bracelet aan één van zijn polsen, ik dacht zilverkleurig.

  • Voorkeur voor donkerblauwe pullovers.

  • Ging telkens 1 pakje halen in de auto (snelle BMW).

  • Vriendin rookte groene Belga (of zoiets).

  • Wanneer hij een sigaret wou nemen, schudde hij steeds met het pakje zodat er één of meerdere sigaretten naar boven kwamen.

19

(43 replies, posted in 1983)

Bouten:

"11 février 1983 : attaque du Delhaize de Genval. Les assaillants circulaient à bord d'une Peugeot 504. Cette voiture fut volée le 28 janvier 1983 à Watermael Boitsfort. La description des agresseurs ressemble à celle de Madani Bouhouche et Robert Beijer. Un des agresseurs est muni d'un modèle d'arme de guerre identique à celles qui ont été volés en janvier 1982 à l'escadron spécial d'intervention de la gendarmerie (ESI). Un coup auquel les deux comparses ont participé.  Des années plus tard, Madani Bouhouche indiquera à des enquêteurs un emplacement en-dessous du viaduc de Vilvorde où les armes volées à l'ESI étaient enterrées."

Drie mensen: de chauffeur van de Peugeot 504, en de 2 getrainde overvallers. Op wie geleken deze 2 laatsten ook alweer?

20

(61 replies, posted in 1983)

Er is hier dus sprake van 3 personen:

  1. De chauffeur, die niemand gezien heeft.

  2. Een eerste grote/gespierde man die de ingang en de kassa's bewaakte. Waarvan een silhouetafbeelding is gemaakt (als we afgaan op die silhouetafbeelding zijn er aanwijzingen dat hij wellicht linkshandig was). "Deze persoon droeg een kaki trui met een rolkraag. Daarboven droeg hij een blauwe ski-jas zonder kraag en dichtgemaakt met een rits ter hoogte van de borst. Hij droeg ook een zonnebril met een donker montuur en hij had een zeer bleke huid. Hij droeg een donkere broek met zakken op de voorkant. Wat het wapen betreft is er geen 100% zekerheid. Het gaat om een man met een zeer grote lengte." Sprak Frans zonder tongval.

  3. Een tweede (duidelijk iets minder grote) gespierde man die binnen is geweest in het directiekantoor en de brandkoffer heeft doen openen. Had een gummiknuppel van 60 cm bij en deed zijn best om een Arabische tongval na te bootsen. De achterbankpassagier bij Dekaise? (Misschien oordeelde hij het nuttig om de Arabische tongval na te bootsen: Dekaise spreekt over "Marrocaine", de Peugeot 504 werd gestolen door "des Maghrebins". Ik neem aan dat het voor hem niet zo moeilijk was deze tongval na te bootsen). Robotfoto's 10, 14 en 15.

Oh ja, Robert Beijer was klant in de drukkerij waar eigenares (vóór de diefstal) van de Golf Rabbit waarmee deze overval werd gepleegd, gerante was.

In onze werkhypothese zijn er tot op dit punt 4 (intelligente) mensen opgedoken in het hele verhaal: Bouhouche, Beijer, Mendez en Salesse. Twee ervan zijn nog in leven. Mendez als wapenkenner enkel bij Dekaise, Salesse chauffeur (autodief en preparateur), Bouhouche de genadeloze killer (met voorkeur voor nekschoten of schoten in het hoofd) , en Beijer de getrainde overvaller (groot, vrij gespierd, bleke huidskleur).