2,741

(19 replies, posted in Organisaties)

Werner, men kan zien dat uit de dekolonisatie een nieuwe internationaal rechtse beweging is ontstaan en die eind jaren 70 begin jaren 80 zich verenigden in organisaties zoals WACL, of de NEM clubs, FN. In Frankrijk zie je dat het OAS amnestie krijgt vanaf 68 en gaat samenwerken met de SAC. Het Europese politiek landschap was midden jaren 70 op een paar jaar tijd drastisch veranderd Portugal, Griekenland, Spanje, drie militaire dictaturen weg, en in Frankrijk na vele jaren rechts links aan de macht. In verschillende Europese landen zijn pogingen om via een militaire staatsgreep een dictatuur te instaleren mislukt, in veel landen werden plannen gemaakt en voorbereidingen getroffen.

In Belgie waren die plannen ook om de Koning en het leger meer macht te geven en het parlement aan banden te leggen, zie CEPIC. Er zijn de plannen in 74, en er is vanaf 78 het wetvoorstel Gramme Close (die de krijgswet ook in vredestijd mogelijk maakt). De kortste weg om het leger en de koning aan de macht te helpen is de krijgswet afkondigen door Belgie in een oorlog te laten belanden, de conflicten in Zaire hebben die situatie in het verleden al gecreëerd, zie 74 of wat zich in 77 en 78 in Zaire afspeelt in die context kan geplaatst worden weet ik niet, maar het kwam rechts België en vooral CEPIC goed uit dat het brandde in Zaire. Als we het in die context zien dan doet het wel de OAS-strategie denken trouwens dezelfde drukkingsgroepen speelden achter de schermen mee.

Als men dan ziet wat er in het najaar van 85 gebeurt - Bende van Nijvel, CCC en Haemers met als toppunt Luik (waarbij de vergelijking met de situatie van de slag om Algiers gemaakt word) - het volk smeekte om een sterkere staat in Belgie. Alsook de gevolgen voor de burgerrechten, zie operatie Mammoet, men kon door de gebeurtenissen de volledige rechter- en linker-zijde in kaart brengen, en de hele misdaad wereld werd doorgelicht. Het was opeens normaal dat je werd gecontroleerd zomaar op straat. In grote lijnen past dit volledig in de OAS-strategie, het overal laten branden.

Nog iets dat mij al jaren aan OAS doet denken is het vuurgevecht aan de Diable, in Algerije deed men dit ook vanuit wagens een kruisvuur.

2,742

(33 replies, posted in Organisaties)

Dim, dat staat volgens mij in een van de boeken van Bouten, zijn laatste denk ik. De volledige SDRA speelt een belangrijke rol in de gebeurtenissen begin jaren 80 volgens mij, zie WNP alsook in Temse kan het niet anders of de SDRA heeft er iets mee te maken, en de SDRA 10 kan voor 85 belangrijker zijn dan we vermoeden.

2,743

(33 replies, posted in Organisaties)

SDRA 10: is de sectie voor Zaïre.

2,744

(19 replies, posted in Organisaties)

Werner wrote:

Het is dan ook eens interessant om te kijken wat er van de OAS geworden is en zeker in relatie tot België.

Er was nogal sympathie voor de OAS in Belgie en verschillende OAS leden waren hier onder gedoken. België had terzelfder tijd een gelijkaardig probleem met Katanga en de CADBA, waaruit ook MAC ontstaan is. Tussen de OAS en het Belgisch kamp met CADBA waar ook de Leoploldisten toe behoren was er een goede verstandhouding.

Later in de jaren 70 en 80 zijn er verschillende OAS leden in drug en wapenhandel terecht gekomen. Armand Donnay is zaakvoerder van Armaco en ex OAS » Zaak Gevelot Was Calmette ook niet een ex-OAS lid?

2,745

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Merovinger wrote:

Er is blijkbaar toch een 'tipgever' in het spel, nl. een speurder die gekend was bij de Deltacel omdat hij in Halle gewerkt had en daar te maken kreeg met de De Staerkes en die verkast werd naar Nijvel. Terwijl de Deltaspeurders met een boot het kanaal aan het afzoeken waren, werden ze door die speurder gecontacteerd met de melding:

"Jullie weten toch dat getuigen de zondagnacht na Aalst spullen zagen dumpen in de zwaaikom?"

De Deltaspeurders wisten dit niet. De collega kopieerde het proces-verbaal van de getuigenissen en speelde het door aan Philippe Vermeersch. Die bezorgde het aan zijn collega's in de Deltacel die, na lezing van het PV, besloten hebben om terug te gaan duiken in de zwaaikom.

Mero, ik heb dit stuk ook gelezen doch dit kan volgens mij niet de redenen zijn van de tweede duik, er is tevens ook dit citaat:

Ook Aalst behoort tot het rechtsgebied Dendermonde, dus is het opnieuw Troch die op 9 november 1985 op de parking van de Delhaize aan de slag moet. Hij weet van de getuigenissen in Ronquières, maar er is hem verzekerd dat het parket van Nijvel een duiker heeft laten zoeken in het kanaal en dat die niks heeft gevonden.(…) In het najaar van 1986 trekt adjudant Luc Boeve van de cel-Delta met zijn collega Danny Collewaert terug naar Ronquières. Samen met de rijkswachters van Soignies gaan ze nog eens praten met de frituuruitbater en de tweede getuige. De speurders hebben het gevoel dat de duiker niet het hele gebied heeft doorzocht.

Artikel van De Coninck (voor zover het exact is wat hij schreef):

Dat de Delta speurders niet op de hoogte zouden zijn van de getuigen ivm de eerste duik kan ik niet geloven, zeker als men bovenstaande leest. Alsook het feit dat Vermeersch niet op de hoogte is van hoe de eerste duiker zijn opdracht uitgevoerd heeft is verbazend. Volgens het boek van Hilde Geens heeft de duiker van de eerste duik vier dagen gezocht en niets gevonden.

Ook volgens het boek van H. Geens is er maar 1 van de 2 getuigen die zakken in het water heeft zien gooien en dat was niet frank O., dit zal dus de redenen zijn waarom zijn eerste PV niet opduikt en zijn 2de PV van 12/11/86 is na de 2de duik (met dank aan Mero). Als voorgaande klopt maakt dit de 2de getuigenis des te interessanter en belangrijker of een andere bron Vermeersch was immers 100% zeker dat ze wapens van de bende gingen vinden.

Wat is de rol van de leden van Delta die de getuigenissen zijn gaan controleren en hoe kan Vermeersch in de Bendecommissie verklaren dat 100% hij zeker is dat ze bende wapens daar zouden vinden als hij en andere Delta-leden zelfs niet weet hoelang de eerste duiker gedoken heeft? Kunnen de Delta speurders werkelijk verklaren dat ze niet gemanipuleerd zijn, Troch weet niet wat zijn speurders gedaan hebben naar aanleiding van de 2de duik, en Vermeersch weet in feite zo goed als niks af van de eerste duik.

Bizar.

2,746

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Mero een bruikbare post van je. Een belangrijk gegeven is ook dat de Delta-cel nog niet bestond in november 85:

Op voorstel van de districtscommandant van Dendermonde was ondertussen - op 8 januari 1986 - te Dendermonde de Delta-groep opgericht. Zowel de procureur-generaal te Gent als de procureur des Konings te Dendermonde hadden hun instemming betuigd met de oprichting van deze cel.

En ook: De cruciale rol van het CBO sinds 1986. Meer in deze post » Forum De Delta-cel kon maar voortgaan op info van Nijvel en de toen nog geheime rijkswacht cel waar Lhost zeker een rol in speelde.

Ook is er de "bizarre getuigenis" 2 dagen na Aalst, die in feite over een andere zaak gaat de groene Golf. Meer in deze post » Forum Waarom word de zaak van de groene Golf uit het Bende-dossier gehouden?

Tevens is ook nog het feit dat in de zakken het zeldzame munitielabel gevonden 9ZP23 is, die ook bij Darville en Beijer gevonden zijn. In '88 komt Beijer met de getuigenis van Henri Damsaint, die toch wel aansluit met de bizarre getuigenis. Tevens bij de wapen vondst op zijn eigen proces is er ook een link naar Darville via de wapens. De rol van Beijer i.v.m. de wapenvondst is toch wel opmerkelijk, de zeldzame munitie, als geheime getuige voor Nijvel, als bron van verschillende dossier stukken.

2,747

(154 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Freddy Troch ontkent dat er sprake is van manipulaties: "De speurders hebben met hart en ziel gewerkt op dit dossier, dag en nacht, en ten koste van hun gezinsleven. Ik kan formeel stellen dat er van manipulatie geen sprake is."

Conclusies van de Tweede Bendecommissie uit 1997:

Tijdens de hoorzittingen is gebleken dat de speurders een aantal démarches gedaan hebben waarvan de magistraten noch vooraf, noch achteraf werden ingelicht. Tot op vandaag blijft onderzoeksrechter Troch bij de versie dat de Delta-cel sucees had omdat de PV's grondig werden nagelezen en omdat de duikers van de genie van Burcht de bodem systematisch hebben afgezocht. De onderzoeksrechter was en is nog steeds niet op de hoogte van de bijzondere voorbereidingen die de speurders getroffen hebben.

Troch kan in de media zeggen wat hij wilt, maar voor de Tweede Bendecommissie 12 jaar na de duik wist hij blijkbaar nog steeds niet wat de zijn speurders juist gedaan hadden. En wat zijn die démarches van bepaalde speurders: Is gebleken dat de speurders een aantal démarches gedaan hebben waarvan de magistraten noch vooraf, noch achteraf werden ingelicht.

Merovinger wrote:

Een naam die volgens mij zeker op het lijstje zou moeten staan is Lhost.

Zeer zeker, tevens waarom ondervragen ze niet de leden van de geheime rijkswachtcel die op eigen houtje jarenlang de bendemoorden onderzocht en die in feite de roofdieren piste voorbereide. Zie:

Dit is de zogenaamde geheime cel waarover in 1988, op het Borinage-proces te Bergen, zoveel commotie is ontstaan maar waaromtrent rechter Vereecke later voor de eerste Bende-commissie verklaarde dat hij meende dat men het bestaan ervan niet moedwillig voor hem verborgen wilde houden, maar dat er waarschijnlijk sprake was van een verkeerde interpretatie.

De Diane deed de observatie opdrachten voor de geheime cel.

2,748

(182 replies, posted in Gladio)

Werner wrote:

Het is juist dat een buitenlandse agenda, OBL gesteund heeft (toen nog de mudjahedeen), maar men heeft het nooit onder controle kunnen houden met als gevolg een splitsing waardoor de Noordelijke Alliantie is ontstaan en de Taliban. Een zelfde fenomeen zien we met de Taliban en de AQ strekking.

België speelt een niet onbelangrijke rol in boven genoemde zaken. Via het Eurosystem (bouwproject) dossier kom je bij de Arabische prinsen en de bin Laden clan die in de bouw zaten. In het begin van het Afghanistan conflict steunde Amerika de mudjahedeen in het geheim en moest daardoor aan Russisch wapentuig geraken, anders zou het opvallen dat de USA de mudjahedeen steunde. Dit materieel kwam voornamelijk van Israël via België, in deze context is het Gevelot-dossier niet onbelangrijk.

Tevens waren er Belgische huurlingen actief in Afghanistan. Ook via de heroïnehandel zijn er duidelijke linken met België de gigantische hoeveelheden van die rommel die opeens op de Europese markt verscheen, zie Farcy, Vanden Boeynants, NDB. Tevens als ik me het nog goed kan herinneren is de leider van de Noordelijke Alliantie vermoord door iemand die in België verbleef of iets in die aard. Alhoewel België een zakdoek groot is had ze door de unieke wapenwetgeving een niet onbelangrijke rol in de koude oorlog.

2,749

(146 replies, posted in Andere Personen)

Extra info over Baugniet van op het forum, link de Staerke > Farcy > wapens, drugs > Bourgerol, ...

Julien de Staerke, broer van Philippe de Staerke. Bijnaam Garçon. Had een huis in Sint-Pieters-Leeuw. Onderhield goede relaties met Jean-Luc Baugniet en wapenhandelaar Patrick Baudry. Was ook dik met Bultot en had contacten met politiewereldje. Zou volgens Bouten wapenleverancier van Johny geweest zijn en een soort go-between tussen boven- en onderwereld.

En van Merovinger:

Jean-Pierre Marino was portier van de Jonathan. Hij wordt gelinkt aan een zekere Gabriël Reich die samen met Jean-Marie Hoggart en Jean-Luc Baugniet deelnam aan verschillende wapentrafieken. Gabriël Reich werd in november 1986 gearresteerd naar aanleiding van een trafiek van 120 kg heroïne. Reich werd samen met de Brusselse drugskoning Michel Dewit al in april 1981 door Interpol gezocht (opsporingsbericht n° 5215 - WGO - 07/1495 van 07.04.1981). Michel Dewit was getrouwd met Simone Menin die Patrick Haemers heeft opgevoed. Jean-Marie Hoggart is de broer van Hans Hoggart (een adjunct van Majoor Bougerol en Majoor van de SDRA, had o.a. opdrachten in Washington).

Bron » Boek G. Dupont "Les Tueurs" edition EPO | Rapport Godbille

En in deze is het zeer opmerkelijk dat Bultot als reactie op het verschijnen van het boek van Guy Bouten in 2008 op het Franse forum schrijft:

Décidément, j'en apprends tous les jours sur moi-même, voici quelques affirmations de Bouten que je tiens a démentir formellement: Il dit que je connais Jean-Luc Baugniez: faux, je ne connais pas ce personnage.

Terwijl ze beiden in dezelfde gemeente wonen en met wapenhandel bezig zijn als ook actief in schietclubs. Waarom reageert Bultot zo?

2,750

(1,135 replies, posted in 1983)

Dit is al een indrukwekkende lijst met vooral namen uit de X-dossiers en de Roze Balletten, en uit Belgie. Op die lijst kunnen nog de namen bij van personen betrokken in wapen en drughandel, alsook de doden in het buitenland, en zeker ook de doden rond de bende van Woluwe zoals Vincent Louvaert die misschien een rol had in de aanslag op Vernailen en Nijvel. Ook de camping moorden waar Darville weer mogelijk een rol in speelt. En Smars.

Vooral ook voor Nijvel zijn er niet alleen verdachte handelingen bij WNP en bepaalde rijkswachters maar ook rond de bende van Woluwe, Louvaert, Lacroix, Kapllan, Darville en Zeyen, die in die tijd vooral nog met diefstal en heling van wagens bezig waren. En verschillende waren ook extreem-rechts en hadden ook connecties met leden van WNP via garages die Lammers onder andere, en zo kom je ook weer bij Bouhouche. Lacroix stal wagens en hij had een 0.22, het is ook kort na Nijvel - op 2 november '83 - dat de bende Haemers ook echt in actie komt en Louvaert sterft.

Als men kijkt naar hoeveel wapens er in Nijvel gebruikt zijn (een 7 tal dacht ik), met hoeveel daders waren ze en hoeveel wagens? En hoe hebben ze dit geoefend vooral het vuurgevecht aan de Diable dat is op voorhand getraind, deden ze dit op de race piste in Nijvel? En was er alleen maar de Saab of hadden de daders nog een tweede/derde wagen. En wie was de harde kern van de acties in Temse en Nijvel, huurlingen uit het milieu van Calmette of Baugniet, Bougerol? En waren dit de overlevende daders van Waver aangevuld met enkele nieuwe leden uit boven vermelde bendes?

Als je zo’n actie voorbereid kan je niet anders dan sporen nalaten in de buurt. Er is nooit een reconstructie geweest waarom?