2,871

(21 replies, posted in Westland New Post)

Werner wrote:

Informatie achterhouden, is niet hetzelfde als 'het onderzoek saboteren.

Uiteindelijk is het plan dat Latinus had uitgebroed op een succes uitgedraaid: de door Latinus van de moorden beschuldigde Barbier werd door het 'onderzoek' van Marnette veroordeeld, de Staatsveiligheid werd gedestabiliseerd en het onderzoek naar extreem-rechts werd voor jaren lamgelegd.

2,872

(301 replies, posted in Andere Personen)

Daags, of toch kort voor de aanslag in Aalst, belt Bultot naar een zekere Antoine D. van de staatsveiligheid met de vraag of D. Bultot van een machinegeweer kon voorzien. Op de dag van de aanslag worden in het bos van Houssière sporen gevonden die naar Bultot wijzen. Wat gebeurt er met het bandje en wat is er van heel het verhaal. Het duidelijke dat ofwel Bultot betrokken was bij de Bende van Nijvel of als vals spoor gebruikt is. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Bultot zelf zo dom is om rond te bellen voor een wapen vlak voor Aalst en dan nog eens de dag zelf sporen zou achterlaten in het bos. Wie was de beller, was het Bultot?

Bouhouche beschuldigde Bultot van de moord op Mendez. Wat was er gebeurd tussen de twee? Kan het beruchte telefoontje misschien iets te maken hebben met de zoekactie in Ronquières van 1985 te maken hebben? Wat zijn rol in 83 en in 85?

Lees hier het hele verhaal van het geweer » Jean Bultot

2,873

(21 replies, posted in Westland New Post)

De Brusselse onderzoeksrechter Francine Lyna probeert het WNP-dossier bij de Staatsveiligheid in beslag te nemen, tevergeefs. Ze stuit op verzet van de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, Albert Raes. Wanneer ze enkele weken later toch het dossier van de Staatsveiligheid krijgt, schrikt ze op. Het bestaat uit welgeteld een bladzijde. Ook later, bij het verhoor van administrateur-generaal Raes, zal zij bot vangen. De top van de Staatsveiligheid probeert bewust het onderzoek naar WNP te saboteren.

2,874

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ja Merovinger, 8 jaar later is het nog steeds een mysterie en dan nog voor een onderzoekscommissie dan nog wel. Dat kan tellen. Wat zit er daar achter?

2,875

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Het uittreksel van het verhoor achter gesloten deuren van Vermeersch door de eerste bendecommissie. Een uitgebreider stuk staat hier » Forum

De heer Voorzitter: U had vooraf geen contacten genomen met de andere cel om te vragen: hoe hebt u dat gedaan, en om te zeggen: wij zijn van plan het zo te doen? Heeft dergelijk gesprek plaatsgehad?

De heer Vermeersch: De vraag "waarom hebt u dat zo niet gedaan" heb ik nooit gesteld. Ik weet niet of de leiding Delta die vraag heeft gesteld. In elk geval heb ik opvragingen gedaan van procesen-verbaal aan de cel van Nijvel ten einde te kunnen weten wat daar werd gezien die nacht.

De heer Voorzitter:  U hebt dat gekregen?

De heer Vermeersch: Ja.

De heer Derycke: Heeft de getuige, door zijn grote ervaring die hij met die vondst heeft gehad, de indruk - en dit werd hier een tijd geleden door een bepaalde getuige gezegd - dat de daders, welke bende men ze ook noemt, door de manier waarop zij die zakken in het hellend vlak van Ronquières hebben gedeponeerd en de wijze waarop zij bewijsstukken hebben verpakt, daaraan een bepaalde boodschap aan vast zat? Was het de bedoeling van de daders om daar iets mede te delen? Dit blijft altijd het levensgrote vraagteken over die zaak.

De heer Vermeersch: Daar kan ik geen antwoord op geven.

De heer Voorzitter: Waarom niet?

De heer Vermeersch:  Omdat ik dan het beroepsgeheim zou schenden. Omdat het onderzoek lastens de bende nog steeds lopende is.

Welke PV? Het zou onder andere om stukken uit Nijvel gaan, Beijer was een beschermde getuige van Nijvel kan het er iets mee te maken hebben? Alsook zijn uitspraken over de gevonden wapens en plaats. Maar wat met onderstaande vooral het vette gedeelte.

Conclusies van de Tweede Bendecommissie uit 1997:

Tijdens de hoorzittingen is gebleken dat de speurders een aantal démarches gedaan hebben waarvan de magistraten noch vooraf, noch achteraf werden ingelicht. Tot op vandaag blijft onderzoeksrechter Troch bij de versie dat de Delta-cel sucees had omdat de PV's grondig werden nagelezen en omdat de duikers van de genie van Burcht de bodem systematisch hebben afgezocht. De onderzoeksrechter was en is nog steeds niet op de hoogte van de bijzondere voorbereidingen die de speurders getroffen hebben.

Dan kijk ik even in de richting van wat kolonel Sack beweerde en zijn bocht van 180 graden, alsook de zeer verdachte dood van Willy Acke. Beiden Delta cel. De kans dat er inmenging van een of ander binnen of buitenlands dienst er mee te maken heeft, waarom moest het onderzoek daar weg? En moest het dossier WNP, en de zaak-Mendez er buiten blijven? En dan ook het stukje over die boodschap. Welke boodschap: wij zijn machtig wreed en kunnen het onderzoek op slot doen? hmm

2,876

(21 replies, posted in Bewijsstukken)

Een ander gegeven: "Paul Latinus levert de namen van de twee daders van de dubbele moord in de Herderliedstraat op een presenteerblaadje aan commissaris George Marnette van de gerechtelijke politie van Brussel. Op 23 september 1983." Lammers word op 4 oktober 1983 opgepakt, twee dagen na Ohain.

"Op 4 oktober wordt ook Eric Lammers, die is ondergedoken in het vervallen Fort van Dave, aangehouden." Ohain was het laatste gebruik het wapen.

2,877

(30 replies, posted in Plaatsen)

Van een bevriende Spaanse dienst vernam men binnen de Staatsveiligheid dat er contacten waren tussen Latinus en buitenlandse militairen. Desondanks bleef de controle op Paul Latinus uit.

2,878

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

De kern van de zaak is: op basis van wat zijn ze gaan duiken in 85 en in 86? In 1985 op basis van de getuigenis van Frank O, daags na de aanslag in Aalst? De PV van de getuigenis is van 12/11/1986 zelfs na de 2de duik. Met de duik van 85 klopt er ook iets niet, waar is het PV van 85? Als er 1986 door het herlezen is van de stukken dan gedoken word over welke stukken gaat het dan? Ik dacht dat zelf de onderzoeksrechter ook niet weet op basis van welke stukken men opnieuw gedoken heeft.

Het kan bijna niet anders dan dat er een informant in het spel is van de zakken, en dan komt de gekende en vervloekte politie-oorlog en de strijd voor de eer en de informanten opsteken. Over die rivaliteit en de geheime onderzoeken van de rijkswacht was er een rel:

Dit is de zogenaamde geheime cel waarover in 1988, op het Borinage-proces te Bergen, zoveel commotie is ontstaan maar waaromtrent rechter Vereecke later voor de eerste Bendecommissie verklaarde dat hij meende dat men het bestaan ervan niet moedwillig voor hem verborgen wilde houden, maar dat er waarschijnlijk sprake was van een « verkeerde interpretatie (.. .) in hoofde van de magistraten die met het dossier belast werden nadat het werd overgedragen naar een ander ambtegebied .

Die geheime cel is ontstaan na Nijvel in 9/83 en (zogezegd) opgedoekt in 11/83 en weer actief geworden in september 85. Twee advocaten van slachtoffers hebben een lijst gemaakt waarop 20 rijkswachters staan die verdacht zijn van betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Extra info over Delta cel:

Op voorstel van de districtscommandant van Dendermonde was ondertussen - op 8 januari 1986 - te Dendermonde de Delta-groep opgericht. Zowel de procureur-generaal te Gent als de procureur des Konings te Dendermonde hadden hun instemming betuigd met de oprichting van deze cel. Zij bestond in het begin uit 11 leden van de rijkswacht en 7 leden van de gerechtelijke politie.

De Delta cel bestond ook nog niet zolang en 2/3 waren rijkswachters. Nog info, kijk naar de datums:

IV.3. De cruciale rol van het CBO sinds 1986

De informatiecel, waaraan de gerechtelijke politie na oktober 1986 niet meer participeerde, werd van de kant van de rijkswacht direct bemand met lofficier en 10 rijkswachters. Op 27 februari 1987 - na de ontlasting van onderzoeksrechter Schlicker - werd zij echter, 7 mensen en haar middelen incluis, met de instemming van de onderzoeksrechter Lacroix en Troch geïntegreerd in de sectie Waals-Brabant van het CBO. Waarom deze onderzoeksrechters hiermee instemden is niet bekend.

Er zijn in het onderzoek van bovenuit en dan vooral van de rijkswacht toch wel verdachte pogingen geweest om het onderzoek volledig onder controle te houden en vooral om dossiers niet te laten samen vallen, zoals WNP en Mendez wegens?

2,879

(8 replies, posted in Politiek & Business)

Hij was de hoofdredacteur van het maandblad Nouvel Europe Magazine (NEM). Een Belgisch journalist, geboren te St-Mard op 14 april 1929, wettelijke woonplaats in Etterbeek, Dekensstraat 5. Hij heeft talrijke relaties in extreem-rechtse kringen. Hij is lid geweest van de verenigingen Mouvement d'Action Civique (MAC) en Jeune Europe die op dit ogenblik allebei ontbonden zijn, maar waarvan de meeste leden lid zijn geweest van de NEM-Clubs. Lecerf is momenteel degene die, in het openbaar, doorgaat voor de geestelijke leider van de NEM-Club.

Een van de nauwe medewerkers van Lecerf zou (X) zijn geweest. Deze is belast met de informatievergaring en documentatie van de beweging. Hij heeft eveneens de bedoeling een groep van jonge militanten te vormen en hen judo-, karatetraining enzovoort te doen volgen en ze met de technieken van politieke propaganda vertrouwd te maken. Hij is, net als Lecerf, lid geweest van MAC en Jeune Europe.

Bron: Verslag tweede Bendecommissie

2,880

(1,147 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Lammers en Martial Lekeu waren buren. Martial Lekeu ex lid van de SIE en collega van Bouhouch en Beijer. Lammers als killer in Hamme en van Camp? zie gelijkenissen met de dubbele moord in de Herdersliedstraat in Anderlecht? Tevens ook in Temse en Nijvel zie link met Lekeu? Was vader Lammers geen oudestrijder uit Zaire?