11 (edited by Merovinger 16-09-2012 23:14)

Denise Tyack zei in de Humo dat Patrick Haemers er een zaak van maakte geen mensen te vermoorden. De realiteit was toch wel anders. En ik kan het niet laten om bij onderstaande beschrijving aan de beschieting van David Van De Steen te denken.

Als Georges Vindevogel en zijn collega Alphonse Brousmiche halt houden voor het filiaal van het Gemeentekrediet in Leerbeek, is dat hun zevenenveertigste kluis van de nacht. Ze hebben 4,7 miljoen frank in hun autootje liggen, ruim 100.000 euro. Het toeval wil dat een vrouw op de eerste verdieping bij het sluiten van haar gordijnen de daders in hun gestolen Peugeot 405 (typefout? 504?) heeft opgemerkt nog voor de overval begint. Ze vermoedt een poging tot inbraak en heeft de rijkswacht al aan de lijn. Ze is in gesprek als ze ziet dat de Securitas-wagen komt aangereden. Nu pas beseft ze wat de daders echt van plan zijn.

"De dame heeft live verslag uitgebracht", zegt K. "Eerst ging Alphonse naar binnen. De sleutel haperde. Georges vroeg en kreeg via de radio toestemming van de dispatching om zijn wagen te verlaten. Hij kreeg de kluis open, kwam buiten gelopen met de geldkoffer en botste op de overvallers. Ze hebben meteen geschoten. Geen: 'Uw geld of uw leven.' Paf, frontaal in zijn hoofd. Het schot was te horen in het telefoongesprek van de dame met de Rijkswacht. Zelden is er een overval geweest met een zo betrouwbare getuigenis en zo punctuele beschrijvingen. Die vrouw heeft achteraf Haemers gezien in het justitiepaleis in Brussel. Ze zouden er met elkaar geconfronteerd worden, maar dat was al niet meer nodig. Het was hij. Ook al heeft hij het achteraf altijd ontkend.

"Het Gemeentekrediet had in die tijd oranje lederen tasjes waar het geld in werd verpakt. Die waren genummerd. Ze hebben die zakjes teruggevonden in de villa van Haemers in Chaumont-Gistoux."

Strikt genomen is de moord op Georges Vindevogel onopgehelderd. Haemers werd schuldig bevonden op het eerste assisenproces. Nadat het Hof van Cassatie het vonnis verbrak, kwam er een nieuw. Tegen die tijd had Haemers zich opgehangen in zijn gevangeniscel, en dus kwam de moord op Vindevogel op het tweede proces Haemers niet eens ter sprake.

"Ik weet waarom hij altijd heeft ontkend", zegt Guy Vindevogel, zijn jongere broer. "Het is een laffe daad, iemand van dichtbij in het gezicht schieten. Hij kon niet zeggen dat het 'niet zo bedoeld' was, als in Verviers."

Bron: "De levens die Patrick verwoeste" | Douglas De Coninck | DM Magazine | 15.09.2012

12

In de weekendbijlage over de slachtoffers van de bende Haemers in De Morgen, schrijft de journalist dat het slachtoffer Vindevogel uit Tubeke was en ook motard. Ergens gelezen dat Smars ergens in Tubeke een garage had. Smars was al dood maar de andere bendeleden konden Vindevogel herkend hebben. Tevens vergeet de journalist dat Vindevogel eigenlijk familie was van de uitbaters van "le diable", indien dit allemaal juist is natuurlijk. Vragen altijd maar nieuwe vragen en waarschijnlijk verkeerde info.

Misschien was het inderdaad een gecamoufleerde moord. Maar wat ik vooral wou aanhalen was dat de stelling van Tyack dat Haemers geen mensen wou vermoorden niet klopt.

Die moord is volgens mij veel meer een Bende-moord dan een overval. Er is een sterke link tussen motards die klant waren in de Diable en de bende in de periode '83. Tevens het nekschot in Leerbeek is zoals in Halle waar er een dader opgemerkt is die op Haemers geleek maar Haemers niet kan zijn.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.