11 (edited by Merovinger 16-09-2012 23:14)

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Denise Tyack zei in de Humo dat Patrick Haemers er een zaak van maakte geen mensen te vermoorden. De realiteit was toch wel anders. En ik kan het niet laten om bij onderstaande beschrijving aan de beschieting van David Van De Steen te denken.

Als Georges Vindevogel en zijn collega Alphonse Brousmiche halt houden voor het filiaal van het Gemeentekrediet in Leerbeek, is dat hun zevenenveertigste kluis van de nacht. Ze hebben 4,7 miljoen frank in hun autootje liggen, ruim 100.000 euro. Het toeval wil dat een vrouw op de eerste verdieping bij het sluiten van haar gordijnen de daders in hun gestolen Peugeot 405 (typefout? 504?) heeft opgemerkt nog voor de overval begint. Ze vermoedt een poging tot inbraak en heeft de rijkswacht al aan de lijn. Ze is in gesprek als ze ziet dat de Securitas-wagen komt aangereden. Nu pas beseft ze wat de daders echt van plan zijn.

"De dame heeft live verslag uitgebracht", zegt K. "Eerst ging Alphonse naar binnen. De sleutel haperde. Georges vroeg en kreeg via de radio toestemming van de dispatching om zijn wagen te verlaten. Hij kreeg de kluis open, kwam buiten gelopen met de geldkoffer en botste op de overvallers. Ze hebben meteen geschoten. Geen: 'Uw geld of uw leven.' Paf, frontaal in zijn hoofd. Het schot was te horen in het telefoongesprek van de dame met de Rijkswacht. Zelden is er een overval geweest met een zo betrouwbare getuigenis en zo punctuele beschrijvingen. Die vrouw heeft achteraf Haemers gezien in het justitiepaleis in Brussel. Ze zouden er met elkaar geconfronteerd worden, maar dat was al niet meer nodig. Het was hij. Ook al heeft hij het achteraf altijd ontkend.

"Het Gemeentekrediet had in die tijd oranje lederen tasjes waar het geld in werd verpakt. Die waren genummerd. Ze hebben die zakjes teruggevonden in de villa van Haemers in Chaumont-Gistoux."

Strikt genomen is de moord op Georges Vindevogel onopgehelderd. Haemers werd schuldig bevonden op het eerste assisenproces. Nadat het Hof van Cassatie het vonnis verbrak, kwam er een nieuw. Tegen die tijd had Haemers zich opgehangen in zijn gevangeniscel, en dus kwam de moord op Vindevogel op het tweede proces Haemers niet eens ter sprake.

"Ik weet waarom hij altijd heeft ontkend", zegt Guy Vindevogel, zijn jongere broer. "Het is een laffe daad, iemand van dichtbij in het gezicht schieten. Hij kon niet zeggen dat het 'niet zo bedoeld' was, als in Verviers."

Bron: "De levens die Patrick verwoeste" | Douglas De Coninck | DM Magazine | 15.09.2012

12

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

In de weekendbijlage over de slachtoffers van de bende Haemers in De Morgen, schrijft de journalist dat het slachtoffer Vindevogel uit Tubeke was en ook motard. Ergens gelezen dat Smars ergens in Tubeke een garage had. Smars was al dood maar de andere bendeleden konden Vindevogel herkend hebben. Tevens vergeet de journalist dat Vindevogel eigenlijk familie was van de uitbaters van "le diable", indien dit allemaal juist is natuurlijk. Vragen altijd maar nieuwe vragen en waarschijnlijk verkeerde info.

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Misschien was het inderdaad een gecamoufleerde moord. Maar wat ik vooral wou aanhalen was dat de stelling van Tyack dat Haemers geen mensen wou vermoorden niet klopt.

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Die moord is volgens mij veel meer een Bende-moord dan een overval. Er is een sterke link tussen motards die klant waren in de Diable en de bende in de periode '83. Tevens het nekschot in Leerbeek is zoals in Halle waar er een dader opgemerkt is die op Haemers geleek maar Haemers niet kan zijn.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

15

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Oproep na moorddadige overval te Leerbeek

Op 17 juli omstreeks 23u40 werd te Leerbeek-Gooik een voertuig van de bewakingsfirma Securitas overvallen, op het ogenblik dat twee personeelsleden van Securitas een agentschap van het Gemeentekrediet verlieten met de dagopbrengsten. Bij de overval werd één lid van Securitas doodgeschoten.

Volgens een ooggetuige waren er minstens twee daders die Frans spraken en respectievelijk 1m75 en 1m85 groot zijn. Het voertuig dat de daders gebruikten, werd 's anderendaags omstreeks 17u aangetroffen op de parking van de feestzaal Kellenhof, langs de Edingsesteenweg te Ninove.

Het betreft een donkerblauwe Peugeot 505 GR met nummerplaat 02Z68, die de nacht van 16 op 17 juli gestolen werd in de garage Peugeot, Chaussée de Nivelles 47 te Eigenbrakel. Sinds de diefstal werd met het voertuig 322 km afgelegd. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Juli 1986

Het feit dat de auto in een garage in Eigenbrakel werd gestolen, zorgde voor volgend artikel in Gazet van Antwerpen:

Overvallers van Leerbeek schoten in paniek

De bandieten die vorige week te Leerbeek bij een overval een agent van de bewakingsfirma Securitas doodschoten, hebben in paniek gehandeld.

Dat vermoedt men tenminste in Brusselse gerechtelijke kringen. Vandaar dat men aanneemt dat het geen beroepsmisdadigers zijn. Omwille van andere punten van gelijkenis onderzoekt het parket toch of er enig verband kan bestaan met de nog steeds niet ontmaskerde Bende van Nijvel.

Het komt nogal vreemd voor dat de vluchtauto, waarmee de boven naar Leerbeek reden, in Eigenbrakel werd gestolen. De zogenaamde Bende van Nijvel ontvreemdde vroeger ook al eens een auto in Eigenbrakel (*) en in diezelfde gemeente vielen er op 27 september 1985 drie doden toen de Bende van Nijvel het warenhuis Delhaize overviel.

Niettemin is het voorbarig om daaruit te besluiten dat de Securitas-overvallers van Leerbeek iets te maken hebben met de Bende van Nijvel. De feiten van Leerbeek lijken geenszins op de moordlust van laatstgenoemde bende.

Men neemt wel aan dat de hold-up met moord te Leerbeek werd gepleegd door Franstaligen, die toch goed de streek van Ninove-Gooik-Halle kenden.

In Brussel wil men in elk geval de moorddadige overval van Leerbeek zo vlug mogelijk oplossen. Dat kan, want de daders zouden wel enkele steekjes hebben laten vallen.

Voorts sluit men niet uit dat de overval werd getipt door iemand van de bewakingsfirma van binnen zeer goed kent. Bij eerdere overvallen op Securitas-geldtransporten waren er vermoedens dat werknemers van het bedrijf konden betrokken zijn bij de hold-up. Totnogtoe kon echter niemand worden ontmaskerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Juli 1986

(*) De diefstal van een Saab in 1983 » Forum

Merovinger wrote:

Misschien was het inderdaad een gecamoufleerde moord. Maar wat ik vooral wou aanhalen was dat de stelling van Tyack dat Haemers geen mensen wou vermoorden niet klopt.

Er is voor de overval en moord nooit iemand veroordeeld. Tijdens het proces-Haemers was Patrick Haemers de enige die beschuldigd werd voor deze bloedige overval. Vermits Haemers aan het begin van het proces zelfmoord heeft gepleegd, werd deze misdaad uit de akte van beschuldiging gehaald.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Werd de overval in Leerbeek gepleegd door de bende Haemers of zat er een andere bende achter? We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Overvaller in Wezembeek-Oppem was er ook bij in Leerbeek

Het heeft er alle schijn van dat het gangstertrio, betrokken bij de overval op een Securitas-geldtransport woensdagavond in Wezembeek-Oppem, getipt was. De overval, die 10 miljoen aan buit opleverde, werd inderdaad gepleegd toen de beveiligde auto begon aan een geldbedelingsronde langs een reeks van kantoren van het Gemeentekrediet. De gangsters zullen dus wel geweten hebben dat de buit het grootst zou zijn wanneer zij in Wezembeek-Oppem zouden toeslaan.

Gisteren is ook bekend geraakt dat één van de overvallers in Wezembeek-Oppem, de chauffeur van de Mercedes waarin de 36 zakjes met geld geladen werden, door één van de Securitas-agenten zou herkend zijn. Dit betekent niet dat men een naam op de man kan plakken. Alleen zou hij opvallend sterk lijken op een robotfoto die aan de hand van getuigenissen is gemaakt na de overval op een andere Securitas-wagen te Leerbeek. Bij die overval, in juli van dit jaar, werd de 34-jarige Securitas-bediende Georges Vindevogel, uit Tubeke, doodgeschoten.

De robotfoto is nooit via de pers verspreid, maar is bezorgd aan de politie- en rijkswachtkorpsen. De gangster, die woensdagavond nog een chauffeur van een bus aanmaande door te rijden door een riot gun op hem te richten, zou een opvallend oogletsel hebben. Meer is er niet over hem bekend.

167 miljoen

Het sterke vermoeden dat de gangsters voor woensdagavond een tip kregen en enkele andere elementen, wijzen in de richting van een bende die zich gespecialiseerd heeft in het overvallen van geldtransporten van de firma Securitas. Bij die overvallen is door gangsters in totaal 167,5 miljoen buitgemaakt. De reeks begin in november 1985 te Niel. Daarna volgden overvallen te Wilsele, Fontaine l’Evèque, Charleroi, Drogenbos, Molenbeek, Evere, de enige overval met een dodelijk slachtoffer te Leerbeek, een overval in Luxemburg, nu gevolgd door Wezembeek-Oppem.

Of de speurders op het goede spoor zitten, lijkt niet zeker. Vorige week vrijdag werden te Sint-Lambrechts-Woluwe de 23-jarige Aldo Cardozza en de eveneens 23-jarige Goran Skender aangehouden i.v.m. overvallen op geldtransporten. Maandag werd in Ukkel door de gerechtelijke politie van Brussel de Albanees Arshi Xhidra klemgereden en in een vuurgevecht doodgeschoten. Ook hij werd geschaduwd i.v.m. de overvallen op Securitas-transporten. De overval van woensdagavond in Wezembeek-Oppem bewijst alleszins dat de Securitas-bende nog niet is ingerekend of dat er meer dan één bende zich in eenzelfde sector heeft gespecialiseerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 September 1986

Patrick Haemers, sta op

“Ik ben honderd procent zeker. Het was mijn man niet. Toen Patrick mij vertelde dat hij werd beschuldigd van de dodelijke hold-up in Gooik-Leerbeek, heb ik mij afgevraagd waar hij die nacht van 17 op 18 juli 1986 was geweest. Zelf wist hij het niet meer. Ik ontdekte dat hij op een verjaardagsfeest was. Ik heb alle mogelijke cafés bezocht, op zoek naar mensen die hem die bewuste nacht hadden gezien. Uiteindelijk heb ik er drie gevonden. Maar de speurders geloofden het alibi niet, omdat één van hen een zogenaamde kennis zou zijn. De politie heeft Patrick dan onder druk gezet. Ze zegden dat, als hij de hold-up in Gooik zou bekennen, zij ervoor zouden zorgen dat hij enkel zou worden vervolgd als de bestuurder van de vluchtwagen.”

Weduwe Denise Tyack (38) verdedigt Patrick Haemers met hand en tand. Ze is ervan overtuigd dat hij de overval op een Securitas-voertuig voor het kantoor van het Gemeentekrediet op de Ninoofsesteenweg in Gooik-Leerbeek niet heeft gepleegd. Bovendien is Haemers dood en vervalt elke vordering tegen hem. Er is dus geen beschuldigde meer in deze zaak. Bij de hold-up kreeg één van de twee veiligheidsagenten, Georges Vindevogel, in koelen bloede een kogel in het hoofd.

Het woord van Tyack staat tegen dat van openbare aanklager Pierre Morlet, die in deze zaak over opvallend weinig bewijzen beschikt. Behalve enkele anonieme getuigen, die drie maanden na de feiten zeggen Patrick Haemers te hebben herkend in een gestolen Peugeot die de bewuste nacht in Leerbeek is achtergelaten, is er weinig of geen bewijsmateriaal.

Eén meter negentig

Tyack heeft dit blijkbaar goed begrepen. “Ooggetuigen van de hold-up spreken over een dader van 1m70. Mijn man was 1m90 groot”, zegt ze vastberaden. Bij de overval in Gooik werden twee daders gezien. Omdat ze bivakmutsen aan hadden, konden ze slechts vaag worden beschreven. De buit bedroeg 4,4 miljoen frank in baar geld, naast 1 miljoen frank aan kasbons en reischeques en vreemde munten.

Dat de overval in Gooik op de dertiende dag van het proces tegen de bende Haemers zo uitvoerig aan bod komt, is op zijn minst eigenaardig. Patrick Haemers, die enkele maanden geleden zelfmoord pleegde in de gevangenis is immers de enige beschuldigde in deze zaak. Dat Haemers de hold-up steeds heeft ontkend, en dat samen met documenten van Denise Tyack een nummerplaat werd teruggevonden die in Gooik was gestolen, is nog van weinig belang.

Het Brabantse assisenhof zit nu over de helft, althans wat het aantal hold-ups betreft.

Pikant detail: Alphonse Brousmiche, de Securitas-agent die Gooik overleefde, werd vier maanden eerder al door de ‘bende’ overvallen. Dat gebeurde bij hold-up nummer zeven voor het Gemeentekrediet in Evere op 28 maart 1986. Hoewel ook hier schoten vielen, werd niemand gewond. Een wapendeskundige heeft achterhaald dat in Evere dezelfde wapens zijn gebruikt als bij de bloedige overval in Verviers.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 September 1993

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Roof van 5 miljoen eist dode

Te Leerbeek, een deelgemeente van Gooi, werd donderdagavond een 24-jarige jonge man uit Tubeke, tijdens een overval op een agentschap van het Gemeentekrediet doodgeschoten. Het slachtoffer, als veiligheidsagent in dienst bij Securitas, was met een collega geld komen ophalen. De daders vluchtten te voet, doch aangenomen wordt dat ze wat verderop door een gereedstaande wagen werden opgepikt. Men weet niet eens in welke richting ze verdwenen. Ze lieten geen enkel spoor na. Het onderzoek is in handen van onderzoeksrechter Guy Bellemans.

De overval gebeurde iets na 23u30, op de parking van het agentschap van het Gemeentekrediet te Leerbeek gelegen op het kruispunt van de Ninoofsesteenweg en de Steenweg op Edingen, Georges Vindevogel (24), uit Tubeke en zijn collega Alphonse Brousmiche, reden met een gepantserde wagen van Securitas de parking aan de Raiffeisenkas en het Gemeentekrediet op. Ze moesten het geld ophalen bij 47 bankagentschappen. Begeleider Brousmiche stapte uit en begaf zich naar de voorgevel van het Gemeentekrediet om uit de nachtkluis zakjes met geld te nemen.

Plots daagden twee gangsters, gemaskerd met hoofdkappen en van wie één gewapend was met een pistool, op. De chauffeur van de Securitas-wagen, Georges Vindevogel, had ze gezien en sprong van achter het stuur. Op het ogenblik dat hij aan de rechterkant van zijn geldtransportwagen te voorschijn kwam, werd hij door een van de bandieten onder vuur genomen. Vindevogel moet op slag dood zijn geweest.

Wapens

De soutmoedige boeven riepen dan naar Brousmiche in het Frans: “Vite, vite l’argent”. Alphonse Brousmiche, die had gezien wat er met zijn collega Vindevogel was gebeurd vroeg de gangsters hem toch niet dood te schieten. Hierop grepen de twee de wapens van de beide Securitasagenten en ze graaiden een ganse hoop zakjes met geld mee, die Brousmiche had opgehaald.

Omwonenden hadden vlug de rijkswacht van Halle op de hoogte gebracht van de tragische feiten en later verscheen ook de gerechtelijke politie van Brussel ter plaatse. Ook onderzoeksrechter Bellemans, vergezeld van wetsgeneesheer dr. Tahon, wapendeskundige Pletinckx en eerste substituut De Bruynbe, kwamen naar Leerbeek.

Vrijdagavond werd vernomen dat de buit 4.761.000 fr. bedraagt, waarvan 361.000 fr. in vreemde munten. De gangsters legden ook de hand op cheques en beurswaarden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juli 1986

Vrouw van filiaalhouder was getuige

Leerbeek is een heel klein dorpje in Brabant. Voor de fusie telde de gemeente nog geen 1.000 inwoners. Niettemin zijn er drie financiële instellingen, filialen van het Gemeentekrediet (waar de overval gebeurde), het Landbouwkrediet en de Raiffeisenkas.

De vrouw van de filiaalhouder van de Raiffeisenkas zag het donderdagavond allemaal gebeuren. Ze was in de badkamer van haar woning, boven de bank, toen ze plots twee gemaskerde bandieten opmerkte vlakbij de Securitaswagen. Ze riep onmiddellijk haar man en nog voor het dodelijke schot was gevallen was de 900 reeds verwittigd.

De parking, waar de tragische feiten gebeurden, is zeer goed verlicht. Dat gebeurde nadat het kantoor van de Raiffeisenkas enkele maanden geleden reeds was overvallen. Maar de gangsters waren zeer goed onherkenbaar gemaakt.

Uit het onderzoek is reeds gebleken dat het slachtoffer, Georges Vindevogel, heeft gereageerd op een kreet (wellicht van zijn collega) en naar zijn wapen greep. Dat werd hem fataal. De politie vond op de plaats van de misdaad een huls, maar ook een volle kogel. Dat wijst er op dat de gangster, die vuurde, twee keer zijn wapen heeft geladen. Was zijn 9mm-pistool onklaar geraakt of was de overvaller zo in paniek?

Een handelsreiziger uit Oostmalle meldde zich ook als getuige. Hij reed juist voorbij de bankinstelling toen hij het schot hoorde en een man zag vallen. De handelsreiziger kon de plaats aanduiden waar de dader heeft geschoten. Dankzij deze verklaring vond de politie heel vlug de huls en de niet gebruikte kogel.

Over de daders weet men weinig. Ze spraken Frans en zijn te voet gevlucht. Men vermoedt dat ze een dertigtal meter verder, op de vroegere parking van het Gemeentekrediet, in een auto zijn gestapt, maar niemand heeft dat gezien.

In rijkswachtkringen acht men het mogelijk dat de gangsters van Leerbeek geen beginners zijn. Gaat het om Fransen die door Belgen werden getipt? Deze mogelijkheid wordt niet uitgesloten, want de autoweg naar Parijs ligt niet zo ver van Leerbeek.

Tijdens de wintermaanden werd de Raiffeisenkas al door gewapende gangsters overvallen. Ze drongen toen het kantoor langs achter binnen en gijzelden de filiaalhouder. Zijn het dezelfde mannen die donderdagavond weer toe sloegen? De rijkswacht van Halle en onderzoeksrechter Guy Bellemans sluiten ook dat niet uit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juli 1986

Vluchtauto Securitas-overval te Ninove teruggevonden

Ondanks politie en rijkswacht dag en nacht in de weer zijn om de moorddadige overval op een geldtransport van Securitas, donderdagnacht te Leerbeek-bij-Ninove, te kunnen oplossen, hebben ze voorlopig niet veel houvast.

Wel werd de auto, waarmede de daders vanuit Leerbeek, deelgemeente van het Brabantse Gooik, vluchtten op een parking in Ninove teruggevonden. In die donkerkleurige Peugeot troffen de speurders elementen aan waaruit ze afleiden dat die auto in kwestie inderdaad door de gangsters, die een veiligheidsagent van Securitas doodschoten, als vluchtauto werd gebruikt.

De Peugeot doeg een Belgische nummerplaat en men gaat thans na of deze wagen niet ergens werd gestolen. Ook zoekt de politie uit sedert wanneer de Peugeot van de overvallers op de parking te Ninove werd achtergelaten.

Verdoken

Deze parking behoort toe aan een restaurant aan de Edingsesteenweg te Ninove, maar het eethuis is niet alle dagen open. Vandaar de mogelijkheid dat de bandieten, onmiddellijk na de overval van donderdagnacht te Leerbeek, naar Ninove zijn gereden, waar ze zich van de Peugeot afmaakten. Omdat naar verluidt de parking nogal verdoken ligt, veronderstelt men in speurderskringen dat de overvallers van Leerbeek, goed met de streek moeten bekend zijn.

Volgens de politie zijn de daders, die vermoedelijk met drie waren, in een andere auto overgestapt. De parking waar ze de Peugeot achterlieten, ligt in de buurt van de Brusselsesteenweg, zodat men het voor mogelijk houdt dat de boeven in de richting van de hoofdstad zijn kunnen ontkomen.

Van de twee schurken die het geldtransport van Securitas overvielen te Leerbeek, weet men dat de ene ongeveer 1m70 en de andere 1m80 groot is.

Voorts herinneren de gerechtelijke kringen zich dat reeds in april van dit jaar te Leerbeek de Oera-bank, die zich op enkele meters van het Gemeentekrediet bevindt, werd overvallen. Gelet daarop sluit men niet uit dat men met dezelfde daders is geconfronteerd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Juli 1986

Georges Vindevogel:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/george10.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Was Patrick Haemers één van de daders in Leerbeek? Een getuige zegt dat hij Patrick Haemers voor de overval in een auto heeft gezien. Hij zei tijdens het proces dat hij "honderd procent zeker is".

Wat vreemd is gezien de getuige spreekt over een man van ongeveer 1m70 groot (Haemers was 1m90 groot), zwaarlijvig (Haemers was slank) en met een oorbel (Haemers droeg geen oorbellen).

Het spook van de reus met de oorbel

Droeg Patrick Haemers een oorbel, ja of neen? Dat is de hamvraag op de veertiende dag van het assisenproces tegen de gelijknamige bende. Een Vlaamse boer die met zijn koeien op weg was naar de wei, is er zeker van Haemers te hebben gezien in de Peugeot die even voor de bloedige hold-up in Gooik-Leerbeek is opgemerkt. Hij beschrijft de man achter het stuur als 1.70 meter groot, zwaarlijvig en met een oorbel. 'Blonde reus' Haemers was echter 1.90 meter groot, slank en heeft nooit gaatjes in zijn oor laten schieten ...

Boer Ots spreekt geen Frans, geen Nederlands, maar Vlaams. Zo kondigt hij op de getuigenstoel in het Brussel gerechtshof aan. Hij heeft nooit gevraagd om bij dit Haemers-proces betrokken te geraken. Met zijn koeien op weg naar de wei merkte hij op een landweggetje de Peugeot op, die later met de hold-up in verband zou worden gebracht.

(...) De enige beschuldigde in deze zaak - Patrick Haemers - pleegde enkele maanden geleden zelfmoord. Op 20 oktober 1986 confronteerde men boer Ots met twee personen, onder wie Patrick Haemers. Hij identificeerde Haemers formeel. "De man die ik vlak voor de feiten zag, droeg een oorbel in het linkeroor, net zoals deze betichte", zo had boer Ots toen aan de politie verteld. "En ja, hij was ook niet geschoren. Hij was echt 'mottig'."

Weduwe Denise Tyack begrijpt er niets meer van. Herhaaldelijk springt ze recht om voor de micro vanuit de beschuldigdenkooi haar verhaal te doen, of maant ze haar advocaten met behulp van kattebelletjes aan om tussenbeide te komen.

"Er klopt niets van", zegt ze. "Mijn man heeft nooit oorbellen gedragen. Dat was niets voor hem. U mag het vragen aan al diegenen die mijn man hebben gekend." Voorzitter Guy Wezel gaat op haar voorstel in en vraagt de beschuldigden achter de tralies één voor één op te staan. Ze zijn het - weer eens - roerend eens. Patrick droeg geen oorbel!

"Wie was dan de man die u tijdens die confrontatie hebt gezien?", richt Tyack zich tot boer Ots. Maar de landbouwer is zekerder dan ooit. Was hij tijdens de confrontatie voor 95 procent overtuigd, dan is dat nu voor honderd procent. "Eén dingen is zeker", besluit hij. "Ik heb Haemers dadelijk herkend."

De verwarring is totaal. Op vraag van de verdediging van Denise Tyack zet voorzitter Guy Wezel het licht op groen voor een bijkomend onderzoek in deze zaak. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 September 1993

De overval in Leerbeek blijft tot op heden onopgelost.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

19

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Bijna vijf jaar na de feiten werd er een reconstructie gehouden:

Haemers blijft ook in Leerbeek weg op wedersamenstelling

In Leerbeek, deelgemeente van de Brabantse gemeente Gooik, had gisterenavond de wedersamenstelling plaats van de bloedige overval op een geldtransport van Securitas, waarbij op 17 juli 1986 omstreeks 23u30, een jonge bewakingsagent koelbloedig werd neergeschoten. Patrick Haemers, thans opgesloten in een Brusselse gevangenis, werd van deze overval verdacht.

Zoals onlangs tijdens de wedersamenstelling in Verviers, stuurde de “blonde reus” ook nu weer zijn kat.

De overval had plaats toen Securitas het geld ging ophalen in verscheidene bankinstellingen. Ietwat voor middernacht kwamen twee bewakers van deze firma voor het kantoor van het Gemeentekrediet in Leerbeek. Daar werden ze opgewacht door twee gangsters, de ene ongeveer 1m70 groot, de andere 1m80.

Een van hen opende het vuur. Hoeveel geld de daders bemachtigden is niet met zekerheid geweten. Hoe dan ook, een van de bewakingsagenten kwam om het leven. De vluchtauto, een donkerkleurige Peugeot, waarmee de bandieten naar Leerbeek reden, was in Eigenbrakel gestolen. Achteraf werd die wagen op een parking in Ninove teruggevonden. Volgens de politie werd de moorddadige holdup in Leerbeek gepleegd door Franstaligen, die toch goed de streek van Ninove, Gooik en Halle kenden.

De daders konden niet worden ontmaskerd. Toen kwam de naam van Patrick Haemers de politie ter ore. Die had immers bij de politie klacht ingediend omdat zijn auto was gestolen. De politie slaagde er niet in de overval in Leerbeek op te lossen, maar Haemers werd wel verdacht. Hij loochende.

Het was gisterenavond ongeveer 20u. De Brusselse onderzoeksrechter Laffineur en substituut Van Liesbeth, vergezeld van enkele medewerkers, ter plaatse kwamen. Intussen had de rijkswacht van Halle de plaats van het drama goed afgezet. Eerst werd een bestelwagen van Securitas aangereden, zoals dat ook destijds gebeurde. Leden van de gerechtelijke politie namen nu echter de plaats in van zowel de slachtoffers als de daders. Er waren nogal wat getuigen opgeroepen. De kroongetuige was een man uit Oostende, die op het ogenblik van de feiten een grote man had gezien, die een van de veiligheidsagenten met een pistool doodschoot.

Over de omvang van de buit is lange tijd twijfel geweest. Gisterenavond raakte bekend dat er 4,5 miljoen gestolen werd in Leerbeek.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Februari 1991

De overval in Leerbeek en de moord op Georges Vindevogel is nog steeds niet opgelost.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Leerbeek: 17 Juli 1986

Op 17 juli 1986 werd in Leerbeek tijdens een geldtransport van Securitas de bewakingsagent Vindevogel koelbloedig neergeschoten door de bende Haemers. Die genaamde bewakingsagent Vindevogel was familie van de uitbater van "Le Diable Amoureux" te Braine-l'Alleud. Ik schrijf dit hier neer uit mijn hoofd, maar het zal wel op dit forum staan.