31

Onderzoek naar dood ex-Bendespeurder: ‘Sinds doorbraak in dossier was papa enorm nerveus’

De speurders van de Bende van Nijvel onderzoeken of er een verband is tussen de dood van oud-Bendespeurder Roger Romelart (78) en de recente aanhouding van twee van zijn ex-collega’s. Gisteren werd bij de overleden speurder een huiszoeking gedaan. De kinderen van Romelart werden door de huidige Bendespeurders ook verhoord. Zijn lichaam wordt naar Charleroi overgebracht voor autopsie.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Roger deed onderzoek naar Apostolos Papadopoulos en Robert De Staerke volgens het artikel. Dus dat wil zeggen dat we weer richting de De Staerke-clan gaan kijken?

33

Lichaam van overleden oud-speurder Bende van Nijvel overgebracht voor autopsie: “We willen geen twijfel laten”

Eind vorige week werd een oud-Bendespeurder dood aangetroffen in zijn woning in Erpe-Mere. Het federaal parket heeft nu gevraagd om het lichaam van de man over te brengen naar Charleroi voor verdere autopsie. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het wordt bevestigd aan onze redactie. “We willen geen enkele twijfel laten”, zegt Eric Van Duyse van het federaal parket.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Onderzoek naar dood ex-Bendespeurder: “Papa liep sinds doorbraak in het dossier zenuwachtig rond”

De speurders van de Bende van Nijvel onderzoeken of er een verband bestaat tussen de dood van Roger Romelart (78), een oud-Bendespeurder, en de recente aanhouding van twee van zijn collega’s. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt door het federaal parket bevestigd aan VTM Nieuws.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Is er geweten op welke manier Roger zelfmoord gepleegd heeft? Kogel? Pillen? Ophanging?

35

Was deze man actief op dit forum?

Dat is vermoed ik een vraag die niet beantwoord kan worden. Vermoedelijk zal hij wel meegelezen hebben want je moet je niet aanmelden om te lezen.

SY Tramontana no longer sailing, waiting for the new boat delivery SY furimmer.

37

FreCR wrote:

Met zaken zoals sterftecijfers en oorzaken, daar kan men al wat minder hard mee "foefelen", en ook als het cijfer niet volledig exact zou zijn, dan zal de waarheid er wellicht dicht tegen liggen. Sterftecijfers, oorzaken er van... ik vermoed dat dit wel tamelijk correct zal zijnen de foutmarge niet al te groot zal zijn.

Die cijfers in acht genomen, zijn er niet opvallend meer zelfmoorden in het Bende van Nijvel-dossier dan in onze maatschappij.

Daarom dat professoren in Antwerpen en Leuven kritiek hebben geuit op het aantal onjuiste vaststellingen die als natuurlijk overlijden werden beschouwd. Vandaar dat de parketten van Antwerpen, Leuven en Hasselt meer opdrachten uitgeven tot de forensische geneeskunde. Waar het in de meeste gevallen bij huisartsen aan kennis en kunde ontbreekt om van een verdacht overlijden te spreken.

Wanneer een NIS formulier niet is ingevuld, komt dit gegeven ook niet toe tot het NIS.

38

Het kan niet langer dat in ons land het deskundige onderzoek naar overlijdens niet is geregeld, stellen vooraanstaande pathologen-anatomen. De Belgische wet voor het vaststellen van een overlijden is nagenoeg onveranderd sinds de Code Napoléon uit 1804. Eender welke arts mag een doodsoorzaak invullen op het overlijdensattest. ‘Niet gehinderd door enige kennis ter zake en met dramatische vergissingen tot gevolg’, stelt forensisch patholoog Wim Van de Voorde (UZ Leuven).

Samen met enkele collega’s dringt hij bij de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD), en die van Justitie, Koen Geens (CD&V), aan op een systematische aanpak. ‘Het volstaat niet om alleen die dode lichamen te onderzoeken die uiterlijke tekenen van geweld vertonen.’ De experts pleiten voor een autopsie bij alle verkeersdoden, alle suïcides en alle plotse en onverwachte overlijdens.

Tot 200 onontdekte moorden per jaar

De lijkschouwing mag voor hen niet langer door ‘een gewone’ arts gebeuren, maar moet worden uitgevoerd door een forensisch patholoog. Bij voorkeur in gespecialiseerde centra. ‘Wij zijn het enige land in Europa waar slachtoffers van moord en doodslag nog in de verkeerde handen terechtkomen’, stelt Van de Voorde. ‘Wanneer het parket een wetsdokter aanstelt, kan dat eender welke arts zijn. Daardoor kampt ons land naar schatting met 150 à 200 onontdekte moorden.’

Ook de basis van ons gezondheidsbeleid is volgens experts ‘drijfzand’. Zo noemen de experts ‘drijfzand’, aangezien 30 tot 50 procent van de vastgestelde doodsoorzaken is fout. Dat blijkt uit diverse studies waarin de officiële conclusie (op het overlijdensattest) van de arts die de dood vaststelde, is vergeleken met de doodsoorzaak die bovenkwam wanneer de lichamen een autopsie ondergingen.

Hartinfarcten blijken eigenlijk maagbloedingen. Een hersenbloeding is een longontsteking. Een darmkanker is griep of een verkeersdode blijkt niet zomaar de controle over het stuur verloren te zijn, maar zijn longkanker is hem fataal geworden in de auto. Dat soort fouten.

Voor de doden zelf maakt het niet veel meer uit, maar uit de ware toedracht van hun overlijden valt veel te leren dat de levenden kan redden. ‘Autopsies waren dé kwaliteitscontrole op het medisch handelen in ziekenhuizen’, legt patholoog-anatoom Werner Jacobs (UZ Antwerpen) uit. ‘En zouden dat nog altijd moeten zijn. Op die manier kun je nagaan of de juiste diagnose is gesteld, de behandeling correct is verlopen en er geen andere aandoeningen of belangrijke aanwijzingen over het hoofd zijn gezien.’

Lees hier het hele artikel » Nieuws

zenga wrote:

FreCR, kan je toelichten hoe je dat berekend hebt? Cijfers over zelfmoorden in België die ik kan vinden hebben het over ~1500 per jaar, 0.013 % of 1.3 op 10000 mensen. Wat is je aantal voor de Bende van Nijvel? En heb je dat over 30 jaar gedaan of ... etc? Gewoon nieuwsgierig.

Ja ik ook. Als je statistiek opvoert dan gaarne bewijs. Onder anderen Hilde Geens heeft dat wel eens gememoreerd: het grote aantal zelfmoorden, ongelukjes etc. Neem voor zelfmoorden bijvoorbeeld die van Paul Latinus (WNP), vriendin Alain Moussa (pooier die links heeft met raid Aalst en de clan De Staerke), broer Gerald Lafaurie (drugshandelaar, informant en bekend met Robert Beijer) of Friswa (karateka, in verband gebracht met wapen Bende van Nijvel).

Als je dan ook nog kijkt naar ongelukjes (Madani Bouhocuhe bij het houthakken) of verdachte figuren die de wijk hebben genomen (Lekeu-VS, Bultot-o.a. Zuid-Afrika, Beijer-o.a. Thailand en ook Bouhouche-Frankrijk). Allemaal toeval? Bij die emigraties ook interessant of dat allemaal makkelijk te bekostigen is of er hulp is geweest.

40

Ik vind het heel raar dat hij zelfmoord heeft gepleegd en zeker nadat zijn dochter verklaarde dat hij de zaak alsnog wou oplossen.