7,271

(6 replies, posted in Speurders)

Danièle Goffinet is al geruime tijd niet meer werkzaam bij de Cel Waals Brabant.

7,272

(12 replies, posted in Magistraten)

Jean-Paul Raynal was 1997 tot 2011 als onderzoeksrechter verantwoordelijk voor dit dossier. Hij werd in 2011 opgevolgd door Martine Michel.

7,273

(6 replies, posted in Magistraten)

Guy Wezel was in Nijvel pas tot onderzoeksrechter gebombardeerd, toen de Bende zich aanbood. Hij had geen enkele ervaring. Hij was een specialist burgerlijk recht en had van strafrecht totaal geen kaas gegeten. Hij liet zelfs na om een reconstructie van de slachtpartij aan de Colruyt in Nijvel te organiseren. Achteraf is Wezel benoemd tot raadsheer bij het Hof van Assisen in Brussel.

Als voorzitter van het proces tegen de bende van Patrick Haemers slaagde hij er in 1993 niet in een voldoende aantal personen te motiveren of te dwingen om in de jury te zetelen. Het proces dat net voor de vakantie moest beginnen, werd uiteindelijk uitgesteld vanwege die aanslepende ellende. Een paar kranten schreven toen dat Wezel de zaak met opzet in het honderd had laten lopen omdat hij zijn eigen vakantie niet wilde opofferen voor een proces dat iets meer dan een paar weken zou duren. Uiteindelijk is Wezel, na een belachelijke ruzie met een journalist die schreef dat Wezel een prutser was, als voorzitter van het Haemers-proces vervangen.

Bron: Bende van Nijvel: 10 jaar blunders van het gerecht | Jan Willems en Raf Sauviller

7,274

(4 replies, posted in Magistraten)

Het Bende-onderzoek werd begin 1987 eindelijk weggehaald uit Nijvel en uit handen van Deprêtre en Co genomen. Het hele dossier verhuisde naar onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix in Charleroi, in het rechtsgebied van procureur-generaal Georges Demanet. Lacroix bleef verantwoordelijk voor het dossier tot februari 1990, toen werd hij opgevolgd door Pierre Hennuy. Je kunt je afvragen waarom er zo nodig een opvolger voor Lacroix moest komen.

Lacroix en Freddy Troch uit Dendermonde waren ervan overtuigd dat er een eenheidscel moest komen om het Bende-dossier op te lossen.

7,275

(4 replies, posted in Magistraten)

In februari 1990 werd onderzoeksrechter Pierre Hennuy bevoegd voor het Bende-dossier. Hij volgt Jean-Claude Lacroix op. De onervaren onderzoeksrechter Hennuy kreeg er de dossiers van de Delta-cel (Temse en Aalst) bij. Hennuy sprak echter geen Nederlands en het hele dossier moest eerst vertaald worden. Hennuy was ook verplicht om alles 'wat vooraf ging' eerst te bestuderen. Pierre Hennuy had uiteraard tijd, veel tijd, nodig had om het ondertussen bijna intergalactisch grote dossier in zijn vingers te krijgen. Terwijl Hennuy studeerde, draaide de cel Jumet uiteraard op laag toerental.

PS: De dossiers van de Delta-cel werden pas na één jaar in alle stilte opgehaald door de onderzoekers in Charleroi, waarna het vertalen eindelijk kon beginnen.

7,276

(6 replies, posted in Magistraten)

Onderzoeksrechter in Nijvel, hij was belast met het onderzoek tot hij in de lente van 1984 wordt opgevolgd door Jean-Marie Schlicker. Hij was eveneens verantwoordelijk voor de arrestatie van de Filière Boraine.

7,277

(2 replies, posted in Magistraten)

Als onderzoeksrechter belast met het onderzoek naar de tweede moord van de Bende van Nijvel: de moord op de conciërge van het restaurant Auberge du Chevalier in Beersel. Zijn grootste commentaar voor de Tweede Bendecommissie ging over de onduidelijke en falende besluitvorming en over kostbare tijd die verloren is gegaan. Hij kreeg zelfs van Jean Deprêtre het verzoek om zijn onderzoek enige tijd stil te leggen. Al die tijd was er niemand anders belast met het onderzoek! En toen hij zijn getuigenis voor het parlement wilde voorbereiden, bleek dat een belangrijk proces-verbaal gewoon uit zijn bundel verdwenen was.

7,278

(6 replies, posted in Magistraten)

Bijgenaamd "sherrif". Hij was als onderzoeksrechter belast met het onderzoek naar de overval in Beersel. Hij ging in 2007 op pensioen » Afscheid in mineur voor Guy Bellemans

7,279

(98 replies, posted in Mededelingen)

Onderzoek

Toen het forum werd opgestart, was het de bedoeling dat het de structuur van de website zou volgen. In de loop der jaren heeft het forum echter een extra taak gekregen: het moest een encyclopedie worden over deze zaak. De structuur van de website was echter niet de beste manier om dit te doen. Daarom zijn er in de laatste maanden tal van aanpassingen gebeurd aan het forum.

Als laatste werd vandaag het onderdeel "Onderzoek" aangepast. De nieuwe structuur is als volgt:

  • Speurders: Een overzicht van speurders uit het Bende-dossier.

  • Magistraten: Een overzicht van magistraten uit het Bende-dossier.

  • Onderzoeksdaden: Een overzicht van onderzoeken die gebeurd zijn.

  • Rijkswacht: Dit is momenteel nog een apart onderdeel. Ik moet hier nog over nadenken wat ik ermee ga doen.

Wat is er met het onderdeel "Bendecommissie" gebeurd? De verslagen zijn verhuisd naar het nieuwe onderdeel Documentatie en discussie over de commissies kan bij het onderdeel Onderzoeksdaden (Bendecommissie I | Bendecommissie II).

Opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom » Feedback

7,280

(33 replies, posted in Magistraten)

Over Martine Michel: Onderzoeksrechter Martine Michel (51) is gespecialiseerd in de zware misdaad en kent het misdaadmilieu als haar binnenzak. De helft van de boeven die de gevangenissen van Charleroi bevolken, kwam daar terecht door haar inspanningen.