261

(43 replies, posted in Andere Personen)

Vertaling van het artikel van 10/11 november 1992:

"Bende van Nijvel": een solide spoor?

Onderzoeksrechter Hennuy is geïnteresseerd in een Franse ijzervreter die in Nantes opgesloten zit voor meerdere hold-ups.

De onderzoeksrechter van Charleroi, belast met het dossier van de bende van Nijvel, waarvan de eerste feiten dateren van iets meer dan 10 jaar geleden (op 30 september 1982 in wapenhandel Dekaise in Waver), heeft dinsdag bevestigd dat de Belgische juridische autoriteiten en meer bepaald de onderzoekscel van Jumet interesse hebben in Jacques Laffaille, 52 jaar, een Franse ijzervreter opgesloten in Nantes voor een reeks hold-ups; deze informatie werd vrijgegeven door het dagblad Le Soir in haar editie van maandag.

Pierre Hennuy rekent erop binnenkort een rogatoire commissie te sturen ten adresse van zijn collega Pierre Pétriat. De onderzoeksrechter betreurt dat dit project in de openbaarheid is gekomen. "Ik betreur bitter de openbaring van deze informatie, waardoor schade wordt berokkend aan het onderzoek", legde hij uit en ging verder met zich af te vragen "of het sturen van een rogatoire commissie naar Frankrijk nu nog wel de moeite zou lonen". Zou een 'simpele' publicatie van het verdacht zijn van een persoon voldoende zijn om de onderzoekers zo te laten opschrikken? Of is het een teken aan de wand dat de aanwijzingen in de richting van Jacques Lafaille slechts zeer licht wegen?

Groot en blond. Waarom zijn de onderzoekers van Jumet geïnteresseerd in dit personage ? De man is blond en fors gebouwd. Dat is het profiel van de 'reus' zoals beschreven door sommige getuigen van de overvallen van 1983 en 1985. Jacques Laffaille heeft op zijn minst een zeer bewogen verleden, van gewapende aanslagen en krachttoeren met politieke doeleinden. Hij was achtereenvolgens parachutist in Algerije, huurling in Katanga, filmfigurant, kameraad van de meest bekende der huurlingen, Bob Denard, tijdens de poging tot staatsgreep in Benin in 1977, agent van de DGSE, de Franse geheime diensten en ook nog het overvaller van transporten.Hij werd aangehouden op 11 april 1990 in het zuiden van Frankrijk en opgesloten in Nantes voor een reeks hold-ups.

Maar het meest interessante, zonder twijfel, in het kader van het onderzoek naar de bende van Nijvel, berust in zijn veronderstelde aanwezigheid in België in 1983 en in 1985. Laffaille werd meermaals gezien aan het stuur van een VW Golf of in een schietstand. Bovendien komt de tussenpauze van de aan de bende toegeschreven misdaden, tussen 1 december 1983 bij een juwelier in Anderlues en 27 september 1985 in de Delhaizes van Eigenbrakel en Overijse, min of meer overeen - hij werd aangehouden november 1983 in Parijs - met de periode dat de Franse ijzervreter achter de tralies zat.

Interessante aanwijzingen, die op dit moment echter van Laffaille lang nog niet de leider maken van de commando operaties die in en om Brabant 28 doden teweeg brachten.

262

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Misschien moet we eens een lijstje proberen op te maken van de mensen die in het dossier worden genoemd en die (kort) na het intussen echt gekende moment van het dumpen van de zakken het land heeft verlaten?

263

(202 replies, posted in Andere Personen)

Als je in deze blog op 'a propos' klikt, zie je de naam van Robert Massart verschijnen, een man die al ter sprake kwam op dit forum, namelijk in deze link » Christian Beauduin. Dit zou kloppen met het feit dat het over zijn familie gaat (ttz schoonbroer) en dat hij dit al enkele jaren beweert. Vermits het intussen niet meer over Nitelet gaat, misschien deze blog verder onder dat topic bespreken?

Dit roept wel enkele vragen op, als daar zijn:

Is deze piste reeds grondig onderzocht, of is men er nu pas aan begonnen? Zouden dit de nieuwe ontwikkelingen zijn waar de onderzoeksrechter het over had ipv de verklaringen van Nitelet? De blogger beweert in ieder geval dat hij nu - na al die jaren - bij de Cel Waals Brabant toch wat extra uitleg moest gaan geven.

Kent iemand de details van het dossier rond Christian Beauduin: hoe is deze man precies aan zijn einde gekomen en wat is er gebeurd met de gevonden wapens?

264

(51 replies, posted in Bende Haemers)

the end wrote:

Zijn er in het Bende van Nijvel-dossier elementen van wapenleveringen aan Zuid Afrika, en andere linken?

Was Bultot in deze periode niet schietinstructeur in Zuid-Afrika?

265

(5 replies, posted in Westland New Post)

Toch wel toevallig weer in Rebecq. Weten we meer of deze Xavier? Hier het artikel:

Le dossier des tueries du Brabant wallon amène les enquêteurs chez un Rebecquois, collectionneur d'armes et d'uniformes, nazis et autres.

La juge carolorégienne Michel poursuit sa quête du Graal, comprenez la chasse aux assassins de 28 personnes abattues au début des années 1980. Ils sont connus sous l'appellation de "tueurs du Brabant" voire de "Bende van Nijvel". Deux des enquêteurs de base ont été retirés de l'équipe, mais des jeunes ont pris la relève, animés des meilleures intentions.

C'est ainsi que, le 7 décembre 2012, ils sont descendus en perquisition sur Rebecq, au domicile de Xavier S., 50 ans, dont le nom est apparu dans les fichiers du WNP et qui, en 1994, écopa aux assises du Hainaut d'une peine de six mois de prison pour faits de racisme et de xénophobie. Ils savaient ce qu'ils cherchaient, des armes et des munitions. Ils en découvrirent d'ailleurs ainsi que des tenues portées par des militaires des États-Unis mais aussi de l'Union soviétique et de l'Allemagne de l'Est ainsi que des uniformes nazis du IIIe Reich.

Voilà pourquoi l'intéressé, qui fait carrière dans le monde de la finance depuis plus de vingt ans, a été convié à s'expliquer en correctionnelle à propos de détention illégale d'armes et de munitions, un Mauser (fusil à répétition) répertorié comme arme de guerre et en vente libre jusqu'en 2006 mais au calibre modifié, un revolver point 36 à poudre noire, en vente libre jusqu'en 1991, un pistolet de signalisation (fusées éclairantes) du type de deux utilisés par des navigateurs ou des alpinistes en détresse, des aérosols incapacitants, des boîtes de cartouches et des coffres remplis de munitions.

L'explication? L'homme fait partie d'un club de tir et il est collectionneur. Son avocat, Me de Béco plaida la suspension du prononcé en faveur de son client qui a une passion pour les armes et une fascination pour la seconde guerre mondiale. Il participe avec des amis à des reconstitutions historico-militaires, mais il a pris ses distances par rapport à ses fréquentations de l'extrême droite.

Un symbole découvert chez lui n'est interpellant que pour les profanes. Il représente en superposition la croix allemande, un insigne des résistants belges et un autre de l'armée américaine. Bref, pas de quoi fouetter un chat, et ce même si le ministère public a requis quinze mois de prison avec sursis et l'inévitable confiscation des armes dont la détention est interdite. Jugement le 11 mars.

Bron » www.lavenir.net

266

(202 replies, posted in Andere Personen)

Nederlandse vertaling van het nieuwsartikel van Ben :

Hoofdverdachte in het Bendedossier getuigt

De zwaar zieke inbreker is in voorwaardelijke vrijheid gesteld. "Ik wil dat de twijfel van mijn familie over mijn deelname aan de Bende van Nijvel stopt", beweert Claude Nitelet, verdachte nummer 1. De Bende Van Nijvel betreft een reeks misdaden, en meer bepaald de bloedige overvallen die voornamelijk in Waals-Brabant in België hebben plaatsgevonden van 1982 tot 1985, en af en toe ook in Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen en ook, een enkele keer in het noorden van Frankrijk, in Maubeuge.

Verdachte nummer één van de Bende van Nijvel, Claude Nitelet, sprak voor het eerst over deze zaak met de kranten van de Sudpresse groep. De 'zware misdadiger' is 57 jaar, zwaar ziek en voert als verdediging aan dat alle beschuldigingen tegen hem puur op toeval berusten. De man zou het interview hebben toegestaan met de bedoeling "hem dan nu met rust te laten", verklaart hij.  "Reeds zovele jaren linkt men mij direct aan de Bende Van Nijvel (...) Ik heb de beschuldigingen tegen mij steeds kunnen verklaren als pure toevalligheden. Ik wil dat de twijfel van mijn familie over mijn deelname aan de Bende Van Nijvel stopt", onderstreept de man die 19 jaar en 5 maanden in de gevangenis doorbracht.

"Ik word in meerdere feiten beschuldigd omdat men elke keer mijn aanwezigheid linkt aan de feiten, ofwel omdat men een spoor van me vindt tijdens het onderzoek. Er zijn negen aanwijzingen tegen mij in dit dossier. Elke keer komt men met verbetenheid weer bij mij terug, hoewel ik altijd alles heb kunnen verklaren als een eenvoudige reeks toevalligheden" aldus de inbreker, in voorwaardelijke vrijheid gesteld voor meerdere inbraken.

Claude Nitelet werd tot tweemaal toe ondervraagd tussen juni en december 2012 door de nieuwe onderzoekscel Cel Waals-Brabant. "De samenstelling van deze nieuwe onderzoekscel lijkt me goed. Ze doen goed werk. Ik geloof dat de zaak dit jaar zal opgelost worden", denkt hij. De man preciseerde nog dat hij indertijd met zijn 'team' gemiddeld 1000 feiten per jaar pleegde, die hem 100.000 euro per maand opbrachten.

Bron: Le Soir

Vertaling van bijdrage Merovinger:

Claude Nitelet, bevoorrechte getuige van de "Bende van Nijvel": "Ik vrees voor mijn leven"

Volgend op het exclusieve interview die de in voorwaardelijke vrijheid gestelde veroordeelde Claude Nitelet aan ons toestond bevestigt de onderzoeksrechter Martine Michel dat zij over nieuwe elementen beschikt. Ze praat over Claude Nitelet als een bevoorrechge getuige. Maar de misdadiger is het niet eens met de rechter.

Na het exclusieve interview die de in voorwaardelijke vrijheid gestelde veroordeelde Claude Nitelet aan ons toestond, lieten de reacties niet op zich wachten. De onderzoeksrechter bevoegd voor het dossier-Bende van Nijvel heeft verklaard dat ze over elementen beschikt in het dossier. Ze heeft eveneens Claude Nitelet beschreven als 'bevoorrechte getuige'. Wat de betrokkene niet kan apprecieren.

In onze edities van deze dinsdag vertrouwde Claude Nitelet ons toe dat hij vreest voor zijn leven.

Bron: www.sudinfo.be | 7 februari 2013

267

(68 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Een leuk weetje betreffende ARI (Agence Recherche Information), het detectivebureau van Robert Beijer, die een Joodse achtergrond heeft (voor wat het waard is, misschien slaat deze post nergens op).

Ari, Arieh of Aryeh betekent in het Hebreeuws 'leeuw', de koning van de beesten. De leeuw symboliseert een streber die klaar staat om een mitswa te vervullen. Mitswa is het Hebreeuwse woord voor gebod en wordt in het jodendom gebruikt om te verwijzen naar de wetten in de Thora of de uitwerking hiervan in de joodse wet. De leeuw van Juda is het symbool van het Joodse volk.

Het logo van ARI vind je in het tweede boek van Bouten op pag. 56. Is dat geen leeuwenkop bovenaan? Benieuwd of de Mossad dit logo kon appreciëren. En benieuwd welke mitswa ze aan hun leeuw gaven. Of misschien zitten we fout hier en betreft het een Russische leeuw volgens de laatste leugen. smile

268

(917 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Hestur, interessante analyse! En wijst in de richting dat de opdrachten niet lukraak zijn (banditisme) maar deel uitmaken van een strategie (gepland terrorisme), hoe pervers ook die gedachtegang ook moge zijn.

269

(65 replies, posted in Organisaties)

Naar het schijnt nemen sommige legionnairs een andere naam aan na het eind van hun diensten. Mocht iemand met goeie vrienden in Luxemburg kunnen achterhalen welke Fransen in het jaar van zijn indiensttreding bij het legioen (zie eerste boek Bouten) de Luxemburgse nationaliteit hebben gekregen vergelijken met zijn vermoedelijke leeftijd en ook de namen van de schietclubs en/of oefening Leopoldsburg?

270

(65 replies, posted in Organisaties)

Contat is de man die Bouten heeft ontmoet in het Franse dorpje waar Bouhouche zich had teruggetrokken. Hij was daar komen wonen kort na Bouhouche en had heel regelmatig contact met hem. Is ook na het overlijden van Bouhouche in zijn huis geweest. Hij heeft een verleden in het vreemdelingen legioen en beweerde begin jaren tachtig in Afrika actief te zijn. Zijn vrouw zei echter dat hij in deze periode in Frankrijk was. Hij loste weinig over zijn relatie met Bouhouche : 'cela ne vous regarde pas ...' Hij was geen Luxemburger maar nam deze nationaliteit enkel aan om tot het legioen te kunnen toetreden. Hij beantwoordt van gestalte volgens Bouten aan de beschrijving van 'de reus'.