111

(784 replies, posted in 1982)

amateurspecialist wrote:

Dit bericht heb ik al eerder gelezen ja, toen ik dit topic doornam, maar enkel de eerste twee punten snijden hout, de overige zijn puur gebaseerd op speculatie, zonder enige vorm van houvast of bewijs. Het is zelfs zeer onwaarschijnlijk dat je zo'n belangrijke klus (mocht het waar zijn) over laat aan dit soort amateurs, als belangrijk persoon.

Ga er niet automatisch van uit dat als iemand een machtig of belangrijk persoon is, dat die dan ook een netwerk heeft om een professionele huurmoordenaar (daar lopen er vermoedelijk ook bitter weinig van rond hoor) in te huren. Die belangrijke persoon (bv. iemand als Vande Boeynants) zou dan eerder een netwerk moeten inschakelen dat banden heeft met criminaliteit (bv. extreem rechts milieu à la Front de la Jeunesse & diens opvolger WNP of het drug of wapenhandel milieu).

Gezien er WNP leden voor bijzonder zware daden veroordeeld zijn geweest die vergelijkbaar zijn met die in Beersel denk ik dat je bij de WNP wel eens de moordenaar(s) van José Vanden Eynde zou kunnen vinden. Voor mij is iemand als Marcel Barbier bijvoorbeeld iemand die perfect in het profiel past voor de moorden op Angelou & Vanden Eynde. Of een ander WNP figuur met een vergelijkbaar profiel. Dat het WNP enkel 'verkenningen' gedaan zou hebben voor de Bende van Nijvel daar geloof ik geen snars van hoor. Ze waren er op zijn minst bij betrokken. Elnikoff is voor mij zelfs kandidaat vd rol van de 'oude' in '85.

Zoek maar eens de gruwelijke dubbele moord in de Rue de la Pastorale in Anderlecht op in Februari 1982. Barbier werd er voor veroordeeld, Lammers er voor vrijgesproken als kompaan van Barbier en Elnikoff heeft men daar ook voor verdacht. Alle 3 WNP. Volgens de moeder van WNP leider Paul Latinus had haar zoon tegen haar verteld dat Michel Libert (ook WNP) Barbier de opdracht gegeven om dat koppel in Anderlecht te vermoorden en had Libert dat gedaan omdat Christian Smets (van Staatsveiligheid) hen verteld had dat dit koppel Russische spionnen waren. Smets had Barbier & Libert hen eerder laten schaduwen.

Volgens mij zouden ze beter de Pastorale moorden in Anderlecht in het Bende dossier opnemen, dit is in mijn ogen een 'Bende feit'.
Het lijkt wel of Smets het WNP gebruikte en die feiten in Anderlecht en mogelijk ook de feiten in Beersel en nog enkele andere misdaden dat die een soort 'generale repetitie' vormden om bepaalde daders te evalueren of ze geschikt waren voor latere daden (overvallen op supermarkten) en of ze in staat zouden zijn om koelbloedig te doden. Door hen meerdere misdaden te laten doen kon men hen niet enkel evalueren maar vooral ook afpersen. 'Je doet hier aan actie y mee of ik zorg er voor dat het gerecht weet dat jij feit x deed.'

Over die speculatie: door het gebrek aan materieel bewijs hebben we weinig andere keuze dan via deductie verbanden te leggen en daarover te speculeren. Maar wat ik schreef zijn niet zomaar allemaal speculaties:

  • Vanden Eynde heeeft 100% zeker voor hetzelfde taxibedrijf als Angelou gekend en de 2 kenden elkaar ook.

  • José Vanden Eynde organiseerde met zekerheid ook kaartavonden in de Auberge (waar ook voor geld gespeeld werd): dit is bevestigd door de zoon van het slachtoffer.

  • Onderzoeksjournaliste Hilde Geens had een bron die haar verteld had dat Angelou aan die kaartavonden deelgenomen had.

  • Dat Angelou rondgebazuind had dat hij klanten in zijn taxi naar partouzes had gevoerd is ook iets waar men zeker van is.

Dus je ziet dat ik niet niet zo gek veel speculeerde (op voorwaarde dat Geens haar bron betrouwbaar was) als jij suggereerde. Ik verbond gewoon de sporen aan elkaar maar ik spreek wel steeds (of meestal toch) in de voorwaardelijke wijs mits ik de bronnen zelf niet onderzocht heb. Waar ik over speculeerde is het motief maar dat is een heel geloofwaardig motief. Verhalen over seks feestjes lopen als een rode draad door zowel het Bende als het Dutroux dossier.

Er zijn nog wel 2 andere opmerkelijke dingen die ik opgemerkt heb bij de moord in Beersel:

  • De knopen zouden gelegd zijn in een stijl vergelijkbaar met die uit het zigeuner milieu: dit zou wel eens bewust gedaan kunnen zijn om een vals spoort richting dat milieu te leggen

  • De daders hadden het slachtoffer zich (deels, was zijn broek of onderbroek uit?) laten uitkleden (bevestigd door de zoon van het slachtoffer).

Voor mij is het slachtoffer zich laten uitkleden een element dat wijst naar de seks feestjes. Een soort handtekening dat het slachtoffer over partouzes rondverteld had. Als anderen die ook op de hoogte waren van de partouzes te weten kwamen dat men Vanden Eynde zich had laten uitkleden dan zouden die zo de link kunnen leggen en dat dan als een verwittiging zien van 'dit is wat er gebeurd als je daar verder over verteld'.

Een handtekening achter laten op een moord scène heeft zin als je daarmee anderen zo een bedreigende boodschap kan geven. Zo'n handtekening kan natuurlijk ook een dwaalspoor zijn.

112

(784 replies, posted in 1982)

amateurspecialist wrote:

En welke relatie zie jij dan tussen de taximoord en deze zaak, behalve het feit dat ze door dezelfde bende zijn uitgevoerd?

  • Angelou werd vermoord met exact hetzelfde wapen als de moord in Beersel. Dat maakt de kans erg groot dat het dezelfde dader was.

  • José Vanden Eynde had voor exact hetzelfde taxibedrijf gewerkt (vermoedelijk zo'n 5 jaar voor de feiten) als Angelou. Ze hadden elkaar ook gekend, waren mogelijk vrienden en Angelou zou mogelijk ook soms zijn komen kaarten in de Auberge.

  • Angelou zou 'belangrijke mensen' hebben vervoerd naar partouzes.waar mogelijk minderjarigen bij betrokken waren.

  • Angelou zou dit en vooral de identiteit van de mensen die hij naar de partouzes voerde, rondgebazuind hebben. Dit zou een motief voor de moord op Angelou kunnen zijn.

  • Had Vanden Eynde misschien ook, in zijn tijd als taxichauffeur mensen naar zulke partouzes gevoerd.

Of (waarschijnlijkere mogelijkheid):

  • Verdacht men Angelou er van dat die over de partouzes (en vooral over de identiteit van die belangrijke deelnemers) tijdens zo'n kaartavond in de Auberge dat ook had rondgebazuind?

  • Wilden de moordenaars weten of Angelou zijn mond ook tegen z'n auto taxichauffeur collega, José Vanden Eynde, had voorbij gepraat en werd hij daarom gemarteld?

Deze twee moorden zijn volgen mij beiden aan de Rozen Balletten piste verbonden.

113

(753 replies, posted in 1985)

edd wrote:

Wanneer je Loden Jaren leest van Paul Ponsaers (uitgave 2018):

  • Blz. 353 onderaan: "Om 20.12 uur hebben de gangsters de parking van de Delhaize van Eigenbrakel verlaten"

  • Blz. 354 "Het duurt nog geen kwartier vooral de Bende opnieuw opduikt, ditmaal aan de Delhaize van Overijse (Jesus-Eik), aan de Brusselsesteenweg nr. 399. Het is intussen 20u35."

Ponsaers schrijft dus geen 20.27, maar 20.35 een verschil van 8 minuten wat de reistijd naar 23 minuten brengt. De vraag is natuurlijk sowieso hoe nauwkeurig deze tijdstippen zijn, het lijkt me niet dat er iemand met zijn horloge bij heeft staan klokken.

Mijn bron is deze website (dus Ben eigenlijk) en daar wordt naar Ponsaers verwezen (vermoedelijk een ouder boek van hem).
https://bendevannijvel.com/feiten/1985-2/eigenbrakel/
Nu of het 15 minuten of 23 minuten was, we weten inmiddels dat ze er in beiden gevallen konden geraken maar in het 1ste geval moesten ze dan een lang stuk over de Brusselse Ring, in het 2de geval was dit onnodig en kon men die ofwel vermijden of er een heel kort stukje oprijden.

114

(784 replies, posted in 1982)

De persoon, verbonden met de Bende De Staerke, die dit vaak deed (om te weten te komen waar de buit lag) was een romanticus, hij gebruikte namelijk vaak kaarsen echter niet om te dineren met zijn partner bij kaarslicht maar wel als 'ondervragingstechniek' (aan de voeten van de slachtoffers.

Enfin alle gekheid op een stokje, dit figuur was een zware sadist, een rasechte psychopaat: de reeds eerder vermelde Istvan Farkas. Als er in Beersel ook van de kaarsentechniek gemaakt gebruikt werd gemaakt (ik meen van niet maar zeker ben ik daar niet van) dan was Farkas vermoedelijk daar. Vrij waarschijnlijk dat de martelaar in Beersel een vergelijkbaar psychologisch profiel had. Wie martelt tijdens een inbraak of overval is quasi zeker iemand met een hoog psychopaat gehalte. Afschuwelijk dat er zo'n mensen op aarde rondlopen maar helaas ze bestaan. Gelukkig deugen de veruit meeste mensen, dat mogen we niet vergeten.

De kans is wel vrij groot de daders hun woonst niet ver van Beersel was en dat ze de locatie goed kenden.

115

(753 replies, posted in 1985)

Scaramouche wrote:

Ik zou eventjes een kleine opmerking willen maken ivm een VW Golf GTI, het type dat gebruikt werd door de Bende (een Golf III). Zo een Golf had in die periode 112 PK DIN. Zo een Golf GTI van die tijd was snel, maar als je daar met 3 of 4 inzit (waaronder een reus), ligt dat helemaal anders. Met vier man in zo een Golf kan je m.i. moeilijk snelheden halen van 150 km per uur of meer. Tenzij, tenzij dat de motor van die Golf GTI "getuned" (opgedreven) was door een specialist. Ikzelf heb een Golf GTI gehad (Golf IV) van het jaar 1993, die had 115 PK DIN en als je daar met vier inzat was hij toch zo snel niet hoor!

Eerst en vooral: dit hoort eigenlijk eerder in het topic "wagens" thuis en niet bij Overijse (hoewel er wel een links is natuurlijk) dus als Ben de posts over de auto's wil verplaatsen naar dat topic (waar het mijns inziens thuis hoort) zou ik die redenering enigszins volgen.

Maar om toch even te antwoorden, dit is fout: de Golf III werd pas geproduceerd vanaf 1991 tot en met 2000 (de Golf 4 vanaf 1997 tot en met 2004). Het type Golf dat de bende gebruikte in Eigenbrakel & Overijse was een VW Golf II 1.8 Gti die geproduceerd werd van 1982 tot en met 1992 (de 16V versie kwam pas uit in '86). Deze auto had 107PK, ging van 0 tot 100km/h in 10.3 sec. en had een topsnelheid van 186km/h, dus 150km/h met 3 man in een klein autootje kon zeker maar was wel link op openbare wegen. Het accelereren met 3 zwaarbewapende mannen waaronder een reus (die amper in die wagen in kon) zou wel een heel pak trager geweest zijn.

LEO wrote:

De Golf vertrekt in Braine om 20u12. Aankomst in Overijse om 20u27. Van wie is die exacte tijdmeting afkomstig?

Van de website waar je nu post. De bron is Paul Ponsaers en die is licentiaat sociologie en doctor in de criminologie, die ga je toch niet in twijfel trekken hé. Die man onderzoekt zijn bronnen heus wel grondig.

Er zijn ook getuigen die spreken van 20h25 als aanvang in Overijse maar bon 20h27 zal wel correct zijn. In een andere draad (die van Finné, dat was daar niet op zijn plaats daar, terecht opgemerkt door Ben) had ik de verschillende mogelijke routes tussen de Delhaize's van Eigenbrakel en Overijse uitgestippeld. Ik was aanvankelijk sceptisch maar mijn conclusie is dat het wel degelijk zeker mogelijk was om op een kwartier van Braine in Overijse te geraken.

Maar dan hadden ze wel via de Brusselse Ring (R0) moeten rijden en ik vind het dan bizar dat er geen getuigen naar voren kwamen die de Golf Gti op de Ring hadden zien scheuren, laat staan op de weg naar de oprit van de Ring.  Dat betekent niet per se dat die er niet waren, wel dat die zich niet bekend maakten (als ze er waren).

116

(753 replies, posted in 1985)

Dan blijft er nog wel dat we bronnen kunnen gaan checken hebben:

  1. Mensen die de Golf GTi op de Ring van Brussel (aan welke snelheid?) zagen vlak voor Overijse (of op andere wegen richting Overijse.

  2. De bron checken ivm de getuige die 2x de blonde vrouw bij de Golf GTi zag

  3. De bron checken ivm de getuige (een vrouw meen ik) die kort voor de aanslagen twee Golf GTi's samen zag waarvan de inzittenden in het Frans converseerden. (Tijdstip? Locatie? Beschrijing inzittenden / was daar ook een blonde vrouw gezien?)

  4. Getuigenissen zoeken & bronnen checken die de Golf Gti weg zagen rijden van de Delhaize in Eigenbrakel (Braine-l'Allleud): in welke richting: de Chaussée d'Alsemberg richting Brussel of richting Waterloo?

  5. Getuigenissen zoeken & bronnen checken van mensen die in Waterloo de Golf GTi zagen: in welke richting ging die daar dan? Richting Brussel of richting La Hulpe?

Kijk we kunnen er eeuwig over blijven debatteren maar dan zitten we hier over 30 jaar nog. De hypothesen of een 2de Golf GTi Overijse deed uitsluiten of bevestigen is cruciaal want dan weten we dat we twee keer zoveel daders voor deze feiten moeten zoeken en dan komen er ook meer verdachten in beeld.

De enige manier hoe we dit gaan kunnen uitsluiten of bevestigen is door op zoek te gaan naar bronmateriaal, lees getuigenissen. Zo'n getuigenis moeten we dan ook wel proberen te checken op betrouwbaarheid door op zoek te gaan naar een 2de, hier onafhankelijk vaan staande, getuigenis die hetzelfde bevestigd?

Het is belangrijk dat we structuur gaan brengen in dingen die we onderzoeken en dat we effectief op zoek gaan naar bronnen die we kunnen checken. Want met debat alleen gaan we weinig vorderingen bereiken.

Wie is er vrijwilliger om deze dingen uit te gaan vlooien? (Gelieve wel geen getuigen en lastige te gaan vallen, spreek hen enkel aan als je hen persoonlijk kent en het oké is voor hen, ondervragen is de taak van het gerecht, niet van vrijwilligers).

117

(784 replies, posted in 1982)

Martin Holland wrote:

Kwamen ze dan voor Van de Eynde? Ook daar zitten nog wel wat haken en ogen aan, want aan de manier waarop hij werd vastgebonden te zien lijkt het meer op een spontane actie.

Meen je dit nu? Iemand vastbinden aan de bedstijlen, vervolgens martelen en nadien 6 kogels, waarvan 5 kogels in diens hoofd schieten noem jij een spontane actie?

Ik denk niet dat die boeven spontaan dachten van och ja 'dat lijkt wel eens leuk om te doen'. Daar was niets spontaans aan. Ze kwamen specifiek om hem te martelen en informatie uit hem te ontfutselen. De manier waarop ze hem vastbonden had vast een betekenis en mogelijk één die verwees naar de roze balletten. Vanden Eynde was, net als Angelou taxichauffeur geweest... Misschien had die ook wel belangrijke gasten naar partouzes gevoerd en daarover gepraat, wie weet?

Vanden Eynde was trouwens, net als de WNP-ers van Paul Latinus, een aanhanger van Léon Degrelle, hij had nog in Spanje bij de extreem rechtse aanhangers van Franco gevochten. Als je het mij vraag moet je de daders dan ook in WNP kringen gaan zoeken. Dat waren neonazistische agressieve gekken hoor.

Kijk maar eens wat Marcel Barbier, ook een WNP-er, voor barbaarse daden had uitgestoken. Dat is waar die WNP figuren toe in staat waren en ze werden ook nog eens gemanipuleerd door die Smets van staatsveiligheid, die heeft ook heel wat op z'n geweten » Forum

118

(148 replies, posted in Westland New Post)

Voor mij is Christian Elnikoff altijd hoofdverdachte nr. 1 geweest om 'Der Alte' te zijn en wel om volgende redenen:

Psychologisch profiel match

  • Der Alte beging een absoluut afgrijselijke moord op de meter van een overlevende aan de schuifdeuren van de Delhaize, enfin ik  dacht toch dat de 'oude' dit deed, was het ook niet Bompa-killer die die vrouw martelde door haar diverse malen op te trekken aan haar haar en weer liet vallen telkens? David zag dit, redelijk zeker dat het de oude was. Elnikoff was een sadist die een moorddadige CV had. Beweerde bij een 100 tal moorden betrokken geweest te zijn in Algerije als huurling (vast deels grootspraak, maar die vent was écht zwaar ziek in z'n kop hoor).

  • Iedereen zei altijd dat de Bende, zeker toch in (85, met een militaire precisie te werk ging en dat ze duidelijk militair getraind waren én de technieken van speciale commando's zoals die elite rijkswachters van de Dyane Groep (en daarvoor Groep G) onder de knie hadden. Gewone gagsterbendes als de De Staerkes, die normaal steeds overvallen op postkantoren deden zonder ooit te schieten en enkel bij supermarkten inbraken 's nachts als er niemand was om sigaretten te pikken (zoals in Lokeren wat hun ondergang werd) hadden die discipline , laat staan die militaire training absoluut niet. Wat niet weg neemt dat ik wel denk dat er een De Staerke (Philippe dan eerder) als 4de man aanwezig kon zijn (De Staerke was door iemand in die Mercedes herkent dacht ik). Maar ik betwijfel dat één van die 3 hoofddaders uit die Golf Gti een De Staerke was. Ze hadden die militaire training niet en ik zie de De Staerkes ook niet minutenlang op de politie wachten om hen dan te gaan liggen beschieten en uitdagen, daar waren ze toch iets te laf voor denk ik zo. Maar een dolgedraaide psychopaat als Elnikoff zie ik dat dus wél doen. Elnikoff was militair getraind in Algerije én was daar gewoon om te doden én hij had ruime opleiding gehad bij de WNP in schiettechnieken en dergelijken.

  • Elnikoff was eigenaar van een Ford Taunus. Iets wat hij volledig geheim had gehouden voor zijn vrouw die pas bij de scheiding ontdekte dat hij die Taunis had. Die Taunus had ook nog eens dezelfde kleur als degene die minstens 2 maal gespot is.

  • Elnikoff was (een week of zo?) voor Aalst gespot in Aalst aan de uitgang van de Delhaize richting dat park, dat bospad waar een auto naar verluid nipt door kon. Hij zat toen in die Taunus. Diezelfde Taunus was opnieuw gespot tijdens de aanslag aan de uitgang van dar park (een extra vluchtweg).

  • Conclusie: Elnikoff had hoogstwaarschijnlijk iets te maken met Aalst. Ofwel in een extra vluchtwagen, of in een uitkijkwagen of als verkenner of meerdere opties of... hij was 'Der Alte' maar hij had er volgens mij minstens iets mee te maken. Het zou me niet verbazen dat Elnikoff eerst een verkenningsopdracht deed en nadien de Alte speelde. Ik heb trouwens altijd vermoed dat er bij de daders wel minstens één WNP-er (bv. Elnikoff als de oude in Aalst) en één rijkswachter (bv. Bonkoffsky als de reus in Overijse) bij zat. (Net zoals Philippe De Staerke er iets mee te maken had, al was het maar als verkenner of als man die de wapens ging begraven. Als organisator of planner van Aalst acht ik Philippe De Staerke sowieso te dom.)

  • Elnikoff leek trouwens ook sprekend op robotfoto 20.

119

(784 replies, posted in 1982)

edd wrote:

De daders kunnen inderdaad kampers geweest zijn gezien de aanwezigheid van het kamp nabij. Overigens is er een verschil tussen kampers en zigeuners, die zijn namelijk niet hetzelfde want niet alle kampers zijn zigeuners. Wat natuurlijk wel is, is dat het kasteel van Beersel direct naast de afslag van de E19 ligt, waardoor de daders ook vrij eenvoudig vanuit het Brusselse gekomen kunnen zijn

Je bedoelt dus eigenlijk dat 'kampers' bewoners zijn van een woonwagen geen zigeuners zijn? Kennen die 2 gemeenschappen elkaar dan?

Van de Bende De Staerke werd aangenomen dat zij zigeuners waren en Manouche spraken echter Philippe De Staerke ontkent dit vandaag. Toch was er iemand uit die gemeenschap die beweerde dat hij die taal wel degelijk sprak. Roger Beuckels, ex-huurling (en mogelijk ook huurmoordenaar) woonde een tijd in een woonwagen, zijn bijnaam was 'Le Gitan' maar hij was van oorsprong geen zigeuner. Volgens Guy Bouten was Beuckels de 'killer' (hij brengt er wen nul komma nul bewijsmateriaal voor aan al vind ik Beuckels wel helemaal in dat profiel passen).

120

(527 replies, posted in Hypotheses)

Het gaat om een voormalige Zweedse geheim agent blijkbaar » en.wikipedia.org

Het eigenaardige is dat die Wedin verdacht is geweest van de onopgeloste moord op de Zweedse premier Olaf Palm. Ik had me de bedenking reeds gemaakt dat Peter van Haperen heel wat materiaal heeft en een pak kennis heeft om een heel boeiend boek te schrijven, een boek dat ik ook direct zou aanschaffen.

Dus toen ik dit zag moest ik meteen aan hem denken, dit is namelijk exact over de dingen waar hij over schreef, maar ik ga er van uit dat hij dit dan onder een pseudoniem zou doen.