Re: Eric Lammers

Iemand schreef een paar dagen geleden volgend bericht over Eric Lammers op de FB-pagina van Michel Leurquin:

"interview d' Eric Lammers: Que doit ont en penser a partir de 19 secondes "oui mais comme (ON) étaient conditionner" ont sent un léger malaise... il dis s’être complétement repenti il pourrai donc aider a avancer et y voir plus clair, car il dois connaitre de gros secrets de famille"

Op dat bericht antwoordde Jean-Claude Marlair, die de afgelopen jaren heel wat gesprekken heeft gehad met Eric Lammers, gisteren als volgt:

"Il connait très bien les tueurs, il en a faire part a la CBW, et ne font rien, car pas de preuves matériel?"

Eric Lammers zou de Bende van Nijvel-daders heel goed kennen. Lammers zou die info ook aan de CWB hebben overgemaakt. De cel zou daar niets mee doen omwille van het gebrek aan materiële bewijzen? Wat moeten we van deze quote van Marlair nu weer denken?

142

Re: Eric Lammers

Ik denk dat de CWB al een hele tijd leden van de WNP in het vizier heeft, maar ze niets ten laste kan leggen wegens gebrek aan bewijzen. Daarom hebben ook 3 speurders de cel verlaten omdat ze overtuigd waren van de betrokkenheid van Libert en co. De wandeling van Ruth en Lammers in het bos van Houssière op 5 november 1986, net voor de vondst van de wapens blijft toch ook een gebeurtenis die je op z'n minst de wenkbrauwen doet fronsen.

143

Re: Eric Lammers

Merovinger wrote:

Volgens dit artikel is Lammers begin april 1988 niet teruggekeerd uit penitentiair verlof. Ook zou Lammers al eens in 1985 verdwenen zijn, vlak voor de supermarktmoorden.

De link in dit artikel werkt niet meer. Dit is de bewuste passage uit het artikel:

(...) Een in de gevangenis verblijvende leider van Westland New Post, Eric Lammerts (sic), keerde vorige week niet terug van verlof, terwijl hij over enkele weken in vrijheid zou worden gesteld. Rook hij onraad? Opmerkelijk is dat hij in 1985 ook al eens verdween, vlak voor de supermarktmoorden. Hij werd niet in de gaten gehouden.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant | 7 april 1988

Het volledige artikel kan je hier lezen » krantenbankzeeland.nl

Ik heb deze informatie nog nooit ergens anders gelezen. Het is me dus niet duidelijk op basis van welke informatie dit geschreven wordt. Volgens mij ziet zijn tijdlijn voor de jaren '80 er zo uit:

  • 4 Oktober 1983: Arrestatie Eric Lammers

  • 27 Juni 1984: Einde voorlopige hechtenis van Eric Lammers.

  • 24 April 1985: Arrestatie Eric Lammers

  • 25 Mei 1987: Uitspraak hof van Assisen in de zaak-Herderliedstraat. Vrijspraak Eric Lammers

  • Laatste weekend van februari 1988: Lammers keert niet terug uit penitentiair verlof. Hij zat op dat moment vast in de gevangenis van Verviers wegens diefstal.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

144

Re: Eric Lammers

Hieronder nog een aantal artikels over de criminele loopbaan van Eric Lammers. De informatie uit onderstaande artikels maakt de tijdlijn van Lammers voor 1985 complexer dan het lijkt:

Eric Lammers 'verdween' een tijd in 1985. Hij was naar Frankrijk gevlucht en werd daar op vraag van Belgische autoriteiten opgepakt. De datum van zijn arrestatie is onbekend en het is niet duidelijk of dit in april, juni of later in '85 gebeurde). Hij werd opgepakt voor het plegen van twee feiten (op 20 december 1984 en op 25 januari 1985). Zijn uitlevering liet lang op zich wachten. Hij werd eerste helft oktober 1985 uitgeleverd aan België en op 15 oktober 1985 veroordeeld tot 5 jaar cel en 5 jaar ontzetting uit zijn burgerrechten.

Alpinist-Ensordief krijgt 5 jaar cel

Voor zeven betichtingen, waaronder de overval op een tabaktransport en de roof van acht Ensors uit een villa te Sint-Genesius-Rode is Eric Lammers (25) dinsdag veroordeeld tot 5 jaar cel en vijf jaar ontzetting uit zijn burgerrechten.

In feite had hij in juni al moeten veroordeeld worden, samen met zijn vader Maurice (54), José Gil Calancha, Franco DeLuca en Yves Baeten. Die kregen toen van rechter Creplet ook zware straffen. Eric echter was naar het buitenland gevlucht. Hij is immers een fervent bergbeklimmer en het is dan ook in Chamonix dat hij werd aangehouden. Zijn uitlevering liet op zich wachten. Zijn medeplichtigen zijn ondertussen al in beroep. Hun zaak wordt op 23 oktober voortgezet. Als Eric zich haast, kan hij zich in beroep bij zijn vader voegen.

“Hij had een briljant rijkswachtofficier kunnen worden”, zei mr. Jean-Paul Dumont voor zijn cliënt: “hij rookt niet, hij drinkt niet, hij is sportief”. Ja, maar de grote roodharige gebaarde jongeman uit La Hestre, die in de Krijgsschool zat, heeft negen maanden in voorhechtenis gezeten. Voor feiten, die hij steeds heeft ontkend: de rituele moord op Fons Vandermeulen (31) en Francesca Arcouin (41) aan de Herderliedstraat te Anderlecht in februari 1982.

Die moord bleef lang onopgelost, tot Marcel Barbier in augustus 1983 werd aangehouden te Vorst nadat hij in de richting van twee Noordafrikanen had geschoten. Dit leidde tot de ontdekking van uiterst rechtse, geheimzinnige groeperingen als “Ygdrasil”, “Irminsoul” en de Westland New Post. Het paar zou zijn terecht gesteld door Barbier en Lammers omdat Fons zijn eerste vrouw Marcella had verstoten. Die was later volgens Keltische ritus gehuwd met Barbier en volgens die ritus moest worden afgerekend met het verleden van Marcella, ook al werd hij mede beschuldigd door Paul Latinus, de leider van WNP die later “zelfmoord” zou plegen.

Lammers werd in juni 1984, na negen maanden voorhechtenis, in voorlopige vrijheid gesteld. Maar wat moest hij beginnen? Met de vrienden, die hij had leren kennen in de gevangenis, de Spanjaard Gil Calancha en de Italiaan DeLuca, pleegde Eric op 20 december 1984 een overval op een tabakstransport van Philip Morris. De overvallers vonden echter geen helers want de buit bestond niet uit sigaretten maar uit 7.500 kilo losse tabak.

Dezelfde bende drong, verkleed als elektriciteitswerkers, op 25 januari 1985 binnen in een villa te Sint-Genesius-Rode. Zij gingen aan de haal met achter werken van James Ensor, die later werden teruggevonden in een bagagekluis van het Zuidstation.

Eric Lammers was niet bij de “elektriciens” maar hij werd vlak in de buurt opgemerkt bij zijn auto met open motorkap. Rijkswachters vroegen hem zelfs of zij hem konden helpen …

Gil Calancha, DeLuca en Baeten kregen indertijd zes jaar elk, vader Lammers, een onderwijzer, kreeg 4 jaar. Eric kreeg dus nu 5 jaar cel en de mogelijkheid om zich naar het beroepshof te haasten.

Bron: Het Laatste Nieuws | 16 oktober 1985

Werd blauwe diamant geroofd door ex-Westland New Post?

Rechter Nijs, voorzitter van de 23e kamer van de correctionele rechtbank van Brussel, heeft in een tussenvonnis het parket opdracht gegeven om na te gaan of er enig verband bestaat tussen de gewelddadige roof van een kostbare ring met een peervormige blauwe diamant op 21 januari van dit jaar en de bende van gewezen Westland New Post-lid Eric Lammers (25), die ook al een overval op een Marlboro-transport en de Ensors-roof op het actief heeft. Het vonnis van rechter Nijs kwam er na lange debatten in het proces tegen René Janssens (44) uit Londerzeel (*) en Christian De Meyer (24) uit Brussel.

Het verhaal begint op 21 januari langsheen de Bospleinlaan te Brussel. De bejaarde mevrouw Jacqueline E. verlaat haar woning. Terwijl zij haar Volvo 343 uit de garage rijdt, wordt zij overvallen door twee kerels. Zij zullen aan de haal gaan met haar voertuig, haar handtas waarin 50.000 B. fr. En 1.000 Zw. fr., een sierspeld en vooral haar ring.

De kerels wisten duidelijk dat die ring veel waard was. Zij rukten hem met zoveel kracht uit haar hand dat het kleinood eerst wegrolde in de sneeuw. Het betreft een ring met daarop een peervormige blauwwitte diamant, waarde tussen 2 en 6 miljoen fr.

In de Hilton

Een week later duikt het kleinood op. Er is een koper, die zich aanbiedt in het Hilton-hotel. De verkoper, Janssens, weet niet dat het om een Antwerpse politieman gaat. Hij biedt de waar aan. Buiten staat De Meyer, met het kleinood in de zak. De twee kerels worden ingerekend. Beiden hebben een “verleden” wegens diefstallen, heling en gewelddaden.

“Iemand heeft mij gevraagd op te treden als bemiddelaar”, zegt Janssens. “Janssens heeft mij gevraagd buiten te wachten terwijl hij binnen zijn afspraak nakwam. Ik wist zelfs niet wat er in het pakje zat”, zegt De Meyer. Maar de bejaarde dame herkent haar aanranders, eerst formeel, dan twijfelend. Er zitten ook heel wat tegenstrijdigheden in haar verhaal.

En in het dossier duikt ook de naam van Eric Lammers op. De gestolen Volvo werd in de buurt van zijn woning teruggevonden. De feiten werden gepleegd in de periode dat hij en zijn gevangenisvrienden actief waren.

Lammers, ooit lid van het uiterst rechtse Westland New Post, zat negen maanden in voorhechtenis voor een dubbele moord te Anderlecht. De moord was gepleegd volgens Keltische ritus op een vrouw die een ander WNP-lid ontrouw was geworden. Ook haar nieuwe vriend werd gedood.

Lammers bleef ontkennen, ten slotte trok zijn medebeschuldigde zijn bekentenissen in en Lammers kwam vrij. Ondertussen had de aspirant rijkswacht-officier in de gevangenis echter kennis gemaakt met een paar zware jongens, onder wie de Spanjaard Gil Calancha, de Italiaan Franco de Luca, de Belg Yves Baeten. Op 20 december 1984 pleegden zij een overval op een tabakstransport te Vorst. Eric sleurde zelfs zijn 50-jarige vader mee in het avontuur. En op 25 januari 1985 pleegden zij een stoutmoedige kunstroof bij de ouders van een advocaat: acht doeken van Ensor verdwenen met de “werkmannen van de elektriciteitsmaatschappij”.

Voor deze feiten werden Eric en zijn trawanten in eerste aanleg veroordeeld tot straffen tussen 4 en 6 jaar cel. De zaak wordt op 14 november verder behandeld in beroep.

De volgende dag, 15 november, worden in de 23e kamer de debatten voortgezet in de zaak van de blauwe diamant. Rechter Nijs hoopt dat men ondertussen Eric Lammers zal hebben kunnen confronteren met een aantal elementen uit het dossier en met het slachtoffer. Want Eric werd pas onlangs door Frankrijk aan België uitgeleverd. Toen de oplossing van zijn roofovervallen nakend was, vluchtte hij naar zijn hobby: alpinisme te Chamonix.

Bron: Het Laatste Nieuws | 5 november 1985

Ook speurders denken dat Lammers de blauwe diamant roofde

Tegenover voorzitter Nijs van de 23e kamere van de correctionele rechtbank te Brussel hebben twee speurders van de gerechtelijke politie verklaard dat zij indertijd over gegevens en inlichtingen beschikten waaruit bleek dat de ring met blauwe diamant van de echtgenote van de grote baas van Eternit met geweld geroofd was door de bende van ex-Westland New Post lid Eric Lammers.

Nu staan voor dit feit twee kerels terecht, die zeggen dat zij met de gewapende overval niets te maken hebben. Zij werden betrapt in het Hilton-hotel, toen zij de blauwe, peervormige briljant (waarde 2 miljoen), ontdaan van zijn montuur, poogden te verhandelen.

De feiten spelen zich af op 21 januari van dit jaar, ’s avonds. Mevrouw Jacqueline N.-E., echtgenote van de Eternit-directeur en woonachtig aan de Bospleinlaan te Brussel, wil gaan tennissen. Net als zij in haar kleine Volvo wil stappen wordt zij overvallen door twee kerels, van wie één gewapend. De vrouw heeft de tegenwoordigheid van geest om haar kostbare ring weg te gooien in de sneeuw maar de boeven hebben geluk: ook als is het al flink donker, toch vinden zij hij kleinood terug. Zij gaan aan de haal met de Volvo, de ring, de tennistas, de handtas, het uurwerk, evenals haar “zakgeld”: 1.000 Zw. Fr. en 50.000 B. fr.

Drie dagen later spant de politie een valstrik in het Hilton-hotel. Een Antwerps juwelier is immers benaderd om de blauw briljant te kopen. René Janssens (44) uit Londerzeel voert de onderhandelingen, Christian De Meyer (24) uit Brussel staat buiten te wachten, het kleinood in zijn zak. Beiden worden ingerekend.

Ensors

In diezelfde periode vonden er nog twee roofovervallen plaats: op 20 december 1984 was een tabakstransport van Marlboro overvallen te Vorst, op 25 januari 1985 werd ingebroken bij de familie B. Te Sint-Genesius-Rode. Een paar als elektriciteitsmaatschappijwerkers vermomde mannen gingen aan de haal met acht werken van Ensor.

Van in het begin vermoedde de gerechtelijke politie dat hier één en dezelfde bende aan het werk was. De drie dossiers waren bij dezelfde onderzoeksrechter (mevr. Cudell) en inspecteur Marc Van Laere maakte zelfs een proces-verbaal over het verband. Dat verband “was hem ten ore gekomen”.

Vrij vlug daarna werd de bende-Lammers ingerekend: José Gil Calancha uit Spanje, Franco de Luca uit Italië, Yves Baeten en Eric Lammers uit het Brusselse. Laatstgenoemde werd pas later aangehouden, in Frankrijk. De Volvo van mevr. N.E. was echter op 100 meter van zijn woning teruggevonden.

Voor de tabakroof en de Ensor-roof kreeg de bende 5 tot 6 jaar cel. De roof aan de Bospleinlaan werd hen echter nooit ten laste gelegd. Er waren geen tastbare bewijzen en, achteraf ondervraagd, ontkenden de bendeleden natuurlijk. Meer nog, geconfronteerd met Lammers en De Meyer herkende mevrouw N.E. wel De Meyer maar niet Lammers.

Toch blijven de verdedigers van Janssens en De Meyer er van overtuigd dat hun cliënten hooguit helers zijn. Janssens is trouwens een oude bekende op dat gebied. Na de getuigenis van commissaris Tilmant en inspecteur Van Laere vrijdag, leek ook rechter Nijs eerder de helers-thesis toegedaan. De zaak wordt op 20 december verder gezet.

Bron: Het Laatste Nieuws | 14 December 1985

(*) Deze André Janssens is hoogstwaarschijnlijk André Janssens.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

145

Re: Eric Lammers

Het profiel van Lammers deed me terug denken aan een post van mij in het “motieven” onderdeel van het forum bij “extreem-rechts”

bertlagaisse wrote:

De vlag van extreem-rechts is idd zeer breed. Het is niet altijd duidelijk of een extreem-rechtse aanslag eerder

  • een daad is om terreur en schrik te zaaien in de maatschappij vanuit een daad van extreem-rechts idealisme, of

  • een geweldadige overval is door mensen met extreem-rechtse sympathieën.

Er is geen duidelijke lijn tussen die 2, eerder een grijze overlappende zone, met feiten die als het een of ander geclassificeerd worden maar ook het andere of het ene kunnen zijn.

...

Bij de meeste extreem-rechtse groeperingen zien we toch typisch een sterke criminele achtergrond, wat ook verklaard wordt door hun desassociatie met onze huidige maatschappijvorm, wat soms uitmondt in een sterke haat tegen die maatschappij. In combinatie met psychopathische personen, escaleert dat soms tot aanslagen, of blijft het bij eerder gewelddadige criminele feiten.

Om terug te keren naar "extreem-rechtse motieven", er zijn momenteel heel wat motor-bendes die actief zijn in drugshandel, wapenhandel, mensenhandel, en allemaal gedecoreerd zijn met nazistische symbolen. Hun daden zijn toch eerder criminele feiten, en niet zozeer aanslagen. Tenzij het clubhuis van hun concullegas gaan bezoeken. wink

Als je naar de gekende misdaden van Lammers kijkt is dat toch veel meer een crimineel uit de georganiseerde misdaad dan een extreem-rechts terrorist. Qua symbooldaden voor de WNP kan je enkel dat uit de hand gelopen cafegevecht met 2 Afrikaanse medemensen tellen als “racistisch”, en dan was het nog in een vlaag van woede na een café ruzie.

Trouwens, 8 Ensors pikken uit een villa in Sint-Genesius-Rode doe je niet zonder:

  1. inside info uit het milieu waar je deze zeldzame zaken kan vinden in private woningen.

  2. toestemming of instructies vanwege een De Staerke (toch niet in die regio).

Toen enkele Fransen dachten van zonder de De Staerkes een villa leeg te halen in Sint-Genesius-Rode is het uitgedraaid op een slachtfestijn in de bossen ... Is Lammers dan niet geconnecteerd met de De Staerkes op een of andere manier. Zijn daden suggereren toch meer een uitvoerder in het milieu van de georganiseerde misdaad, dan een idealist van WNP.

Re: Eric Lammers

Hoe vinden wij de hand van Lammers in de vondst van wapens aan de draaikom van Ronquières terug Ben? Zelf ben ik er nog niet op uitgekomen ... Voor mezelf is hij zéker één van de verdachten voor Nijvel, bewijzen is een andere zaak!

147

Re: Eric Lammers

Fin des auditions de témoins au procès Lammers, à Liège
D'autres incidents avant d'entendre les inventions du petit frère...

Les incidents que la défense a multipliés dans le procès Lammers et consorts, à Liège, n'ont retardé les débats que d'une journée d'audience, mais ont visiblement agacé des jurés. Les derniers témoins ont été entendus hier soir.

Lundi soir, lors de son audition, Maurice Lammers, le père du premier accusé, qui purge à Lantin une peine de trois ans de prison, a insisté sur le fait que personne ne faisait de politique dans la famille, pas même Éric. S'il a pris part autrefois à quelques réunions du Front de la jeunesse, c'était en espérant pouvoir venger des copains de rhéto victimes comme lui de violences commises par des immigrés. Si plus tard il a appartenu au Westland New Post de Paul Latinus, c'était dans le but d'être engagé à la Sûreté de l'État, les activités du WNP constituant, à ses yeux, une sorte de stage préliminaire.

Puis, on entendit comme un tutoiement de Maurice Lammers à l'adresse de l'avocat de son fils, Me Dumont. Me Michel Goujon, l'avocat de Sabine Caudal (l'ex-amie d'Éric) a lancé à Me Dumont qu'il n'avait, lui, "pas eu l'occasion de préparer cette audition". La remarque a fait bondir Me Dumont, qui a quitté la salle sur-le-champ.

Hier, Me Goujon a obligeamment retiré ses paroles, mais l'avocat général M. Hubert Massa a alors signalé avoir appris qu'après l'audience et l'incident de la veille Me Dumont avait, le soir, rendu visite à Maurice Lammers, à la prison de Lantin. En conséquence, le ministère public s'est opposé à poursuivre l'audition du père du premier accusé.

L'après-midi, la cour a entendu sans serment le frère cadet d'Éric, qui n'avait pas encore 16 ans à l'époque des assassinats des diamantaires anversois.

Arrêté avec son frère et la bande à Eindhoven, l'adolescent fit des déclarations lourdes pour Francis Verzar et pour son frère Éric, puis il les rétracta. Confronté à deux reprises avec Sabine Caudal, il avait confirmé les détails donnés par la jeune femme, reconnaissant avoir bien reçu des dollars et trois sacs de diamants qu'il remit à Sabine Caudal et qui devaient être écoulés par Verzar.

Le frère de l'accusé nous a bien confirmé avoir rapporté les diamants et les avoir cachés au garage où il travaillait à Auderghem. Sabine Caudal avait parlé de diamants blancs et jaunes dans deux sachets en plastique. Spontanément, le jeune Lammers a parlé d'un troisième sachet avec des diamants taillés. Il ne se souvenait plus qui les lui avait remis. Interrogé plus tard, à Nivelles, il a encore dit que, selon son frère Éric, Verzar et lui avaient bien parlé de l'attaque des diamantaires à Anvers. Éric aurait précisé que l'attaque devait être normale, mais que Verzar était devenu fou et avait perdu la maîtrise des événements, rappelle le gendarme Verwaert.

Je ne me souviens avoir vu Francis Verzar chez moi qu'une seule fois auparavant, dit le petit frère Lammers. Si au début j'ai parlé d'une dizaine de fois, c'est par panique. Si j'ai dit que Verzar avait proposé à mon frère de faire un coup, c'est parce que j'inventais nimporte quoi pour m'en sortir. Si j'ai dit avoir reçu 612 dollars, c'était faux. J'ai simplement répété ce que les gendarmes me disaient de dire pour m'en tirer. Si j'ai bien changé des dollars à Bruxelles le 26 avril 1988 (treize jours après les assassinats), c'est parce que j'avais souvent des dollars. Je faisais de la brocante, j'allais en Hollande pour mes petites combines.

Et les diamants? demande le président Godefroid.

Je n'ai jamais vu de diamants. C'était aussi une invention, coupe le jeune homme.

Qui vous a dit de déclarer par la suite que vous aviez reçu des dollars de la femme de Patrick Haemers? demande Me Marneffe, partie civile.

Encore mon invention, dit-il.

La salle frissonne en entendant l'avocat lire une des "lettres secrètes" écrites pour obtenir de Sabine qu'elle se rétracte, et dans laquelle Éric faisait savoir à Sabine que son frère "dira la même chose: avoir reçu 300 dollars de Sabrina Haemers".

Reste à entendre, ces trois prochains jours, les conclusions qu'en tireront la partie civile, le ministère public, puis la défense. À moins de nouveaux incidents, le verdict peut être attendu pour vendredi.

Bron: Le Soir | René Haquin | 30 Januari 1991

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

148

Re: Eric Lammers

Tja, dat is niet niks. Ik heb zo'n donkerblauw vermoeden dat de jonge broer van Lammers in zijn eerste verhoor waarschijnlijk de waarheid sprak en de verklaringen van de ex van Lammers bevestigde. Drie zakken met diamanten? Waarde?

Net zoals bij de waarde van de 6 of 8 schilderijen van James Ensor spreken we hier van geen kleine bedragen en zeer waarschijnlijk ging het dus niet om kleine trafieken. Vraag is voor wie en van waar naar waar? Blijkbaar werd daar niet te veel achter gezocht terwijl dit de kern van de zaak had moeten zijn. Want in heel de zaak zou je Lammers natuurlijk een kleine garnaal kunnen noemen. Wel een garnaal die in mijn ogen meerdere afschuwelijke misdaden heeft begaan.

149

Re: Eric Lammers

Ben wrote:

Le frère de l'accusé nous a bien confirmé avoir rapporté les diamants et les avoir cachés au garage où il travaillait à Auderghem. Sabine Caudal avait parlé de diamants blancs et jaunes dans deux sachets en plastique. Spontanément, le jeune Lammers a parlé d'un troisième sachet avec des diamants taillés. Il ne se souvenait plus qui les lui avait remis. Interrogé plus tard, à Nivelles, il a encore dit que, selon son frère Éric, Verzar et lui avaient bien parlé de l'attaque des diamantaires à Anvers. Éric aurait précisé que l'attaque devait être normale, mais que Verzar était devenu fou et avait perdu la maîtrise des événements, rappelle le gendarme Verwaert.

Sounds awfully familiar ...

Re: Eric Lammers

Sabine C., is dat die labiele vrouw die je op internet / sociale media kan terugvinden?