231

(328 replies, posted in Andere Personen)

Sta mij toe van mening te verschillen, Clever Trevor. Voor wie in 1985 nog niet oud genoeg was volstaat het er de Wikipediapagina van Patrick Haemers op na te slaan:

"Een overval op 4 november 1985 op een postwagen in Verviers zorgde echter voor de eerste dodelijke afloop: door de bom die geplaatst werd op de achterdeur om de postwagen open te breken, lieten 2 mensen het leven."

5 dagen later volgde de overval op de Delhaize van Aalst ... Je zou voor minder bibberen en beven. Op diezelfde Wikipediapagina kan je lezen dat Haemers sinds 1983 regelmatig overvallen pleegde, vooral op geldtransporten. Ik kan je verzekeren dat hij in 1985 al beruchter was dan Jesse James. Zijn gestalte en 'good looks' maakten hem tot een icoon van de misdaad.

232

(70 replies, posted in Andere Personen)

Zowel Bouhouche als Al Ajjaz wisten ongetwijfeld wat er bij Dekaise aan wapens te vinden was, omdat Dekaise toen al bekendheid genoot in de kringen van wapenliefhebbers. Maar ook Abdelkader Belliraj was een wapenfreak: hij verklaart in zijn verhoor in Marokko dat hij in België lid was van schietclubs.

Dekaise is hun eerste grote overval in België. Het kan zijn dat ze gewoon wapens nodig hadden om hun jihadistische groep uit te bouwen, en dat Dekaise de dichtsbijzijnde grote wapenhandel was (op 20 km van hun ouderlijke woning). Het overschot aan wapens konden ze nog altijd naar Marokko smokkelen, zodat ze hier nooit zouden opduiken.

Belliraj bekent in elk geval in zijn verhoor dat zijn jongere broer Benaïssa in 1982 wapens naar Marokko gesmokkeld heeft, maar hij trekt die bekentenis later terug in 'omdat bij nader inzien zijn broer toen maar 15 jaar oud was'. Daar liegt hij, want Benaïssa was 20 jaar oud in 1982.

Eén van de rijkswachter die na Waver de vluchtwagen VW Santana achtervolgde meende inderdaad Bouhouche te herkennen, maar dat werd niet bevestigd door Dekaise en zijn klanten, die Bouhouche niet herkenden tussen de daders. Ik neem aan dat daarna ook onderzocht werd of Bouhouche een alibi had. Als dat niet het geval zou geweest zijn had men hem wel gearresteerd. Doordat Bouhouche half Algerijns was (zijn vader was al snel uit zijn leven verdwenen) kan het zijn dat hij een beetje geleek op één van de daders.

Wie Dekaise wel formeel herkende was Kaçi Bouaroudj, maar die werd later bij gebrek aan bewijs vrijgesproken door een Assisenjury. Hij vertoont in elk geval trekken van robotfoto G3.

Ik denk inderdaad dat Faez Al Ajjaz opdracht gaf voor zowel de overval op Dekaise als die op Wittock-Van Landeghem (kogelvrije vesten). De gegevens van Al Ajjaz stonden in het adresboekje van wapenhandelaar Willy Pourtois, die als tussenpersoon diende om enkele Libanezen en Syriërs de kogelvrije vesten te laten bezichtigen (nog vóór de overval). Dat zou kunnen verklaren waarom de overvallers recht op het juiste lokaal afgingen, zonder elders te moeten zoeken. Al Ajjaz had de Syrische nationaliteit en was ooit journalist in Libanon...

Het verband tussen deze twee overvallen en die op de supermarkten (Delhaize, Colruyt)  werd al door het onderzoek aangetoond, voor zover ik begrepen heb.

233

(70 replies, posted in Andere Personen)

Hij is geboren op 4 maart 1962 in Farkhana Mazouja (Marokko). Hij was 23 in 1985. Zijn moeder ging met hem in de Spaanse enclave Melilla wonen toen hij nog een baby was. Hij groeide op in een katholiek pensionaat bij Spaanse paters. Daardoor kon hij enkel Spaans lezen en schrijven; met zijn moeder sprak hij Berbers. Arabisch kende hij niet. Vandaar mogelijks de Spaanse krant El Pais, die aangetroffen werd na de overval op Dekaise (in het Zoniënwoud). Die paters moeten hem slecht bevallen zijn, want na aankomst in België in 1978 werd hij een fanatieke islamist ...

234

(328 replies, posted in Andere Personen)

coconut wrote:

Journalist Serge Dumont van Le Vif/L’Express ontdekte destijds dat na de moskeemoorden valse sporen zijn aangelegd. Wie doet zoiets?

Waarom leg je in dit geval een dwaalspoor aan? Omdat Abu Nidal niet wil dat het ware doel van de moorden bekend geraakt: druk uitoefenen op de onderhandelingen die toen aan de gang waren over de vrijlating van Abu Nidal-lid Said Al Nasser. Het is voldoende dat de onderhandelaars de boodschap begrepen hebben. Abu Nidal stond altijd op grote discretie in dergelijke onderhandelingen, omdat hij besefte dat een deal met terroristen slecht zou vallen in de publiek opinie.

235

(70 replies, posted in Andere Personen)

Spectator Of Life wrote:

“De Reus van de Bende van Nijvel”: de ultieme aanval in de zaak Ali Aarrass

Luk Vervaet van het comité Ali Arrass reageert op de beschuldiging die in de pers verscheen als zouden Abdelkader Belliraj de chef, en Ali Aarrass, de Reus van de Bende van Nijvel zijn.

Het had een aprilvis kunnen zijn. Maar de grap was zo flauw, dat men besloot om ze te reserveren voor de eerste dag van de vakantie, wanneer niemand nog echt op het nieuws let. Probleem is dat het niet alleen gaat om een grap met slechte smaak, maar om een heel serieuze beschuldiging.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

De aprilvis bestaat er vooral in dat hij het nodig acht om Ali 15 cm kleiner te maken dan hij in werkelijkheid is ... Met welke bedoeling doe je zoiets? 1.90 m valt natuurlijk op tussen zijn kompanen: zijn generatie was gemiddeld zomaar eventjes 20 cm kleiner ...

236

(70 replies, posted in Andere Personen)

Philippe DS wrote:

Imazibraine, op welke wijze is de reus gerecruteerd volgens jou? Wat is de link met Bouhouche of is deze er niet in dit scenario?

Abdelkader Belliraj bekende bij zijn aanhouding in Marokko in 2008 dat hij twee jihadistische (terroristische) cellen oprichtte in ons land: één begin de jaren '80, één op het einde. Als eerste rekruut van de eerste cel geeft hij Ali Aârrass op. Kopieën van de verhoren van Belliraj zijn te vinden in bijlage van de serie die journalist Georges Timmerman over hem geschreven heeft op de nieuwssite Apache (betalend). Die is ook in boekvorm verschenen.

Ik denk niet dat er een link is tussen Aârras en Bouhouche. Vermoedelijk is die link er wel tussen Al Ajjaz en Bouhouche, maar dan niet in het dossier Bende van Nijvel. De aanslag op majoor Vernaillen werd door Bouhouche en Beijer gepleegd met de Mazda van Faez Al Ajjaz (heeft Beijer zelf bekend).

Maar Al Ajjaz stond er voor bekend dat hij zich bezig hield met duistere zaakjes van allerlei aard. Ik vermoed dat hij aan compartimentering deed: het ene (drugstrafiek) strikt gescheiden houden van het andere (de Palestijnse zaak). Bouhouche was een vreemdelingenhater; ik zie hem niet functioneren in een gesloten groep moslims.

Het is net omdat die groep uit hetzelfde gesloten (Berber)milieu afkomstig was dat niemand ooit uit de biecht gepraat heeft ...

237

(70 replies, posted in Andere Personen)

Foto van de man in kwestie, in het leger. De middenste van de eerste rij. Volgens zijn achterban zou hij dus 1.75 m zijn ...

http://www.freeali.eu/wp-content/uploads/2013/08/Ali-Aarrass-dans-larmée-belge-II.jpg

238

(328 replies, posted in Andere Personen)

Philippe DS wrote:

De naam Bende van Nijvel komt omwille van de plaats van de raid. Het is nooit bewezen dat dit een Franstalige bende is. Er zullen dus nog personen geweest zijn die zinnen in het Nederlands zeiden. Keep looking voor sterke argumenten! De link met Al Ajjaz blijft voor mij enorm interessant aangezien hij vaak indirect gelinkt wordt aan de eerste misdrijven (Dekaise, Temse, ...).

Met dat verschil dat het enige Nederlands dat ooit gehoord werd gebroken Nederlands was "zoals van iemand die geen Nederlands kent". Het meest hoogstaande dat er uit kwam was : "Opzij dan..."

De man die vorig jaar op TV Oost getuigde over zijn ontmoeting met de bende aan het kruispunt 'De Ster' in Sint-Niklaas werd enkel in het Frans aangesproken (dat was enkele dagen voor de feiten van Temse). Ik had de gelegenheid om de man te ontmoeten. Hij bevestigde dat de personen die hij gezien heeft geen autochtone Belgen waren (en hij heeft ze langdurig van dichtbij gezien, niet vermomd).

239

(328 replies, posted in Andere Personen)

Philippe DS wrote:

Dank je Imazibraine voor het snelle antwoord! Aangezien jij duidelijk veel kennis hebt over Ali Aarrass vraag ik me af hoe jij deze in onderstaande stellingen past.

  • Ohain & de overval in Halle (dacht ik) worden hoofdzakelijk getypeerd door een nekschot. Waar bijvoorbeeld bij andere overvallen in het aangezicht geschoten werd. Is Ali Aarrass volgens jou de reus in Aalst of in Halle (verschillende modus operandi).

  • De overval van Dekaise & Temse worden soms wel al eens in één adem genoemd daar het over wapens/materiaal gaat. Van waar jouw informatie over een vreemde taal in Temse? Ik dacht dat de getuigen (huisbewaarders) vermoord werden.

  • Voor het verschil in modus operandi heb ik geen verklaring. Ik neem aan dat de manier van schieten afhangt van de afstand tot het slachtoffer, en of er al dan niet haast bij is.

  • Voor wat Temse betreft haal ik de info uit een post van Ben van 30.03.2019 onder het topic Temse: "Door het geluid van de schoten wordt ook de buurvrouw, Maria Van Puyvelde, gewekt. De nietsvermoedende vrouw gaat naar haar badkamer, ontsteekt het licht, kijkt door het venster en ziet de schutter staan, terwijl hij op zijn medeplichtigen roept. Welke taal hij juist spreekt is niet duidelijk."

Django68 wrote:

Was de reus in Aalst niet blond? De adjunct directeur van de Delhaize die oog in oog stond met de reus herkende formeel Michel Libert. David Van de Steen meende Patrick Haemers te herkennen. Toch geen Arabische types.

Bij de laatste overvallen besteedden ze vooral veel aandacht aan de vermomming. Logisch, na alle getuigenissen van in het begin, die in de richting van Noord-Afrikanen gingen.

Ik ben oud genoeg om mij de periode van het najaar 1985 nog levendig te herinneren. Na de moordpartijen in Eigenbrakel en Overijse zat de gedachte er bij de bevolking goed in dat de Reus Patrick Haemers was. Niemand twijfelde daar toen aan. Om de angst nog te vergroten had de Reus er dus alle belang bij zijn vermomming aan te passen aan de fysionomie van Patrick Haemers: geblondeerd haar en blauwe contactlenzen, een pukkel in het gezicht (maar met dat laatste had hij wat overdreven, want de pukkel was veel opvallender dan die van Haemers).

En voor het geval dat iemand dat te ver gezocht zou vinden: de maand vóór  de overval op de Delhaize in Aalst, in oktober 1985, werd er in Duitsland een boek gepubliceerd dat wereldwijde bekendheid kreeg: "Ganz Unten" (in het Nederlands "Ik, Ali"), waarbij de onderzoeksjournalist Günter Walraff lin de huid kroop van een Turkse migrant en maandenlang beschreef welke problemen hij ondervond in zijn werkomgeving. Walraff had daarvoor een pruik opgezet en droeg gekleurde contactlenzen. Misschien inspireerde dat wel onze reus?

240

(328 replies, posted in Andere Personen)

Als je de taal bedoelt, Philippe, gaat het in elk geval over Ohain, Temse en Aalst (misschien ook nog ergens anders, maar daarvoor heb ik te weinig ervaring op het forum). Voor wat Aalst betreft, ook dit nog: de Reus zou daar enkele zinnetjes gebroken Vlaams gesproken hebben. Ik wijs er op dat Ali Aârrass in zijn jeugd op bouwwerven in Vlaanderen gewerkt heeft:

(...) "Alors, il (Ali Aârrass) a été engagé sur des chantiers de construction, en région flamande. Il partait très tôt le matin, dans la nuit, en train, pour aller sur les chantiers… Il a commencé par un travail où on lui demandait d’arracher des clous des planches, pour démonter des échafaudages, à longueur de journée. Tout ça à quinze ans."

Komt uit een interview met zijn zus in een Marokkaanse krant: Le Courrier du Maghreb et de l'Orient, 5th year, 41th issue, September to December 2018: "Ali Aarrass, histoire d’un Belgo-Marocain dans les geôles de Mohammed VI: entre désespoir et oubli… (Interview avec Farida Aarrass)"