81

(0 replies, posted in Andere Personen)

Een verdachte uit de marge. Hij leek op robotfoto 17. Hou er tijdens het lezen van dit artikel rekening mee dat die tekening pas in 1997 werd verspreid. Hij had een tankstation in Boussu waar onder andere Michel Cocu klant was.

Il est le sosie d’un des tueurs du Brabant - Serge Mention, 65 ans, ressemble au portrait-robot d’un des tueurs diffusé par la police 

À la fin des années 80, pour tenter de retrouver les auteurs des tueries du Brabant wallon, la police a diffusé une série de portraits-robots. L’un d’eux ressemblait énormément à Serge Mention. Le Jemappien en a d’abord ri mais il a ensuite reçu la visite de la police. Il a même dû se soumettre à un test ADN, qui s’est avéré négatif.  

Un homme d’une trentaine d’années, portant une fine moustache, de grandes lunettes et un bonnet. Voilà le portrait-robot d’un des auteurs des tueries du Brabant wallon. Mais il y a 30 ans, ce portrait ressemblait comme deux gouttes d’eau à Serge Mention. « Un matin, j’ai ouvert le journal et suis tombé sur ce portrait-robot. Je me suis dit : « mais c’est moi ! » raconte l’habitant de Jemappes, qui gérait à l’époque une pompe à essence à Boussu. J’ai alors découpé la petite photo et l’ai collée au-dessus de mon bureau et j’ai écrit : « non, ce n’est pas moi ». C’était juste une petite plaisanterie pour faire rire mes clients et mes proches».

Test ADN

Mais la ressemblance entre le portrait-robot et Serge Mention était tellement frappante que certains de ses clients en étaient perturbés. « Nous avons la même forme de visage. Je portais en plus le même type de lunettes car c’était la mode dans les années 80. Et quand je travaillais dans la station, il faisait souvent très frais, j’arborais donc régulièrement un bonnet sur ma tête. C’était incroyable. Une telle ressemblance est très rare. J’avais des remarques tous les jours. Mes proches me disaient que j’étais le sosie du portrait-robot ».
La plaisanterie s’est cependant transformée en une affaire sérieuse.

« Des suspects ont été arrêtés. Certains d’entre eux, comme Michel Cocu, étaient des clients de ma pompe à essence. Il s’agissait juste d’une coïncidence. Mais une personne a tout de même téléphoné à la police pour signaler que je ressemblais très fort au portrait-robot. Un policier en civil s’est alors déplacé quelques jours plus tard jusqu’à ma pompe à essence. Quand il m’a vu, il a directement été surpris par ma ressemblance avec le suspect. Il m’a posé quelques questions et est reparti».

Le Jemappien n’a ensuite plus eu de nouvelles de la police pendant près de dix ans. C’est à la fin des années 90 que les forces de l’ordre l’ont recontacté. « J’ai reçu un coup de fil de la cellule qui s’occupait de l’affaire. Un policier m’a demandé s’il pouvait prendre mes empreintes et mon ADN. J’ai évidemment accepté. Je n’avais rien à me reprocher. Nous avons fait ça un jour dans ma pompe à essence. Ça ne m’a pas dérangé. Tout s’est très bien passé. Ce test ADN servait juste à éliminer des pistes ».

Même s’il ne s’inquiétait pas du tout, Serge Mention a dû attendre 2016 pour recevoir les résultats des tests : « La police m’a annoncé par un courrier que mon ADN ne correspondait pas à ceux des auteurs des tueries et qu’il allait donc être détruit. L’affaire est de toute façon moins médiatisée maintenant. À la fin des années 80, c’était LE dossier. On me parle donc beaucoup moins de ma ressemblance. Il y a juste mes proches qui blaguent encore à ce sujet».

La ressemblance avec le portrait-robot est aussi beaucoup moins flagrante aujourd’hui. L’habitant de Jemappes ne porte presque plus jamais de bonnet, a changé de paire de lunettes et a perdu ses cheveux…

Bron: La Province | 26/10/2017

De foto uit het artikel van Le Province:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/serge_10.png

Vertaling met Deepl:

Hij lijkt op een van de Brabantse moordenaars - Serge Mention, 65, lijkt op de schets van een van de moordenaars die door de politie is vrijgegeven

In een poging om de daders van de moorden in Waals-Brabant op te sporen, verspreidde de politie eind jaren tachtig een reeks compositietekeningen. Eén daarvan vertoonde een opvallende gelijkenis met Serge Mention. De Jemappan lachte eerst, maar kreeg toen bezoek van de politie. Hij moest zelfs een DNA-test ondergaan, die negatief bleek te zijn. 

Een man van in de dertig, met een dun snorretje, een grote bril en een muts. Dat is de schets van een van de daders van de moorden in Waals-Brabant. Maar 30 jaar geleden leek dit portret als twee druppels water op Serge Mention. "Op een ochtend sloeg ik de krant open en kwam ik deze schets tegen. Ik dacht: 'Dat ben ik!" zegt de inwoner van Jemappes, die destijds een benzinepomp in Boussu uitbaatte. Dus ik knipte de kleine foto uit, plakte hem boven mijn bureau en schreef: "Nee, dat ben ik niet". Het was gewoon een grapje om mijn klanten en vrienden aan het lachen te maken".

DNA-test

Maar de gelijkenis tussen de schets en Serge Mention was zo treffend dat sommige van zijn klanten zich eraan stoorden. "We hebben dezelfde gezichtsvorm. Bovendien droeg ik dezelfde soort bril omdat dat de mode was in de jaren 80. En toen ik in het resort werkte, was het vaak erg koel, dus droeg ik regelmatig een hoed op mijn hoofd. Het was ongelooflijk. Zo'n gelijkenis is heel zeldzaam. Ik kreeg elke dag opmerkingen. Mensen in mijn omgeving vertelden me dat ik precies op de sketch leek". Maar de grap veranderde in een serieuze zaak.

"Verdachten werden gearresteerd. Sommigen van hen, zoals Michel Cocu, waren klanten van mijn benzinepomp. Het was gewoon toeval. Maar één persoon belde de politie om te zeggen dat ik erg op de schets leek. Een paar dagen later ging een politieagent in burger naar mijn benzinepomp. Toen hij me zag, was hij meteen verbaasd over mijn gelijkenis met de verdachte. Hij stelde me een paar vragen en vertrok".

Jemappan kreeg vervolgens bijna tien jaar lang geen nieuws van de politie. Eind jaren 90 nam de politie weer contact met hem op. "Ik kreeg een telefoontje van de eenheid die de zaak behandelde. Een politieagent vroeg me of hij mijn vingerafdrukken en DNA mocht afnemen. Ik stemde natuurlijk toe. Ik had mezelf niets te verwijten. We deden het op een dag bij mijn benzinepomp. Ik vond het niet erg. Alles ging heel goed. De DNA-test was alleen om eventuele aanwijzingen uit te sluiten".

Hoewel hij zich geen zorgen maakte, moest Serge Mention tot 2016 wachten op de resultaten van de tests: "De politie vertelde me in een brief dat mijn DNA niet overeenkwam met dat van de daders van de moorden en dat het daarom vernietigd zou worden. In ieder geval heeft de zaak nu minder media-aandacht gekregen. Eind jaren 80 was het DE zaak. Mensen praten dus veel minder met me over mijn gelijkenis. Alleen mijn naasten maken er nog grapjes over.

De gelijkenis met de sketch is tegenwoordig ook veel minder duidelijk. De inwoner van Jemappes draagt nauwelijks nog een muts, heeft een andere bril en is zijn haar kwijt...

82

(504 replies, posted in Algemeen)

Maggiore wrote:

De zoveelste gouden tip om de indruk te wekken dat men "er mee bezig is" om zodoende de nieuwe wet op de verjaring te rechtvaardigen. Het opportunisme van de overheid is nu zelfs doorgedrongen tot op het forum. De schaamte voorbij.

Ah, dus jij weet wat er in december van vorig jaar gebeurd is? Laat me daar oprecht aan twijfelen. Dus is het misschien beter om geen commentaar te geven in plaats van commentaar te geven die totaal fout en volledig verzonnen is.

Waarom ik er niet dieper op inga, is omdat dit onderzoek - voor zover ik weet - op dit moment nog steeds loopt en het niet de bedoeling is om de betrokken personen te alarmeren.

Bossi wrote:

Zeer benieuwd wat die belangrijke onderzoeksdaden zouden kunnen zijn. Behoudens nog wat vingerafdrukken, DNA onderzoeken.

Misschien is het een doorbraak, misschien ook niet. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Anders over een jaar of 50 eens naar het Rijksarchief gaan.

83

(1 replies, posted in Overzicht Bendes)

Ben wrote:

Tijdens één van die raids werd de toen 23-jarige Paul Schaerlaeken uit Mechelen vermoord met een messteek. Vier andere personen raakten die avond gewond. Tijdens hun uitstappen waren de bendeleden gewapend met dolken, messen, matrakken of andere wapens.

Over de moord op Paul Schaerlaeken. De "Caplan" in dit artikel is Kapllan Murat.

Jeugdbende verantwoordlijk voor moord te Mechelen

De autopsie op de 23-jarige Paul Schaerlaeken uit Mechelen heeft uitgewezen dat het slachtoffer van de dodelijke steekpartij in het jeugdhuis “Asgard” aan de Leermarkt te Mechelen slechts één messteek werd toegediend die hem recht in het hart heeft getroffen. Daaruit leiden de onderzoekers af dat de dader - wie dat is, is nog altijd niet duidelijk - met grote kracht heeft toegestoken.

De aard van de verwonding laat uitschijnen dat de moordenaar een dolk hanteerde en niet met een mes zoals eerder was verondersteld. Of het slachtoffer staande of liggende werd omgebracht, dient al evenzeer nog te worden uitgemaakt.

In de loop van de voorbije dagen konden nog drie betrokkenen bij de fatale steekpartij worden aangehouden. Het zijn de 18-jarige Patrick Lambotte uit Anderlecht en twee minderjarigen, een 17- en een 15-jarige uit Koekelberg.

Nu zijn nog vijf leden van de bende van “Lambotte en Caplan” (sic), zoals ze bij de Brusselse gerechtelijke diensten zijn gekend, voortvluchtig. Tot op heden is men hun spoor bijster. Niet een van de intussen zes aangehoudenen geeft toe dat hij de messteek heeft toegebracht. Ze bekennen wel bij het tumult te zijn betrokken geweest en sommigen van hen gaven toe gewapend te zijn geweest.

Bende van 20

De bende van “Lambotte en Caplan” (sic), zo geheten naar de beide haantjes-de-voorste, bestaat uit een twintigtal leden die geregeld tijdens de weekends herrie schoppen in de jeugdhuizen en herbergen.

Vorige vrijdagavond hadden ze het plan opgevat om in dancing “De Molen” te Sint-Katelijne-Waver de bloemetjes buiten te zetten. De Katelijnse dancing was nochtans gesloten en zo kwam het dat de elf naar Mechelen afzakten waar ze in de Asgard belandden.

De bendeleden hebben de nare gewoonte om zich, tijdens hun uitstapjes, te wapenen met dolken, messen, matrakken of andere wapens. De Brusselse gerechtelijke instanties legden over elk van hen in het verleden reeds dikke dossiers aan over diverse uitspattingen. Een aantal van de bendeleden zat overigens ook reeds een tijdje achter de tralies.

De oorzaak van de herrie te Mechelen blijft nog enigszins duister. Wel kwam aan het licht, af te leiden uit een der verklaringen, dat een bendelid nogal prat ging op zijn reputatie als meisjesversierder. Die activiteit werd in de jeugdclub vrijdagavond allesbehalve positief onthaald en toen een meisje werd lastig gevallen, haalde die prompt haar vrienden bij. Daarop zou het tumult ontstaan zijn, met het gekende dramatische gevolg.

Vier gewonden

Intussen geraakte ook bekend dat Daniel D., een 17-jarige jongen uit […] Mechelen, eveneens een messteek opliep in het linkerdijbeen. Hij werd tot op het bot geraakt maar slaagde erin om op eigen kracht naar het Sint-Jozefsziekenhuis te sukkelen.

Na de vechtpartij slaagden de Franstalige herrieschoppers erin te ontkomen in twee auto’s, waarvan de nummerplaten werden genoteerd. Een derde auto waarin eveneens enkele bendeleden een onderkomen hadden gezocht, bleef koelbloedig op een nabijgelegen parking staan. Eens de grootste herrie voorbij startte de bestuurder kalm zijn voertuig om ongemerkt weg te rijden.

Getuigen

De Mechelse stedelijke opsporingsdienst noteerde tot op gisterenavond reeds een zeventigtal getuigenissen waarvan een aantal zeer bruikbaar materiaal inhouden.

Toch wordt andermaal een oproep geformuleerd aan het adres van de zowat 300 jongeren die zich op het ogenblik van de feiten in het jeugdlokaal bevonden om zich bij de politie te melden. Intussen staat het vast dat het onderzoek in de moord nog lang zal aanslepen. Pas wanneer ook nog de vijf overige mededaders kunnen ingerekend worden kan men van een stevige basis voor het globale onderzoek vertrekken.

In Mechelen heeft het gebeuren grote beroering verwekt bij de bevolking temeer daar de laatste maanden wordt vastgesteld dat heel wat onrustzaaiers zich niet storen aan de intense politie- en rijkswachtoptredens.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Oktober 1980

84

(13 replies, posted in Onderzoekspistes)

Forumlid C.P. heeft enkele dagen geleden op het tueries-forum een interessante analyse geplaatst over het aantal moordenaars per feit. Ik heb deze analyse vertaald met Deepl. De originele versie vind je hier » tueriesdubrabant.1fr1.net

Hoeveel moordenaars waren er in werkelijkheid? Moeten we de theorie accepteren dat er drie hoofddaders waren zoals beschreven door de onderzoekers, namelijk "Moordenaar", "Reus" en "Oude Man"? Vandaar de theorie dat slechts één van de drie de moordenaar en leider van de bende was?

Er wordt gezegd dat de man de bijnaam "Tueur" heeft omdat hij direct betrokken lijkt te zijn geweest bij de dood van vijfentwintig van de achtentwintig slachtoffers. Maar is hij echt als enige verantwoordelijk of deelt hij deze verantwoordelijkheid met een of meer medeplichtigen?

Onderzoek van enkele incidenten die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel laat duidelijk zien dat bij bepaalde gelegenheden twee van hen hun slachtoffers neerschieten of afmaken. Dit laat duidelijk zien dat deze twee moordenaars gewend zijn om samen te werken en in symbiose zijn. Zouden het leden van dezelfde familie of broers kunnen zijn?

In deze studie zijn natuurlijk geen moorden zonder getuigen opgenomen, zoals in Beersel en Mons, of feiten waarbij er geen slachtoffer waren.

1982

Maubeuge

Er werden twee daders waargenomen, de ene gewapend met een FN 7.65 (7.65 N°1 in CBW-terminologie), de andere met een onbekend wapen van kaliber 8mm. De eerste vuurde verschillende schoten af op de politieagenten die rechts van hem aankwamen en de passagiersstoel van de auto bezetten, terwijl de tweede één keer vuurde vanaf de bestuurdersstoel, waarbij hij agent Delacourt verwondde.

Er kan gezegd worden dat de twee schutters gerichte schoten losten in plaats van intimidatieschoten op de politieagenten die hen probeerden te omsingelen. De intentie was moorddadig, dus de twee schurken zijn elk potentiële moordenaars.

Soignies - 18/09/82

De twee geobserveerde daders schoten elk met een ander wapen, een vermoedelijk jachtgeweer van 12 kaliber en een wapen van een onbepaald kaliber van 8 mm. Elk van de daders vuurde op een andere persoon: het slachtoffer, de heer Van Lint, werd gewond door de dader met het jachtgeweer en zijn buurman werd "gemist" door degene gewapend met de 8mm. Zelfde conclusie als in Maubeuge, beide daders hadden moorddadige bedoelingen en zijn dus potentiële moordenaars.

Wavre - 30/09/82

Het slachtoffer, Claude Haulotte, werd neergeschoten met twee verschillende wapens: het eerste, de nu beroemde FN 7.65 N°1 en het tweede een 9mm parabellum revolver. De twee daders, de ene met de FN 7.65 en de tweede uitgerust met de 9mm, waren de facto medeverantwoordelijk voor de dood van agent Haulotte.

Hoeilaart - 30/09/82

De twee rijkswachters werden gewond door twee verschillende wapens, Adjudant Campinne door meerdere schoten uit een 9mm parabellum en wachtmeester Sartillot door een schot uit een jachtgeweer, waarschijnlijk de "Centaure" kaliber 10 gestolen in Dinant. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, vermeldt de eerste getuigenverklaring dat drie deuren van de Santana opengingen, zodat het niet onmogelijk is dat de drie inzittenden van de auto elk van plan waren om te schieten op de twee rijkswachters in burger.

1983

Halle - 03/03/83

We weten dat het slachtoffer, de heer Verstappen, met een .38 in het hoofd werd geschoten. Wat veel mensen niet weten is dat hij ook verschillende breuken had, waarschijnlijk veroorzaakt door gewelddadige slagen met een wapenstok. Het lijkt er dus op dat de persoon met de wapenstok samen met de persoon met de .38 verantwoordelijk is voor de dood van de heer Verstappen. Net als in Wavre hebben we hier twee moordenaars tegen één slachtoffer.

Temse - 10/09/83

De conciërge van de fabriek, Jos Broeders, werd eerst neergeschoten door de .22 kaliber FN-drager in het lab. Hij vluchtte naar de aangrenzende keuken en probeerde de deur te blokkeren om zijn belagers tegen te houden. Een van hen vuurt een 12 kaliber schot door de deur, waarbij Jos in zijn maag wordt verwond. Zijn achtervolgers gingen de keuken in en de man met de .22 schoot hem vier keer in het hoofd. Gezien de omstandigheden lijkt het bijna zeker dat het slachtoffer is doodgeschoten door twee verschillende moordenaars, de ene met een 12-gauge shotgun (RG-1 in CBW terminologie) en de andere uitgerust met de FN .22 LR. Hier was het, net als eerder, "twee tegen één".

Nivelles - 17/09/83

Het eerste van de drie slachtoffers, Jacques Fourez, werd neergeschoten met een 7.65 en twee .22's. De tweede, Elise Dewit, werd neergeschoten en gedood door meerdere .22 kogels... na "gemist" te zijn door de 7.65. Opgemerkt moet worden dat dit pistool vastliep en dat de moordenaar twee patronen moest uitwerpen voordat hij op mevrouw Dewit schoot. Gezien de omstandigheden van de zaak is het niet onmogelijk dat het .22-kaliber wapen werd gebruikt als ruggesteun voor de FN 7.65 (7.65 N°1).

Volgens de onderzoekers worden deze twee wapens toegeschreven aan dezelfde dader, alias 'Killer' in CBW-terminologie. Hoewel onze hypothese niet bewezen kan worden (en nooit bewezen zal worden), blijft ze volledig plausibel.

Het derde slachtoffer, Eerste Wachtmeester Marcel Morue, werd doodgeschoten door drie verschillende wapens. Hij werd geraakt door twee .45 ACP kogels, twee 12-gauge ontladingen en twee .22 kogels. De herkomst van de schoten geeft aan dat minstens twee verschillende moordenaars de verantwoordelijkheid deelden voor de dood van de gendarme: de .45 drager die verantwoordelijk was voor de eerste verwondingen en de 12-gauge drager (RG-2 in CBW terminologie) die hem ook verwondde en afmaakte. Wie droeg de .22 op dat moment? De derde dader of één van de vorige twee? Het antwoord is onzeker, maar het is niet onmogelijk dat het de .45 drager was die ook de .22 droeg.

Terwijl we in het geval van de moorden op de heer Fourez en mevrouw Dewit geen echte zekerheid hebben, is het tegendeel duidelijk in het geval van de rijkswachter die door minstens twee van de drie moordenaars werd neergeschoten.

Anderlues - 01/12/83

De dader met een .22 LR vuurt een enkele kogel op haar af maar mist, het projectiel landt net boven de sofa.

De tweede dader, gewapend met een FN 7.65 (gestolen uit eerste wachtmeester Lacroix in Nijvel) staat naast haar in de deuropening van de keuken. Hij staat tegenover Jean Szymusik. De man op de grond schreeuwde naar hem: "Schiet, schiet, in godsnaam! De tweede man vuurde acht schoten af, zijn hele magazijn, maar slechts één 7.65 kogel raakte Maria Slomka in de dij. De andere zeven schoten gingen verloren in de deur of in de werkplaats.

De derde schutter ging toen van de keuken naar de werkplaats. Hij was gewapend met een .357 magnum revolver en vuurde in de richting van de heer Szymusik, wiens silhouet perfect zichtbaar zou moeten zijn in de verlichting van de werkplaats op de achtergrond. Hij raakte hem meerdere keren in de romp en maakte hem af met één of twee kogels in het hoofd.

Het is niet duidelijk wat er daarna precies gebeurde: of de eerste van de daders stond op, of de laatste die arriveerde schoot twee keer met een .45 op mevrouw Slomka.  Beide slachtoffers werden in de borst geraakt en in het hoofd geschoten.

Het is duidelijk dat minstens één van de drie moordenaars gewapend was met minstens twee wapens, maar het is ook duidelijk dat ze twee wapens gebruikten om hun slachtoffers af te maken.

1985

Braine-L’Alleud - 27/09/85

De eerste van de moordenaars gewapend met het RG1 geweer leidt de actie, hij is de gijzelnemer en degene die eerst M. Engelbienne neerschiet voordat hij de winkel binnengaat, en daarna Ghislain Platanen die in de rij bij de kassa's staat. De tweede schutter met de Ingram was verantwoordelijk voor het geld in de kluis en de kassa's. Hij schoot om de telefoon te vernielen. Hij vuurde om de telefoon te vernielen en vuurde daarna opnieuw in de richting van Dr. Devriendt in de winkel.

Bij het verlaten van de winkel vielen de moordenaars de rode bestelwagen van de familie Djuroski aan. De man met de PM Ingram loste 4 schoten snel na elkaar, waarbij hij de voor- en rechterzijde van het voertuig raakte, terwijl de man met het RG1 geweer ook 4 schoten loste, waarvan de laatste bijna van dichtbij in het rechterportier, waarbij hij de zoon verwondde en de vader Djuroski afmaakte.

Opgemerkt moet worden dat ze nog steeds met z'n tweeën op hetzelfde doel schoten en samen verantwoordelijk waren voor de dood van Bozidar senior en de verwonding van de zoon.

Overijse - 27/09/85

Het gedrag van Killer 1 en Killer 2 blijft identiek in hun modus operandi in Overijse als in Braine.  De man met de RG1 doodde zonder aarzelen de jonge Stéphane Notte, twee andere mensen werden doodgeschoten toen ze de winkel binnengingen en de man met de Ingram gebruikte die om de telefoons te vernielen. Hij was ook verantwoordelijk voor het verzamelen van de buit.

Buiten bleven ze schieten, in het bijzonder op de Peugeot van Jean-Paul Macau, die min of meer ongedeerd bleef, en vervolgens op Léon Finné, die werd gedood. De positie van de uitgeworpen hulzen lijkt erop te wijzen dat zijn moordenaar dichter bij hem kwam door minstens drie keer te schieten... zoals in Nijvel en op de "Diable amoureux" in '83. Daarna voegde hij zich bij zijn handlangers, die zich met de gijzelaar terugtrokken in hun auto. Op dat moment vuurde hij twee keer met zijn riotgun op Luc Bennekens en zijn medeplichtige maakte het slachtoffer af met twee 9mm-kogels afgevuurd met de Ingram.

Aalst - 09/11/85

Hetzelfde patroon van aanvallen op slachtoffers die al op de grond lagen werd hier herhaald: de familie Van de Steen/Van Den Abiel werd op de parkeerplaats beschoten met een riotgun en "afgemaakt" door de Ingram toen het echtpaar en hun dochter al op de grond lagen.

85

(1,153 replies, posted in 1983)

Misschien hadden ze toen de informatie over de kogelvrije vesten in Temse nog niet en is het pas nadat ze die info (via via?) te weten waren gekomen, dat ze ook die kogelvrije vesten zijn gaan stelen. Vanaf het moment dat ze deze kogelvrije vesten hebben, worden hun misdaden nog roekelozer, nemen ze nog grotere risico's en worden hun feiten nog bloediger. Met Nijvel als eerste voorbeeld.

86

(504 replies, posted in Algemeen)

Edd wrote:

Kun je misschien een tipje van de sluier oplichten?

Nee, vermits dit onderzoek nu nog volop loopt, valt dit onder het geheim van het onderzoek. Als de Cel Waals Brabant of het Federaal Parket het op een bepaald moment nuttig of nodig vinden om hierover te communiceren, dan zullen ze dit wel doen.

fenix wrote:

Misschien is de cel weer in de belachelijke modus van forumleden of journalisten te gaan bespioneren en/of verhoren geraakt.

Nee.

Bossi wrote:

Spijtig maar dit is nonsens, Ben. Er zijn geen belangrijke onderzoeksdaden gebeurd in december 2023.

Wat je schrijft is fout. Ik ga niet in detail treden, de reden hiervoor heb ik hierboven al geschreven.

Bossi wrote:

Personen die toegang en inzage hebben tot het dossier zullen mijn schrijven kunnen beamen.

Ik betwijfel het.

87

(72 replies, posted in Gladio)

fenix wrote:

Maar probeer mij dan eens uit te leggen hoe je de belangrijkheid van André Moyen in dit dossier kan koppelen aan ordinaire dievenbendes?

Nogmaals, ik ken de waarheid niet. Ik weet niet wat het motief van de Bende-feiten was en wie de daders waren. Ik weet dus niet of de Bende van Nijvel een "ordinaire dievenbende" was.

Ik weet wel dat Moyen op een bepaald moment in dit dossier een dubieuze rol heeft gespeeld. Waarom hij dat gedaan heeft, weet ik niet. Misschien probeerde hij de beloning te bemachtigen of deed hij een parallel onderzoek in opdracht van iemand.

fenix wrote:

Ook wat dat betreft moeten we misschien enige nuance aanbrengen want ik vermoed dat men afgelopen december inderdaad nog bezig was aan het afwerken van de laatste DNA-sporen.

Dat kan, maar dat bedoel ik niet.

88

(22 replies, posted in Terrorisme)

Het volgende feit is toegevoegd aan de tijdlijn:

22 Mei - Brussel: Aanslag met een bomauto op het Iberia-kantoor. Er is één gewonde en de materiële schade is groot.

89

(10 replies, posted in Andere Personen)

Hij werd in juni 1978 veroordeeld tot tot 10 jaar gevangenisstraf en 10.000 fr. boete:

Tien jaar voor Florizoone

Het Hof van Beroep te Bergen heeft donderdag de 45-jarige Maurice Florizoone, wonende rue de l’Eglise te Nijvel, tot 10 jaar gevangenisstraf en 10.000 fr. boete veroordeeld.

Ook twee medeplichtigen, de 46-jarige Alois Van Herck, Desguinlei 194 te Antwerpen en Loucas Kollias, een vreemdeling wonende te Anderlecht, werden veroordeeld tot elk 10.000 fr. boete. Florizoone werd vroeger voor een overval door het Hof van Assisen te Namen veroordeeld. Wegens goed gedrag werd hij echter vrijgelaten voor het einde van zijn straf.

Maar hij koos weer het pad van de misdaad: in de nacht van 18 februari 1977 pleegde hij een gewapende overval te Sint-Lambrechts-Woluwe waar hij schilderijen en andere kunstvoorwerpen stal en in de nacht van 3 op 4 maart 1977 pleegde hij eveneens een gewapende overval te Oostende.

Van Herck en Kollias waren bij die overvallen zijn medeplichtigen. De zaak werd van de correctionele rechtbank te Brugge verwezen naar de correctionele rechtbank te Doornik waar de procedure in het Frans kon gebeuren.

De correctionele rechtbank te Doornik had psychiaters aangewezen om Florizoone te onderzoeken en als gevolg daarvan ging de openbare aanklager in beroep.

Van Herck was door de correctionele rechtbank veroordeeld tot 18 maanden met uitstel voor het deel dat hij nog niet uitzat en 4.000 fr. boete. Kollias werd veroordeeld tot 3 jaar waarvan één met uitstel en 8.000 fr. boete. Ze gingen ook in beroep.

Van Herck werd onmiddellijk op vrije voeten gesteld. Florizoone en Kollias werden opgesloten in de gevangenis van Bergen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juni 1978

90

(2 replies, posted in Bende Farcy)

Zwaardere straffen voor Brusselse wapendieven

Het Hof van Beroep te Brussel veroordeelde vier jeugdige wapendieven: Jean-Paul Boeckmans, zonder gekende woonplaats, Erik Ciprandi van Schaarbeek, Claude Mertens van Brussel en Francis Lus van Jette tot respectievelijk 15 maanden, 6 maanden, 16 maanden en 18 maanden gevangenisstraf.

De straffen tegen het viertal werden verzwaard in vergelijking met het vonnis van de correctionele rechtbank, die kleine gevangenisstraffen telkens met uitstel uitsprak.

In de nacht van 8 op 9 november 1974 ontvreemdden de kerels voor ruim 1 miljoen vuurwapens en munitie uit de winkel van een wapenhandelaar te Brussel. Toen Lus en Mertens enkele tijd nadien in het bezit van andere gestolen voorwerpen door de Brusselse stadspolitie werden betrapt, kon in de bagagekoffer van hun voertuig de buit aan gestolen wapens integraal worden teruggevonden.

Door Boeckmans en Lus werden ook nog enkele antieke standbeeldjes weggenomen uit een kapel aan de Stallestraat te Ukkel en een kerk te Boussu bij Bergen. Ook maakten Boeckmans en Ciprandi zich schuldig aan een overval op een nachtwaker om hem te bestelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 November 1975