41

Re: Onderzoek

bertlagaisse wrote:

Naargelang de 36 bekentenissen van de Borains.......

Op welke manier hun verklaringen zijn bekomen door de speurders EN dat hun verklaringen soms niet echt overeen kwamen met elkaar... daardoor kan de "juistheid" van hun verklaringen toch soms wat in twijfel getrokken worden.

Vittorio bleef (ondanks andere verklaringen van Cocu) bijvoorbeeld volhouden bij de verklaring dat ze zich met 5 hadden verplaatst in zijn wagen.
Ik haal deze verklaring er uit omdat ik dit visueel probeerde voor te stellen en het er toch wel wat grappig uit zag: Met 5 man... Cocu, Estiévenart, Baudet, Bouaroudj en "King-Kong" Vittorio met z'n meer dan 120 kilo aan het stuur van zijn klein rood Renault R4'tje big_smile

(detail: ik heb het "maximale laadvermogen" van een R4'tje zoals Vittorio mee reed even opgezocht en als ze met z'n 5'en effectief in zijn auto'tje zaten, dan waren ze hoogst waarschijnlijk een beetje overladen big_smile )

Non semper ea sunt quae videntur

42

Re: Onderzoek

Er zitten idd veel inconsistenties in, naargelang wie probeert wie er bij te lappen. Maar ik denk wel dat de kern van waarheid er in zit. Zo heeft men es geteld wie er allemaal hoeveel keer voorkwam in de 36 verklaringen en een paar man sprong er toch uit.

Het maximale laadvermogen van een R4 zal wel geen strikte regel zijn. Voor deze gangsters. Ik heb vroeger met mijn Corolla 1986 ook wel es ferm overladen met 5 kloeke vrienden om ergens te raken. We hebben ook hetzelfde gedaan met een Citroen AX van een van mijn vrienden. Nood breekt wet en ik was zelfs geen gangster. smile

43

Re: Onderzoek

Ik denk dat Borains in de hold-up-reeks van 1983 betrokken waren, met Becker als centrale persoon. Volgens mij zijn de wapens dan via "het manneke", de wapenhandelaar binnen het zigeunermilieu, naar Johnny De Staerke gegaan voor de hold-up-reeks van 1985. Johnny was misschien zelfs al betrokken in 1983. Er zijn ook meerdere familie links tussen de zigeunerclans van Becker en Johny De Staerke heb ik hier en daar gelezen.

Achteraf heeft men dan precies ook nog een oude diefstal (de Centaure Faul is interessant item voor zigeunerbrocantiers) met de ganse hoop in het kanaal (Ronquieres) geflikkerd. Precies om in beide zakken te laten uitschijnen dat het 1 grote bende was die alle feiten gedaan heeft.

44

Re: Onderzoek

Op 23 oktober 1983 bevinden de voornaamste verdachten van wat men "de Borains" zal noemen, zich sinds meer dan een jaar onder discrete bewaking van een ploeg van de BOB van Bergen, (*) die zelfs over een tipgever binnen de bende beschikt. Die dag beslist onderzoeksrechter Guy Wezel tot de aanhouding van de groep. Michel Cocu, Adriano Vittorio en Jean-Claude Estiévenart worden beschuldigd van illegaal wapenbezit. Eén en ander lekt uit in de pers. Er volgen nieuwe arrestaties, onder meer van Michel Baudet en Josiane Debruyne.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

(*) Het is in deze brigade dat op dat ogenblik Christian Amory als rijkswachter aan de slag is. Volgens sommigen heeft hij zich in het onderzoek naar de Borains wel degelijk gemengd.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

45

Re: Onderzoek

De Borinage-piste: hoe het begon.

Verdachten van overval aangehouden te Bergen

In de buurt van Bergen zijn drie personen aangehouden. Ze worden beticht van het onwettig bezit van een verdedigingswapen. Niets bijzonders, ware het niet dat dit wapen werd gebruikt bij de overval op het grootwarenhuis Delhaize, in februari jl. te Genval. Die overval werd gepleegd door vier personen.

De thans aangehoudenen zijn een echtpaar uit Wasmes [Josianne Debruyne en Jean-Claude Estiévenart] en en een man uit Boussu [Michel Cocu]. De drie spreken elkaar tegen over de vraag wie het wapen in zijn bezit had op het ogenblik van de overval te Genval. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat een van de twee mannen zeker deelnam aan de overval.

Tijdens het ganse weekend en wellicht ok maandag worden de ondervragingen en confrontaties in deze zaak voortgezet.

Luidens de onderzoekers staat het niet vast dat er een verband zou bestaan tussen de overval in Genval en de overvallen in Nijvel, Ohain en Beersel, waar er doden vielen. Niets wijst er op dat de aangehoudenen ook maar iets te maken zouden hebben met de ‘bende van Waals-Brabant’.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

46

Re: Onderzoek

Gearresteerden speelden aardig spelletje

Op zeker ogenblik leek de puzzel waar zoveel bloed aan kleefde opgelost. Aanvankelijk werd de Nijvelse onderzoeksrechter Wezel met het onderzoek belast, maar toen hij promoveerde kreeg onderzoeksrechter Schlicker het lijvige dossier van de Bende van Nijvel in handen. Die magistraat liet er geen gras over groeien.

In november 1983 ging het parket van Nijvel, onder de leiding van procureur des Konings Deprêtre over tot de eerste arrestaties. Dat was dus na de overval op 7 oktober van datzelfde jaar op het warenhuis Delhaize te Beersel. De 45-jarige zaakvoerder Freddy Vermaelen werd met een lading hagel door het hoofd vermoord. Een kassierster werd door een kogel in de schouder gewond. Uit de kassa’s werd meer dan 1 miljoen gehaald.

Een gewezen politie-agent uit Boussu [Michel Cocu] werd achter slot en grendel gezet. Nadien volgde nog een tiental aanhoudingen. Daarbij speelde de gearresteerden een aardig spelletje. De ene dag bekenden ze, de andere dag schenen ze zich niets meer van hun bekentenissen te herinneren. Nochtans was het de voormalige politieman geweest die een tiental moorden op haar geweten had. Diezelfde ex-politieman praatte ook nog enkele anderen in de gevangenis. Bij die gearresteerden was ook een kerel als een kleerkast. Bijna 2 meter groot en die man had zelfs het lef vijf moorden te bekennen. [Adriano Vittorio] Omdat die Fransman in de provincie Henegouwen een warenhuis exploiteerde en omdat bij de overvallen champagne, whisky, chocolade en andere voedingswaren werden ontvreemd, dacht het parket regelrecht in de roos te hebben geschoten.

In de kranten verschenen titels als “Bende van Nijvel in nauwe schoentjes”, “Bende van Nijvel zit in de klem”, enz.

De hoop groeide nog toen eind mei 1984, er zat dan nog menig verdachte in de cel, het parket van Nijvel ging zoeken op kerkhoven. Men had een tip opgevangen dat wapens die te Beersel, Nijvel, Halle werden gebruikt misschien wel in doodskisten lagen verborgen.

Enkele verdachten hadden immers bij een begrafenisondernemer in Boussu [Richard Brouette] gewerkt en men hield het voor mogelijk dat wapens op begraafplaatsen in de buurt van Boussu waren weggestopt. Ook de werkplaats van de begrafenisondernemer werd uitgekamd en even later werd die man zelfs aangehouden. Niet voor lang, maar de anderen werden geleidelijk aan, door gebrek aan bewijzen, in alle stilte ook vrijgelaten.

Inmiddels was de reus van een kerel (niet de Fransman van wie hoger sprake) in hongerstaking gegaan in de gevangenis. Door een getuige was die man formeel herkend voor de overval op de huisbewaarder van de zeildoekfabriek op 9 september te Temse.

Drie verdachten bleven echter in de gevangenis, onder wie de vroegere politieman en de “kleerkast” uit Frankrijk.

Beetje bij beetje zwakte het dossier tegen hen echter af en zijn die werden aangehouden op verdenking tot de gevaarlijkste bende te behoren die ons land ooit kende, kregen ook hun vrijheid terug. Ze hadden er circa 18 maanden voorhechtenis opzitten toen ze in mei van dit jaar de gevangenispoort achter zich dichtklapten.

Toen op 15 augustus een bewakingsagent in het pretpark van Walibi te Waver werd neergekogeld, hebben de speurders onmiddellijk de laatste drie vrijgelaten verdachten, verhoord en op hun tijdsgebruik gecontroleerd. Naar verluidt konden ze allen een waterdicht alibi aan de politie voorleggen. Ze hebben dus niets met het gebeuren in Walibi te maken. Ook zouden ze nu, na Eigenbrakel en Overijse, insgelijks op de rooster zijn gelegd. Maar ze staan ook buiten die zaak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1985

Ex-politieman zegt onschuldig te zijn

Na meer dan jaar onderzoek blijven de moorden gepleegd door de zogeheten Bende van Nijvel nog altijd onopgelost. Anderzijds is het zo dat aan het modern banditisme dat op een huiveringwekkende wijze te keer ging in Waals-Brabant, een einde is gekomen. Maar wie meer dan 10 moorden op hun geweten hebben, geraakte tot dusver niet bekend.

Na de bloedige overval op het warenhuis Delhaize te Beersel (7 oktober 1983), warbij een 45-jarige zaakvoerder werd vermoord, kon men de ene verdachte na de andere aanhouden. Tien in totaal. Voor de meesten onder hen beschikte het parket van Nijvel echter niet over materiële bewijzen. Ze werden dan ook weer in vrijheid gesteld.

Momenteel zitten nog drie verdachten in cel: Michel Cocu, een gewezen politie-agent uit Boussu, Michel Baudet, eveneens uit Boussu en Adriano Vittorio, uit Bergen.

Michel Cocu was de eerste van de bende die bekentenissen aflegde. Aan zijn ondervragers biechtte hij op dat hij met zeven andere bendeleden de overval bij Colruyt te Nijvel heeft gepleegd, waarbij op 17 september 1983 drie mensen, onder wie een rijkswachter, koelbloedig werden doodgeschoten.

Psychiaters

Nu heeft diezelfde Michel Cocu opnieuw van zich doen spreken. Sedert november 1983 zit hij opgesloten in de gevangenis van Nijvel. Hij trekt zijn eerder afgelegde bekentenissen in. Deze werden afgelegd omdat hij soms 24 uren aan een stuk door de politie werd ondervraagd, zonder dat hij daarbij mocht rusten of eten. “Men bedreigde zelfs mijn 11-jarig dochtertje aan te houden”, aldus Michel Cocu. Volgens de verdachte zal men nooit de werkelijke daders van de afschuwelijke moorden kennen. Voorts verwacht Michel Cocu dat de psychiaters hem gek zullen verklaren, en dat er nooit een publiek proces omtrent de Bende van Nijvel zal komen.

Michel Cocu brengt ook kritiek uit op het onderzoek dat van in het begin slecht werd uitgevoerd. In die zin begrijpt hij ook niet waarom hij sedert februari 1984 niet meer werd ondervraagd. In elk geval geraakte de politie blijkbaar niet meer wijs uit de Bende van Nijvel. De 16 overvallen die aan de bende worden toegeschreven hebben 13 dodelijke slachtoffers geëist.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Januari 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Onderzoek

De borains (en de Beckers?) zijn minstens in theorie geknipt voor de 'eerste reeks'. Lomp, dom, bruut geweld, enorme risico's voor peanuts.

Tenminste, totdat duidelijk werd dat sommigen ondervragingsmethoden recht uit nazi-Duitsland kwamen, Deprêtre en Schlicker een (twijfelachtige) expertise in hun schuif lieten liggen en er toen iedereen binnen zat ineens een nutteloze 'bende' overval plaatsvond in Anderlues. Bij die 'eerste reeks' zie ik geen professionals zoals Philippe De Staerke of Bouhouche, Beijer, Mendez ... betrokken zijn (mijn mening). Bultot ... ik denk van niet maar iets minder overtuigd.

Dan meer dan een jaar pauze en dan begint reeks 2. Niet de borains, nee, die zaten vast. Maar de wapens zijn hetzelfde als reeks 1. En daarop en op Ronquières loopt uiteindelijk alles vast. Ik weet, het is 1000 keer ontkracht. Maar de hypothese van afpersing warenhuizen? Indien ja, wie zaten daar achter? En wie was/waren de 'nexus' tussen groep één en groep 2?

48

Re: Onderzoek

Rijkswacht zocht tevergeefs naar bende van Nijvel

De rijkswacht is donderdagavond op weinig na onverrichterzake teruggekeerd van een grootscheepse klopjacht in Brussel. Tientallen manschappen in burger en in uniform, kamden het Noordkwartier uit, stapten verschillende cafés binnen maar vonden geen spoor van de Bende van Nijvel.

Toch is er hoop dat de moordenaarsbende wordt ontmaskerd. In de streek van Bergen werden een tiental huiszoekingen verricht en voorts werden diverse personen voor ondervraging opgepakt. Het parket van Nijvel wilde vrijdagnamiddag de zaken niet vooruitlopen en verkoos geen commentaar te verstreken over de actie in Bergen.

Toch mag worden verondersteld dat het politie-optreden in Henegouwen niet voor niets is geweest. Men zou nu wel dichter bij die waarheid zijn dan algemeen wordt gedacht.

Daarnaast circuleerden gisterenavond te Brussel verschillende namen van verdachten, die nu met man en macht worden gezocht. De politie kreeg vrijdag ook een seintje van een warenhuisgerant te Ukkel, die al verscheidene dagen een verdachte BMW met Nederlandse nummerplaat in de nabijheid van de supermarkt heeft opgemerkt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

49

Re: Onderzoek

Vrijlating in zaak moord juwelier Anderlues

De raadkamer van Nijvel heeft zaterdag het aanhoudingsbevel tegen de 48-jarige garagist Francesco Nardella, wonende Rue de Valenciennes 312 te Boussu, bevestigd en heeft de vrijlating bevolen van de twee anderen die op 13 december 1983 in het kader van het onderzoek naar de moordpartij in Anderlues werden aangehouden.

Het zijn de 38-jarige Jean-Louis Dramaix, een kraanbestuurder wonende Brusselse Steenweg 157 te Vorst en de 38-jarige Jean-Claude François, wonende Rue Camille Moury 1 te Door.

Het parket van Nijvel heeft tot maandag de tijd om tegen deze beslissing in beroep te gaan. Naar verluidt zou dit niet gebeuren voor wat Jean-Louis Dramaix betreft maar een beroep inzake Jean-Claude François is nog mogelijk. Hij blijft ondertussen in de gevangenis.

De drie mannen werden op 13 december van vorig jaar aangehouden, onder de beschuldiging de daders, mededaders of medeplichtigen te zijn voor de moorden van Anderlues. Zij hadden elke deelname aan de moord op de juwelier Szymusik en mevrouw Szymusik, op 1 december 1983, ontkend. De aanhoudingsbevelen van de drie mannen werden verscheidene malen, zowel door de raadkamer van Charleroi als door de raadkamer van Nijvel bevestigd. Het dossier werd ondertussen overgemaakt aan het parket van Nijvel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juli 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

50

Re: Onderzoek

Ben, het valt mij op dat bij het evangelie, zijnde de  Gazet van Antwerpen, nooit de naam van de apostel die het geschreven heeft vermeld werd. Bij bronvermelding staat dus bijna nooit de naam van de auteur. Hecht daar persoonlijk nogal belang aan. Al bega ik vaak dezelfde zonde.